Enlogement Lâcher Concours Nombre de pigeons Catégorie
10 Aug
14 Aug 07:30
Châteauroux III | 2017 KBDB-RFCB 18601
Jeunes

VANDENHEEDE FREDDY & JACQUES - ZINGEM

1st NATIONAL CHATEAUROUX 18,601 YOUNG BIRDS

FASTEST OF 25,774 BIRDS

Hoge bomen vangen veel wind. In deze 5 woorden zit zeer veel waarheid vervat. Wie zich kan schuil houden in het grote pak, die zal meestal wel gespaard blijven van kritische commentaren en een stevige portie achterklap. Wanneer je één van die hoge bomen bent dan moet je stevige wortels bezitten. Blijven rechtstaan, maar ook blijven presteren vraagt immers bijzonder veel inspanningen. Eénmaal je bij de besten bent, verwachten mensen dat je dit elk jaar zult herhalen. Wanneer het dan eens een jaartje een klein beetje minder vlot gaat, dan zijn de criticasters daar met alle middelen om de boom te snoeien. Een fenomeen dat overal bestaat: op het werk, in de sport, zelfs in de kaartclub… In duivenmiddens hebben we ook zo’n aantal hoge bomen. Liefhebbers die er jaar op jaar in slagen om zich te onderscheiden met hun sportieve prestaties. Elk jaar opnieuw hoopt iedere tegenstander dat het wel wat minder zal zijn. Zoiets kan niet blijven duren. Maar ieder jaar opnieuw zijn ze daar met een verdomd stevige vliegploeg in topconditie.

Freddy en Jacques Vandenheede zijn hiervan een zeer goed voorbeeld. Hun  teller aan eerste prijswinnaars is niet meer bij te houden. Hun teller aan provinciale overwinningen evenmin, alleen al dit jaar staan er 8 op de teller. Het aantal nationale overwinningen staat op 10 stuks. Vele liefhebbers dromen ervan om ooit eentje te winnen… De nationale podia kennen voor Freddy en Jacques geen geheimen meer. Je kunt met andere woorden weinig opnoemen wat de twee nog niet hebben gewonnen. Ook 2017 was terug een absoluut topjaar. Zoals hoger geschreven 8 provinciale overwinningen, 2 nationale overwinningen en een resem topduiven op alle afstanden van het duivenspel. Het allroundhok bij uitstek in de duivensport. Maar dat winnen komt niet uit de lucht gevallen. Freddy en Jacques zijn echte winnaars. Alles moet wijken als er een doel is. En zoals bij alle winnaars staat het woord geduld niet echt in hun woordenboek. Er moet gepresteerd worden. Winnen kan alleen met krijgers die er voor gaan. Het is ook niet de bedoeling dat de duiven slechts éénmaal per jaar presteren. Een duif moet een palmares kunnen voorleggen na ieder jaar. Wie niet aan dat criterium voldoet, zal volgend jaar niet meer in de vliegploeg meedraaien. Hun speeltuin situeert zich voornamelijk op de zware halve fond en de fond. Deze vluchten spelen zij met zowel de oude, de jaarse als de jonge duiven. De zware fondvluchten worden ook gespeeld, maar daar ligt het accent niet op. Nochtans wordt ook daar stevig geklokt. We stappen nu even door hun seizoen aan de hand van de provinciale en nationale winnaars.

Het ‘Valenceke’ (4130419/15), 1 ste provinciaal Valence

Het seizoen 2017 starten we bij de nationaals. De duiven hadden een goede voorbereiding achter de rug en in Zingem waren ze klaar om te knallen. Dat gebeurde ook meteen op Bourges nationaal. Drie jaarlingen werden geklokt in de eerste 100 nationaal van meer dan 20000 duiven. Op Bourges was ook ‘Zina’ (4130398/15) op het appel met een 364ste nationaal van 23155 duiven. Een eerste resultaat in haar tocht naar een nationale asduiftitel. De week nadien volgde meteen Limoges nationaal, een tweede monument waar iedereen zijn beste beentje wil voorzetten. En ook daar was het in Zingem bingo, 13de nationaal van 14937 duiven. Het was meteen ook hun eerste afgegevene die in klok landde. Het vormpeil zat dus zeer goed en nu was het wachten tot de eerste kers op de taart. Die kwam er een week later al aan met de vlucht uit Valence. Normaal is dit een nationale vlucht waar in West- en Oost-Vlaanderen de duiven net dat beetje tekort schieten door de ligging van Valence. Maar de omstandigheden waren dit jaar door de oostelijke wind gunstiger. De nationale winnaar situeerde zich in West-Vlaanderen en ook in Zingem viel er een steenvroege duif op de plank. Het ‘Valenceke’ scoorde de provinciale overwinning in Oost-Vlaanderen en daarnaast ook de 3de nationaal.  Het ‘Valanceke’ is een topduivin die als vader ‘Moondog’ heeft, een schitterende vlieger met verschillende topprijzen. Deze ‘Moondog’ heeft als grootvader ‘De Perpignan’ van Marcel Aelbrecht. Daarnaast zien we in zijn aderen ook het bloed lopen van ‘Nodeesha’, provinciale asduif halve fond in 2003. ‘Arina’ is de moeder van het ‘Valenceke’. Zij was zelf ook een begenadigd vliegster die in haar afstamming de 1ste nationaal Argenton lopen heeft.

Datzelfde weekend was er ook nog de nationale vlucht uit Chateauroux. Opnieuw gingen er 2 in de klok voor de 100ste nationaal bij de oude duiven. En ook bij de jaarlingen gingen ze vlot in de klok. Alleen ontbrak daar die topduif. Iets wat freddy en Jacques mij hierbij meegaven is dat hun jaarlingenploeg het jaar voordien tot in juli werd verduisterd. Door een wissel tussen de oude en de jonge duiven, was bij het verduisteren er nogal veel lichtinval via allerlei gaten en spleten. Hierop dacht men te anticiperen met langer te verduisteren. Bijgevolg begon het verpluimen zeer laat, maar ook in sommige gevallen onvolledig. Naar hun aanvoelen heeft dit toch wel wat kopprijzen gekost in de jaarlingen. Maar ze zijn er zeker van dat deze als tweejaarse wel terug voor die toppen zullen zorgen. Voor de concurrenten was het misschien maar best, want hun seizoen was sowieso al overweldigend genoeg…

‘Chavanel’ (4065236/16), 1ste provinciaal Chateauroux

Dus alles ging super, maar desondanks deze schitterende start was er geen tijd voor rust in de kolonie van Freddy en Jacques. Met Brive nationaal en Chateauroux provinciaal stonden de volgende twee vluchten geprogrammeerd. Een weekend met helder weer en de wind blazend uit de noordelijke richting, het zou een weekend voor de ‘goei’ worden. Opnieuw werden er op Brive maar liefst drie stuks geklokt tegen de 100ste nationaal. Per tiental zaten er liefst 13 van de 28 in de klok. Dit mag zeker dominant genoemd worden. Op Chateauroux zorgde ‘Chavanel’ voor de tweede provinciale overwinning in 2017. Hij overvleugelde zijn 4740 concurrenten met glans. Wanneer we naar de afstamming kijken, dan mogen we gerust watertanden. De vader is een zoon van ‘new Freddy’, de eerste nationale asduif halve fond KBDB 2010. De moeder is ‘Chanel nr1’, ook wel de nationale winnares Chateauroux van 2013. ‘Chavanel’ heeft het dus duidelijk van geen vreemden.

‘Zoon Bender’ (4065338/16), 1ste provinciaal Limoges II

Het seizoen raasde verder met Argenton en Cahors. Dit keer werden we geconfronteerd met een andere wind en een ander weerbeeld, wat er voor zorgde dat op Argenton en Cahors de winnaars in Brabant, Antwerpen en Limburg situeerden. ‘Zina’ had evenwel voldoende de ogen opengehouden en klokte haar tweede mooi resultaat van het seizoen met een 29ste zonaal van 4081 duiven. Nationaal spelen betekent dat iedereen moet kansen hebben om te winnen, maar betekent ook dat er nog kansen zullen komen. Het was op dat moment toewerken naar een volgend hoogtepunt. Met Limoges II en Chateauroux II stonden twee klassiekers met rood aangekruist in de agenda. Goeie weersomstandigheden, maar overwegend westers wind de laatste honderden kilometers voorspelde evenwel geen topduiven nationaal. ‘Zina’ voerde het peleton aan in Zingem en klokte zonaal een 2de van 2787 duiven. Ook de rest kwam er met de regelmaat van de klok door. Limoges daarentegen was vertrokken met een oostelijke wind. Dus daar waren kansen om nationaal vroeg te klokken. En hoe, bij de oude duiven werden er vier geklokt tegen de 55ste nationaal van 9162 duiven. Maar de prestatie kwam van ‘Zoon Bender’ die een derde provinciale overwinning naar Zingem bracht en nationaal strandde op de 2de plaats. U leest het inderdaad correct, een zoon van nationale asduif halve fond KBDB 2012. Met ‘Memorial’ als moeder die ook een 1ste nationaal Chateauroux vloog, mogen we terug spreken van wondergenen. Ik denk dat ieder liefhebber droomt om dergelijke koppelingen te kunnen samenstellen.

‘Palma De Jacques’ (4065358/16), 1ste nationaal Libourne

Groten tevredenheid uiteraard bij Freddy en Jacques. Hun kolonie bevestigde de kwaliteiten die ze in huis hadden. Het huiswerk was met andere woorden goed gemaakt. Maar 2de nationaal, 3de nationaal en nog een resem topprijzen, deden het verlangen opborrelen naar een nationale overwinning. Het weekend hier op volgend werden minder duiven in de mand gebracht. Toch scoorden ze een 51ste nationaal op Sint-Vincent, een 60ste nationaal op Jarnac oude en 13de nationaal jaarlingen. Het vormpeil bleef dus zeer hoog en met Argenton II en Libourne kon er weer geknald worden. Argenton II werd er eentje voor de andere kant van het land, maar op Libourne lagen de kaarten anders. En jawel, met een snelheid van 1651 meter per minuut knalde ‘Palma de Jacques’ naar de eerste nationaal. Zijn naam heeft hij trouwens geërfd aan het reisje dat Jacques met de familie maakte die week. Onder de Spaanse zon kreeg hij het heugelijke nieuws van Freddy. Ik zag toch wel wat spijt in de ogen dat hij deze overwinning niet live had kunnen meemaken. Trouwens weer een nieuwe toppedigree die we mochten bewonderen. Vader ‘Turborakklet’ wint 7de nationale asduif fond KBDB 2015, moeder is een halfzus van de 1ste nationale asduif zware halve fond KBDB 2013.

‘Goldfoxie’ (4130284/15), 1ste provinciaal Aurillac

Het seizoen was sowieso al geslaagd, maar stilletjesaan was ook het seizoen met de jonge duiven uit de startblokken geschoten. Die werden klaargestoomd voor hun nationale vluchten. Pas op, enkel de eerste rond wordt doorgespeeld. De anderen krijgen een programma in functie van het ontwikkelen van voldoende ervaring. Onderweg vielen nog een aantal topprestaties van de oude duiven te noteren. Zo scoorden Freddy en Jacques nog een 36ste nationaal Tulle oude en een 57ste nationaal Tulle jaarlingen. Daarnaast zorgde de duivin ‘Goldfoxie’ voor de vijfde provinciale overwinning van het seizoen op Aurillac. Vader is ‘Mattheo’ of ook de vader van ‘Annelise’, de 1ste nationale asduif zware halve fond 2013. Moeder is terug ‘Chanel nr 1’, zij vloog een 1ste nationaal Chateauroux in 2013 en was daarnet ook al moeder van ‘Chavanel’.

‘Zina’ (4130398/15), 10de nationale asduif zware halve fond oude KBDB 2017

Maar goed we zaten bij de jonge duiven en het seizoen kende zijn eerste hoogtepunt met Bourges nationaal. Niet meteen de beste vlucht het seizoen. Maar Bourges is gezien zijn korte afstand en zijn ligging ook niet de makkelijkste vlucht voor Oost- en West-Vlaanderen. Gelukkig was er ‘Zina’ die zorgde bij de oude duiven met een 21ste op 1498 duiven voor haar vierde coëfficiënt. Hiermee kon ze afgevlagd worden als 10de nationale asduif zware halve fond oude KBDB 2017. In haar afstamming terug zeer edel bloed. Zo zien we de ‘Flits’ van Pros Roosen terug als grootvader, daarnaast ‘Isolde’ of 2de nationale asduif zware halve fond 2006 KBDB. Als derde pijler verschijnt de ‘Limoges’ van De Rauw-Sablon. Met andere woorden terug een toppedigree.

‘Keppetje’ (4200091/17), 1ste nationaal Chateauroux III jonge duiven

 

Maar ten huize Vandenheede was men erg gemotiveerd om iedereen te tonen dat hun jongen enkel met een ‘accident de parcours’ te maken hadden. Op Chateauroux III was het dan ook bingo. Helder weer en zeer weinig wind zorgden voor vroege duiven over heel het land. Maar de primus mochten ze in Zingem afvlaggen. ‘Keppetje’ zorgde voor een knalprestatie door om 13u13’54” geklokt te worden voor een snelheid van 1388 meter. Twee minuten later zat trouwens al de tweede in de klok, goed voor een 6de nationaal en tegen de 61ste nationaal hadden ze er in Zingem al 4 geklokt. Een knalprestatie van formaat tegen 18499 duiven. De afstamming van ‘Keppetje’ is doorspekt met stevig fondbloed. Zo is de grootvader ‘De Luc’ van het ras van Luc Van Coppenolle ook vader van de 3de nationale asduif zware fond KBDB 2015. De grootmoeder is dan weer een volle zus van de 1ste nationaal Perpignan en komt van het ras van Wilson Dekens. Langs moeders zijde zien we met ‘Triggerfinger’ en ‘Ranonkel’ twee superprestatieduiven als grootouders. Hiermee was de tweede nationale zege van het seizoen een feit. Het enige jammerlijke is dat de bevestiging pas zeer laat gebeurde door onregelmatigheden bij een andere liefhebber. Maar dat maakt natuurlijk de zege niet minder mooi. Chateauroux was trouwens ook een voltreffer in alle disciplines. Bij de oude duiven werd de 3de nationaal gescoord en bij de jaarlingen de 10de nationaal.

‘Doctrine’ (4200398/17), 1ste provinciaal Orleans

Datzelfde weekend werd er ‘en route du parcours’ nog een zevende provinciale overwinning toegevoegd aan het spectaculaire lijstje. ‘Doctrine’ vlagde als eerste af van 6375 duiven. Haar vader is ‘Flintstone’, hij was eerder ook al de vader van ‘Zina’. Het verhaal van die appel en die boom wordt hiermee weer alle eer aangedaan. De moeder is een dochter van ‘Skylift’, een zeer goed vlieger op de fondvluchten.

‘De 092’ (4200092/17), 1ste provinciaal Vierzon

Als je bij de tweede nationale vlucht van het seizoen al de hoofdprijs te pakken hebt, ben je geneigd te zeggen dat het seizoen geslaagd is met de jongen. En dat was het ook, maar in Zingen is dit geen reden om op de lauweren te rusten. Argenton zorgde voor een 23ste nationaal tegen 21915 duiven en de week nadien werd de achtste provinciale zegepalm op zak gestoken. Op Vierzon tegen 2341 duiven werd ‘De 092’ als eerste afgevlagd. Hij is een zoon van ‘Boaz’, een supervlieger met een resem topprestaties. Ook de moeder ‘Melanie’ heeft een palmares om van te likkebaarden. Op de laatste nationaal van het jaar, Chateauroux IV was het terug kermis in Zingem. Die nationale topduif ontbrak, maar de duiven vielen er wel zeer vlot en zorgde voor een aangename afsluiter van het seizoen.

Met deze laatste Chateauroux viel het doek over een fantastisch 2017. Met recht en reden mogen we de twee broers catalogeren bij de absolute toppers van België. Freddy en Jacques kijken dan ook met grote tevredenheid terug op de prestaties van hun duiven. Maar ze focussen ook al op 2018. Met nog meer ambitie willen zij ook daar terug knallen. Nog beter doen lijkt mij haast onmogelijk. Maar met de broers weet je natuurlijk nooit. We wensen hen alvast alle succes toe in 2018 vanwege het voltallige team van Herbots en LCB.

 

Nombre de pigeons

18601

Résultats

Ci-dessous vous trouvez les résultats

fr Châteauroux III


Jeunes

VANDENHEEDE F. EN J.