Chateauroux II Yearlings

  • POELS MAARTEN
  • 08 Aug 2019 00:00
  • 10 Aug 2019 08:00
  • Yearlings

POELS MAARTEN - BERBROEK 1st NATIONAL CHATEAUROUX 6,366 YEARBIRDS 2019

Berbroek: Wat is het seizoen toch snel gegaan en met deze nationale vlucht vanuit Chateauroux hadden we de laatste vlucht welke meetelt voor de nationale KBDB kampioenschappen grote halve fond oude en jaarse duiven. Dus bij velen werd er met het mes tussen de tanden ten strijde getrokken om misschien nog een laatste top uitslag op papier te kunnen zetten. Iedereen die inkorfde wist dat er een sterke zuidwesten wind voorspeld was en de kopvliegers in de categorie jaarse duiven haalden bijna de 2.000m/m. Snelste van alle 6.377 jaarse duiven werd de mooie duivin van de 28-jarige Maarten Poels uit het Limburgse Berbroek. Met een snelheid van 1973,20 m/m wint ze de millimetersprint van de jaarse duiven van Voets Jean-Pierre en Ory Jos (Guigoven – 1973,05 m/m) en Thoné Jos (As – 1968,02 m/m). Maarten: “ een geluk dat de lokker goed zijn best gedaan had waardoor mijn winnares net iets vlotter naar beneden kwam want zonder het goed te beseffen zouden een paar seconden over winst en verlies beslist hebben.”

Terloops vermeld … in 2013 stonden we ook al aan de voordeur van familie Poels. Toen werd er op de naam van grootvader Albert Poels gespeeld en werd de 1e nationaal Montluçon tegen 18.885 duiven. Toentertijd was de enige echte stamvader van het hok de "578/93"… een kleinzoon van de wonderbaarlijke "As Clerinx". Deze groeide op het kweekhok uit tot een superkweker in meerdere generaties, maar liefst 3 van zijn rechtstreekse zonen wonnen 1ste Provinciaal of Semi-nationaal tegen minstens 4.000 duiven.
De basis van opa Albert blijft het fundament van de Poels kolonie maar werd versterkt met duiven van Vandenheede Freddy & Jacques (Zingem), Dobbelaere Philippe (Olsene), Limbourg Erik (Brussegem), Vervaeke Roger en Jurgen (Deerlijk), Chrisitiaens Frans (Zemst), Dierickx-Visschers (Zele) en Crucke Koen (Geraardsbergen).

ELSA
Laat ons onmiddellijk beginnen met de nationale winnares “Elsa”. “Elsa” (B18-5104826) is zeker en vast geen toevalstreffer want op haar palmares prijken reeds top uitslagen zoals 7e provinciaal Orleans 1.663d. en 5e provinciaal Issoudun. “Vluchten welke aan 1200 m/m en 1300m/m vervlogen werden, dus mijn duivin kan bij alle weer de kop van de uitslag halen”. “Elsa” is in een familie van winnaars geboren want haar vader is “Goede Witveer”. “Goede Witveer” (B11-5038382) won zelf 1e Nationaal (z) Argenton tegen 3.823d. – 3e nationaal Argenton 6.363d. en 8e Nationaal Montluçon 18.885d. . Ondertussen heeft hij al een bak op het kweekhok gekregen en is hij al vader/grootvader van verschillende toppers ten huize Poels.

SYSTEEM
“Elsa” maakt deel uit van een 35-koppige duivinnenploeg welke aan 12 doffers gekoppeld zijn, dus 3 duivinnen per doffer. Qua voorbereiding op het seizoen kwamen sommige duivinnen met een nest en andere weer totaal niet… “Elsa” zat in de groep die geen nestje voor het seizoen groot gebracht heeft.
De duivinnen huizen tijdens de week op een speciale afdeling die zo gebouwd is dat de duivinnen niet makkelijk onderling paren. Bij de inkorving komen de partners een 15-tal minuten samen en bij thuiskomst mag enkel de eerst aangekomen duivin bij de duiver. De andere 2 duivinnen moeten vanachter de tralies naar hun duiver lonken. Maarten hoopt hiermee een extra motivatie te creëren voor de volgende vlucht.
Maarten is van beroep pasteibakker en moet vooral ’s nachts werken… niet ideaal om de duivensport te beoefenen maar gelukkig kan hij op een paar helpende handen zoals die van opa en papa rekenen.
Qua voeder worden de mengelingen van Beyers gevoederd. Er wordt met de mengelingen “Galaxy Light” en “Galaxy Energy” gewerkt. Tijdens het vluchtseizoen gaan er regelmatig eiwitten over het voeder en suikers in het water. De gekende “vitamineral” van Dr. Mariën en “Gele Druppels” tegen trichomoniose staan nooit ver weg. Tegen de kopziekten werd er een paar weken geleden gedurende 3 dagen behandeld.

Voor Maarten werd het een weekend om nooit meer te vergeten want naast de nationale zege werd tevens de 9e Nationale asduif grote halve fond jaarse met “B18-5104801” behaald. Zij schitterde dit seizoen onder andere met 21e Nat. Chateauroux II tegen 6.377 jaarse – 61e Nationaal Bourges tegen 17.818 jaarse en 139e Nationaal Chateauroux tegen 24.592 jaarse. en is een kleindochter van stamduiver “Goede Witveer”. Het bewijs van pure klasse ten huize Poels !