Meer nieuws

De Smeyter-Restiaen - Melden: 1e Nationaal St. Vincent 3.080 oude

18 Jul 2021

Er zijn nog zekerheden in de duivensport !  Een zekerheid is dat sommige gevestigde waarden niet zomaar kunnen weggecijferd worden in de resultaten of de kop van de wedstrijden.

En waarom is dit het geval ?  Omdat er een zeer sterke, brede, kweekstam aanwezig is en omdat kampioenen nu eenmaal de drive hebben om te willen winnen.

Dat de tandem (Joost) De Smeyter – Restiaen terug een nationale zege op de zware fond heeft behaald is een bevestiging van het vorige.  Na internationale zeges op Perpignan, Pau, Sint-Vincent, Barcelona en een onnoemelijke reeks aan topnoteringen en klassementen wordt een zoveelste parel toegevoegd aan de reeds rijkgevulde kroon.

Het zou op de duur wel eenvoudig lijken, maar dat is het geenszins. De toewijding en opoffering om tot deze resultaten te leiden is bij Joost en zijn entourage quasi onbegrensd. De eeuwige zoektocht naar de beste duif, de dagelijkse inzet voor het beste resultaat…

Een kweekhok om van te watertanden waar het allerbeste van de fondwereld huist levert jaarlijks op zijn eigen hokken, maar ook op diverse andere hokken duiven die in staat zijn om bij echt duivenweer internationaal top te vliegen op de zwaarste vluchten.  Werkweer is Joostweer.

Op Pau (die hoedanook een ‘vuile’ vlucht was) werd reeds zeer sterk uitgehaald.

Op Sint-Vincent werd een ploeg van 47 duivers op weduwschap ingekorfd. Dit was het bruikbare en beschikbare saldo van de ploeg van 55 die Pau had gevlogen.

Joost had er ook het volste vertrouwen in, de conditie van de duiven en het vlieggedrag was duidelijk crescendo gegaan en de vliegomstandigheden zouden eisen van de duiven dat er hard werd gewerkt.

En zo geschiede….. De duiven werden in Sint Vincent gelost met een dag vertraging uit respect voor het grote menselijke leed dat in bepaalde regio’s van België, Nederland en Duitsland door de watersnood was ontstaan.  Lichte kopwind, warme temperaturen en de afstand hebben voor een eerlijke harde vlucht gezorgd.  Het is ook opvallend hoeveel eerst getekende of vroeg getekende duiven er in de kop van de wedstrijd vliegen…..

Tadej troont boven iedereen uit

Joost is een wielerliefhebber en deze nationale zege die wordt behaald op het einde van de Ronde van Frankrijk met als winnaar Tadej Pogacar gaf inspiratie om de nationale winnaar Sint Vincent te dopen.

Hij tikte ’s avond nog aan. De aanmeldingen in Frankrijk lieten vermoeden dat er in België duiven de thuisbasis konden halen maar het zou een dubbeltje op zijn kant worden. Om 21.56 u voor een afstand van 876 km zoefde Tadej als een raket naar de valplank. De motivatie was top.  Met een minuutsnelheid van 999,299 meter was het vrij vlug duidelijk dat dit een gooi naar de top zou zijn.

Het was niet echt een verrassing dat hij  paraat was. Op Pau kwam hij als 3e duif aan in Melden, en op twee seizoenen zware fond klasseerde hij zich reeds driemaal top 100 nationaal.  Geen crack in worden, maar reeds een crack.

Tadej is een mooie duif. Niet groot van type, rank en slank, met een zeer mooie vleugel en soepele spieren. Een echt type moderne zwarefondduif.

Zijn origine is er één van 5 sterren.

Zijn vader is Odilon Junior, een zoon van de Odilon Decuyper, die asduif Barcelona was 2007-2009. Odilon Junior is de zoon van First Lady die op haar beurt reeds grootmoeder is van de 1e Soustons.

Moeder van Tadej is Gital of het beste van de oude basislijnen van het kweekhok van Joost namelijk dochter Gitan en dochter Grand Cru (ofte halfzus Peggy en halfzus Laval).

Nogmaals het bewijs, zonder dat het een exacte wetenschap is, dat de goede uit de goede komen, of de kans op slagen althans groter is.

Tijdens ons bezoek waren ook Yvan De Ruyck en zijn vrouw Marlène aanwezig. Op de voorbije Barcelona speelt Yvan met zijn ploeg een werelduitslag. Ook in de kopduiven van Yvan zit heel wat origine uit Melden verweven. 

Niets aan het toeval overlaten

Aan toewijding ontbreekt het niet bij Joost, maar dat is nog geen garantie op succes. Alle puzzelstukken moeten passen.  De medische controle is nog steeds in handen van Pascal Lanneau, het voeder van Versele-Laga en de bijproducten van Belgavet, waar Joost heel veel inbreng in een aantal producten heeft gedaan.

Dit consequent toepassen en opvolgen kan naast een basisgezondheid forme uitlokken…en die forme is duidelijk aanwezig met, naast een heel aantal topduiven, een nationale zege bovenop !

Er komen nog een drietal zware vluchten aan.  Het hoeft geen betoog dat we ook in deze races de duiven van Joost in de kop verwachten !

Een prachtige zege op Sint Vincent zal de beste motivatie zijn.

Proficiat vanwege het Herbots team !

Geert Dhaenens

B18-4051930
1e Nationaal St. Vincent 3.080 oude duiven

Afstand: 876km

Snelheid: 999.39 m/m

Stamkaart 

Geert Dhaenens