Meer nieuws

Ally Norbert & Stefan (Aarsele): 1e Nationaal Cahors 3.651 oude duiven

17 Jul 2021

Aarsele: Cahors werd vervlogen in harde omstandigheden. Meer dan 700km beuken tegen de kopwind, het is niet iedere duif gegeven. Maar we hebben de indruk dat de Ally duiven zich meer dan in hun sas voelen als het deze weersomstandigheden en afstanden betreft want na 1e Nationaal Souillac 2010, 1e Nationaal Montauban 2018 en 1e Nationaal Angouleme 2018 mag nu de 1e Nationaal Cahors op het reeds rijk gevulde palmares bijgeschreven worden. 
De basis van de kolonie wordt grotendeels gevormd door duiven van Gaby Vandenabeele (gehaald begin tot 2000) , Norman Filip en Nicolas (zeer succesvol met de “Zorro” lijn) – een topkweker van Robert Dewaele – Gaston Van de Wouwer (gehaald sinds 2010 – 2011) – Limbourg Eric (sinds 2008 – lijn “Blue Ace”) – Willequet Robert (Kluisbergen) een top duivin van Pollin Marc (moeder van nationale winnaar Montauban “Neymar”). 
Verleden en dit jaar was het wat bang afwachten hoe de weduwnaarsploeg het zou doen want eind januari 2021 werden alle duiven vanaf geboortejaar 2018 en ouder verkocht. Doch hier wordt nogmaals het bewijs geleverd dat klasse steeds komt boven drijven en deze nationale overwinning is voor heel de familie Ally meer dan een stimulans om, na de gezondheidsproblemen van Stefan, volop op hetzelfde elan door te gaan. 

400km – 800km

Het seizoen 2021 werd met een groep van 60 weduwnaars, gehuisvest op 3 hokken, gestart. Klassiek weduwschap is hier de speelmethode. De weduwnaars werden eind maart gekoppeld en na 2 dagen broeden was het weduwschap een feit. Voor de rest hebben we in Aarsele weinig “geheimen” kunnen ontdekken. De weduwnaars trainen tweemaal daags en op de dag van de inkorving wordt “mijnheer” zonder duivin of nestschotel te zien van het hok geplukt en enkel na thuiskomst mag hij gedurende een langere periode zijn duivin knuffelen. 
Enkel wanneer de belangrijke fondvluchten eraan komen wordt de motivatie wat “gekitteld” door een leegstaande woonbak open te zetten, kapelletjes te hangen of door een donker hoekje op de grond te creëren. Alles hangt van de situatie op het hok zelf af. 
Qua voeding staan de Van Robaeys mengelingen op het menu. Licht verteerbaar in het begin, daarna overschakelen op recuperatie voeder (eiwitrijker), dan sportmengeling om de laatste dagen op te voederen met de “Clicquemengeling”. 
Aangezien Norbert  dierenarts is, onderzoekt hij zijn duiven zelf en indien nodig wordt er individueel behandeld maar dit was dit seizoen nog niet nodig geweest. Het is overduidelijk dat zowel Norbert als Stefan de kaart van de “klasse duiven” in plaats van de zoektocht naar “wonder producten” trekken. Een strategie die zeer doeltreffend is want anders kan men zulke zware fondvluchten niet winnen. 

Norbert en Stefan… nogmaals proficiat van het hele Herbots team en op naar nummer 5!

B19-3100707
1e Nationaal Cahors 3.651 oude duiven

Afstand: 736km
Snelheid: 1019.74 m/m

Afstamming

Uitslagen

De hokken

Stefan Mertens