Meer nieuws

Hok David Vermassen (Gavere) speelt een superseizoen met 1e nationaal Souillac als bekroning !

24 Dec 2020

Om te illustreren bij wat voor een tophok we op bezoek zijn hierna een korte greep uit de gewonnen titels-wedstrijden uit het recente verleden :

  • 1e Belgische selectie categorie H oude duiven Olympiade Poznan 2011
  • 1e Algemeen Kampioen KBDB 2013
  • 1e Provinciale asduif zware halve fond 1998
  • 1e Provinciale marathon 2005
  • 1e algemeen kampioen OVV interprovinciaal 2020
  • 1e algemeen kampioen OVV jonge duiven 2020
  • 1e nationaal Gueret oude duiven 2010
  • 1e nationaal Brive jaarlingen 2013
  • 1e nationaal Souillac oude duiven 2020
  • 2e Belgische selectie Olympiade Oostende halve fond 2006
  • 3e nationaal kampioen grote halve fond KBDB 2008
  • 3e nationaal kampioen grote halve fond KBDB 2009
  • 4e nationale asduif zware halve fond KBDB 2005
  • 4e nationaal kampioen jaarlingen KBDB 2005
  • 3e algemeen kampioen Cureghem Centre 2013
  • 5e nationale asduif zware halve fond KBDB 2010
  • 6e algemeen kampioen KBDB 2018
  • 12 zonale overwinningen van Chateauroux tot Cahors
  • 24 provinciale overwinningen van Orléans tot Cahors

Dit is slechts een bloemlezing uit alle zeges op wedstrijden en in klassementen die Nadine, David en Denis in hun gedreven stijl hebben gewonnen.

De kippen vallen niet gebakken uit de lucht

Hoe het ooit begon ? Welja, met de droom van een jonge kerel die David was om met de duiven te spelen. Hij werd hierin gesteund en kreeg thuis alle mogelijkheden om dit te realiseren. Vlug bleek dat er heel wat talent aanwezig was bij David en hij klasseerde zich vlug in de top van de wedstrijden.  Maar het werd vlug een familiale besmetting. Zijn mama Nadine ging heel sterk mee in deze flow en zo werd het een familie-onderonsje.

Even terug naar 2020, Nadine (67 jaar), David (45 jaar) en Denis (68 jaar en partner van Nadine) blikken met meer dan tevredenheid terug op hun schitterend seizoen 2020. Wat door de coronaperikelen nogal een parcours met hindernissen dreigde te worden werd voor hen een superseizoen.  Niet dat ze echt achterover vielen dat hun duiven dit konden, maar het was toch met een bang hartje afwachten wat de uitgestelde start en de overdrukke kalender die nadien volgde zou doen met hun vliegploeg.

Loon naar werken is hier bij dit trio zeker op zijn plaats, of de kippen vallen niet gebakken uit de lucht. David schuift heel veel eer toe naar Nadine en Denis. “ik kom in de verzorging bijna niets of niet meer tussen” zegt David onomwonden.  Hij is nog aanwezig bij de aankomst van de duiven, hij is nog betrokken indien er aan de hokken zaken dienen aangepast of gewijzigd, hij is occasioneel nog aanwezig op drukke momenten (koppelen van de duiven enz…) maar de quasi volledige verzorging ligt bij Nadine en Denis.  Het is voor hen beiden hun volledige dagtaak. 

Naast het laten trainen van de duiven, het observeren, opleren, administratief updaten, inkorven enz….poetsen Nadine en Denis elke dag 2 uur om alle hokken proper te maken. Maar het is soms al eens inspanning maar toch meer ontspanning.

Ze doen dit met graagte want beiden zijn bezeten van de duivensport en beiden schuwen geen inspanning om hun duiven in optimale omstandigheden aan de startlijn te brengen. Bovenop zijn ze allen nogal perfectionistisch van aanleg wat resulteert in een piekfijne verzorging en de volledige installatie ligt er dan ook spic en span bij. Dat seizoen 2020 een topseizoen was is voor hen dan ook een grote voldoening voor de inspanningen die ze dag in dag uit leveren voor hun hobby.

Het hok voor de weduwnaars

 

Waar het als duif goed vertoeven is…

Het moet als duif goed vertoeven zijn op hun hokken. De installaties zijn afgewerkt tot in de perfectie. De vliegduiven huizen op ruime tuinhokken waar alles met een goed doordacht technisch oog is afgewerkt. De kweekduiven huizen in mooie ruime hokken annex volière en bijkomend beschikt men nog over heel ruime volières voor duivinnen, vastzitters enz….  Alles netjes overzichtelijk opgesteld, georganiseerd om het werk zo vlot en efficiënt mogelijk te laten verlopen.

Men beschikt over 51 kweekkoppels die verspreid zitten over enkele hokken. Er wordt niet in boxen gekweekt met de duiven omdat dit te beperkend aanvoelt voor de duiven en ze de stimulans van medebewoners niet ervaren. Er wordt vroeg gekoppeld en de 1e en 2e ronde gaan op hun eigen hokken en worden gespeeld. De eerste ronde zijn circa 120 jonge duiven en de 2e ronde ongeveer 90 jonge duiven. De eerste en tweede ronde komen later nooit samen en worden afzonderlijk gespeeld.

Er wordt met 44 duivers (oude en jaarse) gespeeld op klassiek weduwschap (met thuisblijvende partner).  Een ploeg van 28 duivinnen (jaarse en oude) worden eveneens op klassiek weduwschap (met thuisblijvende partner) gespeeld.

Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat, een dergelijke ploeg duiven verzorgen tot in de puntjes, voor Nadine en Denis een mooie bezigheid is.

Het hok voor de vliegduivinnen en jonge duiven

 

Bij de start met de duivensport werden in hoofdzaak duiven gehaald of verkregen van sterke regionale spelers. Hieruit werd een beperkte stam gekneed die zeer mooie resultaten behaalde. Een sterke kwaliteitsinjectie kwam er in de periode van de eeuwwisseling met de inbreng van de Bonte Crack. Deze duif kwam rechtstreeks van de hokken van Freddy Vandenheede (huidige tandem Freddy en Jacques Vandenheede) en was uit de oersterke oude basis Albert & Paola / Antigoon & Krijt. Aangevuld met duiven van Christine De Bruycker uit Liedekerke (vooral duiven van Marcel Aelbrecht) was dit een schot in de roos. Meer recentelijk werden succesvol duiven bijgehaald bij Johan De Vroe uit Moortsele. Een aantal nieuwe inbrengen worden momenteel nog uitgetest.

Er werden met succes voor beide partijen duiven uitgewisseld met de tandem Murez-Marichal (Wadelincourt) en Andre Allemeersch (Pottes).

Toen Black Hawk met bravoure in 2013 de 1e nationaal Brive bij de jaarlingen won van 6.842 duiven werd deze duif niet verkocht en op het kweekhok geplaatst. Dit was, zoals in vele gevallen met een topvlieger het geval is, een gouden zet. Het bleek direct en indirect een sterke vererver te zijn. Gekoppeld aan verschillende duivinnen resulteerde dit in kinderen en kleinkinderen die sterk presteren op snelheid, halve fond en dagfond.  Ook in de nationale winnaar Souillac vinden we langs vaderszijde deze succeslijn terug.

Dag in dag uit je passie beleven

Wanneer je hobby je passie geworden is, dan is geen inspanning teveel of te groot. Hoe run je nu zo een ploeg duiven en zorg je ervoor dat alles picobello verzorgd is ? Nadine en Denis vullen er hun dagen volledig mee, gaan er samen in op, stimuleren elkaar om het beste uit hun duiven te halen, zagen ook wel eens tegen elkaar, maar lukken erin om topresultaten neer te zetten.

De hokken worden allen dagelijks gepoetst. Op geen enkel hok stro of roosters of wat dan ook op de bodem. Jaarlijks overal, van nok tot bodem een grote kuis en ontsmetting met Virkon S en/of Dettol. 

De weduwnaars kweken voor het seizoen en brengen 1 jong groot. De vliegduivinnen kweken niet in het seizoen.  De weduwnaars komen nog eens 5 dagen samen voor het seizoen en worden in deze fase opgeleerd. Op dat ogenblik vliegen ze eenmaal daags. Later in het seizoen en bij beter weer is dit tweemaal daags.

Bij de inkorving krijgen de duivers nooit een duivin te zien, enkel een nestschotel. Bij thuiskomst blijft hun partner op het hok naargelang de vordering van het seizoen en de intensiteit van de vlucht.  De duivers worden afzonderlijk in hun nestbak gevoederd en drinken uit een gezamenlijke drinkpot.  Van zodra de zware halve fond en dagfond zich aandient worden ze in ploegen normaliter om de twee weken ingekorfd.

De duivinnen vliegen éénmaal daags en worden allen opgesloten in hun nestbak. In deze nestbak krijgen ze afzonderlijk eten en drinken. Voor de inkorving krijgen ze gedurende een half uur hun partner en bij thuiskomst ongeveer 2 uur. De duivinnen worden normaliter wekelijks gespeeld en vliegen in hoofdzaak de halve fond en zware halve fond.

De jonge duiven vliegen éénmaal daags (1e en 2e ronde afzonderlijk). Ze worden in kleine stappen opgeleerd (3 km, 8km,15 km….) en worden, van zodra de eerste snelheidswedstrijden achter de rug zijn, op het weduwschap gespeeld (schuifdeur).

Er wordt niet gekozen voor het voederen van voer van 1 merk.  Er worden een aantal merken gekocht en deze worden samengevoegd tot 1 mengeling. Het voederen (bij de weduwnaars en duivinnen afzonderlijk met de lepel, bij de jonge duiven gezamenlijk) gaat van zware kost bij thuiskomst, over enkele dagen lichter voer tussen de wedstrijden in, tot het opvoederen gedurende de laatste 5 maaltijden voor de inkorving.  Wat supplementen fijn zaad, verse grit worden gegeven als toemaatje.

Tot grote voldoening worden de duiven in een goede basisgezondheid gehouden met Daflor.  Bij thuiskomst zijn er steevast electrolyten in de drinkpot.

Op medisch vlak is Piet Blancke hun begeleider. Hun duiven werden in 2020 gevaccineerd tegen paratyfus, tweemaal paramyxo-rota, en (met het borsteltje) tegen het pokkenvirus. Men gaat geregeld op controle en er wordt ingegrepen waar nodig. Voor het seizoen 2020 werden de duiven behandeld tegen trichomonas maar diende niet gekuurd voor eventuele problemen met de koppen of luchtwegen.

Selectie van de jonge duiven is meestal wachten tot het einde van het seizoen. Jonge duiven die op de schuifdeur worden gespeeld kunnen soms door wijzigende omstandigheden in hun motivatie plots wel hun neus aan het venster steken terwijl ze voordien nog niet veel van zich lieten horen.  Dan worden de resultaten, afkomst en hoe ze gebouwd zijn naast elkaar gelegd en wordt geselecteerd. 

Bij de duivinnen op weduwschap, die elke week voluit worden gespeeld, is er al selectie onderweg en bij de weduwnaars zijn de resultaten van het nationale programma doorslaggevend.

Stuurmanskunst

Er zijn veel wegen die naar Rome leiden….  Seizoen 2020 was een specialleke. Een uitgestelde start waar de duiven, tegen de natuur in, dienden afgeremd. Er werd in Gavere verduisterd bij de weduwnaars en duivinnen tot begin juni. De jonge duiven werden verduisterd tot de langste dag.  Omdat men her en der wel hoorde dat de ook de duivinnen en de weduwnaars werden bijgelicht had men dit op een bepaald ogenblik ook opgestart. Maar, waar men een boost had verwacht werden de prestaties plots merkelijk minder.  Het bijlichten werd van de ene dag op de andere stopgezet…en de week nadien werden topresultaten gespeeld met een 1e nationaal als bekroning.  Nogmaals het bewijs dat iedere melker stuurman moet zijn op zijn eigen hok, zijn duiven observeren, bijsturen waar nodig en snel ingrijpen indien noodzakelijk…en dat kunnen ze binnen het team Vermassen zeker en vast, dat bewijzen de resultaten van dit seizoen en uit het verleden.

Wat voor Nadine, Denis en David ook een grote voldoening is, is het feit dat er ook een aantal sterke referenties bij anderen kunnen worden voorgelegd zoals bij Murez-Marechal, Andre Allemeersch, Allemeersch-Van Parijs, Team De Ridder, Jo Bauters, enz…..

1e nationaal Souillac als kers op de taart

Velen zijn geroepen, weinigen uitverkoren…iedereen droomt wel van een asduif of een nationale overwinning….maar realiseren is voor weinigen weggelegd. Ze hadden al 2 keer de roes van een nationale zege kunnen beleven en de drang was groot. De duiven deden het heel goed, er werden zeer gemakkelijk eerste prijzen gespeeld en de kans dat een duif een hoofdgaai zou afschieten was mogelijk.

Voor de aankomst van de oude en jaarse duiven op Souillac waren de jonge duiven mee op vlucht en kwamen ze er barslecht door. Bij zoverre dat Nadine, David en Denis er een beetje moedeloos bijliepen.  Er was reeds de ganse dag op duiven gewacht in wedstrijden die vlot verliepen en dan wil de courage al eens richting schoenen zakken…  Nadine en Denis zochten troost in een bakje koffie en stukje taart toen plots met een flits een duif op de spoetnik landde.  Niet vermoedend dat het een duif van Souillac was, werd er zelfs spottend gezegd “en dan vallen ze nog op de verkeerde klep”…..tot wanneer op het scherm Souillac verscheen en alle haren op hun armen rechtkwamen.  Ze wisten onmiddellijk dat dit een steenvroege duif zou zijn en dit werd achteraf bevestigd met een nationale zege bij de oude duiven (6.668 d) en de snelste van het ganse peloton (14.182d).
Het was de driejaarse duiver Falco (BE17-4185304) die met een minuutsnelheid van 1.219,96 meter per minuut de 690 km van Souillac naar Gavere als snelste van 14.182 duiven vloog. Een knalprestatie op een eerlijke mooie vlucht in een hard en hectisch seizoen.
Er waren op Souillac 10 oude duiven ingekorfd en 6 ervan wonnen nationaal prijs. Opvallend is dat de 4 eerste aangekomen duiven 4 broers zijn…of van een performante afstamming gesproken.
Falco is langs vaderszijde een kleinzoon van Moreno die een volle broer is van de nationale winnaar Brive. Langs moederszijde is de bloedlijn de duiven van Christine De Bruycker en de oude soort van het eigen hok. In de voorbije jaren vloog hij nog een aantal heel mooie resultaten bijeen zoals (een kleine selectie uit zijn resultaten)

Pont St Maxence     22/1.168d

Orléans                     1/663d – 30/5.307d
Ecouen                     10/1.051d
Bourges                    9/308d - 263/19.133d
Vierzon                     4/174d -  131/20.956d
Limoges                    4/227d -191/13.569d
Argenton                   6/183d – 292/15.235
Tulle                          6/113d – 105/6.206d

Om dan in 2020 de snelste te zijn van de ganse vlucht uit Souillac !

Dat 2020 een sterk seizoen is geweest bewijst ook het aantal ereprijzen die werden gespeeld (incl kleine en grote speelomtrekken) nl 34 eerste prijzen met jonge, jaarse en oude duiven en dit op de vluchten van Niergnies, Pont Ste Maxence, Sermaises, Ecouen, Orléans, Argenton, Limoges, Bourges, Souillac, Chateauroux of van een hok met alleskunners gesproken.

Hierna geven we bij wijze van bloemlezing nog eens een overzicht weer van alle gewonnen titels en de meest belangrijke overwinningen van de voorbij jaren. Het is een indrukwekkende lijst die enkel nog meer in de verf zet hoe polyvalent de duiven zijn. Ze worden zwaar aan de tand gevoeld, ze krijgen alle zorgen die nodig zijn om top te presteren en doen dit ook van 100 km tot 800 km. Duiven die gemakkelijk in de fijne top kunnen vliegen met in seizoen 2020 een mooie nationale zege bovenop.

Een mooie bekroning van heel veel inzet.

Proficiat vanwege het Herbotsteam !

Geert Dhaenens

 

OLYMPIADE DUIVEN   :

‘ SUPERIEURKE”                2e Belgische selectie halve fond te Oostende in 2006

“OLYMPIC DREAMGIRL”     1ste Belgische selectie categorie H  (oude duiven) te Poznan in 2011.

BIJZONDERE KAMPIOENSCHAPPEN

1998      1° PROVINCIALE ASDUIF  ZWARE HALVE FOND   (4222538-97 - Iron Lady)

2005      1° PROVINCIALE MARATHON    (4052618-04)     

4° NATIONALE  ASDUIF ZWARE  HALVE FOND (4052618-04 – ‘superieurke)

3° PROVINCIALE ASDUIF  ZWARE HALVE FOND  (4052618-04)

11° PROVINCIALE ASDUIF ZWARE HALVE FOND (4052695-04 – ’t provinciaalke)

                4° NATIONAAL KAMPIOEN JAARLINGEN

2008      3° NATIONAAL KAMPIOEN GROTE HALVE FOND 

                10° NATIONAAL KAMPIOEN JAARLINGEN

                3° ALGEMEEN KAMPIOEN  OOST-VLAANDEREN

2009      3° NATIONAAL KAMPIOEN GROTE HALVE FOND

2010      5° NATIONALE ASDUIF ZWARE HALVE FOND

                2° PROVINCIALE ASDUIF HALVE FOND

                5° PROVINCIALE ASDUIF FOND

2012      3° ALGEMEEN KAMPIOEN OOST VLAANDEREN 

                2° PROVINCIALE ASDUIF FOND

                6° PROVINCIAAL FONDKAMPIOEN

                7° PROVINCIAAL KAMPIOEN FOND JONE DUIVEN

2013      1°  ALGEMEEN NATIONAAL KAMPIOEN KBDB 

                3° ALGEMEEN KAMPIOEN CUREGHEM CENTRE

                2° KAMPIOEN CUREGHEM CENTRE OUDE DUIVEN

                1° PROVINCIAAL KAMPIOEN  1 en 2  OUDE & JAARSE DUIVEN 

1° ALGEMEEN KAMPIOEN AJD  O-Vlaanderen

2018      6° ALGEMEEN NATIONAAL KAMPIOEN KBDB

                2019      1° PIETER DE KONICK TROPHY VOOR  JAARLINGEN

                11° NATIONAAL   KAMPIOENSCHAP GROTE FOND EN FOND JL

2020      1° ALGEMEEN KAMPIOEN OVV – INTERPROVINCIAAL 

                1° KAMPIOEN  OVV - JONGEN

                3° ASDUIF “ALLROUND”  JONGEN – PROVINCIAAL

NATIONALE OVERWINNINGEN

1° GUERET 2010 -    2970  od

1° BRIVE 2013 -  6842  jl

1° SOUILLAC 2020  -  6668 od     (snelste van   14182 d)

ZONALE OVERWINNINGEN

1° ARGENTON  1999  -  685 od
1° CAHORS  2011 – 2635 od
1° ARGENTON 2011  -  6979 jongen
1° BRIVE 2013    -  2906 jl
1° ISSOUDUN 2013  -  671  od
1° LA SOUTERAINE  2014  -  335  od
1° LA SOUTERAINE 2014  -  4610 jongen
1° BOURGES 2016  -  1890 jl
1° CHATEAUROUX  2018  -  286  od
1° SOUILLAC  2020 -  2401 od
1° ARGENTON 2020    -  748 od 
1° CHATEAUROUX 2020    297  od

De ventilatie van de hokken