Meer nieuws

Van Grégory Demaret (Herquegies-Frasnes) hebben we het laatste nog niet gezien op de zware fond !

18 Mar 2020

40 jaar, goedogend, sportief….neen dit is geen sollicitatie voor één of andere datingsite, maar een summiere beschrijving van Grégory Demaret die in Herquegies woont, deelgemeente van Frasnes in Pays des Collines.

De wieg van Grégory stond in Ormeignies dichtbij Ath. Van nature uit is Grégory een sportieve kerel die met sterk resultaten in zijn jeugd een fervent loper was. Hij was een echte doorzetter die bij voorkeur de lange afstanden voor zijn rekening nam en dit steeds met groot succes.  Dat sportieve, strijdvaardige, combattieve zit erin gebakken. 

Grégory woont samen met zijn vrouw Allissonne en zijn hun 3 dochtertjes (8 jaar, 5 jaar en 4 maand) in het landelijke en rustige Herquegies.  Ze vonden er hun thuishaven en renoveerden er met veel eigen zweet en inspanningen hun gezellige woning op ‘den buiten’.  Het jonge gezin is verzot op dieren. Bij aankomst worden we begroet door een loebas van een hond die tot aan mijn middenrif reikt. Allissonne is verzot op paarden en runt mee de manège met haar ouders in Silly. 

Een man met een plan

Grégory is nog eentje die met de hand is gemaakt. Beroepshalve treinbestuurder bij de NMBS schuwt hij geen inspanning om iets te realiseren. Hij is een doorzetter en geen inspanning is hem teveel om zijn doel te bereiken. Hij was een winnaar in de sport en zet deze trend nu voort in de duivensport.

In het verleden was hij aan de slag samen met zijn vader in zijn thuisbasis Ormeignies, maar in 2012 werd in Herquegies ook gestart met de duiven met één doel voor ogen, schitteren op de zware fond. En het lukt van bij de start !  Was dit geluk, toeval of wat dan ook ?  Het was in elk geval het resultaat van een sterke basis die werd gevormd met duiven van Lekeuche, Eric Vanacker, Marcel Vandenabeele, Houfflijn Patrick, Aelbrecht, Etienne Devos en Michel Dhalluin.  Hierbij wordt een zeer strenge selectie gehanteerd. De jonge duiven krijgen de kans om uit te groeien en ervaring op te doen.

Als jaarling worden de duiven gespeeld als pater. Ze krijgen geen duivin te zien en vliegen enkel en alleen voor hun territorium. Eens boven de 600 km mogen ze niet missen. Als jaarduif krijgen ze na een misstap nog één kans om hun hachje te redden op een tweede 600-km vlucht.  Enkelen worden dan nog eens getest op Narbonne en met succes.

Vanaf de leeftijd van 2 jaar moeten ze volop aan de bak en vliegen ze minstens 2 zware fondvluchten. De vluchten die Grégory zijn voorkeur wegdragen zijn Pau, Agen, Sint-Vincent, Narbonne, Perpignan.  De Rhonevluchten spreken hem minder aan.

En dat de start in 2012 niet werd gemist bewijst het feit dat hij in 2015 werd gelauwerd als 13e beste Belgische kolonie op de zware fond, van een binnenkomer gesproken

Vaincre ou mourir

“Winnen of sterven”, het kan zowat de slagzin van een gladiator in het Romeinse Rijk zijn. Dit bordje hangt boven de inkomdeur van de vlieghokken bij Grégory en zegt meer dan genoeg over de strenge selectie die hij hanteert.

Uit de 25 kweekkoppels werd in de voorbije jaren een vliegploeg gekneed van 40 oude duiven en 40 jaarlingen. In principe was Grégory gewonnen voor het weduwschapspel met duivers….maar door de sterke resultaten op het zware werk heeft hij nu ook 30-tal duivinnen klaar om het zware fondspel op weduwschap uit te testen.  Het is een try-out maar het zou hoogst verwonderlijk zijn mochten de dames met dezelfde origine als de duivers ook niet in staat zijn om toppen te vliegen op de zware fond. En de gedrevenheid van Grégory kennende zal hij er alles aan doen om ook het spel met duivinnen onder de knie te krijgen.

Verzorging is top, maar zeker niet ingewikkeld

Verwacht hier niet teveel trukendozen op deze hokken. Het is vooral de kwaliteit van de duiven die het moet doen. Evenwel laat Grégory niets aan het toeval over om de top te halen. Als treinbestuurder klopt hij buiten het duivenseizoen meer uren om zo wat speelruimte vrij te hebben in het seizoen. En dan staat alles op scherp. De duiven krijgen de nodige inentingen voor het seizoen inclusief een enting tegen paratyfus.  De ervaring leert dat de duiven nadien vrij vlot in forme komen en daarom wordt dit jaarlijks herhaald.

Er dient in het volle seizoen tweemaal daags een vol uur getraind te worden, maar duiven dwingen om te trainen is gedeeltelijk een fabeltje . Wanneer ze het echt niet willen dan zoeken ze wel een stek om te rusten, zodus dient de trainingsmotor op een natuurlijke wijze aangezwengeld te worden. Dit kan door in het begin van het seizoen licht te voederen en er zo de zwier in te krijgen. Naarmate de zwaardere vluchten naderen wordt een 50 % lichte mengeling en 50 % energiemengeling van Beyers gevoederd. Naarmate de inkorving nadert wordt de energietank verder aangevuld en dit tot de laatste minuut voor de inkorving. Grégory is ervan overtuigd dat hoe langer je de duiven kan doen eten op de zware fond, hoe groter de kans om kopprijzen te spelen. Daar hij tracht hok per hok op een vlucht te spelen kan hij het voederen ook gezamenlijk aanpakken.

De hokken zijn eenvoudige tuinhokken zonder enige luxe, maar gezond en luchtig. De duiven zitten op roosters en dit een meter boven de begane grond. De voorzijde onder de hokken is afgeschermd zodat dit tochtvrij is maar er onder de hokken een massa aan verse lucht aanwezig is.

Voor de vlucht uit Limoges zien de duivers niks bij de inkorving en is de motivatie bewust laag gehouden. Vanaf verdere vluchten wordt er voor de vluchten getoond en krijgen ze allemaal op maandag hun duivin gedurende lange tijd (ipv na de vlucht). Een duif die van een zware fond vlucht thuiskomt dient eerst te herstellen.

Er wordt ook regelmatig gebruik gemaakt van de gele druppels die in principe elke week worden toegediend.  Op medisch vlak wordt steeds geluisterd naar het advies van de veearts en worden geen blinde kuren gegeven.

Van de verzorging van de kweekduiven is Grégory nu verlost en hij kan zich volop op de vliegduiven focussen. De kweekduiven huizen sedert dit kweekseizoen bij buur Thierry Marichal. Thierry is een fervent sportliefhebber maar is beroepshalve als sportief directeur van een wielerploeg niet echt in staat om op een constante wijze te verzorgen. Evenwel heeft hij een sterk kweekhok ter beschikking met veel De Smeyter-Restiaenbloed in verweven.  Deze duiven zullen nu ook stilaan ingekruist worden op de topduiven van Grégory. Hier is een vruchtbare samenwerking opgezet !

Topresultaten in 2019

Het was voordien reeds gestart in de voorbije jaren om topresultaten en topklassementen te halen. Zo behaalde de Didi de 11e plaats KBDB asduiven zware fond 2015 en was hij de 26e beste Europese zwarefondduif in 2015.  Ook nog een aantal regionale en provinciale titels gingen het seizoen 2019 vooraf.

Maar in 2019 was het er boenk op ! 

  • 4e asduif zware fond nationaal KBDB
  • 8e asduif zware fond nationaal KBDB
  • Derby Henegouwen
  • 3e plaats 1 & 2 afgeg jaarlingen zware fond
  • 6e plaats 1 & 2 afgeg oude zware fond
  • 4e plaats 1 & 2 afgeg fond

En dan enkele topvluchten uit het voorbije seizoen :

Narbonne 

  • 3.873d oude nationaal  : 10, 113, 231, 278, 296, 316, 374 (7/11)
  • provinciaal : 1, 12, 29, 36, 39, 42, 50…(7/11)

Narbonne

  • 3.580 jaarlingen nationaal : 173,277 (2/2)
  • Provinciaal 7e en 19e

St-Vincent

  • 2.949d oude nationaal : 18, 85, 106, 242 (7/8)
  • provinciaal :  4, 6, 7, 15, 21, 28, 34…

Pau 

  • 2797 oude nationaal : 21, 41  (5/13)
  • provinciaal: 1, 2, 14, 23, 43, 53, 55, ...

Agen 

  • 3935 oude nationaal : 78, 243, 305, 326, 335 (8/11)
  • provinciaal: 4, 12, 14, 16, 17, 35, 43, 49, ...

Perpignan 

  • 3915 oude nationaal : 233 (4/5)
  • provinciaal: 19, 46, 71, 72, ...

We stellen een drietal topduiven voor die voorgaande voor mekaar brachten en geregeld in de nationale top terug te vinden waren :

Le 4.30 h BE17-1010658

Vader is een topvererver Le Rouge, hij is maar liefst de vader van 6 top 100 nationaal prestaties en ook de kleinkinderen treden in de voetsporen. Hij is een kruisingsproduct van Marcel Vandenabeele x Patrick Houfflijn

Moeder is een eveneens een superduivin, die met Le Rouge, een topkweekkoppel vormen. Zij is een kruisingsproduct van de lijn Didi Etienne Devos x Marcel Aelbrecht.

Le Super 67 BE15-1005967

Dit is een prachtduif in de hand, ijzersterk gemaakt, maar ook ijzersterk in zijn prestaties. Hij faalde nog nooit in zijn vluchtcarrière en zoals je op de foto kan zien steeds op zware vluchten. Seizoen 2020 wordt hij nog gespeeld om, indien hij niet faalt, naar het kweekhok te gaan.

Hij is een duif uit de soort van de Noordfranse kampioen Eric Vanackere

Le  602 BE17-1010602

Is ook een van die verschillende jonge beloften die met zijn 2 jaar reeds enkele zeer scherpe prijzen op zijn palmares zette.  Is een duif van het echte fondtype, niet te groot, goed gemaakt en met een zeer zacht pluimenkleed. Je zal van deze vale duiver nog horen !!  Hij is uit de oude lijn van het topkoppel Le Rouge 

Het was aangenaam vertoeven bij Grégory en zijn gezin. Het zijn gemotiveerde en fijne gasten die graag met dieren omgaan. Je speelt niet zomaar 2 duiven in de top 10 van de nationale asduiven fond met enkele provinciale en nationale topresultaten erbovenop.  Het is niet echt een verrassing, het was reeds een aantal jaar duidelijk dat dit een sterk opbouwend hok aan het worden is.  Geloof me vrij, het laatste van dit hok hebben we nog niet gezien!

Alle succes vanwege het Herbotsteam !

Geert Dhaenens