Meer nieuws

Delbaere-Sampers (Menen): 1e Nat. Issoudun 9.777 oude duiven

11 Jul 2021

Menen: Een opvallende prestatie van afgelopen weekend was zeker en vast deze van tandem Delbaere-Sampers uit het West-Vlaamse Menen. Niemand, ook zij niet, hadden de nationale kopduiven van Issoudun in hun regio verwacht en het was dan ook meer dan verschieten toen “Dyna” zich om 14u 04 en 6sec liet constateren. Aangezien Filip Delbaere en Eddy Sampers helemaal in de voorkant (in vogelvlucht een goede km van de Franse grens) wonen waren ze in zekere zin niet “verwittigd” waar de Issoudun duiven hun land zouden binnen komen. Filip: “Gelukkig dat we buiten stonden toen we haar richting jonge duivenhok zaten duiken. A ja… denk nu niet dat “Dyna” het verkeerde hok binnen ging…nee…totaal niet…ze wordt namelijk op nest tussen de jonge duiven gespeeld.” Terug een opvallend feit want laat ons eerlijk zijn, buiten de laatste nationale vluchten kom je zelden tegen dat er een nestduivin een nationale overwinning op een grote halve fond vlucht behaalt (zie bijhorende foto voor de nestpositie bij thuiskomst). En de straffe verhalen eindigden nog niet. Filip vertelt verder: “onze nationale winnares kwam van Bourges nationaal bijna zonder staart thuis. Enkel 3 staartpennen pronkten nog in haar achterste. We gunden haar rust en haar staart groeide terug. Twee weken geleden lieten we ze een 160km vlucht afhaspelen en tot onze verwondering won ze de 2e prijs en dan nu de 1e prijs nationaal. Ze zal meer dan zot van haar nest geweest zijn en waarschijnlijk heeft die dag extra korf haar nog eens extra gemotiveerd.”

Top duivinnetje

Nationale winnares “Dyna” is niet aan haar proefstuk toe. Ze heeft al een meer dan aardig palmares bij elkaar gevlogen waarover ze alles behalve beschaamd moet zijn
1         Nationaal Issoudun       9.777d.
1         Clermont                                688d.
1         Interprov. Tours               3.091d. 
     7         Clermont                           950d.
  16         Fontenay                            415d.
  24         Clermont                         1.590d.
  80         Prov. Pontoise               6.106d.
118         Prov. Pontoise               9.630d.
297         Prov. Pontoise             11.848d.

Basis en verzorging
Je ziet dat Filip en Eddy volop van hun favoriete hobby genieten en geen enkele inspanning is hen teveel om hun duiven in de kop van de uitslag te krijgen. Als basis hebben ze de Willy Vanhoute duiven en deze werden versterkt met Gino Clicque toppers. 
Ze stonden aan de start van het seizoen met een team van 22 doffers welke op puur weduwschap gespeeld worden, 16 duivinnen welke tussen de jongen op nest gespeeld worden en een mooie groep van 110 jonge duiven. 
Voederen gebeurt zoals bij velen met een eiwitarme mengeling als basis en naargelang de inkorving nadert wordt er op Clicque mengeling (Van Robaeys) en energiemengeling overgeschakeld. 
Medisch gezien volgt men het advies van dierenarts Pascal Lanneau. Voor de start van het seizoen werd er behandeld tegen luchtwegeninfecties en tegen tricho gaat er iedere 2 weken een gele druppel in het keelgat. 
Voor de rest ligt de selectielat redelijk hoog. Per seizoen ziet men graag minimum 5 prijzen per tiental welke dan nog gekruid zijn met andere mooie prijzen. Deze regel geldt zowel voor jong en oud. 

Filip en Eddy…na het winnen van de titel van 1e Nationaal kampioen kleine halve fond jonge duiven KBDB 2015 is dit opnieuw een knalprestatie om meer dan fier op te zijn. 

Proficiat van het hele Herbots team

"Dyna"
B18-3053025
1e Nationaal Issoudun 9.777 oude duiven

Afstand: 434km
Snelheid: 1430.40 m/m

De nestpositie waarop "Dyna" nationaal Issoudun won

Afstamming en resultaten "Dyna"

De hokken

Stefan Mertens