Meer nieuws

Eddy en Maarten Leutenez (Kruisem) : topklasse blijft topklasse !

04 Mar 2020

“Er zijn er die het nooit verleren”.  Met deze bedenking in het hoofd rij ik richting Ruien deelgemeente van Kluisbergen op bezoek bij Maarten Leutenez. Om het meteen duidelijk te maken, klasseer Maarten maar bij het beste jonge geweld in de Belgische en internationale duivenwereld. 

Het is een beetje het verhaal van de late besmetting.  Vader Eddy Leutenez hoeft reeds lang niets meer te bewijzen. Ooit in Gavere, dan in Semmerzake, was Eddy één van dé toptenoren in wat ooit de Gouden Driehoek rond Zingem, Gavere, Semmerzake werd genoemd. Een geboren winnaar, steeds zoekende naar het beste en dit zowel in potentiëel duiven als in resultaten, geen moeite was hem teveel. Ook diverse andere tophokken kwamen hun kweekhok indertijd versterken bij de sterke stam van Eddy.

Ter illustratie een overzicht van de behaalde titels (dit is enkel een greep uit de topzege’s en klassementen) :

7 keer 1e nationaal

1e nationaal Bourges 39.238 d
1e nationaal La Souterraine 21.275 d
1e nationaal La Souterraine 14.967 d
1e nationaal Brive 12.573 d
1e nationaal Brive 1.458 d
1e nationaal Royan 1.097 d
1e nationaal Argenton 16.946 d                                                                                                                                                                 

5 keer 2e nationaal

2e nationaal La Soutteraine 11.859 d
2e nationaal La Soutteraine 10.530 d
2e nationaal Narbonne 4.665 d
2e natonaal La Soutteraine 1.908 d
2e nationaal Limoges 8.303 d                                                      

2 x 1e nationale asduif KBDB met Millo en Trapke 

Een sterke tandem vader en zoon….en familie

En dan gooit de gezondheid van Eddy roet in het eten en wordt besloten om te stoppen met de duiven. Stoppen na het winnen van enkele nationaals, het winnen van zowat alle klassementen die er te winnen zijn….dat was ferm afkicken maar ook met veel voldoening terugkijken, niets om treurig over te zijn en enkel goed zorg dragen van je gezondheid. En net dan slaat er bij zoon Maarten (die voorheen relatief weinig in duiven geïnteresseerd was omwille van andere sportambities) het duivenvirus toe, en nog geen klein beetje.

Meteen blijkt dat hij dezelfde winnaarsmentaliteit heeft zoals zijn ouders en er voor hem geen half werk bestaat. Reeds in de beginfase wanneer hij Eddy helpt blijkt duidelijk dat hij wel aanleg heeft om duiven in topconditie naar een race te brengen. De eerste topresultaten blijven dan ook niet lang uit en eens dit gevoel aanwezig is er voor Maarten geen houden meer aan. Ik herinner mij nog een uitspraak van Eddy in de opstartfase van Maarten “hij is er nog meer van bezeten dan ik” !

Voor Eddy was dit natuurlijk een godsgeschenk. Waar hij ervan overtuigd was dat de duivensport voor hem gedaan was, begon het nu nog eens in zijn volle galop. Hij kon en kan volop zijn ervaring en kennis doorgeven, zijn contacten van vroeger aanspreken om zijn zoon te mentoren en bij te staan. Wat nog meer opvalt bij de familie Leutenez is dat het een familiesport is.  Ook hun beide partners steunen en helpen hun hierin volop. Ook binnen de familie wordt nog bijgesprongen indien de weekends met diverse vluchten te druk worden.

De kolonie Leutenez is geen megahok. De topprestaties worden neergezet met een relatief kleine ploeg duiven. De beperktheid aan plaats in Kruisem is dan ook een garantie voor een zeer strenge selectie. Het seizoen 2019 werd aangevat met 24 weduwnaars waarvan er effectief een 16-tal werden doorgespeeld na wat verliezen en kwetsuren. De ploeg jonge duiven werd beperkt (ook omwille van plaatsgebrek) in Kruisem op 75 jonge duiven.  In Ruien (Kluisbergen) op de nieuwe hokken van Maarten werd het seizoen gestart met 50 jonge duiven van de familie Herbots en 30 jonge duiven van Marnix Leutenez. De basis van dit alles is een kweekhok met 25 kweekkoppels.

Van belang is de eigenlijke herstart na de grote verkoop van 2 jaar terug, waar de top van het vlieghok werd verkocht.

De weduwnaars worden op klassiek weduwschap gespeeld met als focus de zware halve fond en de dagfond. Zoals seizoen 2019 een jaar van ‘heropstart’ was zal ook 2020 nog een overgangsjaar zijn met een kleine ploeg weduwnaars in Kruisem en enkele weduwnaars in Ruien.

De start in Ruien-Kluisbergen

Om het even te duiden, in seizoen 2019 werd op twee locaties gespeeld. De eigen Leutenez-duiven werden gespeeld in Kruisem (woning Eddy) waar dit ook de voorbije jaren het geval was (en dit zowel met oude duiven en jonge duiven). Wel te relativeren in die zin dat het toch wel een overgangsperiode was na de ruime verkoop van twee jaar geleden. 

Het gezin Maarten betrok hun nieuwe woning in Ruien (Kluisbergen) met zicht op de Kluisberg en het Kluisbos en dichtbij de grens van de provincie Oost-Vlaanderen en de provincie Henegouwen.  Daar werden ruime nieuwe hokken geplaatst en deze werden in het begin van het seizoen bevolkt met duiven van de familie Herbots (zie verder) en enkele jonge duiven voor het zware fondwerk van Marnix Leutenez uit Kruisem.

Marnix is een verre graad familie van Eddy en Maarten, maar is tevens voor hen een goede vriend. Marnix is een topspeler op de zware fond met dit jaar de titel van Belgisch Kampioen Zware Fond KBDB… of zowat het hoogst haalbare in het zware werk.  Het is de bedoeling dat met enkele van deze duiven wordt getracht op termijn de zware fond te spelen.

Wisselwerking met de familie Herbots

Door de jaren heen heeft de familie Leutenez een goede band opgebouwd met de familie Herbots. Verschillende topduiven verhuisden richting Halle-Booienhoven, de verkoop van twee jaar terug verliep via Herbots en momenteel huist supercrack Allaphilippe op het vijfsterrenkweekhok van de familie Herbots.  Een verdere stap is de uitwisseling van jonge duiven die dan op de respectievelijke hokken worden gespeeld. Zo verhuisden 50 jonge duiven van Kruisem naar ginder en omgekeerd 50 jonge duiven van Halle-Booienhoven naar Kluisbergen.  Deze jonge duiven worden dan hard gespeeld en geselecteerd….en blijkbaar tot beider voldoening na dit eerste jaar.  Zo is de 3e nationaal Argenton jonge duiven van 23.258 duiven, gespeeld op naam van Milan Leutenez, het zoontje van Maarten, een rechtstreekse Herbots-duif. In Halle-Booienhoven werd dan weer 5 keer Top -150 nationaal gespeeld met een originele Leutenez duif op de nationale vluchten met de jonge duiven.

De gouden basis van José, Rita, Bolleke, Allaphilippe, Oscar…..en andere cracks

Op het juiste ogenblik op de juiste plaats zijn kan belangrijk zijn in je leven. Eddy was getuige hoe Bolleke een 1e prijs provinciaal Tours won in 2009 bij José Denoyette en dit bij keihard vliegweer, een sterke krachttoer. Eddy, rap als hij is, kocht Bolleke van José en het was een schot in de roos. Ze bleek een uitermate goede kweekduif te zijn en werd, samen met haar ouders José & Rita (Rita was reeds 5 jaar toen ze hokken in Kruisem vervoegde), die achteraf ook aangekocht werden, de basisleggers van de kolonie. Aangevuld met nog wat De Rauw – Sablon (en in het verlengde Mannaert en Aelbrecht)- bloed en het eigen oude ras onder de vorm van Milan en zijn nazaten werden zij de pijlers van de kolonie (de eigen soort werd ook bij Marc De Cock teruggehaald).

Wat deze familie op de wereld zette is fenomenaal. In alle topduiven vinden we deze lijnen terug met asduiven, all-roundduiven, nationale overwinning incluis. Het zijn sterke duiven met een sterke karkas, een stevige mordant en een goede gps. Het is een kweeklijn die relatief zuiver werd gehouden en ondanks dit gegeven zeer sterk blijft vererven.

Een kort overzicht van de resultaten van de nazaten van deze kweeklijn :

1e nationaal Argenton 16.946 d
2e nationaal Limoges 8.301 d
2e national Montluçon 19.298 d
1e nationale asduif All-round KBDB 2017
1e jaarduif België in 3 dagfondwedstrijden 2017
1e provincial asduif KBDB zware fond oude duiven 2017
3e Olympiadeduif standaardcategorie Croatie 2019
3e nationale asduif All-round KBDB 2017
3e beste jonge duif België op de nationale vluchten 2010

 

Deze resultaten werden behaald door o.a. :

Trapke : 1e nationale asduif All-Round KBDB 2017 (vader Trapke is een kleinzoon van Rita en hij heeft als moeder een kleindochter Rita)

Alaphilippe : 1e provinciale, 3e nationale en 8e nationale asduif KBDB 2017 (heeft als vader een zoon van Het Bolleken

Oscar : 1e nationaal Argenton 2018 (heeft als vader een zoon Bolleken gekoppeld aan dochter Rita)

Brambilla : 7e nationale asduif KBDB 2016 (heeft als moeder een dochter Rita)

Cavendisch : 2e nationaal Limoges 2015 (heeft als moeder een dochter Rita)

Dit verhaal stopt ook niet in het seizoen 2019 met enkele heel sterk presterende jaarlingen zoals :

 “Brother Alaphilippe” : 91e-144e-149e nationaal als jaarling.  Hij wordt hiermee 14e beste jaarling van België op 4 fondvluchten

 “Mibol 350” : 13e Beste jaarling van België op 4 fondvluchten. 

Deze  2 jaarlingtoppers droegen het deel van de 12e plaats in het Nationaal kampioen KBDB Fond Jaarlingen 2019.

Het hoeft geen betoog dat deze duiven ook erg gegeerd zijn. Streng geselecteerd uit een relatief nauwe teelt en jaar na jaar ondersteund door sterke uitslagen (en dat ook op andere hokken zoals 2e nationaal Montluçon bij Frank Paridaen) is de interesse groot. Maar de voorrang gaat steeds naar het verder uitbouwen van het eigen kweekhok en vliegploeg.

Een goede en correcte verzorging

Ook dat zit in de genen. Duiven worden goed verzorgd, punt ! Dit was en is bij Eddy het geval en dat is in Ruien niet anders. De duiven huizen op gezonde, nette hokken. De verzorging is stipt, correct, zonder veel tierlantijntjes, maar er is niets tekort of er wordt geen inspanning geschuwd om ze in topconditie aan de start te brengen. Dit resulteert in zeer mooie duiven, zacht van pluim en allen met een sterke karkas.

De voeding is het Vanrobaeys-gamma en als bijproducten zweert men bij de Röhnfried-supplementen en Herbots. Medisch wordt niets aan het toeval overgelaten maar dan wel pro-actief en bij voorkeur zo weinig mogelijk reactief.  De weduwnaars (seizoen 2019 enkel duivers) worden op klassiek weduwschap gespeeld en de jonge duiven op de schuifdeur.

Geen hocus-pocus maar geloof in de goede duif en de correcte verzorging. Geladen met een rugzak voor topervaring zijn er voor Eddy en Maarten nog maar weinig geheimen dan de doorslaggevendheid van de ‘goede duif’ die het moet kunnen.

Met veel vertrouwen op naar volgend seizoen

Ze kijken met veel vertrouwen en passie uit naar volgend seizoen en dit zowel in Kruisem als in Ruien. De kwaliteit is duidelijk niet verdwenen na de verkoop van twee jaar terug, de prestaties van 2019 (met een zeer beperkte ploeg) waren meer dan overtuigend en het nieuwe hok in Ruien is ondertussen ‘doorleefd en gerodeerd’ met een derde nationaal als kers op de taart.

De ernst en gedrevenheid straalt van Eddy en Maarten af tijdens ons gesprek, maar dit op een sportieve en ruimdenkende wijze.  Met focus op de halve en zware halvefond, dagfond en ook een snuifje zware fond met de inbreng van Nationaal Kampioen Marnix Leutenez kondigt de toekomst zich mooi aan !  Het is deze familie gegund, ze zijn een stimulans voor de duivensport.

Proficat en alle succes vanwege het Herbotsteam !

Geert Dhaenens

 

Als bijlage hierna de resultaten 2019

06-04-19 : Maissemy : 121km : club : 312 old birds : 9-10-12-13-14-15-26-28-29-45-47-67-80-89-… (17/31)

12-05-19 : Vierzon : 428km : club : 178 yearlings : 4-7-13-15-39-56-… (7/23)

12-05-19 : Vierzon : 428km : I.Prov. : 2.721 yearlings : 41-66-154-160-420-618…

08-06-19 : Chateauroux : 477km : club : 194 old birds : 7 (1/1)

08-06-19 : Chateauroux : 477km : Nat. Zone A2 : 5.601 old birds : 135

08-06-19 : Clermont : 191km : club : 508 youngsters : 1-5-6-7-11-12-19-37-62-64-65-73-… (26/52)

15-06-19 : Argenton : 505km : club : 329 yearlings : 6-55-56-81 (4/5)

15-06-19 : Argenton : 505km : I.Prov. : 4.986 yearlings : 32-496-498-819

29-06-19 : Ecouen : 227km : club : 653 youngsters : 1-2-3-4-5-6-18-20-29-35-49-66-… (33/50)

29-06-19 : Ecouen : 208km : club : 218 youngsters : 7-8-11-14-17-19-25-28-… (12/19)

05-07-19 : Limoges : 623km : club : 335 yearlings : 6-8-12-41-49-51-57-… (10/14)

05-07-19 : Limoges : 623km : Prov. : 2.521 yearlings : 40-44-56-283-359-369-402-…

05-07-19 : Limoges : 623km : National : 10.783 yearlings : 122-144-180-965-1192-1239-1324-1325-…

06-07-19 : Fontenay : 319km : club : 403 youngsters : 2-3-6-9-12-20-22-30-32-36-39-61-… (30/47)

06-07-19 : Fontenay : 319km : OVOU : 863 youngsters : 2-3-7-11-15-27-29-39-42-49-52-88-…

13-07-19 : Aurillac : 674km : club : 63 yearlings : 2-3-6-10-11-13-16-… (9/11)

13-07-19 : Aurillac : 674km : Prov. : 602 yearlings : 28-31-48-70-73-90-…

13-07-19 : Aurillac : 674km : National : 3.584 yearlings : 67-74-100-149-164-223-353-551-…

13-07-19 : Chateaudun : 355km : club : 367 youngsters : 4-5-7-9-15-16-22-27-28-29-30-32-… (31/51)

13-07-19 : Chevrainvilliers : 288km : club : 196 youngsters : 4-5-9-18-19-32-42-52-… (12/15)

29-07-19 : Souillac : 688km : club : 90 yearlings : 8-10-16-18-25-… (7/10)

29-07-19 : Souillac : 688km : Prov. : 911 yearlings : 49-75-124-127-…

29-07-19 : Souillac : 688km : National : 4.056 yearlings : 130-212-378-387-574-…

29-07-19 : Vierzon : 428km : club : 215 youngsters : 4-8-9-12-28-35-45-49-52-59-61-62-… (18/43)

29-07-19 : Vierzon : 428km : I.Prov. : 2.172 youngsters : 40-90-92-145-247-288-396-…

03-08-19 : Bourges : 435km : club : 534 youngsters : 4-6-8-16-25-30-33-43-48-59-73-81-… (23/41)

03-08-19 : Bourges : 435km : Nat. Zone A2 : 8.545 youngsters : 9-40-103-203-258-289-340-477-550-703-878-1021-…

03-08-19 : Bourges : 435km : National : 28.569 youngsters : 52-149-406-826-1022-1144-1331-1758-1990-2523-…

03-08-19 : Bourges : 416km : club : 399 youngsters : 2-6-7-23-39-41-45-47-55-87-… (15/30)

03-08-19 : Bourges : 416km : Nat. Zone A2 : 8.545 youngsters : 22-91-135-336-658-894-…

03-08-19 : Bourges : 416km : National 28.569 youngsters : 82-364-504-1391-2373-…

03-08-19 : Tulle : 613km : club : 132 yearlings : 8-13-22-27-… (5/9)

03-08-19 : Tulle : 613km : Prov. : 1.353 yearlings : 32-60-95-129-…

03-08-19 : Tulle : 613km : National : 7.155 yearlings : 91-161-266-359-535 (5/9)

24-08-19 : Argenton : 505km : club : 822 youngsters : 13-15-15-26-31-34-35-65-69-76-82-97-100-108-120-… (28/38)

24-08-19 : Argenton : 505km : Nat. Zone A2 : 8.939 youngsters : 95-113-114-206-223-251-252-495-509-556-619-…

24-08-19 : Argenton : 505km : National : 23.258 youngsters : 154-182-183-373-405-460-461-897-961-1095-1227-…

24-08-19 : Argenton : 486km : club : 264 youngsters : 1-11-17-41-42-64-78-… (8/23)

24-08-19 : Argenton : 486km : Nat. Zone A2 : 8.939 youngsters : 3-87-183-738-750-1352-…

24-08-19 : Argenton : 486km : National : 23.258 youngsters : 3-139-326-1492-1528-2931-…

06-09-19 : Chateauroux : 477 km : club : 178 youngsters : 1-4-5-14-25-22-26-29-30-31-42-48-56-57-… (15/30)

06-09-19 : Chateauroux : 477 km : Nat. Zone A2 : 5.686 youngsters : 8-34-42-121-135-194-301-366-374-378-595-…

 

12 NATIONAL CHAMPION YEARLINGS LONG DISTANCE K.B.D.B. 2019

13 BEST YEARLING OF BELGIUM IN THE ONE DAY LONG DISTANCE – 4 RACES 2019

14 BEST YEARLING OF BELGIUM IN THE ONE DAY LONG DISTANCE – 4 RACES 2019