Meer nieuws

Gregory Taillieu (Ename-Oudenaarde) wint glansrijk Orléans Provinciaal Oost-Vlaanderen

20 May 2021

Het is elk jaar een beetje drummen aan de hekkens bij de eerste provinciale openingsvlucht van het jaar. Of je nu vitesse, halve fond of fond speelt, meestal worden de duiven ingekorfd omdat we eenmaal graag met de duiven spelen. Voor de vitessers en halvefondmatadors is het een serieuze klassieker, voor de fondmannen een goede gelegenheid om wat kilometers te maken.

Er werden voor de openingsvlucht Oost-Vlaanderen (OVV-FVOV) maar liefst 10.762 oude en jaarse en 9.265 jaarse duiven ingekorfd.  Een ware voltreffer wat het aantal deelnemende duiven betreft.

In de komende weken wordt deze troep duiven opgesplitst in kleinere compartimenten naargelang de halve fond, zware halve fond, dagfond en fond.

De weergoden laten het al een aantal weken afweten. Hoe jolig Frank De Booser ook wordt van dit regenweer des te somberder dit is voor de duivensport.  Felle rukwinden, felle regen en hagelbuien zijn niet de beste vliegomstandigheden.  Ook voor de lossingsverantwoordelijken is het laveren tussen de buien en de diverse weersites door.

De Orléans-duiven werden iets voor de middag gelost maar werden niet gespaard van regen onderweg en bij thuiskomst. Dat er hoge snelheden zouden worden gehaald was duidelijk en dan weet elke ervaren melker dat het soms wat bibberen is om geen duiven te verliezen. De vlucht kende een trager verloop dan in normale omstandigheden en de invloed van de luchtlagen en windvlagen is merkbaar in de uitslag.

Marcos (BE18-4074919) van Gregory Taillieu uit Ename Oudenaarde geeft iedereen het nakijken

Fier als tien gieters is hij… sympathieke Gregory uit Ename met deze zege. Gregory is 30 jaar jong en woont samen met zijn vrouw Evi en zoontje Liani in Ename. Een tweede baby, dochtertje is op komst en er werd hard gewerkt om hun woonst mooi te renoveren.  Gregory is niet gespaard gebleven van pech, gekweld door gekwetste nekwervels is hij de laatste jaren nooit pijnvrij gebleven. In die mate dat hij zijn geliefd beroep als schrijnwerker heeft moeten stopzetten en noodgedwongen de overstap heeft gemaakt naar tekenaar in een architectenbureau. Duivensport is een ideale ontspanning en passie maar ook hier moet hij met veel voorzichtigheid de verzorging op zich nemen om zijn lichaam van groter onheil te vrijwaren. Maar de familie Taillieu is er niet naar om de oren te laten hangen. Met de hulp van vader Johny, broer Geoffrey en de ganse familie en zeker de steun van zijn vrouw Evi zijn helpende handen nooit veraf en dat voel je in de gesprekken. Er is één zeel en iedereen trekt in dezelfde richting.

Gregory speelt 5 jaar op het huidige adres met de duiven en dit met veel succes.  Het zit hen in het bloed want papa en broer korven ook wekelijks in. 

Vorige zaterdag was de hoogdag van zijn nog prille duivenloopbaan. Het was de driejaarse prachtige duiver Marcos die als een raket de afstand Orléans-Ename afwerkte en de hiermee de snelste was van het ganse deelnemersveld. Als eerbetoon aan zijn grootvader Marc is Marcos als overwinnaar gedoopt. Met een minuutsnelheid van 1727,2498 m is hij veruit de snelste in zoverre dat de tweede duif ‘niet meer op de foto staat’ om het in wielertermen uit te drukken.

Marcos is een prachtige duiver, zacht van pluim, een mooie vleugel, een sterk gepigmenteerd oog en sterke spieren en een sterke karkas. Het is een echte klasbak.  In het verleden vloog hij reeds een mooi palmares bij elkaar.

Enkele puike resultaten uit de voorbije jaren :

  • Chevrainvilliers                  61/254d
  • Chateauroux                      832/4.588 d (prov)
  • Argenton                             12/438d
  • Argenton                             287/22.826d (nat)
  • Montluçon                          21/149d
  • Bourges                               27/292d
  • Chateauroux                      12/317d
  • Argenton                            19/252d
  • Quiévrain                            5/690d

En als kroon op het werk de recente Orléans met de 1e over de ganse lijn.

Marcos is van edelen bloede ! Zijn vader was een sterke vliegduif van Gregory die naar het kweekhok verhuisde en is voor 50 % ras Schellens/Van Dijck en 50 % Tom Van Gaver. Zijn moeder is een rechtstreekse duivin van Tom Van Gaver en heeft de oude sterke lijnen van de stam van Tom in haar genen. 

Hij werd gespeeld op het klassieke weduwschap als duiver en kreeg voor de inkorving zijn duivin niet te zien. De duiven worden zo rustig mogelijk ingemand en bij thuiskomst wacht hen de beloning van de partner.

 De Troostprijsspelers…..

Wat eerder begon als een grappige bedoening van een groep jonge gepassioneerde duivenspelers groeide uit tot een succesverhaal. Het is een mooi verhaal. Enkele jonge gemotiveerde startende of iets meer ervaren jonge kerels die elkaar vinden in de duivensport.  Sedert enkele jaren lachen, feesten ze samen, maar nog beter, helpen en stimuleren ze elkaar in de duivensport. En met resultaat.  Met een plaagstoot, een grap, een aanmoediging een uitwisseling van duiven heeft dit ondertussen tot superresultaten geleid.

De leden van deze guitige kliek zijn Van Gaver Tom,  Tallieu Gregory , Saelens Andres , Van Cutsem Jens , De Troyer Jonathan , Prinz Jonas , De Maeseneer Philip ,  Bombeke Dries , Neirynck Davy , Goetry Matthias

Tom Van Gaver en zijn topresultaten voorstellen is overbodig, Philip De Maeseneer lukt vorig jaar de asduif jonge duiven op de zware halve fond, Davy Neyrinck speelde vorig seizoen de pannen van het dak met zijn duivinnen en ook de andere leden laten zich allesbehalve onbetuigd met wekelijks overwinningen en-of kopprijzen op lokaal, provincaal en nationaal vlak.

Zoiets is een zegen voor de duivensport.  Jonge gemotiveerde spelers werken aanstekelijk en kunnen hopelijk nog anderen aanzetten om ons tanende ledenbestand te vergroten.

Een kwaliteitsvol duivenbestand

Gregory beschikt over 10 kweekkoppels. Ook uit de vliegduiven wordt jaarlijks gekweekt. Gregory kweekt samen met Davy Neyrinck uit Baaigem-Gavere (schoonbroer van Tom Van Gaver). Jaarlijks worden de jonge duivers gehuisvest bij Gregory en gaan de jonge duivinnen bij Davy. 

De basis van de duiven is voor 90 % de duiven van Tom Van Gaver aangevuld met een drietal duiven uit de startende ploeg van Gregory, een sterke vlieger van Jan Haesaert (Mater-Oudenaarde) en een van fondman van Franky Van Lerberghe.

Ook mag Gregory geregeld gebruik maken van kweekduiven van Tom Van Gaver om zich te versterken.

Het seizoen werd gestart met 27 weduwnaars en er huizen een 46 tal jonge duiven (quasi allen duivers).  De jonge duiven vliegen normaliter 2 nationale vluchten en hebben dan ook voldoende ervaring om als jaarling aan de slag te gaan. Zij worden in het topseizoen gemotiveerd met enkele oudere duivinnen.

Stipte en goede verzorging, maar de kwaliteit van de duiven maakt het verschil

De hokken van Gregory zijn spic en span in orde.  Als schrijnwerker en met hulp van vader en broer is alles goed uitgekiend en mooi afgewerkt. De verzorging is goed zonder maniakaal te zijn. Het voer is van Beyers (Gaby, Sport light Galaxy, Energy) en de duiven worden royaal gevoerd en opgevoederd naar de inkorving toe.  De weduwnaars trainen éénmaal daags vrij.

Bij thuiskomst electrolyten in de drinkpot, en gele druppels voor zowel de vliegduiven als de thuisblijvende duivinnen. Biergist, Zell Oxygen van Herbots en Avidress zijn veelgebruikte supplementen.

Maar bovenal is het de kwaliteit van de duiven die het verschil maken. Gregory beschikt over een sterk kweekhok, de origine is top en duiven zijn stuk voor stuk mooi en kwaliteitsvol in de hand. 

Een prachtige zege en een supermotivatie voor een jonge gepassioneerde speler omringd door een schone familie en een steunende groep vrienden. Hoe mooi kan een hobby zijn !

Van harte proficiat vanwege het Herbotsteam !

Geert Dhaenens