DANIËL BUCACIUC 1e NATIONALE ASDUIF FOND KBDB

 

Dilbeek: Wegens zeer sterk duivenspel was de naam Daniël Bucaciuc ons al enige jaren terug meer dan opgevallen. Vooral de laatste 5 jaar is deze Brabantse kolonie aan een sterke opmars bezig. Zo werd Daniël in 2013 als 10e Nationaal kampioen Fond jaarse KBDB gekroond en in 2015 speelde Daniël zijn kolonie helemaal in de spotlights met het winnen van de 2e Nationaal Agen tegen 3.524d.. Nog een jaar later – 2016 – won een rechtstreekse Bucaciuc duif de titel van 1e Nationale asduif snelheid KBDB en 2e Olympiade duif Brussel ’17 bij Michel Van Muylder uit Beersel. Zijn “Daniël” (B15-2016078) werd door Michel als bon aangekocht te Dilbeek. Toen Michel zijn aangekochte bon ging inruilen voor een jong mocht Michel 2 jongen kiezen. Toen deze in zijn mand zaten toonde Daniël nog een derde jong aan. “Mocht ik van u zijn… ik zou die daar ook meenemen” adviseerde Daniël en zowaar werd deze extra schenking de latere nationale asduif snelheid jaarse KBDB en olympiade duif Brussel ! Deze klepper won 11 prijzen op 11 inkorvingen waarbij 5 x 1e prijs Noyon.

EEN ROEMEEN IN BELGIË

Daniël is afkomstig uit Roemenië en heeft in zijn geboorteland nooit een duif in zijn handen gehad. Nee.. de duivenmicrobe heeft de eerste maal toegeslagen in 2004. Daniël kocht een koppel duiven op de markt en gaf ze onderdak in een hangar bij zijn werkgever. Hij kweekte jongen uit dit koppel en zowaar een van deze jongen won een eerste prijs op een snelheidsvlucht vanuit Noyon. Zijn eerste echte duivenhok zette Daniël te Molenbeek. Daar bewerkte hij een groentetuin waar de sla, kolen en bonen plaats dienden te maken voor een duivenhok. Doch dat was zonder het gemeentebestuur van Molenbeek gerekend. “Deze groentetuin is groene zone mijnheer… dus u mag hier geen duivenhok plaatsen” en Daniël diende zijn hok terug af te breken. Ondertussen werden er al plannen uitgetekend voor een nieuwe woonst en dito duivenhokken dit op een mooi stuk grond te Dilbeek en in de tussenperiode beleefde Daniël zijn hobby verder op de oude hokken van wijlen Philippe Maton.

 

Daniël werd in 2007 bevriend met Erik Limbourg en was zo onder de indruk van diens duiven dat er verschillende Limbourg duiven naar Dilbeek verhuisden. Deze sterke basis werd succesvol verrijkt met originele duiven van Marcel Aelbrecht (lijn “Michael” en “De Marseille”) en ook een rechtstreekse duivin van Maurice Haesendonckx (Bouwel – lijn “Witte Diamant” x “Dochter Kleine As”) drukte haar stempel op de Bucaciuc kolonie. Zij werd o.a. moeder van de 1e nationale asduif KBDB snelheid bij Michel Van Muylder en grootmoeder van 1e Nationale asduif “Mr. Fantastic”. Ook een duivin van De Smeijter-Restiaen (uit “Boule De Berlin”) kweekte formidabel. Het laatste jaar werd er met verschillende gekende fond kampioenen aan samenkweek gedaan maar hiervan moeten de resultaten nog geëvalueerd worden.

“Mr. FANTASTIC”: 1e NATIONALE ASDUIF FOND KBDB 2017

Laat het ons maar over de nationale asduif “Mr. Fantastic” hebben. “Mr. Fantastic” (B15-2016002) is zonder meer de beste fondduif van België volgens de criteria van de KBDB. Vooraleer “Mr. Fantastic” naar het verre oosten vertrok hebben we het geluk gehad om deze super crack te mogen keuren en we moeten eerlijk bekennen… we gaan deze duif niet snel vergeten want zijn eerste indruk was werkelijk indrukwekkend. Middelmatig van bouw, perfect gesloten, super gespierd en een stevige karkas omringd door een dik pak pluimen. Zo worden ze maar zelden geboren !

 

 

“Mr. Fantastic” won de nationale asduif titel met volgende knalprestaties:

               2             Nat (z) Brive                      2.439d.                664 km
               3             Nat (z) Limoges I               4.158d.                632km
               9             Nationaal Limoges II          9.162d.                632km

 

ENKEL WEDUWNAARS

Daniël is een weduwnaar speler (duivers)  pur sang…het duivinnenspel is niet onmiddellijk voor hem weggelegd.  Met een ploeg van 62 weduwnaars staat hij jaarlijks aan de start. Begin Maart worden ze gekoppeld en na 10 dagen broeden is het weduwschap een feit.
In een 7-tal stappen gaat het richting Quievrain (60km) en eens deze vlucht afgewerkt worden de trainingsmanden terug op zolder geplaatst. De weduwnaars trainen bij de aanvang van het seizoen 2 x daags ( ’s morgens 45 min en ’s avonds 30 min.) en vanaf juni slechts 1 x daags (45 min.). Tijdens de training houdt Daniël hun gedrag zeer goed in het oog want het trainingsgedrag van een groep weduwnaars vertelt veel over hun conditie. 
Gedurende de week zitten de weduwnaars half bak en bij de inkorving gaat de woonbak volledig open. De duivin wordt niet getoond maar de nestschotel wordt wel geplaatst. Heel uitzonderlijk zullen op het einde van het seizoen 1 of meerdere duivers eens extra gemotiveerd worden.
De jaarse weduwnaars vliegen meestal 3 x vitesse, 2 x halve fond en 2 x grote halve fond. De jaarse duiven die het goed doen op de grote halve fond vluchten blijven meestal ook als oude duif op deze afstand, de anderen gaan door naar gekende fondvluchten zoals Brive, Limoges, Agen, Narbonne en Souillac.

VERZORGING

Qua voeding worden er 2 basismengelingen gevoederd. De eerste basismengeling is een mix van Super Dieet + Gerry Plus + Sportmengeling. De tweede basis mengeling is de “opvoeder-mengeling” en bestaat uit sportmengelingen van Versele-Laga, Mariman en Beyers.
Op zaterdag wordt er bij thuiskomst een sportmengeling gevoederd. Vanaf zondag tot en met de eerste maandag de week erop wordt de eerste basis mengeling gevoederd. Nadien verdwijnt er 1 dag 50% basismengeling 1 en 50% basismengeling 2 in de eetbak om dan de laatste dagen over te schakelen op 100% basismengeling 2.

Medisch gezien worden de duiven voor de start van het seizoen 2 x gevaccineerd tegen paramyxo en er wordt ook 10 dagen behandeld tegen parathyfus. Tegen parathyfus wordt er niet jaarlijks geënt, maar Daniël gaat er wel voor zorgen dat alle vliegduiven eens in hun sport carrière geënt geweest zijn. Bij thuiskomst van een vlucht met meerdere nachten mand wordt er op zaterdag een anti-tricho middel verstrekt. In 2017 werd er de week voor Vierzon (3e weekend van Mei) gedurende 6 à 7 dagen behandeld tegen de luchtwegen. Verder zal Daniël bij mindere prestaties de man in de witte kiel consulteren en enkel op zijn advies behandelen. Maar ervaring heeft al geleerd dat rust voor een fondvlieger soms nog de beste remedie is.
Na een lastige wedstrijd gaan er vitamines in de drinkpot en indien de wedstrijd een normaal verloop kende is het 2 dagen vers gemaakte thee als drank.
Een goed hok is belangrijk waarbij de verluchting (geen tocht) en een lage vochtigheidsgraad belangrijk zijn. De verluchting wordt voorzien via verluchtingsroosters vooraan het hok. Binnenin is er voor alle hokken een gang. Het plafond van het hok zelf is dicht maar de plafond van de gang bestaat uit lattenwerk dat ongeveer een 40cm open staat. Zo kan de binnen komende lucht perfect het hok verlaten en voor de nodige luchtverversing zorgen.

 

Bij de weduwnaars

 

STRENGE SELECTIE

De weduwnaarsploeg wordt ieder jaar door een fijne kam gehaald… tijdens het seizoen krijgen ze voldoende kansen om zich te bewijzen op vluchten vanaf 450km tot Barcelona, maar op het einde van het seizoen wordt de rekening gemaakt en al wie geen 80% prijs wint, moet voor zijn plaatsje op het vlieghok vrezen. Zo bleven er van de 62 weduwnaars op het einde van het seizoen ’17 slecht 14 duivers over.
Daniël ziet graag duiven welke niet al te groot van lichaamsbouw zijn. Een zachte pluim is een must waarbij een sterk slot zijn voorkeur geniet. Tevens heeft hij graag dat de duiven lange spieren hebben… “duiven met lange spieren recupereren sneller” weet onze nationale fond kampioen te zeggen.

JONGE DUIVEN

Voor eigen gebruik worden er 2 ronden gekweekt of in totaal zo’n 130 eenheden. In tegenstelling tot vele andere liefhebbers worden de jongen niet verduisterd. Als we vragen naar de reden waarom hij dat niet doet antwoordt Daniël “sinds ik gestopt ben met jonge duiven te verduisteren heb ik bijna geen last meer van het zo gevreesde adeno virus. Ik ben geen wetenschapper en ga niet beweren dat het ene met het andere kan gelinkt worden maar ik kan enkel vaststellen dat ik nu bijna nauwelijks last heb van een adeno aanval.”
Onverduisterde jonge duiven moeten tijdig geleerd worden en in de maand April zien ze al de eerste maal de binnenzijde van een opleermand. In een 8-tal etappes gaat het richting Quievrain (60km). De jonge duiven trainen 1 x daags. Vooraleer Daniël naar zijn werk vertrekt gaan ze buiten en ze komen vanzelf terug binnen. Vanaf juni worden de geslachten gescheiden en worden ze op de schuifdeur gespeeld. Je voelt zo dat het jonge duivenspel ondergeschikt is aan het spel met de weduwnaars. “Ervaring opdoen is het allerbelangrijkste” vertelt Daniël overtuigend “en daarom moeten ze minimum 1 en liefst 2 nationaals als jonge duif afwerken. Meestal is dit Bourges en Chateauroux”. Maar ook bij de jonge duiven is het selectie mes vlijmscherp. Van de 130 jonge duiven blijven er meestal maar een 40-tal over. Naast resultaten speelt de bouw en de stamkaart een selectie norm.

 

Het kweekhok

 

De duivinnen van de weduwnaars huizen in een kleine volière 

 

Bij de jonge duiven

 

Stefan Mertens