Pau Old Pigeons

  • DHOOGE MARTIN
  • 17 Jun 2019 00:00
  • 22 Jun 2019 08:15
  • Old Pigeons

DHOOGE MARTIN (Ursel) 1st National Pau 2,767b.

Martin, zelfstandig drukker, speelt als van jongsaf (sinds z'n 17de) met duiven. Aanvankelijk werd gestart op de snelheid, maar al snel volgde een zeer mooie uitslag vanop Bourges... waardoor z'n passie groeide voor de fond, en later ook voor de grote fond.
Door het drukke leven in de drukkerij werd z'n hobby tijdelijk opzij geschoven, om in 2004 te herstarten op hokken die hij boven de gebouwen van zijn drukkerij te Eeklo had opgetrokken. Daar werd tot 2006 gespeeld, en was het vooral de 'Monlimo' die zich in de kijker wist te vliegen, met topprijzen uit Bourges, Limoges, Cahors en Montauban.
Vanaf 2007 is Martin beginnen spelen op z'n huidige stek te Ursel.
De plannen waren aanvankelijk om tegen dat hij op pensioen zou gaan (binnen anderhalf jaar) een kwalitatief goed hok zou hebben.
Maar de prestaties kwamen er sneller dan verwacht, met in 2009 reeds een mooie uitslag op Narbonne... In 2010 kwam dan de bevestiging met 3 top-50 prijzen op nationaal vlak. De mooie seizoenen volgen zich jaar na jaar op, en komt zo steeds een stapje dichter bij de absolute toppers op de grote fond... In 2015 resulteerde zich dit in een 4de nationaal Montauban, 15de nationaal Libourne, 18de nationaal Cahors, 19de nationaal Pau,...
In 2016 werd Martin 2de nationaal kampioen grote fond KBDB, met tal van kopprijzen, en mooie restultaten.
Vorig jaar, in 2018, werd Martin nog winnaar van het 'Marathon kampioenschap' in de Riddersclub bij de leden; 2de kampioen Marathon in fondclub Eeklo; 2de kampioen Internationaal kampioenschap Grote prijs familie Herbots; enz....

-De weg naar de nationale zege uit Pau:
Het geluk zit soms in een klein hoekje, na enkele keren net niet:
2de nationaal Bourges 2013
4de internationaal Narbonne 2011
4de nationaal Montauban 2015
werd het dit keer een meer dan verdiende nationale overwinning vanuit Pau tegen 2797 oude duiven. Zijn duif 'Silent King' 4217300/2014 werd om 05u07'32" geklokt, waardoor hij z'n ruim 917 km vliegt aan een gemiddelde snelheid van 1026,5745m/min.
Martin had nog maar net z'n bakje aangelegd, waarna hij plots het 'gepiep' hoorde van z'n bakje. Aanvankelijk werd nog gedacht aan een duif van Montauban, maar toen hij zag dat het 'Silent King' was, was de verontwaardiging enorm... daarna volgde een resem aan telefoontjes, en berichtjes... en al snel was duidelijk dat hij de 1ste nationaal ging spelen.

Er wordt steeds gestart met enkele snelheidsvluchten. Daarna volgden 2 halve fondvluchten, en Limoges als voorbereiding naar Pau.
De dag voordat Pau ingekorfd moest worden, bij het binnenroepen van de weduwnaars zaten de duivinnen nog op het hok (Martin had ze vergeten weg te halen)... Martin heeft de duivinnen dan uitzonderlijk enkele uren samengelaten bij hun duivers op deze zondag... misschien dat dit een extra motivatie geweest is... nochthans had Martin bij de inkorving geen zo'n goed gevoel, de superforme was er volgens hem nog niet.
Normaal gezien wordt voor de inkorving nooit een duivin getoond, dit om ze zo rustig mogelijk in te korven. Bij thuiskomst, als ze 's avonds laat vallen krijgen ze pas 's anderendaags hun duivin voor een paar uur... ze zijn dan goed gerecupereerd en hebben er dan meer aan.
Na het seizoen 2018 werd getwijfelt om de 2 Pau-duiven op het kweekhok te steken, ze hadden beiden hun strepen reeds verdiend op het vlieghok... maar uiteindelijk werd dan toch beslist om ze nog een jaartje te spelen...

'Silent King' was absoluut niet aan z'n proefstuk toe, zo won hij o.a. reeds:
12e nationaal Sint-Vincent 2017
103e nationaal Perpignan 2017
12e nationaal asduif grote fond KBDB 2017
27e nationaal Pau 2018
1e nationaal Pau 2019

-Jonge duiven worden nooit opgeleerd:
Het systeem dat Martin toepast is eigenlijk zeer simpel, enkel wat geduld is nodig. De eerste jongen 2019 komen nu pas buiten, en worden in hun geboortejaar niet opgeleerd. Als jaarling worden ze rustig opgeleerd, zo zitten ze nu pas op Arras, en is het de bedoeling dat ze dit jaar nog één nationale vlucht vliegen (de bedoeling is om ze mee te geven op Bourges). Prestaties worden er dan ook nog niet van verlangd. Het enige criteria dat ze dan moeten aan voldoen, is dat ze fris thuiskomen.
De weuwnaars krijgen steeds volle bak sportmengeling. Als ze buiten gelaten worden, komen de duivinnen (die op een hok achter hen zit) op het hok om de restjes op te eten... zodat ze steeds vers eten krijgen. De laatste 2 dagen voor de inkorving van een zware vlucht krijgen ze appart een energierijkere voeding voorgeschoteld.
Qua bijprodukten worden hier Belgasol, Probac 1000 en optimix gegeven. De dierenarts wordt bezocht voor de verplichte entingen, voor de rest wordt deze zo weinig mogelijk bezocht. Tegen de koppen/luchtwegen wordt af en toe eens iets gegeven, maar meestal worden gelijktijdig ook duiven van andere hokken ingekorfd die niets gekregen hebben, en is er qua resultaat eigenlijk niet echt een verschil te merken. Tegen trico wordt voor iedere belangrijke vlucht gekuurd.

Er wordt jaarlijks gestart met een 40-tal oude weduwnaars + een 40-tal jaarlingen

B14-4217300
1e Nationaal Pau 2.767d.