Met “El Campio Barca” heeft Geert De Coninck uit Beveren (O-VL) de beste internationale Barcelona duif van de laatste drie jaar!

“Ongelooflijk wat die beestjes moeten doen om van Barcelona naar hun thuis te vliegen”; dit zijn niet mijn woorden maar van een fondspeler die de kans had om deze vlieglijn te volgen met een klein vliegtuigje. Vooral de passage in de Rhône vallei was indrukwekkend. Deze vallei die bekend staat om zijn prachtige bergen, felle (mistral) winden en veranderlijke weersomstandigheden was een hels karwei. Het moeten echte atleten zijn, met een enorm doorzettingsvermogen en overlevingsdrang om zo’n tocht tot een goed einde te kunnen brengen.

Voor Geert De Coninck ( 54j) uit het Oost-Vlaamse Beveren is deze race uit Barcelona jaarlijks het hoogtepunt van het seizoen. En als je de resultaten van de laatste jaren bekijkt kan je gerust besluiten dat hij (vooral zijn cracks natuurlijk) een echt Barcelona fenomeen is. Ieder jaar naar de eerste prijs “doen” in het lokaal is al straf maar ook nationaal in de kop spelen is toch nog iets grootser. Zijn laatste kunstwerkje is “El Campio Barca”. Geert creëerde met zijn eigen gebouwde fondstam de perfecte Barcelona-atleet. Deze crack mag pronken met de prestigieuze titel van ”Beste Internationale Barcelona Asduif 2013-14-15”. Wat voor mij persoonlijk deze titel nog mooier maakt is het feit dat er in deze periode twee loodzware edities zaten.

Van een geducht Quiévrain-speler tot een internationale Barcelona ster!

Het zou een mooie titel zijn voor een (duiven)film maar voor Geert omschrijft het volledig zijn duivencarrière. Als jonge knaap leerde hij de kunstjes van één van de betere melkers van die tijd, Stafke Martens uit Melsele. De eerste succesvolle duiven kwamen dan ook van Stafke Martens gekoppeld aan duiven van een familielid (een neef van Geerts moeder). Maar een ambitieus iemand zoals Geert wil op tijd zijn grenzen verleggen. Dus stond “schitteren” op de halve fond als volgend punt in zijn lijstje. Daarvoor ging hij op bezoek bij grootmeester Jef Houben uit Itegem. Deze Antwerpse versterking zorgde ervoor dat Geert een mooie 11de plaats behaalde in het nationale K.B.D.B kampioenschap jonge duiven. Maar zoals eerder gezegd, Geert is een man met ambitie! Maar niet ondanks alles, hij wilde de duivensport op een ontspannende manier beleven en vooral de klasse van de duif laten spreken. En op welke vluchten onderscheiden de beste duiven zich van de gewone, juist op de internationale wedstrijden met als apotheose Barcelona! Dus eind jaren ’90 veranderde Geert volledig zijn koers en lag de nadruk vanaf dan op het zwaardere werk.

Duiven met uithouding

Het doel hebben om op de verdere vluchten te presteren is één ding maar het uitvoeren is iets anders. Je moet er de juiste duiven voor hebben. Dus begon Geert zijn zoektocht naar iets speciaals. Één van de eerste duiven die de naam stammoeder verdient is zeker en vast “Vicky 835/98” van René De Meester uit Ouwegem. Deze kocht Geert op de totale verkoop en zij was een dochter van “Geschelpte Perpignan Luc Van Coppenolle” x “Santana” ( dochter 1ste Europese Asduif De Meester). De “Vale Mark 741/00” is misschien wel één van de belangrijkste grondleggers van het vroegere én huidig succes. De doffer ( ras Coutteaux/ Wijnacker/ Lemahieu) bekwam Geert van Mark Lemahieu uit Burcht. Uit het eerste basiskoppel de “Vale Mark” x “Vicky” kwamen de twee toppers, de “Rode St-Vincent” (1ste prov. St-Vincent) en “de Schicht” (1ste prov. Barcelona). Ook werden er eitjes en een dochter van de “Favoriet” van fondcoryfee Luc Van Coppennolle bijgebracht. Bij Hugo Dejonghe haalde hij “Ohra”, een halfzusje van de “Nuchtingvlieger”( 13de internat Dax 11517d.). “Ohra” is de moeder van “Evi” (1ste prov. en 9de nat. Barcelona).

Via zijn vrienden C. en A. Catry bekwam hij ook een halfzusje van de stammoeder “Vicky”. Deze duivin vind je meermaals in de stambomen van het hok De Coninck als “Zwart Catry 805/01”. Zij vormde samen met “Witpen Luc 157/01” ( deze bevatte de beste genen van Luc Van Coppenolle) een fantastisch kweekpaar. Zij zijn de ouders van onder andere “Luna” ( 1ste prov. en 2de nationaal Irun).

Interpalomas Loft “Henk de Weerd”

De eerste duiven van dit Nederlands tophok kwamen via Roland Janssens die daar enkele jongen mocht uitkiezen. Doordat er ondertussen een ware vriendschapsband ontstond tussen Geert en Henk verhuisden er daarna nog meerdere duiven naar Beveren. Zo is de vader, de “Blauwe Henk”, van de internationale Barcelona asduif  “El Campio Barca” nog steeds eigendom van Henk de Weerd. Ondanks dat hij nog maar tweemaal bij Geert op logement geweest is heeft hij ondertussen zijn excellente kweekwaarde reeds bewezen. Deze “Blauwe Henk” is een puur Aarden-product, ingeteelt naar de wereldberoemde Aarden duif, “de Oude Kruk”. De ellenlange lijst van prestaties van deze “Oude Kruk” zijn nakomelingen is werkelijk ongelooflijk. De andere “Interpalomas”duif die je regelmatig terug vind is de “Schalie Henk”, ook nu weer een inteeltpareltje maar dan wel naar de “Pasha” van Henk de Weerd. Dat Geert in de wolken is met de samenwerking is evident maar hij is Henk niet enkel dankbaar voor de goede duiven maar ook voor de raad die hij krijgt als er eventuele problemen zijn. Toppers onder elkaar, mooi toch?

De jaarse weduwnaars

 

Nestspel in functie van Barcelona

365 dagen op een jaar denkt Geert maar aan één vlucht, Barcelona! Alles staat dan ook in het teken van deze internationale hoogmis. Zowel de aankoop als de selectie van zijn kweekduiven, de voedingsmethodes en voorbereidingsvluchten zijn in functie van deze wedstrijd.

De vliegduiven hebben geen winterkweek gedaan en werden pas de eerste maal gekoppeld op 1 maart. Ze mochten dan een korte periode broeden om op 23 maart terug gescheiden te leven. Doffers en duivinnen zitten naast elkaar op het ruime zolderhok. Ruim is misschien een verkeerde woordkeuze voor het duivinnengedeelte. Zij zitten op kappelletjes in een zeer smal gedeelte van de zolder. Om het onderling paren te vermijden spant Geert een net boven de vloer. Tijdens de voorbereidingsvluchten blijven ze op weduwschap. Daarna wordt er gerekend, het liefste korft Geert de duiven voor Barcelona in op pasboren jong. Dit geeft natuurlijk geen garantie op succes maar hij heeft op deze neststand al de mooiste resultaten behaald, dat zowel voor doffers als duivinnen. In 2016 blijven de koppels samen na de nationale vlucht vanuit Bourges (28 mei). Sommige liefhebbers hebben “schrik” om de duiven, zeker met zeer warm weer, in te korven met kropmelk (pap). Geert niet, hij vind het zelfs een voordeel, in deze pap zitten verschillende stoffen die de vorm en weerstand nog versterken. Indien ze na Barcelona ook nog Perpignan vliegen, wat meestal zo is, blijven ze na deze vlucht samen en brengen ze hun jong (wel maar één) gewoon groot.

Nettenvloer bij de duivinnen

 

Ook al zijn het nestduiven toch trainen Geert zonder probleem hun tijd. De doffers trainen wanneer ze niet op het nest zitten, dus bij het ochtendgloren. De duivinnen in de namiddag.  “Ze worden gesoigneerd als snelheidsduiven”; daar bedoelde Geert mee, wanneer hij ze laat vliegen moeten ze vliegen, slenteren op de omliggende daken is uit ten boze. Extra ritjes zijn er niet gepland tussen Bourges en Barcelona, behalve één week voor het inkorven worden ze zo’n 30km weggebracht.

Natuur en wetenschap gaan hand in hand

De natuur zijn werk laten doen maar ook niet blind zijn voor de moderne wetenschap. Zo kan ik Geert De Coninck zijn verzorgingssysteem het beste omschrijven. De duiven krijgen in het najaar (na Perpignan) een kuur tegen paratyfus. Dit met een product op basis van theraprim. Een inenting volgt er niet. Juist voor de start van het nieuwe seizoen worden de vliegers vrijgemaakt van trichomonas. Een kuurtje van vijf dagen via het drinkwater. Tijdens het seizoen gebeurt dit per duif individueel met 1/6 van een Flagilpilletje. Ook voor een internationale vlucht krijgen ze enkele dagen voor inkorving een Flagilpil (1/6). Volgens Geert beschermd dit duiven nog enkele dagen na inname tegen eventuele besmettingen (tijdens het verblijf in de mand). Tegen kop en ademhalingsaandoeningen wordt er enkel gekuurd na advies van de dierenarts (Henk De Weerd). Maar ook de heilzame werking van natuurproducten is voor Geert geen onbekend gegeven. Zo maakt hij thee van zelf geplukte brandnetels en gebruikt hij regelmatig vlierbessensiroop, omega 4 olie en look. Ook Belgasol van Belgica-De Weerd bewijst al jaren zijn deugd tijdens de vliegseizoen.

Voeding

Het merendeel van Geerts duivenvoeder, de basis eigenlijk, komt uit Waasmunster van de firma Paloma. Om de verscheidenheid aan granen nog te vergroten vult hij dit nog aan met mengelingen van de firma’s Van Tilburg, Versele-Laga en Vanrobaeys (vooral mais). Tijdens het vliegseizoen wordt er “ingespeeld” op het moment. Dat wil zeggen, meestal eten ze een lichte mengeling, bestaande uit “super dieet”, “zuivering” en een beetje “sport”. Bij de thuiskomst bestaat het deel “sport” uit 50%, aangevuld met “super dieet”. De periode tussen de laatste voorbereidingsvlucht van Bourges en het inkorven voor Barcelona, toch vijf weken, krijgen ze voor 80% een eiwitarme ( “super dieet/ “zuivering”) voeding. Enkel de laatste week wordt deze “verzwaard” met “Sport”, extra cribsmais, hennep en snoep.

Resultaten Barcelona, 2012/13/14/15

Steeds in het lokaal “Fond Recht Voor Allen”, Sint-Gillis-Waas

2012

195 duiven, 1/4/6/22/28/34,   6/15

2013

188 duiven, 1/2/5/12/29/30,   6/13

2014

141 duiven, 1/4/6/7/42,   5/6

2015

135 duiven, 1/6/10/16/19/23/24,    7/12

Belangrijkste kampioenschappen van de laatste jaren

  • Beste Internationale Barcelona duif 2013/14/15
  • Bronzen vleugel Brugse Barcelona club 2005
  • 4de Nationale Asduif Zware Fond K.B.D.B 2008
  • Trophy First Series of Honour National Barcelona (1-2) 2011
  • 9de Internationale Asduif Barcelona-Perpignan 2013/14
  • Gouden ring Waasland Fond 2013
  • Zilveren ring Waasland Fond 2014

“El Campio Barca”, 4140140/10, een internationale ster!

Met enige trots gaf Geert me zijn stervlieger in de hand. Het is eerder een klein duifje met fluwelen pluimage. Een mooi gebouwde vleugel maar vooral zijn karakterkop is opvallend. Hij is gebouwd uit de beste genen die er op het Geerts kweekhok te vinden zijn. Zijn vader is topkweker de “Blauwe Henk” van “Interpalomas lofts” en is een inteeltproduct naar de wereldberoemde “Oude Kruk”. De moeder is zelf een topvliegster, ze behaalde de 2de nationaal vanuit Irun tegen 8967 duiven.  Haar origine is vooral de “oude” stam,  de kweeklijn van Luc Van Coppenolle en René De Meester ( Zwart Catry).

 

Zijn internationale Barcelona resultaten

  • 2015, 91ste/19.089 duiven
  • 2014, 235ste/21.169 duiven
  • 2013, 633ste/25.294 duiven

“El Campio Barca” is niet enkel een begenadigd Barcelona-vlieger, ook vanuit Perpignan kon hij zijn mannetje staan. In 2013 behaalde hij regionaal de 2de plaats van 106 duiven (262ste nat. 5613d.) en 2014 werd het 6de tegen 111d. (456ste nat. 6248d.). Met deze resultaten behaalde hij in 2013 de “Gouden ring” van het Waasland en de “Zilveren Ring” in 2014.

 

Het was voor mij een unieke belevenis, niet enkel de leuke kennismaking met een groot Barcelona kampioen. Maar ook de plejade aan topduiven die zich op de hokken bevinden is enorm.  Geert is zeker geen profspeler, alles gebeurt daar in Beveren op een relaxte manier, maar vergis u niet. Eenmaal de inkorving voor Barcelona steeds dichterbij komt staat Geert zijn focus maar op één ding, winnen! Proficiat vanwege het Herbots-team.

Kris Steeman, Zele