Meer nieuws

HOK DAVID VERMASSEN (Gavere) is nationale top van 100 tot 700 km !

29 Oct 2022

Zoals in vele disciplines in de sport evolueren we de laatste jaren meer en meer naar specialisatie. Neem nu bijvoorbeeld de wielersport. In het verleden werden de renners geacht top te presteren van de eerste wedstrijd in de lente tot de laatste wedstrijd in het najaar. Bijkomend werd in de winterperiode enkele crossen gereden of een zesdaagse op de piste om het ritme erin te houden.  Het was elke dag werkendag en toprenners zoals een Roger De Vlaeminck, Eddy Merckx enz…presteerden een jaar lang op een hoog niveau. Pieken en of dalen waren niet aan de orde, of werden als zwakte beschouwd.

In de meer recente jaren was focus en specialisatie aan de orde. Enkele weken formepiek per jaar, mikken op bepaalde klassiekers, klassementen of rondes deed zijn intrede. De prestaties in de piekperiodes zijn dan ook van een hoger algemeen niveau dan het gemiddelde van vroeger.

Ook in andere sporten heeft deze werkwijze zijn intrede gedaan…tot zelfs in de duivensport. Er werden (of er dienden) keuzes gemaakt voor snelheid, halve fond, zware halve fond, fond, zware fond.  Bijkomend kan dit alles worden beoefend met jonge duiven, oude duiven, duivinnen, duivers…om nog maar te zwijgen van de wijze van spelen (op nest, klassiek weduwschap, totaal weduwschap…).  Keuze genoeg om ieder zijn talenten en klasse te botvieren te over !

En toch zijn er hokken die erin slagen om een gans seizoen top te spelen over diverse disciplines heen. Ze zijn er dun gezaaid en vragen van de melker en duiven heel veel inzet, discipline, doorzettingsvermogen en toewijding. Ook is niet elke duivenstam gewapend om zowel op 300 km als op 600 km kop te vliegen.  Zonder liefde voor de duif gaat dit niet en afgeven staat niet in de agenda.

365 dagen per jaar paraat 

…ja, en als het een schrikkeljaar is doe je er nog een dag bij. In de realiteit is het minder omdat er toch jaarlijks enkele dagen vakantie worden genomen bij dit sterke team. De titel is gekozen om te illustreren welke inzet en motivatie aanwezig is op deze hokken en binnen dit team. David Vermassen (47 jaar) was indertijd als jonge knaap degene die met duiven wou spelen, en met succes. Hij werd hierin bijgestaan door zijn mama Nadine (69 jaar).  In een latere fase werd de volledige verzorging en begeleiding overgenomen door Nadine en haar partner Denis (70 jaar) en is David nog aanwezig bij de aankomst van de duiven of indien er wat hand-en spandiensten dienen verleend bij aanpassingen aan de hokken. David zwaait alle lof toe voor de resultaten naar Nadine en Denis.

Voor Nadine en Denis is duivensport een dagvulling die ze als een sterke tandem en met veel toewijding uitvoeren. Niets wordt aan het toeval overgelaten en ze zijn dan ook heel sterk op elkaar ingespeeld. De taken zijn goed verdeeld en ook wordt heel veel gepland, afgesproken en overlegd.  Mocht dit niet zo zijn dan zouden de zeer sterke resultaten niet zo vloeiend in elkaar overlopen.

Dat ze in het verleden, en zeker in het voorbije seizoen, zo sterk presteerden is dan ook een grote voldoening en beloning voor hun inzet. Een terechte fierheid is dan ook op zijn plaats.

Hen bezoeken en de installaties-hokken zien is dan ook een plezier. Alles ligt er keurig en netjes bij. Over de inrichting van de hokken is goed nagedacht en indien nodig worden aanpassingen aangebracht om de resultaten of de kansen op succes zo hoog mogelijk te maken.  De hokken liggen in de gezamelijke tuin van de 2 woningen (Nadine en Denis) en David en zijn gezin.  Alles is overzichtelijk en netjes opgebouwd.

De hokken zijn ruim, luchtig, en worden kraaknet onderhouden. Niets aan het toeval overlaten is hier het credo.

Topresultaten en polyvalentie van 100 km tot 700 km

  • 1e Belgische selectie categorie H oude duiven Olympiade Poznan 2011
  • 2e Belgische selectie halve fond Olympiade Oostende 2006
  • 1e Algemeen Kampioen KBDB 2013
  • 1e Provinciale asduif zware halve fond 1998
  • 1e Provinciale marathon 2005
  • 1e algemeen kampioen OVV interprovinciaal 2020
  • 1e algemeen kampioen OVV jonge duiven 2020
  • 1e nationaal Gueret oude duiven 2010
  • 1e nationaal Brive jaarlingen 2013
  • 1e nationaal Souillac oude duiven 2020
  • 2e Belgische selectie Olympiade Oostende halve fond 2006
  • 3e nationaal kampioen grote halve fond KBDB 2008
  • 3e nationaal kampioen grote halve fond KBDB 2009
  • 4e nationale asduif zware halve fond KBDB 2005
  • 4e nationaal kampioen jaarlingen KBDB 2005
  • 3e algemeen kampioen Cureghem Centre 2013
  • 5e nationale asduif zware halve fond KBDB 2010
  • 6e algemeen kampioen KBDB 2018
  • 7e algemeen kampioen OVV 2021
  • 3e kampioen oude & jaarlingen OVV 2021
  • 12 zonale overwinningen van Chateauroux tot Cahors
  • 24 provinciale overwinningen van Orléans tot Cahors

 

2022

  • 24 duiven top 100 nationaal van zware halve fond tot fond
  • 7e asduif KBDB Nationaal all round jonge duiven
  • 1e asduif KBDB Oost-Vl KHF jaarse
  • 1e asduif KBDB Oost-Vl All-round jonge
  • 4e kampioen KBDB Oost-Vl oude
  • 28 zuivere 1e prijzen (zonder dubbelingen)
  • 1e Bourges nat zone 3.367 jonge duiven
  • 1e Bourges provinciaal O-Vl 5.930 jonge duiven
  • 1e Chateauroux nat zone 2.577 jonge duiven
  • (nog een aantal klassementen zijn niet gekend)
  • De top 100-nationaal prestaties in 2022 bestrijken de vluchten uit Bourges, Argenton, Issoudun, Tulle, Brive, La Soutteraine, en Chateauroux.      

 

Dit om de veelzijdigheid van de kolonie te illustreren. 

Het voorbije seizoen mag dan ook als één van de beste uit de laatste jaren beschouwd worden en toch…. enkele heel goede duiven die provinciale zeges behaalden werden verloren..en het zat niet zo goed mee met de 1e afgegeven duif. 

Maar wanneer je vliegploeg breed genoeg gebouwd is, dan zijn er anderen die zich manifesteren en voor topresultaten zorgen. Asduiven zijn hiervan de ultieme bevestiging.

Een seizoen met een gouden randje !

Een solide kweekbasis als fundament

Toen David als jonge knaap indertijd met de duiven in de arena trad werden in hoofdzaak duiven gehaald of verkregen van sterke regionale spelers. Hieruit werd een kleine stam gekneed die zeer mooie resultaten behaalde. Een sterke kwaliteitsinjectie kwam er in de periode van de eeuwwisseling met de inbreng van de Bonte Crack. Deze duif kwam rechtstreeks van de hokken van Freddy & Jacques Vandenheede uit Kruisem en was uit de oersterke oude basis Albert & Paola / Antigoon & Krijt. Nadien kwamen nog enkele duiven van de succestandem uit Kruisem de kweekbasis vervoegen. In een latere fase kwamen er duiven van Christine De Bruycker uit Liedekerke (vooral duiven van Marcel Aelbrecht) en dit was een voltreffer.  Ook inbreng van duiven van Murez-Marichal deed de topresultaten bestendigen. Recentelijk is een nieuw kweektalent ontdekt van Rik Boone uit Gavere (ras Vandenheede x Achiel Verzelen). Nog enkele individuele duiven worden ingekruist, maar uit vrees om iemand te vergeten hebben we deze niet opgesomd.

Black Hawk als steunpilaar en rode draad in de vererving

Toen Black Hawk met bravoure in 2013 de 1e nationaal Brive bij de jaarlingen won van 6.842 duiven werd deze duif niet verkocht en op het kweekhok geplaatst. Dit was, zoals in vele gevallen met een topvlieger het geval is, een gouden zet. Het bleek direct en indirect een sterke vererver te zijn.

Gekoppeld aan verschillende duivinnen resulteerde dit in kinderen en kleinkinderen die sterk presteren op snelheid, halve fond en dagfond.  Ook in de nationale winnaar Souillac vinden we langs vaderszijde deze succeslijn terug. Ook in het voorbije seizoen 2022 zijn verschillende topduiven doorbloed van deze succesvolle kweeklijn.

Het blijkt na enkele jaren nu ook dat Black Hawk en zijn nazaten zich gemakkelijk en succesvol laten inkruisen met andere duiven. Het zijn ook duiven die bij hard weer op de dagfond zonder probleem kunnen toppen.

Black Hawk is de grootvader van de 1e nationaal Souillac 2020.

Black Hawk is de grootvader van het Super Bourgeske dat in het voorbije seizoen 1e provinciaal, 1e nationaal zone en 4e nationaal Bourges vloog van 23.846 duiven.

Black Hawk is grootvader van 7e all round duif KBDB 2022.

Dit is maar een beperkte opsomming van duiven die uit deze lijn sterk presteren. Velen vullen dit succesteam nog aan.

No sweat no glory

Is hier zeker van toepassing. Om toch een beetje te duiden hoe de verzorging in zijn werk gaat nemen we even terug wat we in het seizoen 2020 publiceerden n.a.v. de nationale zege op Souillac.

De hokken worden allen dagelijks gepoetst. Op geen enkel hok stro of roosters of wat dan ook op de bodem. Jaarlijks overal, van nok tot bodem een grote kuis en ontsmetting met Virkon S en/of Dettol. 

De weduwnaars kweken voor het seizoen en brengen 1 jong groot. De vliegduivinnen kweken niet in het seizoen.  De weduwnaars komen nog eens 5 dagen samen voor het seizoen en worden in deze fase opgeleerd. Op dat ogenblik vliegen ze eenmaal daags. Later in het seizoen en bij beter weer is dit tweemaal daags.

Bij de inkorving krijgen de duivers nooit een duivin te zien, enkel een nestschotel. Bij thuiskomst blijft hun partner op het hok naargelang de vordering van het seizoen en de intensiteit van de vlucht.  De duivers worden afzonderlijk in hun nestbak gevoederd en drinken uit een gezamenlijke drinkpot.  Van zodra de zware halve fond en dagfond zich aandient worden ze in ploegen normaliter om de twee weken ingekorfd.

De duivinnen vliegen éénmaal daags en worden allen opgesloten in hun nestbak. In deze nestbak krijgen ze afzonderlijk eten en drinken. Voor de inkorving krijgen ze gedurende een half uur hun partner en bij thuiskomst ongeveer 2 uur. De duivinnen worden normaliter wekelijks gespeeld en vliegen in hoofdzaak de halve fond en zware halve fond. Later op het seizoen worden ze nog op nest gespeeld.

De jonge duiven vliegen éénmaal daags (1e en 2e ronde afzonderlijk). Ze worden in kleine stappen opgeleerd (3 km, 8km,15 km….) en worden, van zodra de eerste snelheidswedstrijden achter de rug zijn, op het weduwschap gespeeld (schuifdeur).

Er wordt niet gekozen voor het voederen van voer van 1 merk.  Er worden een aantal merken gekocht en deze worden samengevoegd tot 1 mengeling. Het voederen (bij de weduwnaars en duivinnen afzonderlijk met de lepel in het volle seizoen, bij de jonge duiven gezamenlijk) gaat van zware kost bij thuiskomst, over enkele dagen lichter voer tussen de wedstrijden in, tot het opvoederen gedurende de laatste 5 maaltijden voor de inkorving.  Wat supplementen fijn zaad, verse grit worden gegeven als toemaatje.

Tot grote voldoening worden de duiven in een goede basisgezondheid gehouden met Daflor.  Bij thuiskomst zijn er steevast electrolyten in de drinkpot.

Op medisch vlak is Piet Blancke hun begeleider. Hun duiven worden  gevaccineerd tegen paratyfus, tweemaal paramyxo-rota, en (met het borsteltje) tegen het pokkenvirus. Men gaat geregeld op controle en er wordt ingegrepen waar nodig. 

Selectie van de jonge duiven is meestal wachten tot het einde van het seizoen. Jonge duiven die op de schuifdeur worden gespeeld kunnen soms door wijzigende omstandigheden in hun motivatie plots wel hun neus aan het venster steken terwijl ze voordien nog niet veel van zich lieten horen.  Dan worden de resultaten, afkomst en hoe ze gebouwd zijn naast elkaar gelegd en wordt geselecteerd. 

Bij de duivinnen op weduwschap, die elke week voluit worden gespeeld, is er al selectie onderweg en bij de weduwnaars zijn de resultaten van het nationale programma doorslaggevend.

Jaar na jaar na jaar…

Het zijn geen ééndagsvliegen bij het Team David Vermassen. Het startte jaaaaren terug toen David nog een jonge knaap was en sindsdien is de trein van het succes niet meer gestopt. Weinig appelflauwtes, een sterke kweekbasis, een gedisciplineerde en daadkrachtige aanpak leiden jaar na jaar tot hele mooie successen met Olympiadeduiven, nationale zeges, asduiven als resultaat. 

“Bij leven en welzijn” zijn ze in 2023 ook zeker van de partij, maar ondertussen dienen wel wat vieringen en podia afgewerkt…en ook dat is genieten !

Proficiat vanwege het Herbotsteam !

Geert Dhaenens