Meer nieuws

Bonte Dirk (Rijmenam) 1e Nationaal Bourges 22.506 jaarse

27 Jun 2020

Afstand: 465km
Snelheid: 1805.47 m/m

“Miss Bourges” van Dirk Bonte (Rijmenam)
1e Nationaal Bourges 22.506 jaarse duiven

De kop is er af… de eerste nationale vlucht van het seizoen 2020 is gevlogen. Met een deelname van 23.190 oude en 22.506 jaarse duiven kon de organisator meer dan tevreden zijn. Nationaal winnaar in de categorie jaarse duiven werd het geschelpt duivinnetje (BE19-6206910) van Dirk Bonte uit het Antwerpse Rijmenam. Met een gemiddelde snelheid van 1805,47 m/m liet ze haar baasje van zijn eerste nationale zege genieten.

2e Periode

Dirk , beroepshalve accountant, is nog maar sinds 2017 terug intensief met de duivensport bezig. “In feite ben ik op mijn 30e levensjaar met duiven begonnen en kon ik vrijwel goed mijn mannetje staan.” begint hij vlot zijn verhaal “maar op mijn 40e was de liefde voor de atletiek groter dan voor de duivensport en deze laatste werd wat opzij geschoven. Er bleven wel enkele duiven zitten en af en toe werd er nog eens ingekorfd maar het “fanatieke” was heel ver zoek. Toen ik Abraham zag (50e verjaardag en wat blessure leed rijker) besloot ik om mij terug volop op de duivensport te werpen. De duiven van mijn “oude basis” (ras: Verheyden uit Merksplas x Jos Mees) werden nog eens streng geselecteerd en kregen versterking van rechtstreekse duiven van Patrick Vervloesem en Yves De Witte (95% ras Van Reeth Rudy). De mix pakte als de beste boter op een dikke boterham en de eerste jaren werd er sterk in de opbouw van een kweekhok geïnvesteerd en zie… 3 jaar later heb ik het geluk om van een nationale overwinning te kunnen genieten. “

Totaal weduwschap

“Voor het seizoen 2020 heb ik 12 doffers en 15 duivinnen zitten welke op totaal weduwschap gespeeld worden. Voor de 3 duivinnen welke geen vliegdoffer hebben, heb ik een kweekdoffer als partner voorzien. 
Eind Februari, begin Maart werden ze gekoppeld en mochten ze een koppel jongen groot brengen. Bij het spenen waren deze jongen ongeveer even oud als de 3e ronde van mijn kwekers en zo kan ik de jongen uit mijn vliegers eveneens testen op de vluchten. 
Mijn vlieghok is onderverdeeld in verschillende afdelingen. Links huizen de doffers waar de bakken staan en rechts is er de afdeling van de duivinnen waar de bakken afgeschermd zijn met een houten plaat waarop kapelletjes gemonteerd zijn. Daarnaast heb ik nog een kleine afdeling waarin een loketkast hangt (deze kan niet dicht gemaakt worden, dus de duivinnen blijven los op het hok) en waar ballonen op de grond het onderling paren op de bodem moeten verhinderen. 
Wegens de corona maatregelen werd het seizoen maar niet op gang getrapt en besloot ik om alle vliegduiven te verduisteren. De duivers tot begin Mei en de duivinnen een 3-tal weken langer. “

Ittre

Dirk: “Nu moet ik zeggen dat mijn duivers tijdens de week redelijk vlot trainen maar mijn duivinnen..dat is echt een ramp. Als ik de venster open doe stormen ze naar buiten maar 5 à 10 minuten later willen ze al terug binnen. Dit werkte op mijn zenuwen en daarom besloot ik om ze de week voor Bourges tweemaal te gaan lappen in Ittre, ongeveer 40km. De eerste maal loste ik ze individueel en de 2e maal, dat was op donderdag de dag van de inkorving, in groep. Bij thuiskomst mochten ze een tijdje bij elkaar maar dan werden ze opnieuw gescheiden zodat ze terug rustig werden en nog goed aten. 

Qua voeding voeder ik sinds dit jaar de Aidi mengelingen. In het begin van de week krijgen de duivinnen “Girl Power” en de laatste 3 voederbeurten worden ze opgevoederd met een energy mengeling. Ik voeder steeds voldoende… ik stop met voederen wanneer er een paar graantjes nog blijven liggen. 

Medisch gezien ben ik de maandag voor Vierzon in de wachtkamer van de dierenarts gaan zitten. Vooral mijn duivers hadden een tricho besmetting en om die reden heb ik al mijn vliegers 5 dagen gekuurd tegen tricho. Voor ornithose werd er nog niet gekuurd.

Mijn winnares was voor deze vlucht zeker en vast niet speciaal gemotiveerd. Misschien heeft die individuele lossing bij haar iets los gemaakt? Wie zal het zeggen. Feit is dat ze van Bourges recht uit de lijn kwam aangestormd… ze had zich bij manier van spreken geen centimeter misvlogen. Als je als liefhebber een duif zo ziet thuis komen.. wel .. dat is kicken ! 

Dirk.. .vanwege het hele team van harte proficiat en tot de volgende grootse zege

B19-6206910 : 1e Nationaal Bourges 22.506 jaarse

Pedigree B19-6206910: 1e Nationaal Bourges 22.506 jaarse

De hokken

Stefan Mertens