Comb. Stabel & Zn, Goirle, reeds 25 jaar de absolute top als all-round loft !

Sensationeel seizoen 2017 met 4x 1e Provinciaal!!1e NPO Orleans 5110 d. - 1e NPO Fontenay sur Eure 6.916 d. - 1e Pont St Max 11.447 d. - 1e Creil 7.034 d.

Comb. Stabel & Zn, Louis en zoon Eugene, neem daarbij nog vrouw en moeder Annet en je hebt een fantastisch trio dat de pannen van het dak speelt met de duiven in Goirle, Nederland.

Even voorstellen

Vader Louis startte 18-jarige leeftijd in het jaar 1969 met duiven. Voorheen ging hij geregeld kijken bij een oom en werd zo gebeten door het duivenvirus. Vrij snel na zijn intrede werd er al over Louis gesproken door met hetzelfde duifje zowel de 20e Nat. St. Vincent als de 20e Nat. vanuit Dax te pakken in het snik hete jaar 1976. Na eenmaal getrouwd te zijn met Annet werd er vanaf het jaar 1979 meegevlogen vanaf het huidige adres te Goirle. In de eerste jaren werd er nog veel overgewerkt in de avonduren waardoor goed presteren met de duiven lastig was. Nadat enkele jaren achtereen vooral de duiven van de vluchten in de omgeving bij andere liefhebbers vielen is er in 1983 voor gekozen om in de avonduren niet meer te gaan werken maar de deze tijd te investeren in de duiven en daarna werden de prestaties ook snel beter.

Het eerste grote succes werd behaald in 1984 de 16e Nationaal Bergerac 15069 d. met een overgewend duifje van H Verhoeven uit Goirle. Dit zelfde duifje won in 1985 de 7e Nationaal St Vincent 19.344 d. en als klapper de 3e Nationaal Dax 13.308 duiven en winnaar van een auto. In 1986 volgde een 1e NPO Orleans 6.275 duiven, in 1988 een 1e aangewezen kampioenschap oude duiven in Midden-Brabant, in 1989 voor de 1e keer een 1e generale titel in Goirle en in 1990 het 1e Nationaal kampioen jonge duiven. Met andere woorden, Louis speelt vanaf het prille begin mee voor de prijzen en slaagt hier met glans in.

Eugene kwam in de sport via zijn vader en gezien de jarenlange interesse werd er in het jaar 1989 een eigen hokje geplaatst waarop gevlogen kon worden met wat jonge duiven. Dit resulteerde snel in resultaten en in 1990 werd er ook met enkele weduwnaars gevlogen.
In de jaren 1990-1992 werd het 1e generaal kampioenschap behaald van het toenmalige Midden-Brabant bij de jeugd en ook bij de toenmalige Vredesduifcompetitie werd in die jaren het 1e kampioenschap behaald.

In die jaren, en mede gezien het goede spel konden verschillende leden van de vereniging in Goirle het niet accepteren dat een zelfstandig jeugdlid kampioenschappen weg kaapte bij de senioren. Zodoende werd binnen de vereniging tijdens de vergadering in 1991 een voorstel aangenomen dat jeugdleden geen kampioenschappen meer konden veroveren bij de senioren. Dit was jammer want in 1992 had Eugene 3e generaal aangewezen kunnen worden. Maar, deze toch wel grote teleurstelling werd teniet gedaan door het winnen van de 1e Nationaal Orleans Rayon 1c 9569 d.

In het jaar 1993 werd er besloten om de krachten te gaan bundelen en in combinatie te gaan vliegen. De duiven hoefden zodoende niet meer verdeeld te worden en achteraf gezien zijn ze hierdoor alleen maar sterker geworden.

louis-eugene-home-nieuw

Systeem

De kweekduiven en enkele betere vliegduiven worden eind november gekoppeld en deze eieren mogen ze zelf grootbrengen. De overige vliegduiven worden ca. 15 januari gekoppeld. Bij een leeftijd van ca. 18-19 dagen wordt een deel van de jongen op de grond bij de doffers gezet en een deel gaat met de duivinnen waarmee niet wordt gevlogen naar het jonge duivenhok. De vliegduivinnen gaan direct naar hun vlieghok en hiervoor begint direct de voorbereiding van het seizoen. Als de jongen 25-28 dagen oud zijn gaan ze naar het jonge duiven hok en dan start ook weer het loslaten van de weduwnaars. Alle duiven vangen op weduwschap het seizoen aan. Waarbij de doffers de 5e vlucht worden gekoppeld en dan 1 week op stauwen meegaan en 1x op eieren, waarna ze weer op weduwschap gaan. Ze doen dit omdat ze anders het seizoen met de weduwnaars niet kunnen afmaken. De vliegduivinnen worden niet herkoppeld en blijven tot de navluchten op weduwschap en worden in ploegen voor de navluchten gekoppeld zodat er ook de laatste vlucht nog duiven op een goede stand zitten. Op de navluchten gaan ook de duivinnen van de weduwnaars de mand in. De oude duiven brengen ze zelf voor aanvang van het seizoen ca. 5 keer weg en gaan dan mee op de eerste africhtingsvlucht. Op de navluchten worden hoofdzakelijk alleen duivinnen gespeeld en deze worden dan ook 2 a 3 per week weg gebracht tot max. 35 km maar meestal op 25 km.

Bij het inkorven worden de duiven getoond en ook bij thuiskomst, de tijdsduur varieert afhankelijk van de te verwachten vlucht en het tijdstip in het seizoen. Later in het seizoen mogen ze bij thuiskomst langer bij elkaar blijven. De oude duiven worden niet verduisterd maar worden wel vanaf de langste dag bijgelicht tot 22.30 uur. De weduwnaars gaan tot mei alleen ’s avonds los en nadien 2x per dag. De weduwduivinnen gaan 1x per dag los en dat in de avond.

3 hokken met jongen worden verduisterd vanaf het moment dat we een pennetje vinden in het hok. Ze blijven verduisterd tot begin juli waarna ze direct worden bijgelicht tot 22.30 uur. 1 hok wordt niet verduisterd of bijgelicht en hier komen over het algemeen bijgehaalde jongen en wat latere jongen te zitten en worden op naam van moeder Annet gespeeld. Met de winterjongen starten ze ergens in april en de 2e ronde meestal in mei. Ze worden dan zeker 15 keer weggebracht tot een afstand van 35 km, daarnaast krijgen ze ook nog enkele opleervluchten met de vereniging zodoende leren ze al om uit een grotere klad te komen. De jongen worden gewoon op nest gespeeld. Alle jongen gaan tot het einde van het seizoen mee zodat ze op prestaties kunnen worden geselecteerd (m.u.v. niet verduisterde jongen). Maar ook de bouw van de duif is van belang om te mogen blijven. De jongen gaan tot de verduistering (juli) 1x per dag los om nadien 2x per dag los te gaan.

Als op de hokken ook maar enigszins getwijfeld wordt aan de gezondheid van een duif/duiven dan wordt er direct contact opgenomen met Belgica de Weerd (Jan van Wanrooij) of brengen ze een bezoek aan de kliniek. Mocht er echt iets geconstateerd worden dan wordt hier zeker tegen gekuurd, echter, dit proberen we tot het minimale te beperken, maar zeker met de jonge duiven kun je niet zonder. Regelmatig wordt er bij de jonge duiven iets tegen de koppen gedaan, en dit op gevoel. Een kuur tegen tricho staat ook om de 3-4 weken op het programma evenals WN-rood op de dag voor het inkorven. Verder worden alle duiven (ook kweekduiven) gewoon jaarlijks geënt tegen Paramixo en de jonge duiven krijgen deze enting bij voorkeur 2x. De junioren worden in hun geboorte jaar geënt tegen de pokken met het kwastje. Er wordt tijdens het seizoen gewoon niets aan het toeval overgelaten. Daarnaast wordt regelmatig een koudijs rooktablet aangestoken tijdens het vliegseizoen en krijgen de duiven op dinsdag sedochol in het drinkwater.

Voor het voeren van de duiven hebben we een basis voerschema wat we hanteren maar gedurende het seizoen worden hierop aanpassingen gedaan op gevoel afhankelijk van de zwaarte van de vlucht(en), weer etc. etc. Het merk van de mengelingen is voor ons niet van belang door de jaren heen hebben we al veel merken gevoerd en op iedere merk hebben we prestaties geleverd. In het verleden zijn we zelfs tijdens het seizoen van merk verandert en ook daarvan was geen verschil merkbaar. De duiven krijgen ook regelmatig snoepzaad en allerlei daar in tegen krijgen ze nooit vitamineral of piksteen.

Toppers van het hok

De basis voor van het het hok begin de jaren 80. In het Belgische buurdorp Poppel werden bij A. Sas, die hoofdzakelijk de van Loonduiven op de hokken had, 28 duiven aangeschaft. Uiteindelijk bleef daarvan één duif over. De NL80-846054, die verder door het leven ging als de ‘Sas-Duif’, ontpopte zich tot stammoeder van het hok. Maar liefst vijf verschillende nazaten in verschillende generaties wonnen een NPO- of een ZNB-concours. De NL81-1956448 (Verhagen-van Gorp, Goirle) en de NL86-1339142 (Jan Verhoeven & Zn, Goirle) hebben ook een belangrijke rol gespeeld bij de verdere stamvorming. Elk jaar worden duiven bijgehaald die eerst worden uitgetest op de programmavluchten. De laatste jaren wordt de nieuwe inbreng ook wel eens direct op het kweekhok geplaatst waarna snel duidelijk wordt of er van versterking sprake is.

‘Romy’, ‘Esmee’, ‘Gertje’, ‘Goede 83’, ‘Super Ace 10’, ‘New Esmee’, ‘Esmee 212’, ‘Wouwer 662’, ‘Orleanske’, ‘Schipperke’, ‘Late As’, …allemaal top vliegers en top kwekers, ik weet niet waar beginnen of welke nu beter is dan de andere. Stuk voor stuk duiven die je zelf wel op je hok zou willen en die zonder twijfel voor versterking zouden zorgen. Hieronder een overzichtje van enkele van deze toppers (hier kan je ook klikken om hun catalogus te bekijken).

Laten we beginnen met NL10-3031551 ‘Esmee’ en de NL08-3832083 ‘Goede 83’, twee basiskwekers van het hok die niet enkel zelf super presteerden, wat ook de reden is dat ze op het kweekhok zitten maar beiden goed zijn voor meer dan 35 nakomelingen met super resultaten.

klpage l Esmee sheet

klpage m Goede 83 sheet

In de online veiling die momenteel loopt op Herbots zitten trouwens enkele nauwverwanten van deze topduiven nl.

NL16-3630638 ‘Fontenay’ (koop 1) een kleinzoon ‘Esmee’ x ‘Goede 83’, dus heeft het bloed van beide basiskwekers door z’n aderen stromen en won in een korte periode 5 prijzen bij de eerste 1% waaronder een 1ste NPO Fontenay tegen 6.916 duiven :

NL16-3630638

Ook NL13-3328711 ‘Renate’ (koop 3) heeft het gouden bloed door haar aderen stromen en is een kleindochter uit een volle zus ‘Esmee’, ‘Renate’ en ‘Fontenay’ delen dus dezelfde voorouders. ‘Renate’ heeft trouwens een palmares om ‘U’ tegen te zeggen:

1.asduif natour Sectie Union Rayon 4

2.asduif natour Samenspel Hart van Brabant

2.asduif Fond

2.asduif natour

8.NATIONALE asduif natour vluchten

10.Gouden Crack Fond Provincie Brabant 2000

19.Nationale asduif oude Pipa-Rankings (12 prijzen)

20x TOP 10 in club: 1,1,2,2,3,3,3,4,4,4,4,5,5,6,6,7,8,8,9,9 enzovoort….

Won 69 prijzen (12x in eerste 1%) met onder andere zonder dubbelingen:

1.Quievrain 919 duiven

Snelste tegen 8.292 duiven provinciaal

1.Issoudun 284d

8. NPO 7.275 d Provinciaal

5.Quievrain 913 d

15. snelste 4.264 d

6.St Just Cimetiere 1.657 d

18.snelste 5.838 d

7.St Quentin 1.445d

8.Morlincourt 5.608 d

8.Creil 962 d

68/6991 d

9.Limoges NPO 2.640 d Provinciaal

9. Sens 437d

37/2449d

9.Morlincourt 789d

10.Creil 2.726 d

13.snelste tegen 9.912 d

11.Morlincourt 3.528 d

12.Quievrain 534d

16.St Quentin 2.869 d

16.Chimay 413 d

20. Bourges 1.277 d

87.NPO 5.608d Provinciaal

28.Creil 9.489 dProvinciaal

38.Souppes 4.088 d

49.Issoudun 1.603 d

474.NPO 7.680 d

56.Morlincourt 3.378 d

65.Chtaeauroux NPO 3.828 d Provinciaal

72.Feluy 4.673 d

104.Creil 7.034 d Provinciaal

107.Quievrain 8.028 d

112.Bourges NPO 8.103 d Provinciaal

114.Peronne 5.200d

179.Chateauroux NPO 3.760 d Provinciaal

NL13-3328711

De NL15-3531327 ‘Esmee 327’ (koop 8) is ook een kleindochter van ‘Esmee’ en deze keer in combinatie met een andere basiskweker nl. NL09-3931610 ‘Super Ace 10’, een overzichtje van zijn nazaten kan je terugvinden op de foto hieronder. ‘Esmee 327’ won 31 prijzen waaronder:

1.Asse-Zellik 602 d

2/4.930 d

6.Creil 773 d

27/14.578 d Provinciaal

8.Peronne 483 d

31/3.818 d

9.St Quentin 869 d

27/4.737 d

9.Creil 490 d

28/6.912 d Provinciaal

11.Quievrain 849d

32/2.248 d

13.Asse-Zellik 698 d

30/2.033 d

14.Oudenaarde 631 d

33/2.292 d

24.Sens 675 d

62/2.525 d

… en zo verder!!!

NL15-3531327

klpage n Super Ace 10 sheet

En om het lijstje van gevlogen familieleden van ‘Esmee’ uit deze veiling te vervolledigen is er nog de NL15-3531399 ‘Chateauroux 399’ (koop 4). Hij won 31 prijzen waaronder een fenomenale 18de Nationale plaats Chateauroux tegen 37.794 duiven (10 NPO 3.489d) en is ook weer een kleinzoon uit de ouders van ‘Esmee’, ditmaal via een volle broer van ‘Esmee’.

NL15-3531399

Nog zo’n superkweker op het hok is de NL14-1130975 ‘Late As’, een laat jong rechtstreeks van Ad Schaerlaekens en is een zoon uit Schaerlaekens topduivin ‘Triple Winner’ welke 3 x 1ste prijs won waarvan 2x 1ste prijs in 1 week tijd ! Deze ‘Late As’ heeft zich zeer snel ontpopt als superkweker zijnde een laat jong van 2014 en werd reeds vader van 1ste , 4de , 7de NPO winnaar en vele anderen…Eén van zijn kinderen wordt nu aangeboden in deze veiling nl. NL15-3533188 ‘Chateaurouxske’ welke oa. een 4de  NPO Chateauroux won tegen 3.828 duiven.

NL 14-1130975 smaal

NL15-3533188

De laatste superkweker die ik jullie niet wil onthouden is de NL07-3700494 ‘De Reus’, van hem zit er een rechtstreekse zoon NL14-3436157 ‘Champ 157’ (koop 6), een kleindochter NL15-3525891 ‘Annemiek’(koop 7), beiden met prachtige resultaten op hun palmares en een rechtstreekse zoon van 2017 NL17-3730971 ‘Son De Reus’ (koop 18) in de online veiling die eindigt op 08/03/2018 om 14u op www.herbots.be en welke hoogstwaarschijnlijk de laatste zullen zijn die online verkocht zullen worden gezien de leeftijd en het minder goed bevruchten van ‘De Reus’.

Folder De Reus p11

NL14-3436157 - aangepast

NL15-3525891

NL17-3730971

Hierbij doe ik de duiven die ik niet vermeld heb ongetwijfeld onrecht aan. Ik stel voor dat u zelf eens de mooie veiling bekijkt, de catalogus doorbladert, hun eigen website bezoekt (www.stabelduiven.nl) en het bijhorende filmpje bekijkt. Als u dan nog niet overtuigd bent over de kwaliteit dat hier op de hokken huist weet ik het ook niet meer.

Louis en Eugene, bij deze nogmaals onze oprechte dank dat jullie het Herbots – team deze prachtige duiven toevertrouwd hebt en wensen jullie dan ook alle succes met de verkoop en het komende vliegseizoen !

Resultaten 2017

Hieronder geven we nog graag de resultaten mee van 2017, resultaten van de vorige jaren kan je terugvinden op hun website : www.stabelduiven.nl

Enkele uitslagen 2017 zonder dubbelingen:

NPO Orleans 5110 d.: 1,2,8,30,37,40,43,44,45,47,60,67 52 van 105 459km
Creil 7034 d.: 1,2,19,24,43,43,60,71,86,97,98 50 van 66 312km
Pont St Max 11447 d.: 1,20,25,26,85,118,125,134,138 50 van 127 303km
Morlincourt 2447 d.: 1,3,4,5,8,16,17,23,24,29,65,81,83,86 69 van 122 260km
NPO Fontenay 6916 d.: 1,13,14,61,100,115,190,199 29 van 50 432km
Melun 4662 d.: 2,5,16,33,75,81,87,96,128,136,140,157 69 van 116 366km
Peronne 2428 d.: 2,6,10,21,22,31,32,34,37,46,48,51,58,61 58 van 136 232km
Morlincourt 2173 d.: 2,4,6,16,24,27,32,33,41,60 57 van 132 260km
Pithiviers 1611 d.: 3,14,35,36,37,49,51,55,56,58,74,75,77 33 van 60 424km
Peronne 1871 d.: 6,7,8,9,12,14,15,19,25,26,30,33,50,51,52 51 van 94 232km
Peronne 5200 d.: 7,11,13,16,23,28,33,35,37,40,45,46,47,49 62 van 72 232km
Creil 9489 d.: 7,18,21,28,48,49,50,116,141,144,150 72 van 93 312km
Asse-Zellik 5532 d.: 7,8,20,21,36,42,43,48,77,82,89,133,135 74 van 94 89km
Quievrain 8028 d.: 8,10,11,12,13,26,28,29,32,33,35,36,41,42,43,46,51,52,53 147 van 206 156km
Creil 1764 d.: 10,18,19,36,37,40,43,46,49,53,62,63,64 55 van 88 312 km
NPO Chateauroux 3489 d.: 9,10,33,35,41,45,62,68,76,83 46 van 79 577km
National 37874 d. 16,18,77,86,110,117,161,178,207,242,258,252 53 van 79
Asse-Zellik 5242 d.: 20,49,52,55,63,71,72,89,90,94,106 78 van 139 89km
NPO Argenton 5581 d.: 32,34,54,55,57,69 24 van 35 603km

TOP 10 NPO noteringen

1e NPO Orleans 5110 d.
1e NPO Fontenay sur Eure 6916 d.
2e NPO Orleans 5110 d.
8e NPO Orleans 5110 d.
9e NPO Fontenay sur Eure 9425 d.
9e NPO Chateauroux 3489 d.
10e NPO Chateauroux 3489 d.

Club (±100 leden, 63 vliegende)

1e aangewezen + 1e onaangewezen generaal (26e jaar op rij)
1e aangewezen + 1e onaangewezen dagfond
1e aangewezen + 2e onaangewezen midfond
2e aangewezen + 2e onaangewezen natour
2e aangewezen + 3e onaangewezen vitesse
3e aangewezen + 2e onaangewezen midfond jong
3e aangewezen + 3e onaangewezen vitesse jong
1e duifkampioen dagfond met NL 14-3433013 tevens 5e
1e duifkampioen midfond met NL 15-3531452 tevens 5e en 7e
2e duifkampioen vitesse jong met NL 17-3730944 tevens 3e, 5e,6e en 7e
2e duifkampioen midfond jong met NL 17-3730888 tevens 5e en 6e
2e duifkampioen natour met NL 15-1822595 tevens 5e, 6e, 9e en 10e
3e duifkampioen vitesse met NL 15-3531301 tevens 4e en 10e

Hart van Brabant (±200 leden) (vitesse, midfond, jonge duiven en natour)

1e generaal hokkampioen (11e jaar een rij)
1e hokkampioen oud
2e hokkampioen jong
2e hokkampioen natour
1e kampioensduif oud NL 15-3531452
2e duifkampioen natour NL 16-3630504
2e duifkampioen jong NL 17-3730792
4e kampioensduif oud NL 15-3531301
4e duifkampioen natour NL 16-3630700
5e duifkampioen natour NL 15-1822595
5e duifkampioen jong NL 17-3730835
7e duifkampioen jong NL 17-3730857
8e duifkampioen jong NL 17-3730888
8e duifkampioen natour NL 14-3433013
10e duifkampioen natour NL 16-3630584
10e duifkampioen jong NL 17-3730753

Union/rayon 4 (±400 leden)

1e hokkampioen midfond
2e hokkampioen vitesse jong
2e hokkampioen natour
4e hokkampioen midfond jong
5e hokkampioen vitesse
6e hokkampioen dagfond
1e duifkampioen midfond met NL 15-3531452
1e duifkampioen midfond jong met NL 17-3730888
2e duifkampioen vitesse jong met NL 17-3730944 (op naam van Annet Oomen)
4e duifkampioen natour met NL met NL 16-3630504
5e duifkampioen natour met NL met NL 15-1822595
5e duifkampioen midfond jong met NL 17-3730835
6e duifkampioen natour met NL met NL 16-3630700
6e duifkampioen midfond met NL 16-3630583
7e duifkampioen natour met NL met NL 16-3630719
7e duifkampioen dagfond met NL 14-3433013
8e duifkampioen natour met NL met NL 14-3436166
8e duifkampioen vitesse met NL 15-3531452
8e duifkampioen midfond met NL 15-3531301
8e duifkampioen vitesse jong met NL 17-3730824
9e duifkampioen midfond jong met NL 17-3730857

Brabant 2000 (±1550 leden)

4e aangewezen midfond
4e duifkampioen midfond met NL 15-3531452
8e onaangewezen jonge duiven
10e onaangewezen midfond
13e aangewezen vitesse
19e aangewezen dagfond
19e aangewezen dagfond
19e duifkampioen midfond met NL 15-3531301
20e duifkampioen dagfond met NL 14-3433013
22e duifkampioen vitesse met NL 15-3531452
25e duifkampioen midfond met NL 16-3630583
25e duifkampioen jong met NL 17-3730792
31e onaangewezen midfond

Nationaal

5e Nationaal kampioen aangewezen midfond
8e Nationale asduif jong midfond Pipa-rankings met 17-3730888
11e Nationaal jong (6 prijzen) Pipa-rankings met 17-3730888
20e Nationaal vitesse-midfond Pipa-Rankings met NL 15-3531301
23e Nationale jaarling Pipa-rankings met 16-3630583
23e Nationale jaarling Pipa-rankings met 16-3630677
25e Nationaal midfond-fond Pipa-Rankings met 15-3531452
25e Nationale asduif midfond met 15-3531452