Saverwyns-Logghe uit Lovendegem grepen in 2016 net naast een podiumplaats. 4de Nationaal Kampioen K.B.D.B Kleine Halve Fond jonge duiven 12de Nationaal Kampioen K.B.D.B. Fond jonge duiven

Ik sloeg bij mijn ritje naar het Oost-Vlaamse Lovendegem twee vliegen in één klap. Ik kon er John Saverwyns en Els Van Hoecke (spelend onder de naam Saverwyns-Logghe) interviewen en ik kon nog enkele duivenspulletjes en producten meenemen die ik “dringend” nodig had. John en Els runnen namelijk een dierenspeciaalzaak, met als hoofdzaak de duivensport. Werkelijk alles vind je er, ik geloof zelfs dat Els me vertelde dat ze 1400 verschillende artikels in de winkel had! Fugare in het klein….. Maar ik ging er voornamelijk langs voor hun mooie 4de plaats in het nationaal kampioenschap kleine halve fond bij de jonge duiven. In eerste instantie waren ze wel een beetje ontgoocheld omdat ze net naast het podium grepen maar al snel maakte dit plaats voor terechte fierheid.

Via vader Antoine van zware fond naar halve fond

Het was via zijn vader Antoine dat John de duivensport inrolde. John toonde als jonge gast al enige nieuwsgierigheid voor de gevleugelde atleten van zijn vader. Toen Antoine in 2009 ernstig ziek werd sprongen John en zijn vrouwtje Els direct in de bres om diens duiven te verzorgen en zelfs mee te spelen. Antoine was een liefhebber van het zwaardere werk maar toch werd er na overleg beslist om terug naar de iets kortere afstanden over te schakelen. Jammer genoeg kon Antoine niet lang genieten over de samenwerking met zijn zoon want hij overleed in 2011. De meeste zware fondduiven maakten plaats voor de nieuwe (iets snellere)  halve fondduiven. Enkel de duiven van grootvader (via John) Gustaaf en Wim De Baets (2de Nat.Asduif fond2000), De Graeve-Van Geert (lijn v/d Kapoen) en Georges Secelle (Carteus-duiven) werden behouden. Deze duiven deden het zowel op de verdere afstanden goed als op de halve fond. Maar John zette zijn zoektocht naar passend kweek en kruisingsmateriaal gewoon verder. Zo kocht hij bij Willy Van Mulders drie kweekduiven (ras Norbert &Stefan Ally en Franky Kips). Uit de zonale Bourges winnaar van Gerard Vermeersch verhuisden er twee kinderen naar het hok Saverwyns. Als laatste aanwinst ging John aankloppen bij zijn werk collega en supervedette Marnick De Neve. En het klikte tussen deze twee gepassioneerde duivenmelkers. Er ontstond een mooie vriendschap en Marnick “begeleidde” met veel plezier en stielkennis de kolonie Saverwyns-Logghe naar schitterende uitslagen. In 2013 verhuisden er een twintigtal jonge duiven van de ouderlijke hokken in Evergem naar de woonplaats van John en Els in Lovendegem. In het begin bleef John met de duiven spelen te Evergem. In Lovendegem namen Els en de kinderen Mathieu en Thibeau de verzorging van de duifjes op hen. Met groot succes trouwens, zo werden ze 2de algemeen kampioen en 1ste provinciale asduif in de Oost-Vlaamse jeugdclub.  Maar omdat Mathieu zijn interesse in de duivensport een beetje afzwakte en zijn broer Thibeau voor zijn schoolopleiding op internaat ging namen John en Els de leiding en verzorging van de kolonie terug volledig over. Concreet gaat het er te Lovendegem als volgt aan toe, John werkt bijna ieder weekend (bij melkproducent Campina in Aalter) en dan neemt Els de volledige verzorging op zich. Tijdens de weekdagen helpen ze elkaar om hun duifjes de beste verzorging te geven. De tweede naam in het tandemgedeelte is deze van Patrick Logghe uit het naburige Zelzate. Patrick is een zeer goede vriend van John en Els en daarom werd er vorig jaar besloten om in Lovendegem op de naam Saverwyns-Logghe te spelen. In Zelzate, waar Patrick woont en zijn hokken staan, worden de namen gewoon omgewisseld (Logghe-Saverwyns).

Totaal weduwschap

Er wordt in Lovendegem op het systeem van totaal weduwschap gespeeld. Dat wil dus zeggen dat er geen thuisblijvende partners zijn. Zo haal je volgens John het grootste rendement uit uw vliegploeg. In 2017 werd er gestart met 48 vliegduiven (24 doffers/ 24 duivinnen). Van deze 48 vliegduiven zijn er 20 jaarling. Het merendeel vliegt wekelijks een zware halve fondvlucht. Wel wordt er een ploeg van 18 stuks uitsluitend meegegeven op de kleine halve fond . Na hun laatste wedstrijd in september verbleven alle vliegduiven in de volière tot begin april. Doordat ze zo lang “opgesloten” zaten vallen de eerste wedstrijden doorgaans niet mee maar na enkele weken goed trainen  staan ze terug op volle sterkte. De totale vliegploeg werd op Valentijnsdag (14 februari) gekoppeld en kweekte één jong. Een tweede broedperiode werd vermeden door op tijd de duivinnen te verhuizen. De vliegploeg traint tweemaal per dag, de doffers een vol uur en bij de duivinnen kan dat zelfs oplopen tot een uur en half. Tussen de verschillende vluchten wordt er niet extra gereden met de duiven. Het grootste en belangrijkste deel van het seizoen worden ze dus op totaal weduwschap gespeeld maar de laatste opdrachten/ nationaals mogen ze met een nestje komen. Waardoor er nog eens extra “vuur” in de vliegploeg komt. Een opvallend feit, de doffers die de kleine halve fond vliegen (één dag mand) zitten naast de duivinnenploeg. Zo hebben de andere doffers iets minder “last” van het gekoer en gehuil van de dames. Om het onderling paren een beetje tegen te gaan mogen de duivinnen op woensdagavond (na de training) binnen komen langs de spoetnik van de kleine halve fonddoffers. Ze zien dan in het passeren eventjes de doffers, genoeg om ze terug “attent” te maken, aldus John. De duivinnenploeg vliegt in principe ieder week een grote halve fondvlucht. Is de laatste wedstrijd zeer moeilijk verlopen of waren het zeer zware omstandigheden dan vliegen ze het weekend nadien een snelheidsvlucht (Clermont 212 km). Thuis blijven is niet aan de orde.

Vliegduivinnen

Weduwnaars

 

Een grote ploeg jonge duiven

De laatste jaren werden er “veel” (80 stuks) jonge duiven gekweekt. Zo weet je snel iets van uw kweekkoppels en kan je zeer streng selecteren. Dit zijn volgens John toch twee belangrijke punten in hun successysteem. De nieuwe lichting blijft samen tot ze tweemaal Clermont gevlogen hebben. Nadien worden ze op de schuifdeur gespeeld. Ze worden zowel verduisterd als bijgelicht. De eerste maanden (wanneer ze nog samen zitten) trainen ze eenmaal per dag. Van zodra ze gescheiden zijn trainen ze mee met respectievelijk de oude doffers en duivinnen. Tijdens de wedstrijden staan geen extra leer of trainingsvluchtjes op het programma, het is al belastend genoeg. Maar de jonge duiven worden wel zeer intensief geleerd. Eerst allemaal samen door een groepslossing en dit op verschillende afstanden. Nadien “start” John het leerproces opnieuw maar dan met lossingen van maximaal vijf duiven, zo leren ze het meest. Wat ik wel “raar” vond is het feit dat de eerste ronde uitsluitend de kleine halve fondvluchten vliegen. De tweede en de derde ronde zijn voor de nationaals (de zware halve fond) voorzien. John zijn uitleg was enigszins verrassend; hoe meer ervaring ze hebben (door meermaals 350 km te vliegen) hoe slechter ze komen op de nationaals. Daarom blijft de eerste ronde op hun “vaste” afstand.

Alle merken door elkaar

In hun winkel hebben John en Els natuurlijk meer dan keuze genoeg inzake duivenvoeders. Ze gebruiken dan ook verschillende merken/ firma’s door elkaar maar hun systeem blijft wel steeds hetzelfde. De eerste weken, na het kweken van hun jong, komen de oude vliegduiven op een zeer licht (eiwitarm) voedingsmenu. Eenmaal het seizoen echt van start gaat, volgen ze onderstaand schema.

 • Bij de thuiskomst eerst vetrijk eten.
 • De avond na de wedstrijd wel al eiwitarm.
 • Zondag, maandag en dinsdag een eiwitarme voeding.
 • Op woensdag is het 100% “Sport”-mengeling.
 • Donderdag is het de helft vetrijk en de helft “Sport” aangevuld met pinda’s.

Voor de duiven die op vrijdag ingekorfd worden schuift dit systeem gewoon één dag op. Op de dag van inkorving mogen de duiven eten zoveel ze willen. John korft ze graag in met een volle krop.

De jonge duiven krijgen de eerste maanden 100% kweekmengeling, dit om voldoende te kunnen uitgroeien. Om ze daarna goed de lucht in te krijgen wordt hun voeding serieus verlicht (eiwitarm). Bij de start van hun vliegseizoen volgen ze hetzelfde voederschema als de oude duiven.

Medisch; het zes weken systeem

Als je de titel leest kan je al een beetje vermoeden wie John en Els als veearts hebben. Het is Piet Blancke die “bekend” staat voor het “zes weken”-systeem. Dat gaat als volgt; de eerste week trichomonas + luchtwegenbehandeling, veertien dagen tussenperiode... dan trichomonas + coccidiose...veertien dagen tussenperiode... dan trichomonas + amoxycycline. Daarna begint deze cyclus opnieuw. De oude en jaarse vliegduiven worden individueel behandeld, de jonge duiven gebeurt gezamenlijk via drinkwater of voeding. De duiven krijgen zowel bij het inkorven als bij thuiskomst een likje oogzalf. De oude en de jonge duiven worden voor de start van het seizoen (nog voor de leervluchtjes starten) zuiver gezet van trichomonas en ook de luchtwegen worden “proper” gemaakt. Dit tweemaal met een vijfdaagse kuur.

John geloofd in het meermaals inenten van de duiven. Zo krijgen de oude duiven een viertal weken voor hun voorjaarskoppeling een paramixo spuit en een paratyfus-enting, zonder voorgaande kuur. Wel verzamelt John een vijftal dagen mest en stuurt hij deze op naar het labo, zodoende weet hij bijna voor 100% zekerheid dat er niks scheelt. Vinden ze wel “iets” wordt er natuurlijk behandeld. De jonge duiven krijgen zelfs vier inentingen, tweemaal paramixo, eenmaal paratyfus en met het borsteltje tegen de pokken. Tegen de jonge duivenziekte/ adeno ondernemen John en Els normaal niks. Enkele dagen geen eten, enkel wat Nutri-power en meestal gaat het probleem zo voorbij. Ook komen er dan elektrolyten en Wonderpigeon in het drinkwater.

Een resem aan bijproducten

Als ik vroeg naar welke bijproducten John gebruikt tijdens het vliegseizoen haalde hij een ganse doos tevoorschijn. Degene die hij het meest gebruikt zijn de volgende;

 • B.M.T (Herbots) en Levulac (Tollisan) staan regelmatig op het menu
 • Bij de thuiskomst en tot dinsdagochtend is dat verse honing, tarwekiemolie en T6 (Backs)
 • Op woensdag is het Tollyamin (Tollisan), Omega-olie, Extra Energy (Backs), Belgasol (Belgica-de Weerd) en Nutripower (natural)
 • Als ze zware weersomstandigheden voorspellen of voor een fondvlucht komt er Energetica (Orthophar) op het voeder

Kampioenschappen 2016

 • 1ste  kamp. Zomergem Fontenaye jonge 2016
 • 1ste  kamp. Zomergem Fontenaye jaarse 2016
 • 2de  kamp Zomergem Fontenaye Zomergem 2016
 • Algemeen kampioen Fontenaye Zomergem 2016
 • 1ste kamp. Lovendegem Fontenaye jonge 2016
 • 3de kamp. Lovendegem Fontenaye jaarse 2016
 • 2de kamp. msn duivensport jonge halve fond ( 1+2+3 )
 • 3de Provinciaal kampioen Oost – Vlaanderen kleine halve fond jonge
 • 4de Nationaal kampioen kleine halve fond jonge
 • 12de Nationaal kampioen jonge duiven
 • 1ste asduif zware halve fond Meetjesland
 • 2de asduif zware halve fond Lokaal Fondclub Eeklo
 • 42ste asduif Pipa Ranking 3 Nationale vluchten
 • 2de asduif kleine halve fond Meetjesland
 • 23ste Nationale asduif kleine halve fond

Enkele toppertjes op het hok

Denise: 16-4005281

 

Duifje uit de lijnen Gustaaf en Wim De Baets x Norbert en Stefaan Ally

30/07/2016 : Fontenay Zomergem 330 jonge   17de

06/08/2016 : Bourges Eeklo 900 jonge   9de

13/08/2016 : Argenton Eeklo 754 jonge   5de

20/08/2016 : thuisgebleven

27/08/2016 : Clermont Lovendegem  720 jonge   44ste

03/09/2016 : La Souteraine Eeklo 881 jonge   123ste

10/09/2016 : Châteauroux Eeklo  599 jonge   6de

1ste Asduif Meetjesland zware halve fond , 2de asduif Fondclub Eeklo zware halve fond,

42ste Asduif Pipa ranking  3 Nationale vluchten.

Dit duifje vloog in 2016 100 % prijs!

Nestbroer van Denise (Staf: 4005282-16) vloog o.a. 43ste La Souteraine 881d en 14de Chateauroux 599d

Tineke: 16-4005213

Vader: Van Heule Antoine  Moeder: Van Dyck Dirk x Norbert en Stefaan Ally

30/07/2016: Fontenay Lovendegem 686 jonge 1ste

06/08/2016: Clermont Lovendegem ( geen Fontenaye weekend Bourges ) 1134 jonge 34ste

13/08/2016: Fontenay Lovendegem 498 jonge 5de

20/08/2016: Fontenay Lovendegem 435 jonge 4de

27/08/2016: Clermont ( Fontenay afgelast wegens te warm) 720 jonge 57ste

2de Asduif Meetjesland kl. HaFo en 23ste Nationale asduif  kleine HaFo

Camille: 16-4005219

 

Vader: Van Den Abeele    Moeder: Koopman NL

Won o.a. :  1ste Fontenay 705 jonge

                     4de Fontenay 413 jonge

                     6de Clermont 183 jaarse

                     4de Clermont 664 jaarse – 9de 1329 oude

Resultaten 2016

Fontenay  jonge 2016

02/07 : 106jonge: 6-7-9-11-15-16-18-34 (8/9duiven)

16/07: 705jonge: 1-93 (2/4duiven)

23/07:246 jonge:2-4-6-16-17-30-31-36-… (16/37duiven)

30/07:330 jonge:7-10-11-16-17-18-… (23/30duiven)

30/07:686 jonge: 1-41-… (6/6duiven)

13/08:159jonge: 6-6-13-28-… (6/6duiven)

20/08:435jonge:4-25-33-… (6/8duiven)

Zware halve fond jonge 2016

06:08:Bourges nat. Eeklo 900jonge:9-52-64-… (12/21duiven)

13/8: Argenton nat. Eeklo 754jonge:5-46-74-… (16/21duiven)

03/09:La Souterraine nat. Eeklo 881jonge:43-71-72-…(13/19duiven)

10:09:Chateauroux nat. Eeklo 599jonge: 6-13-14-…(10/14duiven)

Voorbereidingsvluchten 2017

15/04: Clermont: 183jaarse: 4-6-7-21-24-30-31-… (13/14duiven)

29/04:Clermont: 902jaarse:12-16-34-68-89-…(9/12duiven)

Felbegeerde keizerstitel…???

De toekomst van de kolonie Saverwyns-Logghe ligt volgens John en Els op de zware halve fond en fond. Maar Els wil dit jaar nog eenmaal alles uit de kast halen op kleine halve fond (Fontenay). John en Els zijn in deze discipline al twee jaar na elkaar  kampioen jonge duiven in hun lokaal en Els wil zo graag de felbegeerde keizerstitel……afspraak in september?

Proficiat met jullie schitterende resultaten vanwege het HERBOTS-team!

Kris Steeman, Zele