Toptalent Joy Crul uit Ingelmunster wint met brio het West-Vlaams kampioenschap jonge duiven W.V.V halve fond

1-Joy Crul-a

We moeten ze koesteren, jonge mensen die zich met volle overgave in de duivensport gooien. Er zijn al zo weinig nieuwkomers en degene die dan wel starten met onze geliefkoosde hobby hebben het in het begin niet altijd even gemakkelijk. Of ze moeten van thuis uit een helpende hand hebben en zelfs financiële steun is soms broodnodig. Maar in het West-Vlaamse Ingelmunster is er eentje die zich daar allemaal niks van aantrekt. Hij begint nu aan zijn vierde jaar als duivenliefhebber en in zijn derde jaar wint hij meteen het West-Vlaams kampioenschap W.V.V halve fond jonge duiven. Zijn naam; Joy Crul. Dit 27 jarig toptalent werkt samen met zijn vader als zelfstandig dakwerker. Dat wil dus zeggen, in de zomer wanneer het (meestal) goed weer is kloppen vader en zoon veel werkuren. Wat het voor Joy als duivenmelker niet altijd even gemakkelijk maakt. Pas na een lange zware werkdag kan Joy pas ten volle ontspannen door zijn duifjes te verzorgen. Maar net zoals Joy zijn job als een echte vakman uitoefent, zo soigneert hij zijn duiven, op en top!

Van hanengevechten naar duivensport

Alhoewel ze allebei pluimen hebben is het toch een rare (hobby)-switch. Joy ging jarenlang mee met zijn vader naar Frankrijk. Juist over de Franse grens zijn deze hanengevechten legaal, in België niet. Ook in deze “sport” was Joy een gedreven liefhebber, zelfs wanneer ik er wat meer informatie over vroeg begon hij minuten lang met glinsterende ogen te babbelen. Maar die blik in zijn ogen verdween niet wanneer we terug overschakelden naar de duivensport. Hij zei het niet met zoveel woorden, ook deze West-Vlaming staat stevig met zijn beide voetjes op de grond,  maar het uiteindelijke doel is toch de top van de provinciale en nationale duivensport!

Het is mede door zijn vriendin Jolien dat Joy de duivensport ingerold is. Haar grootvader Michel was tot aan zijn overlijden een fervent liefhebber. Joy zijn eerste duifjes kwamen dan ook terecht op de leegstaande hokken van Jolien haar grootvader te Pittem. Ondertussen was Joy bevriend geraakt met de Jasper Verschoot (zoon van Joël Verschoot), deze nam Joy wel eens mee bij zijn vader. Zo leerde hij ook Joël beter kennen en kon hij aan deze West-Vlaamse superster wel al eens wat raad vragen. Ook bij zijn 83-jarige vriend Godfried Vanderstichelen kan Joy altijd terecht als hij met een “duivenprobleem” zit.

Verhuis van Pittem naar Ingelmunster

Zoals je in het vorig hoofdstuk kon lezen startte Joy zijn eerste seizoen te Pittem. Maar Joy is een man die vooruit kijkt en hij kocht een (renovatie)-woning te Ingelmunster. Het moet gezegd, ik denk dat de duivenhokken er sneller stonden alvorens hij aan de renovatie begon. Want bij mijn bezoek was de keuken maar pas geleverd en geplaatst. Op het kweekhok zitten er momenteel een twaalftal koppels. Deze kweekduiven komen van verschillende topliefhebbers die deze jonge liefhebber volledig steunen. Via deze weg bedankt Joy deze mensen. Het zijn mooie namen die je daar te Ingelmunster op het hok vindt. Zo zitten er duiven van Joël Verschoot, Anthony Maes, Godfried Vanderstichelen, Geert Damman, Filip Debacker en wed. Demuyt.

In 2016 gestart met 60 jonge duiven en 10 nestpenders

De meer ervaren liefhebbers onder ons weten het natuurlijk al langer; met nestpenders moet je geduld hebben, veel geduld. Maar een jonge gast wil wel eens zijn “goesting” doen. Dus begon Joy het seizoen met 10 jaarse nestpenders. En het moet gezegd worden, ondanks hun minieme ervaring deden deze het zeker niet slecht. Kopvliegen zat er niet in maar hun “prijzen” vliegen deden ze wel.

De jonge duivenploeg (60 stuks) deed het stukken beter. Met een redelijk hoog prijzengehalte en vooral regelmatig per tiental vliegen presteerden ze schitterend. De eerste twee ronden zaten vorig jaar gewoon bij elkaar. Dit jaar gaat Joy ze wel apart houden om zo het verlies bij de tweede ronde te beperken. Hij verduisterde zijn jonge duiven van 15 maart tot begin juni. Om 10u ging het verduistering-systeem automatisch naar omhoog (Joy is dan gaan werken). Nadat hij ze gevoederd heeft maakt Joy het omstreeks 19:30u opnieuw donker. Bijlichten wordt niet gedaan. De jonge garde traint altijd tijdens de avonduren. Dit gedurende een half uurtje tot drie kwartier. Een vlag gebruikt Joy daarvoor niet maar als ze iets te snel willen neerstrijken gooit hij wel eens een bal in de lucht. Als hij het gevoel krijgt dat ze ergens anders willen gaan zitten roept hij ze binnen en zit de training erop. Na een drietal keer Arras en éénmaal Clermont scheidt hij de geslachten. Vanaf dan zitten ze op het systeem “schuifdeur”. Om de jonge duiven met de nodige motivatie in te korven komen de doffers en duivinnen zo’n uurtje samen. Als extraatje durft hij er wel eens wat oude duivinnen tussen gooien.

Weduwnaars

De verzorging, simpel maar goed

Tijdens de kweekperiode staat er steeds “Super Special Kweek nr°20” op het menu. Van zodra de jongen gespeend zijn krijgen ze een gewone standaard mengeling van een wit merk (lokale handelaar). Enkele weken voor de start van het vliegseizoen koopt Joy twee mengelingen van de firma Beyers. Namelijk “Premium jonge duif Olympiade” en “Premium Vandenabeele”. Die mengelingen mengt hij bij elkaar. Deze samenstellingen voedert hij het ganse vliegseizoen, vanaf thuiskomst tot vertrek, simpel toch? Behalve af en toe een beetje P40 (korrel) en Katya idoe (een ophitsend zaad, wat Joy ook nog bij de hanensport gebruikte) komt er niks bij. De laatste drie dagen voor inkorving komt er Form Oil van Versele Laga op het eten en bij de thuiskomst zijn er elektrolyten van Natural in het drinkwater.

Ook voor het medische aspect houdt Joy het gemakkelijk. Voor de start van het vliegseizoen zet hij de jonge duiven zuiver van trichomonas. Daarna krijgen ze een Soludox-kuur om zo met “propere” koppen te kunnen beginnen. Juist voor de nationale vlucht vanuit Bourges kregen ze een tweede kuur tegen trichomonas. Alle kuren (medicijnen) worden via het voeder gegeven. Zo hebben ze het zeker binnen. Verder krijgen ze niks. Ook als de jonge duivenziekte (adeno) zich voor deed gaf de dierenarts de raad om enkel elektrolyten te geven (ook via het voeder) en ze te laten uitzieken. Behalve de verplichte paramixo-enting krijgen ze ook een enting tegen de pokken, dit op de ouderwetse manier (met borsteltje).

De duivinnen

Het kweekhok

 

Titels / Kampioenschappen 2016

1ste West Vlaams-kampioen met jonge duiven W.V.V Halve fond.

1ste Kampioen jaarlingen in Meulebeke halve fond

2de  Kampioen oude in Meulebeke halve fond

7de  Kampioen jongen halve fond in Meulebeke

7de  Kampioen Criterium jeugdclub K.B.D.B

Jeugdclub

1ste Kampioen fond jaarlingen

1ste Kampioen halve fond jongen

1ste Kampioen fond jongen

2de Asduif halve fond

2de Asduif fond

2de Asduif bij beginnelingen 

2de Asduif bij beginnelingen West-Vlaanderen

3de Kampioen snelheid jaarlingen

Joy, je bent geweldig begonnen aan uw duiven-carrière. Hopelijk kan ik binnen enkele jaren langskomen voor een schitterende nationale overwinning. Aan uw gedrevenheid en inzet zal het zeker en vast niet mankeren. Nogmaals proficiat vanwege het HERBOTS-team.

 

Kris Steeman, Zele