Hilaire’s Hoek - Over Grit :

Gritis wellicht het meest noodzakelijk bijproduct en in de handel vinden we diverse soorten grit terug. Het is een mix van kleine steentjes die ervoor zorgen dat de voeding degelijk gemalen wordt alvorens ze verder bewerkt wordt door het organisme. We kunnen grit de tanden van de duif noemen. Wat zijn we zonder tanden ? Gelukkig bestaat er bij de mens het kunstgebit , doch doe dit eens uit en probeer je voedsel dan maar eens te kauwen. Het geeft je een goed beeld wat grit betekend voor een duivenlichaam. Bijna ieder , zich waardig noemende voederfirma , beschikt over een variatie van gritmengelingen. Je hebt de klassieke duivengrit , deze is reeds een mengsel van diverse soorten steentjes welke noodzakelijk zijn op de hokken. Daarnaast kan je roodsteen grit apart kopen. Persoonlijk doen we dit omdat we merken dat het de eerste soort is waar de duiven gretig op zijn. Deze roodsteen is iets zachter en wellicht daarom wordt het door de duiven graag opgenomen. Roodsteen zorgt er eveneens voor dat het mest mooi gebonden wordt.  Bij vermindering van de eetlust, platter mest, kan een dagje rantsoen, bestaande uit wat kleine zaden en een grote hoeveelheid roodsteen vrij snel zorgen voor een betere darmflora. 

Een ander bijkomend product , van iets edelere afstamming is wellicht de zeewier-korrel. Deze bevat meer calcium wat de groei der jongen bevordert. Daarnaast is calcium een van de belangrijkste onderdelen bij de aanmaak van het ei , dus een extra aanrader voor de duivinnen tijdens de kweek , doch ook voor het beendergestel bij de groei der jongen. Nu de hoeveelheid zeewier-korrel mogen we gerust beperken tot een schepje per week. Waarschijnlijk omdat de duiven er minder behoefte aan hebben , doch vooral op het kweekhok , waar de duiven diverse ronden jongen na elkaar grootbrengen is het een aanrader.  Ondertussen heeft de firma Rohnfried hierop ingespeeld en een nieuw product op de markt gebracht, met name de “Mineraldrink”….. dit kwam er ook op vraag van diverse fond liefhebbers, die de opmerking maakten dat de duiven , vooral dan bij de internationale fondvluchten, gedurende vijf dagen in de mand zitten. Bij thuiskomst een extra geut mineraldrink, zal dan zorgen voor een sneller herstel. 

Piksteen of leemkoek , bevat een allegaartje van leemgrond , zouten en mineralen , vooral azende kwekers zijn er gek op , we merken dit ook bij de jonge duiven wanneer ze in het nest liggen , sommige bekjes zien bruin van het koek voederen. Het heeft een weldadig effect op de in ontwikkeling zijnde jongen. Op het kweekhok mag je dan ook tellen op ongeveer een halve piksteen voor 12 koppels per dag. Dagelijks verversen is steeds aangewezen. Het is hygiënischer en daarbij zal de piksteen dan ook bijna dagelijks verteerd worden. Het vormt een kleine moeite om er een gewoonte van te maken dit dagelijks samen met het voer mee naar het hok te nemen. Naast piksteen heb je nog pikblok , doch deze is wat harder en zal enkel in de kweekperiode vlug verteerd zijn. Bij weduwnaars blijft hij soms wel een volledig vliegseizoen praktisch onaangeroerd. Een aanrader is enkele pikkoeken aan te schaffen van diverse firma’s. Wij brokkelen ze meestal op voorhand stuk in een emmer en mixen er tevens wat vitamineral poeder onder. Dit is het roze poeder dat diverse mineralen , zouten en vitamines bevat. Niet enkel tijdens de kweek maar ook er buiten is het advies dit steeds op de hokken te hebben , omdat het tekorten aanvult en de duif beter dan wie ook , weet wat ze nodig heeft. 

Belangrijk : de eetlust dient goed te blijven, wanneer je merkt dat ze beginnen te morsen, is het best een voederbeurt over te slaan en enkel wat grit te geven… de dag nadien, of de volgende voederbeurt zullen ze terug goed eten …

Een potje of emmertje “van alles" :

De laatste jaren is dit een must geworden, .. ook hier werd er door meerdere firma’s op ingespeeld. En inderdaad, wanneer je niet veel duiven hebt, is het een gemakkelijk product. Kant en klaar …. Met al d ‘erin wat nodig is….. Doch zelf hanteren we nog steeds ons oud systeem . : Piksteen en leemsteen van diverse firma's worden verbrokkeld en in een grote emmer gedaan, hier komen dan verschillende soorten grit bij, gewone duivengrit, roodsteen, etc…. Let op er zijn meerdere gritmengelingen, van gewone tot uitstekende kwaliteit …. Van daar ook het prijsverschil …. Doch we moeten zorgen dat er voldoende "tandjes" aanwezig zijn voor de duiven. De vertering van de granen moet zo goed mogelijk verlopen. In deze emmer komt eveneens een goede greep "wilde zaden" aangevuld met een greep "snoepzaad”, eventueel wat “duivenkorrels” … eiwitvoer voor vogels….. winput,   mineralen, Minogram,  je kan er ook vitamineralpoeder en eventueel wat biergistpoeder doorheen mengen… ze gaan ervan genieten….. dit krijgen de duiven iedere ochtend, als eerste voordat er iets anders gedaan wordt. Het is bij ons Nadia die deze taak op zich neemt. En ze kennen het ! ze zitten klaar als men met het emmertje de hokken opkomt ! 

Hilaire.