Vermeiren Andre & Zoon (Kruishoutem) winnen Blois provinciaal Oost-Vlaanderen en hebben de snelste van het ganse peloton

Vorig jaar waren we al eens te gast bij Andre en zijn echtgenote, zoon en kleinzoon om hen te interviewen n.a.v. de provinciale zege Chateauroux met de jaarduiven. We benadrukten toen reeds de kwaliteit van de vliegploeg en de zorg en enthousiasme waarmee de duiven daar worden verzorgd. Een tophok met de kleine korf.

Het is totaal geen verrassing dat ze nu reeds vroeg op het seizoen  met een provinciale zege aan de haal gaan. Hun kolonie was zeer sterk gestart en bij een recent gekeuvel in een regionaal duivenlokaal kwamen de sterke starters aan bod. Grootvader Andre, zoon Jo, en kleinzoon Yves werden niet genoemd en ik merkte fijntjes op om hun resultaten eens op te snorren. Kleine ploeg, steeds rats in de kop en de duiven volgden elkaar kort op. Dat beloofde voor de wedstrijden op de voor hen geliefde afstanden namelijk halve fond en zware halve fond.

Hun vliegploeg (momenteel nog 23 oude en jaarse samen) werd vroeg gekoppeld, brachten een jong groot en werden niet meer herkoppeld.  Ze zaten van bij de eerste vluchten in de korf (na een drietal opleervluchten) en vlogen ondertussen Peronne, Pont-St-Maxence, Clermont, Pithiviers en vorige zaterdag Blois (Blois was 1 ploeg), de andere ploeg wordt deze week ingekorfd op Vierzon.

Tijdens de voorbereiding werd de veearts bezocht en werden een tweetal kleine traditionele kuren doorgemaakt tegen tricho en evt ‘kopzorgen’.  Een traditionele jaarlijkse aanpak.

Een tweetal sterke uitslagen van de voorbije weken toonden duidelijk aan dat de forme komende was en er terug kopprijzen zouden worden gespeeld.

Clermont 1-4-5-20-25-46-47 ….. tegen 346 oude duiven

Pithiviers 3-4-5-6-9-10-17-35 …. Tegen 305 oude duiven 

De Provinciale Nestpender wint de provinciale zege uit Blois en is de snelste van het peloton

Deze mooie geschelpte duiver, van het lange type, iets dieper van gabarit maar met een slimme kop en mooie vleugel is een late van 2015.  Hij werd in 2015 enkel opgeleerd tot Ronse (20 km) en ging als jaarduif onmiddellijk mee met de vliegploeg. Hoewel hij nog weinig ervaren was toonde hij als jaarling al dat hij alles had om een topper te worden….en dat bewees hij vanaf de start van huidig seizoen.

In de aanloop vloog hij al enkele mooie uitslagen bijeen tot hij vorige zaterdag piekte op Blois

9e van 279 oude duiven Peronne

15e van 414 oude duiven Peronne

12e van 470 oude duiven  Pont St-Maxence

9e van 305 oude duiven  Pithiviers

1e (regionaal en provinciaal) van 2.642 oude duiven Blois (405 km). Met een minuutsnelheid van 1.393,36 meter kwam hij als een kogel aan dook bliksemsnel het hok in met een mooie zege tot resultaat.

 

Hij mocht, naar de gewoonte bij de familie Vermeiren, zijn duivin zien voor de inkorving.  De vliegploeg vliegt momenteel éénmaal daags en trainen toch een uurtje. Bij warmere temperaturen zal het vliegritme verhogen naar tweemaal daags.

Zijn origine liegt niet. Zijn vader is de “216/10” die zelf een zeer regelmatige en stevige kopvlieger was op de zware halve fond (en eigenlijk de eigen oude stam in zijn aders heeft).

De moeder is een rechtstreekse duivin van Philippe Dobbelaere uit Olsene. Deze duivin werd bij Philippe gekocht en de nakweek is formidabel.  De kolonie van Philippe is ook in 2018 zeer sterk gestart na een toch al indrukwekkend seizoen 2017. Philippe presteert als een van de beste hokken van België van snelheid tot dagfond zowel met duivers als duivinnen.  Een van de beste duivinnen van het land is de Special 900 (BE4158900-15) die 1e nat asduif ‘Beste oude duif 7 nationale vluchten België’ is, 1e nat asduif ‘Beste oude duif 5 nationale vluchten België’, 3e nat asduif Oude KBDB halve fond 2017.  Deze topduivin huist momenteel op het 5-sterren kweekhok van de famillie Herbots.  De familie Vermeiren benadrukt de “goede bediening” bij het versterken van hun stam bij Philippe.

Het is zoals in het wielermilieu, wie vroeg een klassieker wint gaat met minder stress de volgende wedstrijden tegemoet en meestal wordt winnen dan nog gemakkelijker. We geloven er sterk in dat dit bij de Vermeiren’s in Kruishoutem (Lozere) ook nog wel eens het geval zou kunnen zijn. Ze hebben er in elk geval de duiven voor en de forme zit in de ploeg.

Proficiat met deze sterke start en deze mooie zege vanwege het Herbotsteam !

Geert Dhaenens