Inkorving Lossing Race Aantal duiven Categorie
12 Jul
15 Jul 07:15
Jarnac | 2017 Derby Hainaut 4732
Oude

LOOBUYCK JOS & JAN - AALTER

1e NATIONAAL JARNAC 4.732 OUDE - SNELSTE VAN 9.532d.

In 2016 kenden vader en zoon Loobuyck een super seizoen. Toen won hun “De Jan” (B14-4198064) 1e Nationaal Montauban en werd hun “Spirit” (B13-4156913) op het einde van het seizoen gekroond als 1e Nationale asduif KBDB Fond. Toen we verleden jaar de reportage maakten sloten Jos en Jan af met volgende woorden: “Het zal moeilijk worden om in 2017 terug top te presteren. “Spirit” en “De Jan” werden verkocht en er verhuisden enkele kleppers naar het kweekhok. Daarnaast werden een aantal goede duiven verspeeld”.  Maar kijk… we zijn de Juli maand nog niet uit of een nieuwe nationale zege prijkt op de erelijst van de familie Loobuyck. Een overwinning als zoveelste bewijs van de aanwezige klasse. 

Voor deze schitterende zege zorgde weduwnaar “Jarnac” (B15-4008351). Met een snelheid van 1296,87 m/m overbrugde hij de afstand van 653km. Hiermee vloog hij alle andere 9.532 Jarnac vliegers uit zijn kielzog. Of de “Jarnac” gemotiveerd was ? Jan: “eerlijk gezegd… niet dat we weten. Hij had op Arras wel een 1e prijs gewonnen maar voor de rest had hij zich nog niet laten opmerken. Hij was zeker en vast niet een van onze kopmannen. De conditie bij de weduwnaarsploeg ging wel in stijgende lijn. Dat zagen we niet enkel aan de trainingslust maar ook aan de uitslagen van de laatste weken. Zo wonnen we lokaal 2 x 2e op Limoges en de 1e op Cahors.

WEDUWNAARS

De vliegploeg bestaat uit 21 oude duivers en 39 jaarduivers De vliegduiven kweken niet voor het seizoen.  Half februari worden ze gekoppeld en broeden dan 10 dagen. Begin april worden ze nog enkele dagen samen gezet om opgeleerd te worden. De duivinnen mogen niet meer leggen. Het echte spel begint vanaf de eerste dagfond vlucht uit Limoges wat evenwel niet belet dat er ook overwinningen worden behaald uit Arras, Clermont en Fontenay.
De conditie komt meestal in juli omdat het gros van de vliegploeg op stenen hokken huist. Ze warmen wat trager op maar leveren zeker forme eens de belangrijke klassiekers eraan komen. Van zodra het ’s ochtend minder koud is  trainen de weduwnaars tweemaal daags. In april komt er ook bonenstro op de hokken om het gezelliger te maken. Na een brand in 2010, waarbij alle weduwduivinnen en jongen in opgingen, wordt er geen gebruik meer gemaakt van verwarmingsplaten.”

VERZORGING

De oude en jaarse duiven worden om de 2 à 3 weken gespeeld. Wanneer ze op zaterdag thuis komen vinden ze “Dhoca Energy” in hun (individueel) eetpotje en zijn er elektrolyten in het drinkwater. Op zondag blijft het “Dhoca Energy” en worden er “gele druppels” toegediend. Daarna wordt er overgeschakeld op “Dhoca Fond Plus” (sportmengeling) en dit tot een paar dagen voor de inkorving. De weduwnaars worden door Jos met de lepel individueel opgevoederd. Daarna wordt er opnieuw overgeschakeld op “Dhoca Energy”. Dagelijks worden de doffers ook verwend met een paar pinda’s en wordt er ook verse grit gemengd met snoep in de bak gestrooid.

De weduwnaars werden allen voor het seizoen gekuurd tegen de gekende ziekten. Ook tegen paratyphus (met enting). Medisch is dierenarts Ruben Lanckriet de raadsman,  maar tijdens het seizoen wordt liefst zo weinig mogelijk medicatie gegeven.  Wel wordt er gebruik gemaakt van de gele druppels en ingegrepen indien nodig. Zo werd voor aanvang van het seizoen de ganse ploeg zuiver gezet (tricho en kop). Enkele weken geleden werd er de eerste maal behandeld tijdens het seizoen voor de kop. Gedurende 3 dagen ging er Soludox + Linco Spectin in het drinkwater.

Jan en Jos… we hebben gezien dat deze overwinning jullie heel veel deugd doet. Geniet ervan en op naar de volgende !

B15-4008351: 1e NATIONAAL JARNAC 4.732 OUDE - SNELSTE VAN 9.532d.

 Stefan Mertens

Aantal duiven

4732

Results

Hieronder vind je de resultaten

fr Jarnac


Oude

LOOBUYCK JOS EN JAN