Hilaire’s Hoek Over Azijn …

Wie regelmatig onze artikels leest, zal weten dat we een verwoed voorstander zijn van het gebruik van azijn …. Het ideale kuis en ontsmettingsmiddel voor de hokken zuiver te houden.   Een nadeel voor duivenmelkers, te goedkoop…. ?

Wat is azijn ? azijn komt tot stand door gisting , verzuring en via de juiste bacteriën…  Het is eveneens milieuvriendelijk , zelf gebruiken we het om de hokken te benevelen. Het heeft als groot voordeel dat het de PH van de hokken positief beïnvloedt, het zou schimmeldodend werken. Daarnaast kan je groen en mos aanslag perfect verwijderen door het te benevelen met azijn. Net zoals onkruid welk soms tussen de steentjes voor de hokken woekert.

Alles wordt er perfect door gereinigd. Het heeft zowat hetzelfde effect op “zuiveren” als javel, het duurt enkel een aantal dagen langer vooraleer je het effect ziet. Daarnaast heft het t.o.v. javel het voordeel dat het minder negatief werkt op het milieu en ook niet schadelijk is voor de duiven, wanneer ze er direct mee in contact komen.

Appelazijn … familie van voorgaande, ook wederom in het gebruik voor een duivenliefhebber het probleem dat het niet duur genoeg is, waardoor men er weinig vertrouwen in heeft. Appelazijn toevoegen aan het drinkwater heeft het grote voordeel dat het de verzuring , de PH positief beïnvloedt, tricho en andere diertjes kunnen niet overleven in dit water, waardoor de onderlinge “besmetting” - “voortplanting” van de ene duif op de andere niet gebeurt. Het opnemen van drank met appelazijn zorgt voor een verzuring in de krop en darmen waardoor de “tricohodiertjes” niet overleven…..

Gebruik … zoveel mogelijk dagen per jaar, ….. geen schrik hebben maar doen !

Appelazijn wordt eveneens gebruikt in de keuken en geeft aan een salade een frisse smaak ! Het zou ook schimmels doden, en de immuniteit versterken.  Duiven die gedurende een drie tal weken appelazijn bekomen hebben, voelen effectief zachter aan ! 1 soeplepel per liter water volstaat, doe het zeker en vast in het drinkwater bij de jonge duiven. Deze zijn immers het gevoeligst voor diverse besmettingen. Immers tijdens de eerste vijf tot zes weken zitten ze meermaals op de daken, in het gras, in de goten en eten ze veel wat een negatief effect heeft op het organisme. 

Gemoderniseerde versies voor duivenliefhebbers :

Herba Aqua Control Herbovet - een combinatie van zuren, mineralen, sporenelementen , oregano en kaneel ….; zorgen samen voor een positieve invloed op het organisme…. Duiven blijven gemakkelijker gezond.

Avidress Plus, Rohnfried een combinatie van vetzuren, oregano,  spoorelementen , mineralen en kaneel …. De duiven blijven gemakkelijker gezond

Avitestin Rohnfried - een mix van boterzuren en vetzuren; … heeft een nog diepere werking, vooral op de darmflora en versnelt de aanmaak van de eigen probiotica…. Een verhoging van het immuniteitssysteem… vooral geschikt voor de jonge duiven, en tijdens adeno perikelen , kan ook over het voer toegediend worden…..  (Let op combineer Avitestin niet met Avidress of een ander product welk zorgt voor waterverzuring…) het is een uitstekend product om achter de hand te hebben wanneer je merkt dat de duiven minder goed mest maken !

Hilaire.