Meer nieuws

Daniëls Willy (Kessel): 1e Nationaal La Souterraine 15.939 jaarse - snelste van 25.408d.

25 Jul 2020

Afstand: 592km
Snelheid: 1664,27 m/m

Kessel: Een nationale overwinning behalen is al iets maar een nationale overwinning binnen halen met een super duivinnetje zal waarschijnlijk wel een extra kick geven. Willy kan hiervan meespreken want zijn blauw duivinnetje (B19-6030104) won dit seizoen voor haar nationale zege van afgelopen WE ook al 2e Nat (z) – 11e Nationaal Issoudun 18.176d. – 28e nationaal Argenton 26.085d. en 175e Nat (z) Chateauroux 10.995d. ! Hiermee staat ze in de voorlopige rangschikking voor asduif KBDB grote halve fond jaars op de 3e plaats ! Dus er zijn nog twee betere en een van die twee, B19-6030207, zit ook op het hok van Willy. Toeval of niet zijn het buurvrouwen en behuizen de onderste twee bakken op het duivinnenhok. “Buurvrouw 207-19” toonde dit seizoen haar klasse door het winnen van de 4e Nationaal Bourges 22.502d. – 39e Nationaal (z) Argenton 8.121d. - 43 Nat (z) Chateauroux 10.995d. – 79e Nationaal Issoudun 18.176d. en 111e Nationaal La Souterraine 15.939d..

Maurice Voets als basis

In duivenmiddens wordt het dorpje Kessel onvermijdelijk verbonden met de namen Karel Schellens en Maurice Voets. Twee grote kampioenen die meer dan hun steentje bijgedragen hebben om de Belgische duivensport wereldwijd beroemd te maken. Ook onze nationale La Souterraine winnaar heeft heel veel aan De Voets duiven te danken. Willy vertelt “toen Maurice ziek was ging ik bij hem de duiven verzorgen en als dank mocht ik enkele jongen in mijn mand steken. Hierbij zaten afstammelingen van zijn beruchte “Lichte Bourges” . Het was meteen bingo… de Voetsduiven lieten de prestatie curve van mijn kolonie in de hoogte schieten. 

Ondertussen is de naam Daniëls geen onbekende naam meer in onze internationale duivensport. Meerdere Nationale overwinningen, Olympiadeduif en de 1ste Nationale Asduif zware halve fond KBDB 2016 + 2017 zijn prestaties waar velen van ons enkel en alleen maar van kunnen dromen. Wat deze laatste stunt nog straffer maakt is dat dit 2 volle zus van elkaar zijn. Eerst was er “Sara” die furore maakte als jonge duif en nadien als jaarling de beste duif van het land werd. Amper één jaartje later is het de beurt aan haar zus “Selin” die niet alleen 1ste Nationale Asduif werd op de zware halve fond maar ook nog eens 1ste Semi-Nationaal Vierzon won in 2017 . Maar het zijn niet alleen de “Voets” duiven die deze stam naar een ander niveau tillen, zo kwamen er duiven bij van De Meyer en Zoon uit Kessel, Jos Bastiaens en L-B-J Geerinckx uit Wommelgem, Van Leest – Peeters uit Nijlen, Paul Huls uit Zonhoven en Gebr Van Gestel uit Bevel. De laatste die we gaan vernoemen is iemand speciaal, via een bon kwam Willy terecht bij Alfons Hens uit Nijlen. Deze duiver is vader van de 2 Nationale Asduiven. 

16 duivinnen

Willy doet het met een zeer beperkte vliegploeg. Er wordt enkel met duivinnen gespeeld en voor het seizoen 2020 waren er dat juist geteld 3 oude en 13 jaarse dames. Overdag vertoeven ze in 2 volières van 8 stuks die voor de hokken hangen (zie foto) en ’s avonds verhuizen ze dan naar het rusthok waar ze worden opgesloten tot de volgende ochtend. Willy: “Door dit systeem toe te passen heb ik zeer weinig problemen met lesbische duivinnen. De dag is zo ingedeeld dat ze ’s ochtends worden gevoederd op het slaaphok, verhuizen naar de volières en ’s avonds na het voederen verhuizen ze terug naar het slaaphok. De duivinnen trainen tot eind April eenmaal daags en nadien mogen ze tweemaal daags rondjes draaien. Meestal trainen ze 40 minuten tot 1 uur en als de trainingslust ondermaats is wordt de vlag van onder het stof gehaald en moeten ze verplicht trainen. 

De duivinnen werden in een 4tal stappen tot max 10km opgeleerd. Deze korte vluchtjes vindt Willy zeer goed om het vertrouwen op te bouwen. Nadien vliegen ze dan 1x met de vereniging Brussel en dan kan het echte werk beginnen. Tussen de vluchten wordt er nooit meer met de duivinnen gereden. 

Vanaf dat ze de halve fond vluchten vliegen zien ze voor de inkorving hun partner, dit is altijd zeer kort van 5 tot max 15 minuten. Bij thuiskomst krijgen ze eerst de kans om even te herstellen en iets te drinken, pas daarna gaan ze naar hun duiver. Op de eerste vluchten van het seizoen blijven ze ongeveer één uurtje samen na de vlucht, bij de lichtere nationale vlucht is dit enkele uren en bij een moeilijke vlucht is dit tot ’s avonds. 

En voor de rest een verzorging zoals bij zovelen… je gaat bij Willy geen geheimen ontdekken ! 

Willy… nogmaals proficiat van het hele Herbots team en op naar de volgende zege ! 

BE19-6030104 : 1e Nationaal La Souterraine 9.469 jaarse - snelste van 25.408d.

Won reeds dit seizoen

2 Nat(z) Issoudun 6.271d.
28 Nationaal Argenton 26.085d.
175 Nat (z) Chateauroux 10.995d.
1350 Nationaal Bourges 22.502d.

Afstamming

Hokken