Comb. V.d.Wiel-Schreuder(NL) alias de “Boscheind Flyers” Uniek in hun soort!

De laatste jaren zijn in verschillende sporttakken “specialisatie” een opkomende trend. Bijvoorbeeld in de wielersport leggen toprenners zich speciaal toe op bepaalde periodes of disciplines. Een volledig jaar “top” zijn is niet meer in de mode en is zelfs een nadeel voor de prestaties. Zo ook gebeurt dit in onze geliefde duivensport. Voor iedere afstand hebben we nu andere duiven nodig of een aangepaste begeleiding. Er is zelfs een verschil tussen het “spel” met de jonge duiven, weduwnaars en doffers of duivinnen. Er zijn bekende namen die op de verschillende afstanden en in alle categorieën goed spelen maar deze hebben dan een “massa” aan duiven en hokken. Bij de “Boscheind Flyers” is dit allemaal niet van toepassing. André van de Wiel en Jan Schreuder zijn geen melkers die in de tuin lange rijen hokken hebben. Maar toch zie je ze eerste prijzen winnen op de snelheidsvluchten en ook op wedstrijden tot 800 km. Bij deze kampioenen zijn er geen aparte selecties van de duiven voor verschillende afstanden, neen, al hun duiven moeten presteren vanaf de eerste korte wedstrijdjes tot de zwaardere fondvluchten. Een mooi voorbeeld daarvan is “Bultje 757”, deze crack werd zowel vitesse als midfondkampioen. Maar zijn strafste stoot deed hij vanuit Limoges ( toch 676 km). Omdat er geen inkorving van een midfondvlucht was ging hij maar naar Limoges en hij won met glans de 1ste NPO tegen 6983 duiven! Dit typeert het soort duiven die de twee kompanen gecreëerd hebben, sterke, snelle duiven met voldoende inhoud! Ik noem dat kortweg superduiven!

Hoe het allemaal begon

De historiek van deze succesrijke Nederlandse combinatie is naderhand wel bekend. André zijn vader was indertijd een succesvol liefhebber maar door diens, veel te vroeg, overlijden nam hij op jonge leeftijd samen met zijn zwager Albert het duivengebeuren op zich. Ook na het huwen met zijn Willemien bleef hij een fervent duivenmelker. Één van de kinderen, dochter Manon, toonde reeds op jonge leeftijd dat ze het “duivenspel” echt wel in de vingers had. Zo werd er een tijdje op de naam A.v.d.Wiel &dochter gespeeld. Maar Manon had niet enkel oog voor de duiven maar ook voor een jonge kerel, genaamd Jan Schreuder. Het mooie van het verhaal is dat Jan door Manon verliefd werd op de duivensport. Na een tijdje ging het jonge koppel als vrienden uit elkaar maar omdat het zo goed klikte met André gingen ze als duo gewoon door. De huidige situatie is dat ze nu elk apart op een eigen locatie met duiven spelen. In Luyksgestel onder de naam Comb. v.d.Wiel-Schreuder en in Veldhoven is dat Comb. Schreuder-v.d.Wiel met als groepsnaam “Boscheind Flyers”.

Stamopbouw

De kweekduiven verblijven zowel bij André als bij Jan in Veldhoven. Momenteel huizen er 40 koppels kwekers in totaal. Dit jaar hebben ze voor het eerst sinds lange tijd opnieuw aan winterkweek gedaan. Deze eerste ronde gaat eerst bij André omdat hij meer tijd heeft en minder last ondervind van de gevreesde roofvogel. Ook de vliegduiven moeten hun duit in het zakje doen, zij werden begin januari gekoppeld. Het voordeel daarvan is dat je zo sneller een goede kweekduif ontdekt. Het kweekhok is opgebouwd met gewezen topvliegers en nakomelingen van “Witoogbultje”, “Goede 499” en de “Super 380”. Deze toplijnen werden gekruist met het beste van het beste van de Gebr. Janssen-soort. Dit via de kampioenen Jos van Limpt (de Klak) en Hans Eijerkamp & zonen (topkweker “Red Star”). De laatste succesvolle inbreng komt van Rik en Jan Hermans, de kruisingen van de Hermans-duiven met de “Boscheind Flyers” is werkelijk top! Door jaarlijks een strenge selectienorm te hanteren en enkel verder te doen met topduiven, bouwden André en Jan een sterk en uniek kweekhok. Deze manier van werken levert ze zeker geen windeieren. Kijk maar eens naar het volgende lijstje van crackduiven dat er in kweekstal van de “Boscheind Flyers” geboren zijn.  “Wonder Woman”, “Superior”, “Miss Teletekst”, “Blue Flash”, “Grote Krasstrik”, “Miss Boucre”, “Brilliant Star”, “Miss Cacharel”, “Toppertje 38”, “Blue Diamond”, “Mr Blois”, “Sprint Queen” en de laatste jaren “Young Champ”, “Asduif 5576”, “Goldfinger”, “Mr Soublo”, “Mr Sezanne”, “Sprint Star”, “Mr Epchila”, “Jackpot”, “Miss Praathuis”, “Miss Whizzz”, “Constance”, “Mr Sezagie”,…..Zo kunnen we nog een tijdje doorgaan, duiven die top zijn vanop het regionaal niveau tot in de hoogste NPO-rangen!

 

Vliegduiven

Hok Luyksgestel

Voor 2016 zit er een mooie vliegploeg klaar, in totaal 80 vliegers. Daarvan worden er 36 koppels op dubbel weduwschap gespeeld. Is er één van deze duiven een toppertje, dan blijft de partner voor alle zekerheid thuis. Ook zijn er 8 duivinnen die een thuis blijvende partner hebben.

Hok Veldhoven

Daar is de vliegploeg kleiner, 20 echte weduwnaars en 15 koppels op dubbelweduwschap.

Een nieuw experiment gaat dit jaar van start op advies van Dennis Boelhouwer. De doffer, die altijd thuis  blijft, wordt aan twee duivinnen gekoppeld. Jan heeft hiervoor zelf zeer speciale broedhokken gemaakt.  

De enkele duiven voor de marathonvluchten zitten zowel in Luyksgestel als in Veldhoven gewoon tussen de andere.

Van het systeem dat André en Jan gebruiken is het merendeel gelijklopend. Toch zijn er kleine verschillen maar om het een beetje overzichtelijk te houden ga ik een beeld proberen schetsen van de meest gemeenschappelijke punten. De vliegduiven worden gekoppeld begin januari. Van zodra hun jongen veertien dagen oud zijn gaan de ouders om de beurt een dag in de volière. Daardoor wordt de drang naar hun nest nog vergroot en voederen ze hun jongen werkelijk propvol. Ook de zin naar een tweede nestpositie wordt zo onderdrukt. Wat een gunstige invloed heeft op het uitstellen van het stoten van de eerste pen. Nadat de jongen gespeend zijn zitten de oude duiven op weduwschap, klaar voor het nieuwe seizoen. Om de vorm op het juiste moment te verkrijgen wordt er gespeeld met het aantal uren licht per dag. Eerst worden ze verduisterd tot 20 april om daarna meteen de “langste dag” te creëren. Dan krijgen ze extra licht vanaf 5u tot 22:30u. Zo kan er zonder problemen tot eind september gespeeld worden.

De trainingen zijn een belangrijk onderdeel in het systeem van beide heren. In het begin worden de vliegduiven met de vlag verplicht om hun trainingsarbeid op te drijven. Bij de duivinnenploeg blijft dit zo tot het einde van het seizoen. Ook staat er iedere week een extra ritje (35km) op het programma. Als eerste gaan de duivinnen los, tien minuten later de doffers. Na deze korte trainingsrit blijven ze een 20 minuten samen. Op de dag van inkorving komen ze niet meer samen maar als het motivatievlammetje op een te laag pitje staat gebeurt er wel eens een uitzondering. Wat ook de trainingsarbeid en motivatie ten goede komt is dat de oude vliegduiven samen trainen met hun jongere collega’s, eens deze gescheiden zijn natuurlijk.

Voeding

Zowel André als Jan vinden bij de firma’s “Van Tilburg” en ”Beyers” mengelingen die goed in hun voedersysteem passen. Jan is nog steeds voorstander van het opbouwsysteem, eerst een lichtere mengeling om uiteindelijk aan een 100% sportmengeling te komen. Bij André is het enigszins anders, hij voedert bijna steeds dezelfde, een goed gevarieerde, mengeling. Indien ze zwaarder weer voorspellen of de afstanden groter worden komt er als extra een portie mais erbij. Ook krijgen de vliegduiven iedere dag een “snoepje”, dit bestaat uit kleine zaden, hennep, eivoer en gemalen pinda’s.

Medisch

De medische voorbereiding voor de start van het vliegseizoen is zowel bij de oude als de jonge duiven hetzelfde. Het principe is, 100% zuiver en gezond aan de start komen. Ze krijgen dan een driedaagse kuur met TS-Sol( Metoxanol) en daarbij Tricho 40 van Giantel. Deze handeling gebeurt ook in het seizoen wel enkel indien ze het nodig achten. Ook worden de voorste luchtwegen gecontroleerd met Nazaline en worden ze “uitgerookt” met Koudys droogontsmetter. Na het seizoen volgt er een tiendaagse kuur met TS-Sol tegen Paratyfus. Als er oogproblemen voorkomen gebruiken ze oogdruppels bestaande uit 50% Linco Spectin en 50% boorwater.

Bij eventuele uitbraken van coli/jonge duivenziekte kiezen ze uit “4 in 1 mix” of “Amco” van De Weerd, Yakult rood en TS-Sol. Meestal slaat één van deze behandelingen wel aan.

Bij de thuiskomst drinken de duiven steeds de vloeibare elektrolyten van Giantel aangevuld met druivensuiker. De twee volgende dagen komt er olie op het voeder, dit wordt dan bestrooid met “Whey Powder”. Op woensdag vinden ze Lugol  in het drinkwater, een oud product maar nog steeds doeltreffend.

Natuurlijke gezondheid

Om de weerstand tijdens het “stille” seizoen te helpen gebruiken beide heren enkele natuurlijke producten. Look is daar één van, er worden dan vier teentjes in een vijf liter drinkpot gelegd, deze blijven daar tien dagen in. Maar waar ze vooral tevreden over zijn is het gebruik van het vloeibaar zuur Ultimate Acid van de firma Kanters bij de jonge duiven. Dit product gebruiken ze driemaal per week, 0,5ml/10 liter water. Tijdens het seizoen het liefst in het begin van de week. André gaf me de volgende info over desbetreffend product; Ultimate Acid is een vloeibaar zuur met werking in de dunne darm. Het bevordert de voerconversie door ondersteuning van de eiwitvertering. Tevens ondersteunt het de vruchtbaarheid.

Interessante weetjes

  • Het gebruik van een zwaailicht. De oude en jonge duiven zijn gedresseerd op het binnenkomen als het zwaailicht op het hok aan staat. De duiven is aangeleerd te blijven trainen totdat het zwaailicht aangezet wordt. Dat is een teken dat ze binnen mogen komen om te eten. Maar dus ook als ze thuiskomen van de vlucht laten ze het zwaailicht branden. De duiven weten dat binnen  het eten klaarstaat. Wat drie voordelen oplevert, geen gestresseerde melker die veel te hard roept en zo de duiven eerder bang maakt. Tweede voordeel, als je de duiven wegbrengt voor een midweeks trainingsritje moet er niemand echt thuis zijn, gewoon het zwaailicht laten branden en ze weten wat ze moeten doen. En als derde voordeel heeft de buurt geen last van een fluitende duivenbuurman!
  • De manier van drinken voor de jonge duiven. Het hok is zo aangepast dat er aan de buitenwand enkele drinkgootjes kunnen hangen. Dit zijn dezelfde als bij het vervoer naar de lossingplaats. Zo leren ze snel drinken wat een groot voordeel is.
  • Om een goede rui te verkrijgen. Misschien een “oud” middeltje maar het werkt super. De eerste twee dagen moeten ze volledig vasten, daarna eten ze een volle week pure zuivering. Tijdens deze periode drinken ze dan karnemelk verdund met water ( verhouding 1/3).
  • Om de jonge duiven gewend te maken aan de grote vervoersmanden worden ze gevoederd in zulke reismanden. Er staan er enkele op elkaar en eenmaal ze het goed doorhebben vliegen ze er snel in, wat het “vangen” voor de trainingsvluchtjes wel heel gemakkelijk maakt.
  • Het gebruik van rolluiken aan de voorzijde van het hok. Deze worden gesloten indien er een koude bijtende wind staat. Ook tijdens de trainingsbeurten zijn ze handig, de duiven die dan nog op het hok zitten zien niet wat er buiten gebeurt en blijven zo rustig.
  • Maak uw duiven zo tam mogelijk, daarmee wordt reeds begonnen vanaf de leeftijd van drie weken.

 

Kampioenschappen 2013-2014-2015

In 2013 is in Veldhoven voor de eerste keer met jonge duiven gevlogen op het nieuwe hok en in Luyksgestel werd het wederom een superjaar!

27x 1e Pijs in vereniging PV De Telegraaf en 10x 1e Pijs in Samenspel EB&O! 4x 1e Prijs in Veldhoven, 1x in CCE.

In Samenspel EB&O (110 leden, 90 hokken)

1e Aangewezen Generaal Kampioen Alle Vluchten

1e Onaangewezen Generaal Kampioen Alle Vluchten

1e Duif Vitesse NL09-1400802 (ook nog de plaatsen 5,7,16,20,22)
1e Aangewezen Natoer
1e Onaangewezen Natoer
1e Eerste Getekende Kampioenschap 42x gepakt
2e Onaangewezen Vitesse
2e Aangewezen Midfond
2e Aangewezen Eendagsfond
2e Asduif Oud NL10-3045576 (ook nog de plaatsen 3,4,7,9,13,14,15,19,20,23)
2e Duif Natoer NL10-3045576 (ook nog de plaatsen 3,4,6,8,10,12,15,16,17,18,20,21)
3e Aangewezen Vitesse
3e Aangewezen Jong>250 km
3e Asduif Oud NL09-1400802
3e Duif Natoer NL09-1400802

Winnaar Trofee 1e Getekende 42x

In PV De Telegraaf

15x 1e plaatsen, 7x 2e plaatsen en 9x 3e plaatsen in de kampioenschappen

In PV De Vredesbode

5x 2e plaatsen en 4x 3e plaatsen in de kampioenschappen

In CC Eindhoven (350 leden)

Vitesse Jong:            3e Aangewezen 4, 3e Onaangewezen

                                 Midfond Jong: 3e Onaangewezen, 3e Duif

            In Afdeling Oost-Brabant (1900 leden):

Poitiers

635 km

2e        3600 d.  

 

 

 

Sezanne

307 km

5e 12 e 14 e      3874 d.

 

 

 

Sezanne

307 km

10 e      2037 d.

 

 

 

Montluçon

584 km

18 e 25e      6908 d.

 

 

 

Epernay

269 km

15 e      1709 d.

 

 

 

 

In Fondclub Zuid-Nederland (8000 leden):

5e Gouden Hokkampioen Sector Oost

 

In 2014 is in Veldhoven voor de eerste keer ook met jaarlingen gevlogen.

In Luyksgestel werd in club en samenspel weer uitstekend gepresteerd!

Hok Luyksgestel In Samenspel EB&O (110 leden, 80 hokken)

Winnaar Trofee Eerste Getekende (31x)

Winnaar van 5x 1e prijs

1e Onaangewezen Generaal Kampioen Alle Vluchten

2e Duif Vitesse NL11-1935844 (ook 11,18,22)
2e Duif Eendagsfond  NL12-3245017 (ook 6,12,13,22,23,24)
2e Aangewezen Navluchten Oud

3e Onaangewezen Navluchten Oud

3e Aangewezen Generaal Kampioen Alle Vluchten

3e Onaangewezen Jong>250 km

4e Onaangewezen Eendagsfond

4e Duif Navluchten Oud NL10-3045534 (ook 9,10,15,16,17,23,25)

5e Asduif Oud NL11-1935844 (ook 6,11,13,14,15,16,24)

5e Aangewezen Marathon

6e Onaangewezen Midfond
7e Onaangewezen Marathon

8e Aangewezen Jong<250 km

8e Onaangewezen Jong<250 km

8e Aangewezen Midfond

8e Aangewezen Eendagsfond
9e Duif Midfond NL12-3245050 (ook nog de plaatsen 14,15,18,22)

In PV De Telegraaf

17x 1e plaatsen, 5x 2e plaatsen en 5x 3e plaatsen in de kampioenschappen

Winnaar van 19x 1e prijs (15 vluchten niet doorgegaan)!

Hok Veldhoven In CC Eindhoven (300 leden, 200 hokken)

Winnaar van 7x 1e prijs club en 7x 1e prijs CC Eindhoven Rayon/Totaal

Kampioenschappen volgen nog.

 

In 2015 op de twee hokken Luyksgestel en Veldhoven:

Hok Luyksgestel 25x 1e prijs vereniging en 9x 1e prijs Samenspel EB&O!

Hok Veldhoven   12x 1e prijs vereniging en 7x 1e prijs CC Eindhoven/Rayon!

In Samenspel EB&O (103 leden, 72 hokken)

Winnaar Trofee 1e Getekende 31x

1e Aangewezen Generaal Kampioen Alle Vluchten

1e Onaangewezen Generaal Kampioen Alle Vluchten

1e Duifkampioen Natoer Oude Duiven NL13-3333824 (ook 2,3,4,5,7,8,10 )

1e Onaangewezen Kampioen Natoer Oude Duiven

2e Asduif Oude Duiven NL13-3333824 (ook plaatsen 3,5,7,9 )

2e Duifkampioen Jonge Duiven>250 km NL15-3545261

2e Aangewezen Jonge Duiven<250 km

2e Aangewezen Kampioen Natoer Oude Duiven

3e Duifkampioen Eendagsfond NL12-3245001

4e Onaangewezen Midfond

4e Aangewezen Jonge Duiven>250 km

5e Aangewezen Marathon

5e Onaangewezen Marathon

 

In PV De Telegraaf in de kampioenschappen 25x 1e, 7x 2e en 6x 3e !

 

Referenties

In het buitenland zijn zeer veel goede nakomelingen van Boscheind Flyers.

De meeste recente reacties komen telefonisch, per email of op Facebook binnen.

 

Zo is een directe dochter van Miss Teletekst bij topspeler Magdhy Ghobrial in Caïro de stammoeder van diverse kampioensduiven.

Ook bij de Egyptenaren Ahmed Ezzat (bijna alle duiven zijn gerelateerd aan BF), Shady Mohammed en Ahmed Morsy doet de lijn van Miss Teletekst het super. Zij maken ongekend goede uitslagen.

Bij de Australiërs Tom Wills (overleden), Dave Sippets en Peter Badenhorst hadden/hebben ook directe kinderen, die een stempel drukken en waarvan deze bloedlijnen bij diverse Australische nu ook prachtige resultaten opleveren.

W.Schroeven-Gelade Alken (B) is erg succesvol met rechtstreekse uit Miss Teletekst x Gaby Vandenabeele.

Terry Humberstone Canada werd winnaar van 30.000 US$ in "kweker-vlieger" race in Amerika. Hij had de beste duif en winnares van de eindrace, gekweekt uit een dochter van Miss Teletekst!

Fahad Al Watri Kuweit heeft zeer goede nakomelingen uit kinderen van Miss Teletekst gekweekt.

John Barnes Ierland heeft een zoon van Miss Teletekst, die alleen maar 1e prijswinnaars lijkt te geven!

Bij Ali Al-Kadhim in Irak zit een aantal zeer goede nakomelingen van de lijn van Miss Teletekst, maar ook toppers uit de lijn van de Genaaide, Pearl Star, Miss Cacharel, Miss Boucre en Superior.

Derek Leitch won o.a. 3e Nationaal Bergerac Midlands Flying Club van Bergerac, 537 miles (860 km) met een 50% Boscheind Flyers

Steven Casha, Gatt Bros, Kris Farrugia, Stephen Zammit, Walter Cammileri, Frans & Elton Degiorgio en nog veel meer Malteser duivenliefhebbers, die op hun moordend zware concoursen succes hebben. Werkelijk veel topposities tegen duizenden duiven!

Trio Kwinten won 1e Nationaal Orleans Rayon 3 prijs 1 tegen 8611 duiven komt 50% uit Boscheind Flyers. Verder spelen andere duiven van BF hier een belangrijke rol, net zoals bij zijn broer Johan Kwinten in Borkel en Schaft.

Willy Schroeven-Geladé uit Alken (B) heeft uitstekende duiven van Boscheind Flyers gekruist met duiven van o.a. Gaby Vandenabeele.

Jonge duivenliefhebber Ronnie van den Eerenbeemd Luyksgestel presteert prima met Boscheind Flyers duiven, dit jaar o.a. zijn beste jonge duif.

Jimmy Bamling uit Engeland wint met afstammelingen uit de beste Boscheind Flyers duiven eerste prijzen met de vleet.

Alan Darragh Cullybackey uit Noord Ierland heeft een hok toppers opgebouwd met Nationale winaars uit o.a. een rechtstreekse van Goede 499.

Stefan van Steenbergen uit Herk-de-Stad (B) heeft een bijzondere duif rechtstreeks van Boscheind Flyers. De tweede plaats in de Ranking “Beste jaarse Bourges duif” (2014-2015).

In Wales wint Byran Williams 1e Nationaal Alencon 4791 duiven!

Een topfamilie op het hok van Mr & Mrs Robinson Cottingham (UK) is gekweekt uit topduiven van Boscheind Flyers.

  

Tot slot wil ik graag André en Jan bedanken voor de vele informatie die ze me gaven, zelden zo’n kampioenen gezien die zo openhartig zijn!

Ook nog een dikke proficiat vanwege het HERBOTS team met het jarenlange sterke duivenspel.

 

Kris Steeman, Zele