Meer nieuws

Corthals Etienne - Massemen: 1e Nationaal Montélimar 3.387 oude duiven

07 Jul 2022

Na Valence is Montélimar de 2e nationale vlucht van het seizoen welke vanuit de Rhône vallei georganiseerd wordt. Met (slechts) 3.387 oude duiven aan de start kan men deze vlucht moeilijk een “topper” noemen, maar de afstand en de weersomstandigheden zorgden er voor dat hier geen “pannekoeken” bovenaan de uitslag staan. Nee.. gelost om 7u ’s morgens klokte Etienne zijn nationale winnaar om 16u07min. Voor een afstand van 730km is dit goed voor een gemiddelde snelheid van 1333.08 m/m. De andere podium plaatsen worden ingenomen door 2 duiven van Ivan en Gunnar Delrue (Koekelare – 1304.60 m/m en 1291.38 m/m)

Systeem

Etienne is een gepensioneerd beenhouwer en geniet deze dagen volop van zijn mooi huis met grote tuin en aangelegd zwembad. Dat laatste vernoemen we enkel omdat Etienne een paar lengtes aan het zwemmen was toen plotseling zijn duiver “B20-4123999” op de plank viel. Gelukkig stond het elektronisch constateer systeem al aangeschakeld en was zijn vrouw er om hem te verwittigen dat er een Montélimar vlieger geconstateerd was. “Ik wist niet wat ik hoorde” doet Etienne zijn verhaal “en enkele minuten later stond ik met mijn Montélimar winnaar in de handen. Ongelofelijk, dat ik dat mag meemaken. Het eerste wat me opviel was de conditie waarin hij bij zijn aankomst verkeerde, werkelijk indrukwekkend. Niets van enige vermoeidheid te bespeuren.” 

Etienne heeft een beperkte ploeg van 24 koppels welke hij op totaal weduwschap speelt. Als voorbereiding deden ze aan winterkweek en brachten allen een koppel jongen groot. 
Via snelheid en halve fond ging het voor de nationale Montélimar winnaar naar Vierzon en  Bourges. Dan volgde een rustperiode om dan richting Montélimar gestuurd te worden. Bij aankomst van een wedstrijd worden de duiven eerst licht gevoederd en krijgen elektrolyten en Naturaline in het drinkwater, ’s avonds krijgen ze dan sportmengeling om goed te recupereren. De week na thuiskomst blijft er lichte kost op het menu staan en de week voor de inkorving wordt er gevoederd met sportmengeling. Pinda’s, vitaminen (Belgica-De Weerd) worden eveneens verstrekt. 
Medisch gezien werd er voor de start van het seizoen gedurende 5 dagen behandeld tegen tricho en tijdens het seizoen krijgen ze om de drie weken een pilletje tegen tricho opgestoken. Tegen luchtwegeninfecties werd er eveneens behandeld

De basis van hok Corthals is opgebouwd met duiven van zijn broer Laurent Corthals, Maurits Verstruyft, Westrem en duiven van Hendrik Vanhyfte, Veurne die het soort van Roger Florizoone, Gebr. Cattrysse, Gaston Devooght en André Vermote onder de pannen had. 

Nationale winnaar

De nationale winnaar Montélimar is een mooie zwarte duiver. Middelmatig qua bouw, super dik gepluimd en toen we hem kort na zijn aankomst in de hand kregen moeten we beamen wat Etienne reeds vermeld heeft…”het was er niet aan te zien dat hij gevlogen had”. 
Op de vraag of hij speciaal gemotiveerd was zei Etienne “hij had gedurende 2 dagen zijn duivin gekregen. Misschien heeft dit hem toch tot deze prestatie gedreven.”

Etienne, nogmaals proficiat van het hele Herbots team. 

BE20-4123999
1e Nationaal Montélimar 3.387 oude

Afstand: 730km
Snelheid: 1,333.08 m/m

Afstamming volgt later

De hokken

Stefan Mertens