Meer nieuws

Annick Goeteyn (Deinze) bezit een sterke duivenstam met sterke resultaten en mooie referenties !

15 Feb 2022

Je kan ze stilaan een “oude rot” in het vak gaan noemen. Wanneer je reeds meer dan 15  jaar dag in dag uit een duivenkolonie in handen hebt en dit jaar in jaar uit ondersteund met zeer sterke prestaties dan is men ervaringsdeskundige.Van 2006 tot 2016 werd gespeeld op naam van Van Renterghem – Goeteyn, sedert 2017 op naam van Annick.
Waar het in de beginfase een gezinshobby was, is dit ondertussen geëvolueerd naar een quasi volledige dagvulling.  Wat Annick in dit alles typeert is haar zin en streven naar de perfectie en dit zowel in verzorging, begeleiding, aanpak enz… Het moet in orde zijn of ze kan de slaap niet vatten. Annick ziet haar dieren graag.
De hokken liggen er steeds gezellig en spic en span bij, de duiven ogen steeds topverzorgd en het tijdsschema wordt strikt gehanteerd en gerespecteerd. Niets wordt aan het toeval overgelaten. Geen evidentie om dit dag in dag uit strikt uit te voeren met een toch wel aanzienlijk aantal duiven. Hier is duidelijk dat zowel de verzorger als de duiven keihard hun best doen om de beste resultaten neer te zetten. Om dit alles te realiseren kan ze rekenen op de steun van haar partner Christian.

De gouden Vandenabeele-stempel
Het verhaal is ondertussen genoegzaam bekend. In Deinze heeft men van bij het begin als het ware een vliegende start genomen. Hoe kan zoiets ? Welnu als men kan starten met het beste wat op dat ogenblik in de duivenwereld te krijgen was namelijk de duiven van Gaby Vandenabeele uit Dentergem, gekoppeld aan een grote motivatie is dit mogelijk.  Het bewijs werd hier geleverd.  Men startte quasi 100 % met de duiven van Gaby en de trein stond onmiddellijk sterk op de rails.  Momenteel bestaat de kolonie uit 90 % Vandenabeele-duiven met occasioneel een scheut vreemd bloed erbij.
Selectief werden op enkele hokken nog duiven bijgehaald, maar de hoofdader is nog steeds de Vandenabeele-duif.  Voor de afstanden van 100 km tot 700 km is dit een stam die op zeer veel hokken de basis heeft gevormd. Sla er momenteel nog maar de topprestaties op diverse hokken op na en je zal de duiven van Gaby geregeld terugvinden in de stamboom en dit gaande van nationale zege’s tot asduiven tot topkwekers.  Een ras dat nog steeds sterk staande is in de duivenwereld met een waslijst aan topreferenties.
Het duivenheir bij Annick bestaat uit een 30-tal vaste kweekkoppels en een aantal onderlegkoppels. De vliegploeg jaarlingen en oude duiven bestaat uit 37 duivinnen en 35 duivers. Deze worden op weduwschap gespeeld met een thuisblijvende partner. Met een 150 tal jonge duiven, die op nest worden gespeeld, wordt de toekomst voorbereid. 

Captain Blue en Nancy, een koppel om van te dromen

Van de duiven van Gaby zijn er maar weinig die hier in Deinze geen duiven hebben in hun nageslacht die geen kopprijzen hebben gevlogen. Eén combinatie evenwel steekt er met kop en schouders bovenuit namelijk Captain Blue x Nancy. Captain Blue was bij Gaby een prachtige inteeltzoon van de werelberoemde Bliksem. De Bliksem kunnen we na zoveel jaren toch wel bestempelen als één der sterkste verervers die in de duivengeschiedenis hebben bestaan.

Captain Blue gekoppeld aan Nancy was voor de stam van Annick dé basiszet die voor tal van zeer goede duiven heeft gezorgd.

Hieruit ontstonden een aantal basiskoppels zoals :

  • Orlando (zoon Captain Blue x Nancy)  x Nicofelia
  • Vertigo (kleinzoon Wittenbuik) x Lieske (dochter Captain Blue x Nancy) die de Gabor-lijn uitbouwden
  • Tauber (Kleinzoon Wittenbuik) x Lieske (dochter Captain Blue x Nancy) die later zorgden voor Memphis, Kim,…..
  • Tsaby x Kim (ouders van o.a. 1e nationaal Guéret 2011) en ouders en grootouders van topduiven op eigen hok maar nog meer op andere hokken.

Wat is er nu zo speciaal aan de Vandenabeele-duiven.  Op deze vraag antwoordt Annick dat het zeer sterke verervers zijn die zich ook gemakkelijk laten inkruisen met andere bloedlijnen.  Bovendien zijn het van nature sterke duiven die gemakkelijk kop vliegen.  Wat wil je als speler nog meer ?

Het mag ook gezegd dat Annick zeer selectief is op de bouw van de duif. De prestaties geven de doorslag maar om op het kweekhok en vaste plaats te krijgen moeten ze ook in de hand quasi perfect zijn.  Dat zie je ook in de nakomelingen, stuk voor stuk mooie duiven, zacht van pluim, ruime vleugel, en sterke karkas.

Referenties om van te likkebaarden

Geen groter genot als duivensporter dan dat anderen slagen met je duiven. Een telefoontje krijgen dat een duif van je hok of nakomelingen ervan kop vliegen geeft je figuurlijk vleugels om elke dag str… te krabben en het beste van jezelf te geven om ze optimaal te verzorgen. Het is een aparte soort fierheid en een ongelooflijke stimulans. Hierna wat vanuit Deinze kan voorgelegd worden :

Gaby Vandenabeele (Dentergem)

Super Romeo 1e  Nat. asduif LD Jaarlingen KBDB 2013. Moeder van Super Romeo Nicky werd gekweekt bij Annick.

Phillipe Dobbelaere (Olsene)
3e Nat. asduif ZWHF 2017 KBDB. De vader (Emerson) werd gekweekt bij Annick.
3e Nat. asduif LD 2021 KBDB gekweekt uit Emerson.

Olivier & Justin Poussart (Vaulx-lez-Chimay)
4e Nat. asduif Zware HG jaarlingen KBDB 2019. Moeder van deze duif (The Nanncy) werd gekweekt in Deinze.

Dirk & Bart Delodder (Waregem)
1e Nationaal Argenton 11.215 pîgeons 2015
Moeder (Renate) werd gekweekt bij Annick.

Renate (dochter Orlandor) blijkt een topkweekduivin te zijn en is moeder van  
1e Asduif LD  club Eeklo 2017 (Gevaert – Lannoo)
2e Prov. Clermont 15.097 duiven (Dirk x Bart Delodder)
3e Prov. Blois 2380 duiven (Dirk x Bart Delodder)
3e Prov.Orleans 2445 duiven (Gevaert – Lannoo)
5e Prov. Bourges 3385 duiven (Gevaert – Lannoo)

‘Renate’  is grootmoeder van ’Enable’
1e Nat. Argenton 5.159 duiven 2019(Gevaert – Lannoo)
1e Prov. Chateauroux 4085 duiven 2014 (Dirk x Bart Delodder)
3e Nat.Chateauroux 21515 duiven 2014 (Dirk x Bart Delodder)

Castermans – Maes (Dilsen Stokkem)
4e Nat. Chateauroux 12150 duiven 2017 met kleindochter Lieske, stammoeder in Deinze.

Georges & Laurens Gijzelbrecht (Knesselare)
1e Prov. Chateauroux 6312 duiven 2017
2e Nat. Chateauroux 26771 duiven 2017
2e snelste duif Chateauroux 47286  2017
Moeder van dit duifje werd gekweekt bij Annick als kleindochter van Cartier, ze is eveneens kleindochter van Vertigo

Nordin Van Quathem (Machelen-Zulte)
Bezit met Speedy Nick een superduif. De vader van deze duif is een rechtstreekse duif van het hok van Annick. En met Speedy Nick is het verhaal nog niet af, ook een duivinnetje zette reeds zeer sterke resultaten neer.

Dhaenens – De Block (Merelbeke)

Gabick was kopman van het team dat 6e nationaal kampioen fond KBDB 2020 behaalde (4e provinciaal kampioen fond KBDB 2020). Gabick werd gekweekt uit dochter G-boy (zoon Rudy) x Blue Nancy.

Marc  De Ketele (Bavikhove)
1e Prov. Brive 1055 duiven
3e Nat. Brive 4187 duiven 2018
3e Nat. Tulle 7155 duiven 2019
Moeder is kleindochter Orlandor x Beauty Kim

Guy Van Huynegem (Brussegem)
1e Prov. Salbris 2420 duiven 2019
Ouders van deze duif 100 % gekweekt bij Annick.

Ongetwijfeld vliegen er nog wel wat mooie resultaten rond in binnen-en buitenland die afstammen van dit sterke kweekhok, maar voorgaand lijstje is op zich al heel indrukwekkend.

Enkele toppers en basisduiven

Hierna enkele topduiven die zowel op de kweek en/of als vliegduif het mooie weer uitmaken.  Let vooral ook op de prestaties van een aantal vliegduivnnen !

Opgelet

Speciaal voor Pigeon Bids selecteerde Annick een groep van zowel prestatie duiven als duiven geboren uit haar succesvolle kwekers