Meer nieuws

Crabbe Luc (Bertem): 1e Nationaal Montélimar 3.778 oude - snelste van 6.614 duiven

24 Jul 2020

Afstand: 715km
Snelheid: 1111,40 m/m

Bertem: Voor de nationale vlucht vanuit Montélimar mochten de organisatoren 6.614 duiven noteren. Het werd een geen makkelijke vlucht want de kopvliegers overschreden met moeite de kaap van de 1.100m/m. Snelste van het hele peloton was de vale duiver van Luc Crabbe uit Bertem. Zijn “Dikke Vale” (B18-2011962) behaalde met een snelheid van 1111,40 m/m een kleine voorsprongzege tegen de oude duiven van François Michaux (Couvin – 1108,95 m/m) en Dufossez Albert (Merbes-le-Chateau – 1100,37 m/)

Op straat

De Geenstraat in Bertem is een doodlopende straat en halverwege deze gezellige straat staat het huis van familie Crabbe. Niet enkel Luc maar ook dochterlief schuwt het niet om met manden te sleuren en duivenhokken te kuisen. “Samen sterk” moeten ze daar denken. De duivenhokken voor de oude en jaarse duiven zijn op de zolderafdeling van de woning en aangezien de valplanken aan de straatkant gemonteerd zijn staan Luc en zijn trouwe letters dan ook letterlijk op straat om de duiven te wachten. Enkel de hokken voor de jonge duiven bevinden zich in de tuin.

Dikke Vale

What’s in a name… we hebben de nationale winnaar enkele uren na zijn aankomst in de handen gehad en naar ons gevoel is hij een zeer ranke atletische weduwnaar. Een kerel die weet wat hij wil… en het karakter en talent heeft om een hele dag met een winnaarsmentaliteit te vechten voor zijn kop positie. Voorheen won hij ook al de 4e Nat. (Z) Limoges en per 20-tal op Libourne.  Luc “Van Montélimar moet rechtuit gekomen zijn… geen centimeter verloren…geen seconde verspeeld… want vooraleer we het goed en wel beseften dat er een Montélimar vlieger was zat hij al op de plank”. 
De basis van de Crabbe kolonie zijn duiven van Sjaak van de Velde (Breskens), Meurysse John (Oeselgem) en nog enkele duiven van goede vrienden.
In januari werden de 18 weduwnaars (2 oude en 16 jaarse) gekoppeld en mochten broeden tot ze hun eieren lieten liggen. In het voorjaar volgde geen 2e koppeling meer. De weduwnaars trainen enkel in de ochtend en voor de rest wordt het duivenspel zo simpel mogelijk gehouden. Er wordt steeds volle bak sportmengeling gevoederd en qua bijpoducten gaat er soms Vitamineral en lookolie (Natural) over het voeder. 
De dierenarts wordt enkel geconsulteerd voor de verplichte entingen en na Chateauroux werd er 3 dagen behandeld tegen trichomoniase. Tegen de “kopziekte” werd er nog niets gegeven.
Qua motivatie wordt er ook niets speciaals gedaan. De weduwnaars krijgen bij inkorving enkel een nestschotel te zien en daarmee moeten ze het doen.

Een simpel systeem dat ook effectief kan zijn want zo een “zware” Montélimar kan alleen maar met pure klasse duiven gewonnen worden.

Proficiat van het hele Herbots team

BE18-2011962 : 1e Nationaal Montélimar 3.778 oude - snelste van 6.614 duiven

Hokken

Stefan Mertens