Over sperwers ratten en ander ongedierte!

“LIEF EN LEED IN DE DUIVENSPORRT” Door: RUDY FOSSELLE

Het jaar is nog maar pas begonnen of daar zijn alweer de eerste gruweldaden gepleegd . In de VS schiet een gek  in een school 17 mensen dood .

 

Erg heel erg en zo gaat het maar door , een paar dagen later stort een vliegtuig neer ,niemand overleeft !

Dat alles is duizendmaal erger dan wat leed op een duivenhok . Zo kreeg Robin Pessemier een jonge liefhebber uit mijn gemeente Voorde een paar dagen na elkaar bezoek van dodelijk ongedierte . Bij zijn pas gespeende jonge duiven werden twee nachten na elkaar duiven gedood . De kop afgebeten en een stuk van de borst waren verdwenen . Toen was het twee dagen stil tot het ongedierte een verdieping hoger een bezoek bracht . Daar zaten twee prachtige jonge in het nest uit het “SUPER WITTEKE” klaar om gespeend te worden maar werden ook helaas dood gebeten . Is het een Rat, een Muishond ? Een Marter zal het hoogst waarschijnlijk niet zijn want deze heeft de gewoonte om het ganse hok uit te moorden . Laat ons hopen dat het vlug ophoudt .

De sperwer heeft ook weer zijn intrede gedaan ,dit keer sloeg hij tot drie maal toe

op onze eigen jonge duiven . Hij maakte evenveel slachtoffers , het betreft een sperwer die huis gekweekt is want die is zo tam dat je hem top op een paar meter kan benaderen . Ik kan er net niet dicht genoeg bij ,wat zou ik dat beestje graag eens over zijn kopje  “aaien” !

SCHITTEREND FEEST !

Een mens zou het bij al die nare berichten nog vergeten wat voor  een prachtig feest we weer hebben gekregen van onze krant en Herbots te Nijvel. Het was als vanouds weer eens SUPER , prachtige kunststukken voor de kampioenen en  smakelijke spijzen en een heerlijk dessert , bedankt .   Aan onze tafel het gezelschap van Kampioenen met een grote K , gezellige “melkbabbels” met confrater Geert Dhaenens , franky Van De Walle , Patrick Van Den Abeele , den David en andere Johny's.

11 MAART !

Dit zou de startdatum worden voor de aller snelsten onder ons , Quievrain staat dan op het menu . De meeste startten op nest met een paar duivinnen wat ook het slimste lijkt ,vooral omdat het toch nog niet echt zomer is. En zoals het momenteel is (18/2)vriest het nog iedere nacht en komen de temperaturen overdag amper boven de 5 graden !

Van op leren is dus nog geen sprake zolang het geen 12 graden is , snelheid is natuurlijk geen halve fond en in Mei komen amper nog wat oude duiven aan de start !

 JONGE DUIVEN !

Deze krijgen hier de eerste weken nog volle goesting kweek mengeling , twee keer per week yoghurt op het voeder . Regelmatig kruiden en wat “kefir” in het drinkwater

en  nog nooit last gehad van adeno , alleen van sperwers (afkloppen) ! Het hok wordt momenteel iedere dag gekuist , eenmaal het warmer wordt is ook dat gedaan ! De jonge worden momenteel buiten gelaten in de vooravond wanneer ik er kan bij blijven . Dan nog slaat die dekselse “sperwer” toe . Maar eenmaal ze op de vleugels gaan kan het alleen maar verbeteren . Dan is het buiten en vliegen en worden dan onmiddellijk binnen geroepen .

BRABANT !

De nieuwe Provinciale Voorzitter van Vlaams Brabant zou reeds verkondigd hebben dat wanneer hij aan de macht komt en dat is op 1 Maart hij zou zorgen voor een Provinciale lossing of enkel met Antwerpen maar zeker niet samen met Oost-Vlaanderen ?

Dat zou pas de reinste stommiteit zijn , of wel heeft die man die man dit verkondigd wanneer hij “stoned” was of wel heeft hij geen kaas gegeten van het duivenspel . Zou hij wel weten wie en waar sommige Nationale winnaars van As duiven of  Kampioenen wonen  van 2017, op de grens Mijnheer . Die Provinciale lossing is een ramp voor liefhebbers die op de grens wonen zowel langs Brabant als langs de kant van Oost-Vlaanderen !

Onze Nationale Voorzitter Stefaan Van Bockstaele heeft steeds geijverd voor een Interprovinciale lossing wat zowat voor iedere nuchtere liefhebber het beste is en zorgt voor de meest gelijke kansen .

Klaar zetten !

Het wordt zo stilaan het moment om de duiven proper te zetten , een bezoek aan een gespecialiseerd dierenarts zou de beste oplossing zijn . Niet zelf beginnen kuren tegen alles en nog wat , als je niet zeker bent of de duiven iets mankeren . Medicijnen toe dienen die niet nodig zijn daar doe je meer kwaad mee dan iets anders . Een bezoek bij de dierenarts geeft je meteen uitsluitsel van een of andere kwaal . Een paar weken voor de aanvang van het seizoen dan heb je nog tijd om indien er iets hapert in te grijpen . Ook voor de inentingen wordt het tijd , vooral voor de snelheidsmannen .

De jongen worden hier op de leeftijd van zeven weken ingespoten tegen Paramixo en ook tegen de pokken .

WEDUWNAARS !

Er zijn verschillende manieren om de doffers op weduwschap te brengen , een van de vele is ze aan winterkweek te laten doen . Ze scheiden en niet meer koppelen voor het seizoen . Sommigen laten ze twee maal broeden een eerste maal laten broeden in Januari en een tweede maal in Maart telkens voor een paar dagen . Een andere methode is startten op nest ,voor wie ook met de duivinnen speelt worden ze op broeden gestart . Vooral op nest ideaal voor de duivinnen twee dagen broeden ,negen dagen broeden en op uitpikken een week later hebben ze jongen van zes a zeven dagen ! Dan is het de beurt aan de doffers die ook nog een paar weken met hun jong alleen kunnen gespeeld worden . Daarna is het weduwschap .