Sjaak Van De Velde & Zoon (Breskens – Nl) zijn absolute topspelers op de zware fond !

Netjes verscholen achter de branding van Breskens, maar dichtbij de Westerschelde wonen Sjaak senior en zijn echtgenote. Gewoon de dijk over en de zee ligt letterlijk aan hun achterdeur. Sjaak is ook vergroeid met de zee, hij heeft zijn ganse leven aan het leven op zee gewijd. Meegaand met de kotter van jongs af aan leerde hij het letterlijk het reilen en zeilen op een vissersboot. Hij specialiseerde zich vooral in de techniciteit van het schip en maakte zich quasi onmisbaar voor het onderhoud en technisch nazicht van deze boten. Nu nog is hij frequent in de weer om, wanneer de vissersboten aanmeren, in het technisch onderhoud te voorzien en hen terug klaar te maken voor een nieuwe oogst op zee. Geen inspanning of ontieglijk uur was hem te veel en uit zijn toelichting spreekt een heel sterke beroepsfierheid. 
Zoon Sjaak, of Sjaak junior woont op enkele honderden meter van de ouderlijke woning, eveneens in Breskens. Hij is actief in de verkoop in de bouwsector. 
Beiden zijn spraakwatervallen wanneer het over hun gemeenschappelijk hobby, de duivensport gaat. Beiden liepen de ‘universiteit van de ervaring’ door. Sjaak senior is duivenspeler van zijn 12e jaar, Sjaak junior werd door zijn vader aangestuurd om alleen te spelen vanaf zijn 7e jaar. De visie van Sjaak sr is dat je het maar kan leren door het zelf te doen, met veel vallen en opstaan.  Door de jaren heen groeiden ze heel sterk naar mekaar toe en nu vormen ze een geoliede tandem, waarbij de vliegduiven huizen op de hokken bij de ouderlijke woonst en de kweekduiven bij Sjaak junior worden verzorgd.

Beperkte kolonie, sterke basisstam, strenge selectie…en wat een topprestaties

Het lijkt allemaal zo eenvoudig wanneer je de beide Sjaak’s aan het woord hoort. Ze hebben uiteraard ondertussen al ruime ervaring hoe je in de zwarefondarena aan de slag moet gaan, maar toch….tussen droom en daad liggen soms veel hindernissen.

Die hindernissen kennen ze hier goed en ze nemen ze met verve. Je komt hier niet op één of ander megahok waarbij wekelijks tientallen duiven worden ingemand en eens enkele verliezen er wel bij kunnen worden genomen. Totaal niet, de kolonie is beperkt en sterk beheersbaar. De vlieghokken achter het huis van Sjaak senior zijn zeer practisch maar relatief beperkt in ruimte. Onderaan op de benedenverdieping huizen de jonge duiven (jaarlijks worden er een 40 à 50 ingezet) en op de bovenverdieping huizen de oude duiven. Zowel de duivers als de duivinnen worden, naargelang de mogelijkheden gespeeld.  Op deze wijze bestaat de vliegploeg uit een 15 à 16 koppels die vliegklaar zijn of maximaal 35 duiven.

De weduwnaarshokken

Flexibel zijn in de organisatie, 2011 bracht een grondige wijziging

Waar veel duivensporters zweren om, wanneer de resultaten goed zijn, niets te wijzigen aan de aanpak uit schrik om de resultaten onder druk te zetten, is dit bij de beide Sjaaks andersom. Ze observeren hun duiven goed en schuwen niet om, inspelend op het moment, de aanpak te wijzigen.

Tot 2011 werd uitsluitend met nestduiven gespeeld. Toen kwam het erop aan om de duiven in een ideale nestpositie in te manden. Tot het seizoen 2011….de oude duiven waren samen tot 15 januari, zonder nestschotel op het hok en brachten rustig op het hok de winter door. Nu en dan dient er wel eens een eitje geraapt, maar dat is sporadisch en vormt geen probleem. Medio januari werden de duivinnen verwijderd en werden de duiven niet meer herkoppeld voor de start van het seizoen. Tijdens het opleren ging iedereen mee in de korf en bij thuiskomst mochten ze samen. De internationale vlucht van Pau kondigde zich aan en ze waren nog niet tesamen. Sjaak sr liet de duivers een ganse dag samen met hun duivin en enkel de duivers gingen de korf in. Op 25 minuten tijd werden alle 4 de duiven in de kop van de vlucht bestatigd. Na deze vlucht werden ze gekoppeld en op nest gelaten met de vlucht van Tarbes in zicht. Van de 4 doffers werd in het vooruitzicht van deze vlucht de duivin terug weggehaald en zaten ze terug op weduwschap. Voor de inkorving werden ze terug de ganse dag samengebracht met hun duivin en het was terug bingo, 4 duiven op 30 minuten in de kop.  Deze 4 duiven zaten dan op weduwschap tussen de nestduiven. Na deze vlucht werden ze verder in het seizoen terug op nest verdergespeeld. Van een flexibiliteit en wijziging in aanpak gesproken. Hiermee werden wat heilige huisjes omvergehaald mbt nestspel en weduwschap.

Op weduwschap worden normaliter zowel de duivinnen als de duivers gespeeld, zeker wanneer men weet dat bepaalde duivinnen ook toppers zijn op de zware fond. Zijn er duivinnen die het minder goed doen, dan worden deze al eens thuisgelaten in het voordeel van de duiver. Zo werden bevoorbeeld de Barcelona-duiven in 2016 op nest gespeeld en nadien op weduwschap verdergehouden om te worden ingekorfd op bevoorbeeld Perpignan.

De Sjaak’s zijn ervan overtuigd dat het territorium voor een duif zeer belangrijk is in de motivatie om huiswaarts te keren en dat het partnerschap, hetzij op nest, hetzij op weduwschap een middel is om deze motivatie nog een extra duwtje te geven. Hiermee spelen, hierin wijzigingen aanbrengen ontregelt de duiven niet, wel integendeel, en dat wordt gestaafd door hun zeer sterke resultaten.

Een zeer sterke basisstam

De fundamenten van hun basis een aantal zeer sterke gekende fondlijnen die werden en worden aangevuld met sterk presterende hokken. De oudste basis zijn de duiven van Jan Theelen (topkweekmoeder het Laat Rood) en Lei Curvers. Bij deze fondkampioenen werden rechtstreeks duiven gekocht uit de oude sterke fondstam. Bijkomend is men zeer goed geslaagd met de bloedlijnen van Cor de Heijde (’t Mooi Rood).  Met de inbreng van één duif van A.P. Overwater (moeder de Kleine Dure die 1e nat Bordeaux won)  en de Vanderwegen’s is het eveneens goed gelukt.  Deze oude sterke basis wordt verankerd (ook door ze soms dicht bij elkaar te kweken).  De laatste jaren zijn duiven bijgehaald bij Jos en Jan Loobuyck (Aalter, België) die de laatste jaren supersterk presteren met nationale zege’s en asduiven en bij de toptandem Verwey-De Haan (Mijldrecht) die met een kleine kolonie top zijn.  De duiven van de basisstam zijn duiven van doorsneegrootte maar zeer sterk gevormd van rug en stuit, zachte pluimen en men houdt van een expressief oog. Ze ‘vallen’ in Breskens voor duiven die op één dag alles in het werk stellen om voor het duister hun hok te bereiken.  Overnachten is leuk meegenomen, maar men mikt meer op de doorzetters die graag de dag zelf nog in hun nestbak willen slapen.

 

Voederen, bijprodukten, trainen..

De vliegduiven krijgen doorgaans Beyers Premium Weduwschap gevoederd. Naar de inkorving toe wordt dit aangevuld met Cribbs mais van Vanrobaeys en Turbo Energy van Matador. Deze laatste aanvullingen worden de laatste 4 à 5 dagen voor de inkorving in kleinere portie’s toegestopt.  De dag van de inkorving durft Sjaak ze tot 4 à 5 keer op de dag kleine portie’s te voederen om ze zo ‘vol’ mogelijk in de korf te krijgen.

In de winter wordt het drinkwater verzuurd, in het vliegseizoen niet. Voor het seizoen wordt 5 dagen gekuurd tegen tricho en bij thuiskomst krijgen de duiven steevast BS van De Weerdt. Verder wordt liever preventief op consult gegaan bij de veearts, beter dan blind te kuren. In het seizoen trainen de duiven tweemaal daags (bij voldoende warme temperaturen in de ochtend) en 1 van deze trainingen is verplicht met de vlag voor een duur van 1 uur.  Er wordt veel belang gehecht aan het observeren van de training. Dit is volgens Sjaak de barometer van goede prestaties. Duiven in forme tonen dat ze graag vliegen, speels zijn en zin hebben om te presteren.  De kweekduiven krijgen nooit medicatie, met uitzondering van een jaarlijkse grondige kuur met Parastop of Baytril.

Jonge duiven en jaarduiven

De jonge duiven worden in de loop van het seizoen niet gescheiden. Ze worden goed opgeleerd met de kleine korf en gaan nadien 6 à 7 vluchten mee op afstanden van 250 à 280 km, ze doen voldoende vliegervaring op maar worden geenszins uitgeperst.

Bij de jonge duiven

 

De jaarduiven worden meestal op nest gespeeld (vanaf seizoen 2017 zal dit wijzigen in weduwschap) en vliegen elke week tot 500 km.  Ze doen op deze wijze veel vliegritme op en worden dan nog één keer gespeeld op de vlucht Agen-Bordeaux (750 km).

De Super Luc (12- 3207535) was de beste fondduif van Nederland in 2016

Wat een klepper die Super Luc (duif afkomstig van Luc Van der Gucht uit Hulst). 2016 was voor deze duif een kroonseizoen met als resultaat 1e Beste Zware Fondduif alle ZLU-vluchten 2016

  • 1e Asduif FBZ 2016
  • 1e Asduif Toppigeons ZLU 2016
  • 2e nationale Asduif ZLU Pau 2014-2016
  • 5e Beste Europese Zwarefondduif Internationale Vluchten 2016

Zijn prestaties in 2016 waren top of the top met volgende resultaten

  • 19 juni  Pau          945 km   65e – 3788 d.   (lossing 08.20 uur/aankomst 22.10 uur)
  • 8  juli  St.-Vincent  933 km   38e – 3387 d.  (lossing 07.15 uur/aankomst 20.32 uur)
  • 29 juli  Perpignan    978 km  157e – 4027 d.  (lossing 07.15 uur/aankomst 22.16 uur)

Ook op de vlucht uit Pau knalde hij 3 jaar na elkaar voluit met volgend palmares :

  • 2014:   27e Nationaal Pau         3.020 d.

                                256e Internationaal Pau    8.295 d.

  • 2015:   91e Nationaal Pau         3.433 d.

                               199e Internationaal Pau    9.052 d.

  • 2016:   64e Nationaal Pau         3.788 d.

                               154e Internationaal Pau    9.908 d.

En hij is voor de familie Van De Velde het type duif die ze verkiezen, nl. zware fond met ochtendlossing en de dagzelf trachten thuis te zijn. Een echt kampioen !!

Een prachtprestatie op Perpignan 2016

Perpignan 2016 was een mooie, eerlijke en harde fondvlucht. Als laatste vlucht van het fondseizoen in volle zomer is het meestal een vlucht voor de echte goede duiven. Het kaf is dan reeds lang van het koren gescheiden en enkel de echte kunners die nog wat forme hebben zijn paraat. Er werden 15 duiven ingekorfd en voor een afstand van 978 km werd volgend nationaal resultaat behaald   12e–33e–45e–90e–101e–157e en 579e (28e internationaal).

Dit zijn maar enkele voorbeelden van de topresultaten die in Breskens op de zware fond werden behaald. Op het einde van deze reportage kan U een bloemlezing volgen van de kopprijzen zware fond van de laatste jaren.

Nationale overwinning Bordeaux 2009 met de Kleine Dure (08-3807923)

Het was deze prachtige jaarling met het AP Overwaterbloed in zijn genen die in 2009 alle blikken richting Breskens trok met de nationale zege bij de jaarlingen op een

keiharde Bordeauxvlucht. Dit exploot bracht de kolonie van Sjaak sr en Sjaak jr volop in de schijnwerpers. Een nationale overwinning boeken is een droom van velen, maar weiningen kunnen dit realiseren. Deze duif werd niet verkocht en behouden voor de kweek. Hij is ondertussen uitgegroeid tot een topvererver met diverse nakomelingen die op zwarefond nationaal kop vliegen.

Het kweekhok ... gebouwd bij Sjaak Junior

 

Noteringen top 50 nationaal

Topkwaliteit in de kleine korf en toch dergelijke sterresultaten halen….is het keurmerk van de familie Van De Velde. Hierna een kleine bloemlezing van de Top 50-noteringen op de nationale fondvluchten.  Eens nadoen ? Altijd het proberen waard, maar de uitdaging is geen evidentie !

1e  Nat. Oude en Jaarlingen                10.418 duiven               Bordeaux         2009

1e  Internationaal Jaarlingen                   9.318 duiven              Bordeaux         2009

1e  Nationaal Jaarlingen                         5.230 duiven              Bordeaux         2009

2e  Internationaal Oude en Jaarlingen   17.642 duiven               Bordeaux         2009

2e  Nationaal                                         6.414 duiven              Perpignan        2014

3e  Nationaal                                            974 duiven             Narbonne         2010

3e  Nationaal                                            885 duiven              Narbonne         2011

5e  Nationaal                                         2.563 duiven              Narbonne         2006

7e  Nationaal                                         2.607 duiven              Pau                  2011

7e  Nationaal                                         5.589 duiven               Perpignan        2015

8e  Nationaal                                         3.835 duiven              Bordeaux         2010

8e  Nationaal                                         1.324 duiven              Perpignan        2013

9e  Nationaal                                         3.552 duiven              Bordeaux         2006

9e  Nationaal                                         2.607 duiven              Pau                  2011

10e Nationaal                                         4.220 duiven              Bordeaux         2005

10e Nationaal                                           745 duiven              Pau                  2009

11e Nationaal                                         1.137 duiven              Dax                  2004

11e Nationaal                                         5.616 duiven              Perpignan        2012

11e Nationaal                                         6.909 duiven              Barcelona         2013

12e Nationaal                                         4.027 duiven              Perpignan        2016

12e Nationaal                                         3.850 duiven              Narbonne         2010

12e Nationaal                                           153 duiven               Mont Ventoux   2003

14e Nationaal                                         2.607 duiven              Pau                  2011

15e Nationaal                                            654 duiven              Pau                  2006

15e Nationaal                                         3.816 duiven              Narbonne         2008

15e Nationaal                                         1.190 duiven              Narbonne         2013

18e Nationaal                                            800 duiven              Pau                  2005

18e Nationaal                                        3.571 duiven              Pau                  2004

18e Nationaal                                         1.137 duiven              Dax                  2004

20e Nationaal                                         4.978 duiven              Perpignan        2013

21e Nationaal                                        6.414 duiven               Perpignan        2014

22e Nationaal                                         1.383 duiven              Irun                   2007

22e Nationaal                                            974 duiven              Narbonne         2010

23e Nationaal                                          2.607 duiven             Pau                  2011

23e Nationaal                                                                          Bordeaux         2001

25e Nationaal                                          3.260 duiven             Dax                  2006

26e Nationaal                                          3.968 duiven             Narbonne         2011

25e Nationaal                                          4.220 duiven             Bordeaux         2005

26e Nationaal                                          3.968 duiven             Narbonne         2011

26e Nationaal                                          1.728 duiven             Perpignan        2009

27e Nationaal                                          3.020 duiven             Pau                  2014

29e Nationaal                                          3.773 duiven             Narbonne         2009

29e Nationaal                                          5.782 duiven             Dax                  2004

29e Nationaal                                          1.649 duiven             Perpignan        2011

32e Nationaal                                         5.589 duiven              Perpignan        2015

33e Nationaal                                          4.024 duiven             Perpignan        2016

33e Nationaal                                          2.751 duiven             Pau                  2009

33e Nationaal                                          2.413 duiven             Pau                  2006

33e Nationaal                                          3.968 duiven             Narbonne         2011

38e Nationaal                                          3.387 duiven             St-Vincent        2016

41e Nationaal                                          5.589 duiven             Perpignan        2015

41e Nationaal                                          1.728 duiven             Perpignan        2009

37e Nationaal                                          3.077 duiven             Pau                  2005

39e Nationaal                                             691 duiven             Dax                  2005

40e Nationaal                                          3.824 duiven             St-vincent        2014

41e Nationaal                                         1.728 duiven              Perpignan        2009

43e Nationaal                                             791 duiven             Pau                  2010

43e Nationaal                                             673 duiven             Pau                  2007

45e Nationaal                                        4.027 duiven               Perpignan        2016

46e Nationaal                                           4000 duiven             Bordeaux         2007

46e Nationaal                                           840 duiven               St-Vincent        2016

44e Nationaal                                           866 duiven               Marseille          2011

44e Nationaal                                       2.298 duiven               Barcelona         2007

49e Nationaal                                       1.516 duiven               Perpignan        2008

Mooi toch !  Vooral de ‘goesting’ waarmee ze daar aan de dijk in Breskens aan duivensport doen is aanstekelijk. Ze zijn allesbehalve uitgeblust, wel integendeel, ze zoeken nog steeds naar versterking, ze polijsten nog steeds verder aan hun eigen basisstam, ze gaan geen uitdaging uit de weg…maar houden het vooral gezellig en plezant.

MET DANK AAN DE VAN DE VELDE DUIVEN

Ook elders presteren de Van de Velde duiven op een hoog niveau. Dit is zo o.a. bij combinatie De Kempe-Comendador uit Eeklo (B). Hun kolonie is voor 50% opgebouwd met duiven van Van de Velde Sjaak. Zo kweekten ze uit hun Van de Velde toppers volgende kampioenen:

"Darko": B11-4092650 (zoon "Rooie Sjaak)

49e Nationaal Montauban 5.935d.

133e Nationaal Limoges 18.390d.

"Vale Rambo" B11-4092620 (zoon "Rooie Sjaak")

6e Nationaal Cahors 7.140d.

"Late Breskens" B09-4100884

36e Nationaal Montauban 6.772d.

222e Internationaal Agen 10.611d.

  

 

 

MOMENTEEL BIEDEN VAN DE VELDE SJAAK EN ZOON EEN STRENG GESELECTEERDE GROEP VAN 9 SUPERIEURE DUIVEN AAN OP INTERNETVERKOOP PIGEON BIDS.