Meer nieuws

Eddy & Maarten Leutenez in Kruishouten en Milan Leutenez in Kluisbergen denken dat er een mooi seizoen zit aan te komen !

06 Apr 2021

In gesprek met…nee, dit zou te veel eer zijn voor mezelf. In deze toch wel moeilijke coronatijden proberen we het voorzichtig te doen als het kan en is er een vragenlijst aan Maarten en Eddy Leutenez gestuurd om zo een reportage van hun hok te maken voor de start van het nieuwe seizoen 2021. Meestal wordt er een beetje heen en weer gemaild, een telefoontje gepleegd…maar onderstaand kreeg ik kant en klaar in m’n mailbox. Niet enkel straffe duivenmelkers, Maarten kan zo aan de slag als reporter!

Korte intro 

Wij zijn Maarten en Eddy Leutenez. Ikzelf (Maarten) ben 35 jaar. Mijn vader is zopas 70 geworden. Ik (Maarten) woon nu een kleine 2 jaar in Kluisbergen, waar we een nieuw hok hebben geplaatst en spelen onder de naam van mijn zoontje (Milan Leutenez). Mijn vader woont in Kruishoutem, waar we nu een grote 10 jaar spelen onder de naam Leutenez Eddy en Maarten. Daar zijn ook de kweekhokken gevestigd. Mijn vader speelde vroeger in Semmerzake, waar hij in de jaren 80 en vooral de jaren 90 zo goed als alles won wat er kon gewonnen worden… Tot gezondheidsproblemen van mijn vader ons ertoe dwongen om de gehele kolonie te verkopen begin de jaren 2000. Na enkele jaren zonder duiven hebben we dan een herstart gemaakt te Kruishoutem… 

Wij spelen eigenlijk alle vluchten van 100 tot 800 km. Maar hebben toch altijd al een voorkeur gehad voor het jonge duivenspel en de fond vluchten met de jaarlingen. Daar proberen we ons ieder jaar toch wat meer op te focussen dan de overige disciplines.

Onze hoogtepunten tot nu toe :

7 x 1ste Nationaal !
5 x 2de  Nationaal !
1 x 3de  Nationaal !
2 x 1ste Nationale Asduif K.B.D.B. !

Links de hokken in Kluisbergen - Rechts de hokken in  Kruishoutem

Hoe ben je geïnteresseerd geraakt in de duivensport? 

Mijn vader speelt al sinds de jaren 70 met de duiven. Hij kreeg de microbe te pakken toen hij af en toe eens ging helpen bij zijn buur destijds… Hij geraakte meer en meer geïnteresseerd en vrij snel nadien heeft hij zijn eerste eigen hok geplaatst… Ikzelf heb van kinds af aan nooit anders gezien dan duiven, dus ja… Het was slechts een kwestie van tijd vooraleer de microbe ook bij mij oversloeg… Al heeft het toch wel tot mijn late tienerjaren geduurd vooraleer ik er echt stapelzot van was… Maar sindsdien was er geen houden meer aan 😊

Kan je een zo compleet mogelijke geschiedenis van je duiven en je kweeklijnen geven? 

Onze huidige stam is eigenlijk voornamelijk opgebouwd rond stamkoppel BE04-4385201 “Jose” x BE05-4159707 “Rita” en hun super dochter BE09-4108109 “Het Bolleken”. Bovenstaande 3 duiven werden in 2009 aangekocht bij De Noyette José. In de zomer van 2009 won Het Bolleken de 1e Inter-Provinciaal Tours bij de jonge duiven. Kort na haar Provinciale winst zijn we eens een kijkje gaan nemen en waren we heel erg onder de indruk van deze jonge duivin. We hebben deze direct aangekocht samen met haar ouders. Voor het eerst sinds onze legendarische “Super Crack” (zie hieronder) hadden we het gevoel dat we weer een echte klasbak op de hokken hadden waar we een gehele stam konden rond bouwen. En zo geschiede… Vanaf het 1e jaar bij ons op het kweekhok gaf Het Bolleken direct heel goeie kweek en de trein was vertrokken… Hieronder enkele super referenties van deze bloedlijn :

4 x 1ste (Inter)-Provinciaal !
6 x 2de  (Inter)-Provinciaal !

1ste       Nationaal Argenton 16.496 d. 2018 -> met “Oscar” !
1ste       Beste jaarling van België op de eendaagse Fond 2017 -> met “Alaphilippe”
1ste       Nationale Asduif All-Round K.B.D.B. 2017
2de       Nationaal Limoges 8.301 d. 2015
2de       Nationaal Montlucon 19.298 p. 2014 (bij Frank Paridaen)
3de       Nationiale Asduif All-Round K.B.D.B. 2017
3de       Olympiade duif standaard categorie Kroatië 2019
3de       Beste jonge duif van België op alle Nationale vluchten 2010
7de       Nationale Asduif Grote Halve Fond jaarlingen K.B.D.B. 2016
7de       Nationale Asduif All-Round jonge K.B.D.B. 2020
8ste       Nationale Asduif Fond K.B.D.B. 2017

Naast deze “Bollekes”-lijn hebben we ook nog onze “Milan”-lijn. Dit is eigenlijk onze eigen oude soort (van in Semmerzake eigenlijk). Deze oude bloedlijn werd teruggehaald via Marc De Cock, die “Milan” kocht op onze totale verkoop begin de jaren 2000. “Milan” is een nakomeling van onze legendarische “Super Crack” BE83-4644784. Eén der beste kweekduiven uit de geschiedenis van de Belgische duivensport. Ons kweekhok was toen volledig door hem opgebouwd. Deze duif was vader van 2e-2e-4e-7e-7e-9e-… Nationaal en grootvader van maar liefst 6 verschillende Nationale winnaars!!! Hier enkele bekende duiven van andere hokken die hier ook van afstammen : “Solo” (Verstraete), “Blauwe Fideel” (Vandenabeele), “Father Chipo” (Steveninck) enz…

Ook zitten er een aantal duiven lijn De Rauw-Sablon verweven in onze stam. De vaste kweekpartner van “Het Bolleken” was bv. een 100% De Rauw Sablon duif. De vader hebben we gekocht op de totale verkoop van Jules Mannaert. De moeder hebben we gekocht van Aelbrecht Marcel. De overige De Rauw Sablon duiven werden bekomen via Marc De Cock.

Tot slot hebben we onlangs ook enkele echte klasbakken naar ons kweekhok gehaald :

“Golden Tulle” (Ronny Menten) : 1ste Nationaal winnaar Tulle en topkweker !
“Jef” (Mylle Roger) :  vader 5e Nationale Asduif KBDB jaarlingen !
“Tanker Gilbert” (Limbourg Erik) : 14e-38e-46e-95e… Nationaal winnaar !

Bovenstaande duiven vormen ons klein maar ijzersterk kweekhok !

Hoeveel duiven heb je? Vliegduiven? Kwekers? Jongen?

Wij hebben een vrij klein hokbestand. Ieder jaar hebben wij zo een 25-tal kweekkoppels. Dit jaar gaan we een groep van +/- 120 jonge duiven uitlaten op de hokken in Kluisbergen en zullen we een vliegploeg van 40 (hoofdzakelijk jaarlingen) hebben in Kruishoutem en 40 (2/3 jaarlingen – 1/3 oude) hebben in Kluisbergen. Telkens 50% duivinnen en 50% duivers die op totaal weduwschap zullen gespeeld worden. De voorbije jaren speelden we slechts met een 20-tal weduwnaars. Door met duivinnen te spelen is ons vlieghok dus verdubbeld in aantal 😊. Omdat we dit jaar dus voor het eerst met duivinnen zullen spelen en om alles combineerbaar te houden op de 2 locaties, hebben we beslist geen jonge duiven in Kruishoutem te spelen dit jaar. Ik (Maarten) doe de verzorging van de duiven zowel in Kluisbergen als in Kruishoutem… Niet zo evident om alles rond te krijgen 😊 😊 😊. 

Hoe selecteren na het seizoen en is deze selectie nu anders geweest door het speciale ‘Corona-jaar’ vorig jaar?

De selectie is dit jaar eigenlijk niet anders geweest dan de voorbije jaren. De jonge duiven die goed gevlogen hebben + de jonge duiven die mooi gebouwd zijn met een slimme uitstraling krijgen hier sowieso hun kans als jaarling (ook al hebben deze als jong weinig gepresteerd)! We hebben al heel vaak goede jaarlingen gehad die als jong weinig tot geen uitslagen bij elkaar gevlogen hebben… Al hebben we graag dat ze zich tijdens hun gehele jonge carrière 1x laten zien. Al is het maar bv. eens een TOP-10 op een snelheidsvlucht…

Hoe gebeurt het trainen van de duiven? Zijn jullie al gestart? Wanneer de jongen?

De duiven trainen steeds 1x daags. Dit zowel tijdens de voorbereiding als tijdens het seizoen.

Zodra de duifjes buiten mochten hebben we de training aangevat met de oude en de jaarlingen. De trainingsarbeid werd geleidelijk aan opgedreven en nu vliegen deze makkelijk iedere dag spontaan een uur tot een uur en 15 min. Eens de wedstrijden starten is de duur van de trainingen minder belangrijk. Bij 1 nacht mand proberen we deze wel nog +/- 1 uur te laten trainen. Eens we naar 2 dagen mand gaan en de duiven op de zware halve fond zitten en wekelijks meegaan kan het gebeuren de duifjes zelfs maar een 2-tal keer buiten gaan voor training.. 

De jonge duiven laten we eerst enkele weken in de volière zitten en komen dan pas voor een eerste keer buiten en laten we ze op het gemak verkennen. Nu is de 1e groep een 10-tal keer buiten geweest denk ik en zijn we de tweede groep volop aan het afzetten.. Eens ze door hun eerste rui zijn beginnen we de trainingsarbeid rustig op te bouwen.. De jonge duiven krijgen alle tijd om uit te groeien.. Die hoeven niet snel beginnen te vliegen van ons..

Wat voeder je de duiven? Geef je supplementen? Medicijnen? Dit jaar al iets gegeven? Wat nog voor het seizoen effectief start en wanneer?

We zijn sinds deze winter overgeschakeld op het Aidi voeder. We hadden hierover veel positieve zaken vernomen van andere liefhebbers en na een persoonlijk gesprek met de firma zijn we overtuigd geraakt… Qua supplementen is dit hoofdzakelijk Röhnfried (via sponsoring). Avidress Plus / Usne Gano / hexenbier / Gervit W / hessechol / K+K eiwit / Rotosal / Bt-Amin-Forte / mumm enz. worden heel frequent gegeven. Deze producten worden aangevuld / afgewisseld met bepaalde producten van het Herbovet gamma zoals : Herbosol / Herbobeets / Sambuccus / Herbial / Herbosol / Herbo Recovery Plus. Dolosan en Hepasan van de firma Pro Bel Fly worden hier ook vrij frequent gegeven. Een vast schema hebben wij niet echt. Zowel het voer als de bijproducten worden vaak gegeven op “gevoel” en zijn afhankelijk van de zwaarte van de wedstrijden en soort wedstrijden…

Vaccineer je de duiven? Ga je regelmatig naar de dierenarts? Doe je iets preventief? 

De jonge duiven worden geënt tegen paramyxo, pokken en paratyfus. De oude en jaarlingen krijgen hetzelfde entschema.  Kort voor het seizoen en tijdens het seizoen gaan wij een aantal keer op controle bij Dr. Van der Cruyssen Johan te Oosterzele en 1x per jaar bij Raf Herbots te Velm.
Door frequent bovenstaande producten te geven zoals Avidress / Usnge Gano / Hexenbier / Hepasan enz. blijven de duiven in goede conditie en is het in de wintermaanden niet nodig om medicatie te geven. Kort voor dat het seizoen start krijgen de duiven een tricho behandeling via het drinkwater en in het seizoen krijgen de duiven sowieso om de 3 a 4 weken een tricho pil opgestoken. Eens de duiven 2 dagen mand doen, steken we regelmatig mest binnen voor controle op coccidiose. Voor de luchtwegen wordt er enkel behandeld als dit nodig blijkt en volgen we het advies van de dierenarts. 


Verwachtingen seizoen 2021?

De duiven hebben een zeer goede winter achter de rug en trainen heel goed naar aanloop van het nieuwe seizoen… Hopelijk kunnen we starten zoals voorzien en hebben we een normaal jaar.. We hebben er alvast veel vertrouwen in en als het weer een beetje mee wil zit er wel een mooi seizoen in denken we 😊

Zoals de laatste jaren zijn ook komend seizoen de nationale fond vluchten met de jaarlingen en de nationale vluchten met de jonge duiven het hoofddoel. Al gaan we zeker proberen van de eerste tot de laatste wedstrijd goed voor de dag te komen!

Interessante anekdote:

Leuk om te vermelden is de koppeling van “Het Bolleken” met haar partner “Mauro”. Toen we deze voor de eerste keer koppelden wilden beide duiven geen partner aanvaarden. Hadden toen nog geen boxen en enkel een klein kweekhok waar er eigenlijk langs drie zijden bakken stonden. We hadden beide duiven al enkele partners gegeven, maar ze moesten geen enkele hebben. Ze zaten zo wat schuin over elkaar tijdens de koppeling en opeens viel ons op die naar mekaar aan het “knikken” waren. Was alsof ze mekaar al van in het begin hadden opgemerkt en ze geen andere partner moesten hebben. We zetten ze bij elkaar en het was direct koekenbak 😊. Ze zijn sindsdien nooit meer herkoppeld geweest en hebben ons vele goeie duiven bezorgd in 1e-2e en 3e generatie!!

Maarten en Eddy, bedankt voor alle antwoorden op m’n vragen en het ganse Herbots team wenst jullie graag een fantastisch seizoen 2021 met prachtig weer.