Meer nieuws

Jan & Leanne Van de Pasch uit Grubbenvorst ( NL ) willen maar al te graag aan het duivenspel beginnen

07 May 2020

Wie Jan & Leanne Van de Pasch kennen weten dat ze in de maanden april en mei zo verwoestend kunnen uithalen met hun oude en jaarlingen. Telkens opnieuw week na week maken ze kettinguitslagen van 100-600km. Echte All Round duiven zijn het, nu in de Corona-crisis is dit natuurlijk een ander paar mouwen en zijn we er zeker van dat wanneer het spel terug zal beginnen ze er opnieuw zullen staan. Toppers staan er altijd… 

Al enkele jaren hebben ze gekozen om bij de oude en jaarlingen enkel met duivinnen te spelen, ze kunnen beter tegen een stootje ! Vooral de vele kilometers die ze hier moeten maken zijn handiger als je met duivinnen kan spelen. De vliegploeg is zo een 70 stuks groot en werden in de winter pas gekoppeld rond half januari. Ze brachten allemaal één jong groot maar een tweede leg werd absoluut vermeden. 

Nadat het jong werd verwijderd begon Jan aan de opbouw van de trainingen die vlotjes verliepen toen er nog geen vuiltje aan de lucht was. Nadien werd het natuurlijk aanpassen geblazen om ze niet te snel in forme te laten komen. De trainingen kwamen pas om de 2 dagen en wanneer we een “GO” krijgen zullen ze opnieuw dagelijks 1 of 2x per dag één uur trainen. Als we dit 2 a 3 weken volhouden zijn ze volledig klaar om het seizoen in te gaan. 

Wat doe je dan anders Jan ? 

Het verduisteren vooral, dit doe ik als sinds 1994 en normaal gezien hou ik er niet van om dit bij de oude en jaarlingen ook te doen, maar nood breekt wet natuurlijk. Ik ben begonnen op 15 maart en heb zelfs enkele weken ze maar 8u licht gegeven, maar daar ben ik toch nu terug van afgestapt en nu worden ze verduisterd van 18u ’s avonds tot 8u ’s morgens. Vanaf dat de vluchten eraan komen zal ik hier direct mee stoppen omdat het winnen zo hard in me zit en ik van de eerste vlucht wil meedoen. Zeker nu het seizoen korter wordt zal er snel moeten worden gehandeld. 

Hoe hou je de duivinnen rustig nu ? 

Dat lukt me best wel aardig, ze zitten pas van eind februari los en krijgen nu wekelijks 1 dag hun duiver te zien. Ik ga ze dan lossen op 20km, bij thuiskomst zit hun duiver klaar en ze blijven bij elkaar tot ’s avonds. 

Hoe staat het gesteld met de jonge duiven ? 

Nog nooit zo goed geweest eigenlijk, ze blaken van conditie, worden verduisterd zoals andere jaren maar ik ben nu al bezig met de korte trainingen. Ik zit op dit moment op 10km, veel vroeger dan anders maar wat doe je als ze tip top in orde zijn. Dan kan je ze maar beter wat oriëntatie meegeven in het vooruitzicht van de vluchten. 

Wat doe je qua voeding en de medische begeleiding ? 

De vliegduivinnen kregen na de kweekperiode ’s avonds een mengeling die bestaat uit 2/3 Beyers Galaxy Light en 1/3 Paddy rijst. In de ochtend voer ik een portie van snoep, grit van DHP en een portie superdieet. Dit hou ik aan tot ik weet wanneer de vluchten eraan komen en dan zullen we wel wat zwaarder gaan voederen. 

Op medisch gebied ben ik na de kweekperiode op controle geweest en er was niets aan de hand, afblijven is dan de boodschap. Ze krijgen vooral de producten van DHP met o.a. Darm en CPM.

Jan & Leanne, hou jullie vooral gezond en veel succes in het komende seizoen. 

Buelens Kim