Meer nieuws

Jelle De Bock (Kluisbergen) vestigt zich vast aan de nationale top van de zware halve fond !

10 Oct 2021

De toekomst is aan de jeugd.  Deze uitspraak staat als een paal boven water, ook in de duivensport. Er wordt heel veel gejammerd en geklaagd dat de gemiddelde duivenbevolking fel verouderd, maar gelukkig worden we in positieve zin geconfronteerd met sterk jeugdig talent dat met een zeer sterke gedrevenheid en met open vizier en veel passie in de arena stapt.

Met de paplepel….

Jelle De Bock uit (Berchem) Kluisbergen is zo een toppertje. Jelle is 30 jaar en woont samen met zijn vrouw Annelies en dochtertje Lena dichtbij de Schelde in Berchem, deelgemeente van Kluisbergen.  Jelle is afkomstig van Horebeke en als kleine jongen was hij, samen met zijn vader en ooms, steevast van de partij toen de duiven van vlucht terugkwamen bij zijn grootvader.

In het jaar 2000 werd bij hem thuis in Horebeke een tuinhuis vakkundig omgebouwd tot duivenhok. De papa van Jelle, Stefaan, heeft gouden handen en is een echte vakman in de houtbewerking.  Op 9-jarige leeftijd was Jelle duivenmelker en dit onder het begeleidende oog van zijn vader en zeker zijn grootvader die vlug zijn meest trouwe supporter werd. In 2001 stopte opa met de duiven en tot aan zijn dood in 2013 was hij de vaste ‘wachter van dienst’ bij de duiven van Jelle. Nog maar eens een voorbeeld hoe duivensport een sterke familiale band kan verstevigen.

In Horebeke werden vooral snelheidsvluchten gespeeld, maar door de stimulans van Joost De Smeyter (en met duiven van Joost) werd een klein hokje voorbehouden voor de zware fond….en met succes. Jelle behaalde als jonge snaak de 29e en 77e nationaal Barcelona en had ook de 5e beste Barcelonaduif op 5 deelnames…resultaten waar veel fondspelers alleen maar van kunnen dromen. Deze duiven werden op traditioneel nestspel gespeeld.

Jelle zouden we durven omschrijven als de minzaamheid zelve in de omgang, aangenaam, aimabel maar ook bovenal zeer correct gedreven. Hij stelt graag alles in het werk om zijn duiven top aan de start te brengen en schuwt hiervoor geen inspanning. Kerels waarvan we er best nog een bataljon bij zouden hebben in onze hedendaagse duivensport.

De liefde

Jelle leerde Annelies De Clercq kennen en in 2014 gingen ze samenwonen in Berchem Kluisbergen. Annelies is eveneens in een duivennest geboren en is de dochter van Johan De Clercq en (wijlen) Peggy Vervaeren (de gewezen topkolonie op de fond en zware fond De Clercq-Vervaeren uit Rillaar).

Annelies en Jelle zijn beiden aan de slag in het onderwijs in scholen in de nabije omgeving. Sedert vorig jaar kan Jelle ook, wanneer nodig is, voltijds beroep doen op het advies en de hulp van zijn schoonvader Johan (De Clercq) die zelf een gewezen internationale topspeler was op de fond en zware fond en gerust een kenner en echte stielman in de duivensport mag worden genoemd. Een topverzorger, bescheiden en een fijne duivenman.

Het eerste jaar in het welke op de nieuwe woonst werd gespeeld was 2015 en het was meteen raak. Er werd een 1e prijs provinciaal Chateaudun gespeeld en een 10e nationaal Issoudun. Het samenwonen werd in 2017 bezegeld met hun huwelijk…en om de prioriteiten duidelijk te stellen werden in dat jaar enkel jonge duiven gespeeld en werd volledige voorrang gegeven aan het huwelijk.

Focus op halve fond en zware halve fond

De oudste speelduiven zijn geboren in 2017. De eerste jaren werd vooral de focus gelegd op de halve fond en het is pas sinds het seizoen 2020 dat volop de kaart werd getrokken van de nationale vluchten op de zware halve fond.

Er werd onder leiding van vader Stefaan een prachtig nieuw vlieghok opgetrokken waarop 30 koppels op totaal weduwschap worden gespeeld en jaarlijks een 150-tal jonge duiven worden gespeend.

Kweekduiven hoeft Jelle niet te houden want hij heeft de grote luxe om jaarlijks zijn jonge duiven te krijgen van Joost De Smeyter.  Joost beschikt niet alleen over een superieur kweek-en vliegpeloton voor de fond en zware fond, maar tevens over een kweekhok aan topduiven voor de halve fond en zware halve fond.  De jonge duiven uit deze laatste worden bij Jelle gekazerneerd en presteren daar top. De origine van deze duiven zijn vooral afkomstig van halve-fondtoppers met de nadruk op de duiven van de Nederlandse topper Willem De Bruijn en aangevuld met topduiven op de zware halve fond.  Op het risico af namen te vergeten hebben we deze dan ook niet vermeld.

Het KIS-systeem

KIS staat voor Keep it simple !  De verzorging, begeleiding, aansturing is doorzichtig, eenvoudig, niet verwarrend voor de duiven en gebaseerd op het inkorven van gezonde duiven van hoge kwaliteit.

De duiven die op totaal weduwschap worden gespeeld worden in de winter gekoppeld en worden enkele dagen voor het spenen van de jongen ontkoppeld en brengen verder elk 1 jong groot. De duiven worden verduisterd van begin maart tot einde april. Het stoppen van het verduisteren gebeurt zowel voor duivers als duivinnen op hetzelfde moment. Jelle stelt wel vast dat de duivinnen na het stopzetten van het verduisteren sneller de forme krijgen dan de duivers.

Alle duiven zitten op roosters (zowel in de nestbak) als op de bodem van de hokken. De duivinnen huizen in een loketkast (evenwel niet opgesloten) maar kunnen elkaar niet zien in hun nestvakje. 

De duiven trainen éénmaal per dag afzonderlijk en meestal in de namiddag. De training wordt niet gestimuleerd met de vlag of iets dergelijks. In het voorseizoen, bij echt kil weer wordt soms gebruikt gemaakt van traditionele verwarmingsplaten en dit om de meeste kilte op de tuinhokken te breken.

Jelle tracht de duiven steeds op dezelfde vlucht te spelen (of toch zoveel mogelijk) en dit om de structuur voor de duiven duidelijk te houden.  Er wordt voor het inkorven niet samen gelaten of getoond, maar de beloning wacht bij thuiskomst. Eens ze dit doorhebben is motiveren ook geen enkel probleem en gaan ze heel rustig de wedstrijdmand in, wat hen volgens Jelle tegoed komt in opgebouwde energie die ze tijdens de wedstrijd nodig hebben. Bij thuiskomst worden ze naargelang de intensiteit van de vlucht wat lichter of wat zwaarder gevoederd en mogen tot ’s avonds of tot ’s anderendaags samen blijven.  Hiermee wordt wat ‘gespeeld’ naargelang de timing in het seizoen, het uur van aankomst enz….

Voor het seizoen krijgen ze de verplichte paramyxo-entingen toegediend. Het medische luik is in handen van Pascal Lanneau. Deze gerenommeerde duivenveearts doet 3-wekelijks een pro-actieve controle op de algemene gezondheid, met als credo ‘enkel ingrijpen indien nodig’. Bij thuiskomst van de vlucht worden gele druppels toegediend op het voer. Van zodra 2 nachten korf worden de druppels in de bek toegediend.

Jaarlijks worden een 150-tal jonge duiven gehouden (die allen van het kweekhok van Joost De Smeyter komen).  Deze jongen worden in de loop van het seizoen gescheiden en op de schuifdeur gespeeld. Ze vliegen normaliter nooit een nationale vlucht maar wel zoveel mogelijk provinciale vluchten.

Het gebruikte voer is het gamma van Versele-Laga met als basisvoer de Gerry Plus en de Super Star Champion Black Label.  Naar de inkorving toe worden de duiven opgevoerderd met als laatste maaltijd een Energy-mengeling.  Dagelijks wordt ook grit-all-in-one bijgevoerd.  Inzake supplementen wordt naast Wonderpigeon het Belgavet-gamma toegediend (Twister-olie, Garlic-olie, Joost-recup, Joost-prepare…).

Totnogtoe geen echte wondermiddelen denkt U ? Welnu, deze zijn ook niet aan de orde, de kwaliteit van de duiven en een correcte en stipte verzorging…meer is er niet aan !

Lena wint in 2020 1e nationaal Bourges en geeft het startschot voor meer !

Vorig jaar gebeurde waar iedere speler op hoopt maar nooit echt kan verwachten namelijk het behalen van een nationale zege. Duivin Lena (BE19-4169696) behaalde de nationale zege op een zeer mooie Bourges-vlucht van 8.585 jaarduiven. Het was een voltreffer, het was een mooie en eerlijke vlucht en ze gaf hiermee als het ware het startschot voor nog meer moois dat zich in de loop van 2021 realiseerde. Met deze zege stond Jelle en zijn heir netjes tussen de nationale vedetten en werd alleen bevestigd wat in de lijn der verwachtingen lag nl. dat er een nieuw tophok op de zware halve fond was gevormd.

Een heel sterk 2021 als bevestiging van de stijgende trend

Waar het jaar 2020 ingekaderd werd als het jaar met de nationale zege op Bourges was het in 2021 vanaf de eerste weken duidelijk dat het een hok in forme was. Bij de halve fond vluchten in de voorbereiding (Pont St Maxence, Toury…) op de provinciale- en nationale zware halve fond liet de ploeg van Jelle zien dat de formefee was geland aan de boorden van de Schelde in Berchem.  De duiven kwamen als het ware ‘in ploeg’ naar huis en de uitslagen waren om van te duizelen.  Jelle en zijn team lukten erin om op het juiste moment te pieken met heel sterke uitslagen en mooie zege’s tot gevolg.

Opvallend was dat het in de eerste vluchten vooral de duivinnen waren die het best presteerden. Er werd in de stille winterperiode wat gesleuteld aan de verluchting van het hok van de duivinnen en dat wierp duidelijk zijn vruchten af. Steevast waren er enkele duivinnen thuis vooraleer een duiver zich aanmelde.  Naarmate het seizoen vorderde nestelden ook de duivers zich meer en meer in de kop. Een echte aanwijzing hiervoor kon Jelle niet duiden, maar dit zijn positieve zorgen, want de resultaten waren om van te watertanden.

Provinciale zege op Bourges, Issoudun en Montoire en diverse zonale en nationale toppen 

Op de eerste nationale confrontatie uit Bourges was het meteen raak. Er werd een formidabele uitslag neergezet met als bekroning een provinciale zege en maar liefst 7 duiven in de eerste 100 nationaal van meer dan 20.000 duiven. Knallen noemt zoiets.

Deze krachttoer werd ei zo na herhaald op Chateauroux met een 2e provinciaal en diverse kopduiven.

Om dan later in het seizoen nog sterk te bestendigen met een 1e provinciaal op Montoire en op Issoudun.

De nationale top, en zeker in het geval van de zware halve fond, is sterk afhankelijk van wind en nationale ligging, maar ook hier werden de duiven van Jelle nooit van de tafel geveegd. 

Oriana flikt het op Bourges

Oriana (BE20-4146150) is een steengoede duivin die naast 1e prijs op Ecouen en Orléans knalde op Bourges met 1e club, 1e provinciaal (6.268d), 1e zonaal (3.733d) en 4e nationaal (25.096d).  Haar vader is een kweekduiver van Joost met wat Casaert en Deno-Herbotsbloed in zijn voorouders.  Haar moeder komt van de hokken van dokter Henk de Weerd (Belgica de Weerd) en is een mix van Gaston Van de Wouwer en Kris Cleirbaut. Haar grootvader is een halfbroer van Bourges-nationaal-winnares Lena… wie zei er zoiets van bomen en appels of van de goeie komen uit de goeie ?

Montana wint Montoire provinciaal

Montana (BE20-4146136) flikte het dan op de vlucht uit Montoire (Blois) om provinciaal te zegevieren. Ze was de snelste van 5.093 duiven en was ook niet aan haar proefstuk met tal van kopprijzen op andere vluchten. Een vaste waarde aan de kop van de vliegploeg.

Haar vader is een kruising van Willem De Bruijn x Gaby Vandenabeele (Rudy-lijn). Langs moederszijde een kruising van Willem De Bruijn x Robert & Bart De Clercq.

Super Marcel zegeviert op Issoudun provinciaal

Als kopman van de ploeg duivers hoeft Super Marcel (BE19-4169639) niet te blozen tussen al dat duivinnengeweld. Hij is een echte klasbak met een schitterend palmares zoals :

  • Issoudun
  • 1e provinciaal 1.993d
  • 5e nationaal 9.777d
  • Chateauroux
  • 1e club
  • 2e provinciaal 5.887d
  • 25e nationaal 24.617d
  • La Soutteraine
  • 1e club
  • Toury
  • 1e club 1.366d
  • Bourges
  • 17e nationaal 8.424d

Zijn vader is kruising van de eigen soort van Jelle x de moeder van Marcel van Dirk Deroose (nationale winnaar Chateauroux).  Deze duiver was op zijn beurt een begenadigd vlieger op de hokken van Jelle.  Moeder is dan weer een volle Willem De Bruijn duivin (Heremans Ceusters x Olympic Hurricane).

We blikken tevreden terug….

Is een uitspraak die zeker bij de ambitie en attitude van Jelle past. Hij is, samen met zijn gezin en familie en zijn hofleverancier Joost zeer tevreden met wat werd neergezet op een dergelijke korte periode in Berchem.  Maar dit stilt de ambitie niet, en zo moet het ook zijn. Gestuwd door de kracht van de jeugd en de liefde voor de duif en de duivensport hebben we het laatste van dit familiale hok nog niet gezien. Er wordt bij leven en welzijn zeker rendez-vous gegeven volgend jaar, maar dit niet zonder eerst te genieten van de nodige vieringen op nationaal en provinciaal vlak.

En ongetwijfeld zou meester Jelle op het rapport vermelden “zeer goed gewerkt, proficiat, en geniet nu maar van een welverdiende vakantie”

Geert Dhaenens

Resultaten 2021

Issoudun oude 11/07/21Aantal duiven 
Club 911, 2, 5, 7, 13, …. 7/13
Provinciaal  19931, 2, 20, 47, 143,   8/13
La Sout. oude 28/06/21Aantal duiven 
Club 611, 2   2/5
Zone A3125118, 49       2/5
Argenton jaarse 19/06/21Aantal duiven 
Club 3281, 2, 30, 34, 36, 59, ….    11/19
Provinciaal  544319, 20, 285, 333, 347, ….   11/19
Montoire jaarse 12/06/21Aantal duiven 
Club 2911, 2, 10, 11, 32, ….   8/14
Provinciaal50931, 3, 96, 97, …  9/14
Montoire oude 12/06/21Aantal duiven 
Club 2181, 2, 4, 8, 9, 16, …    11/21
Provinciaal  35342, 5, 21, 78, 80, …    11/21
Chateauroux jaarse 06/06/21Aantal duiven 
Club:   2593, 8, 16, 19, 27, 32, 42, 51, 64, 65, 67,…       13/18
Provinciaal:57106, 51, 87, 98, ….          13/18
Zone A3:33496, 41, 67, 76, …          13/18
Nationaal:2219668, 352, 517, 558, 758, …………        13/18
Chateauroux oude 06/06/21Aantal duiven 
Club:   4101, 6, 10, 18, 20, 30, 33, 35, 41, 66, 86, 108, 123    13/14
Provinciaal:58872, 19, 47, 96, 99,…       13/14
Zone A3:34313, 16, 36, 74, 78, …        11/14
Nationaal:2461725, 109, 291, 453, 461, …     12/14
Bourges oude 29/05/21Aantal duiven 
Club:   5962, 4, 6, 8, 11, 35, 48, 56, 68, 85, 132, 134                12/16
Provinciaal:82204, 8, 10, 20, 34, 233, 283, 395, 502, …     12/16
Zone A3:52553, 8, 10, 16, 31, 135, 196, 240, 336, …     12/16
Nationaal:3431122, 36, 42, 61, 101, 453, 658, 804, …    12/16
Bourges jaarse 29/05/21Aantal duiven 
Club:   3841, 3, 6, 7, 8, 9, 11, 17, 20, 26, 31, 33, 59, 98, 125      15/33
Provinciaal:62611, 6, 11, 12, 15, 17, 27, 75, 116, 187, 229, 279, 594, …  15/33
Zone A3:37331, 8, 13, 14, 19, 20, 30, 73, 101, 150, 188, 231, …   14/33
Nationaal:250964, 29, 39, 40, 47, 52, 90, 223, 336, 559, 695, 837, … 14/33
Toury 23/05/21Aantal duiven 
Club:   4321, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 11, 12, 12, 14, 17, 20, 21, 22, 22, 24, …     38/53
Verbond:13661, 2, 3, 5, 7, 10, 13, 14, 18, 19, 19, 27, 52, 57, 64, 66, 66, 69, … 41/53
Toury 08/05/21Aantal duiven 
Club:   4191, 1, 8, 9, 10, 21, 28, 44, 46,…     27/56
Verbond21798, 8, 23, 25, 26, 67, 109, 160, 164,…. 31/56
Ecouen 02/05/21Aantal duiven 
Club:   7171, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 19, 22, 26, 27, 28, 29, 29, 32, 33, 46, 48, 64, 65, …. 50/57
Verbond21185, 11, 12, 14, 15, 17, 19, 20, 21, 22, 54, 64, 77, 79, 81, 84, 84, 89, 90,….    51/57
Pont 24/04/21Aantal duiven 
Club:   7595, 11, 12, 15, 18, 18, 20, 21, 23, 30, 31, 36, 44, 52, 52, 54, 57, 61, 71,…          45/59
Verbond230912, 19, 20, 23, 28, 28, 30, 32, 35, 48, 50, 65, 80, …      46/59

 

Pont 17/04/21Aantal duiven 
Club:   3691, 4, 9, 9, 11, 15, 16, 17, 19, 25, 28, 30, 31, 32, … 34/60
Verbond132618, 23, 32, 32, 38, 47, 50, 51, 62, 75, 78, ….       35/60

Resultaten van 1ste  Provinciaal Bourges

4146150/20: Oriana 4 Nat. Bourges

Haar grootvader is een halfbroer van ‘Lena’ 1 Nat. Bourges 8.424d. Fastest 13.718d..

2020:

1/366d. Ecouen

 2/1500d. Verbond

1/401d. Orleans

 49/3870d. Provinciaal

3/224d. Pont

 

2021:

1/384d. Bourges

 1/6268d. Provinciaal

 1/3733d. Zone A3

 4/25096d. Nationaal

2/257d. Toury

 3/1366d. Verbond

10/717d. Ecouen

 21/2118d. Verbond

65/2309d. Pont