Rijzende ster Martin Dhooge uit Ursel: 2de Nationaal Kampioen K.B.D.B Grote Fond oude duiven

Vorig jaar ging ik reeds langs bij de immer sympathieke Oost-Vlaming Martin Dhooge, gewoon omdat hij ongelooflijk sterk bezig was. Toen schreef ik als titel boven de reportage; “Komt de nieuwe kroonprins op de fond uit het Oost-Vlaamse Ursel?”. Martin vond het een “gewaagde” titel. Nu blijkt mijn “uitspraak” een beetje visionair te zijn…..want Martin werd net geen nationaal kampioen maar hij was wel degene die Dr. Martin Ravelingien het meeste kon “bedreigen”. Martin Dhooge gaf zelfs toe dat mijn “gewaagde titel” hem nog extra motiveerde om het zeker goed (zeg maar super) te doen, mooi toch!

Het liep van bij de start in 2016 onmiddellijk super daar in Ursel. Martin zijn vliegploeg had een vlotte rui en vooral een “gezonde” winter doorgemaakt. Vanaf de eerste snelheidsvluchtjes lieten zijn fondduiven al zien dat ze er zin in hadden. Na een geweldig verlopen Pau, hij klokte zijn twee duiven binnen de top honderd nationaal, belde de Beverse Barcelona-kampioen Geert De Coninck hem op. Geert wenst Martin natuurlijk proficiat en sprak een belangrijk zinnetje uit; “Vanaf nu op iedere internationale vlucht twee goede meegeven hé, dan wordt je nationaal kampioen!”. Martin lachte er even mee maar paste toch enigszins zijn “planning” wat aan, zodat er op iedere int. vlucht twee betrouwbare duiven mee konden, het resultaat kent u ondertussen al.

Als prille tiener toonde hij ook al zijn kunnen

Via Gilbert Santens (inderdaad familie van de gebroeders Santens), die een vriend was van Martins ouders, kwamen de eerste reisduifjes in plaats van zangvogels in de volières. Al snel kenden de “oude garde” liefhebbers de jonge snaak Martin Dhooge. Bij zijn debuut op de “fond” won hij prompt de 1ste vanuit Bourges. Na een duivenluwe periode wegens legerdienst en te drukke beroepsbezigheden werd er in 2004 opnieuw gestart te Eeklo. Er werden boven zijn eigen zaak “Printing Partners” mooie zolderhokken opgetrokken. De eerste ster aan het firmament werd “Monlimo”; deze crack vloog vanuit Limoges de 38ste nationaal en vanuit Montauban deed hij nog straffer met een 17de nationaal. Maar nog veel straffer zijn “Monlimo” zijn kweekresultaten. Zijn kinderen “Be Sure” (2de nat. Bourges), “Mon CB” (4denat. Montauban) en kleinkind “Mon Zizi” (18de nat. Cahors) waren waardige opvolgers. In 2007 verhuisde Martin naar Ursel, onmiddellijk werden er nieuwe tuinhokken gebouwd en gingen de toppers die in Eeklo het mooi weer maakten richting kweekhok.

Opnieuw en vlug succes hebben is na zo’n verhuis niet evident. Maar “niet evident” staat niet in het woordenboek van Martin Dhooge. In 2009 plaatste hij vier duiven binnen de top 400 nationaal vanuit Narbonne. Nog sterker werd 2010, toen klokte hij zich driemaal binnen de top 50 nationaal (dit op Cahors en Tulle). In 2011 ontbond “Loobuyck Pursang” zijn duivels. Vanuit Narbonne knalde hij op de 4de plaats internationaal tegen 12.605 duiven. Het succesverhaal was begonnen.

Veel uitproberen door veel te kweken

Van streekgenoot en zelf internationaal winnaar Frans Waerniers uit Knesselare kwamen de eerste duiven die de huidige basis vormden. Nadien kwam het ijzersterke fondras van de familie Loobuyck het kweekhok versterker (remember topduif de “Loobuyck Pursang”). Ook van de Oost-Vlaamse zware fondster Jozef van den Berghe verhuisden er enkele duifjes naar Ursel. Met duiven van deze drie gevestigde waarden vormde Martin een stam duiven die van geen kleintje vervaard zijn. Maar omdat stilstaan achteruit gaan is ging Martin regelmatig op zoek naar iets nieuw dat zijn kweekhok kan versterken. Deze versterkingen ging hij niet halen bij de eerste de beste. Zo ging hij langs bij Chris Hebberecht, Marino Martens, Alex Dauwe, Eddy D’Heedene, Freddy Van Acker, Frans Bungeneers, Peter Symaeys, Jean-Paul Van Kerckvoorde, Geert De Coninck en Lieven Buelens.  De laatste aanwinsten komen van de Brugse fondcrack Hendrik Mortier. Het zijn misschien wel veel rassen en namen die je daar op de Urselse hokken kan terug vinden maar Martin zijn moto is; veel kweken en streng selecteren!

Weduwnaars

De ploeg 2016 bestond uit zo’n 40 doffers, waarvan het grootste deel minder ervaren tweejaarse. Na het zeer succesvolle vliegseizoen mochten degene die door Martin’s selectie norm geraakten één jong kweken. Een broedperiode volgde er niet meer. Wel bleven de duivinnen tot begin december bij hun doffer. Op 1 april komen de duivinnen terug naar het weduwnaarshok, dan wordt er maximaal tien dagen gebroed.

Tot de eerste grote halve fondvlucht (Vierzon) trainen de weduwnaars maar één keer per dag. Maar van zodra de belangrijke “doelen” eraan komen wordt de trainingsarbeid verdubbeld. Een training ten huize Dhooge bestaat uit twee delen, een half uurtje verplicht en een half uurtje vrij spel. Motiveren voor het inkorven gebeurt enkel door het omdraaien van de nestschotel. Maar wanneer de doffers iets te “kalm” reageren komen er wel eens enkele parige dames op het hok, onmiddellijk vuurwerk verzekerd.

Het voorbije seizoen werden de weduwnaars uit twee “richtingen” geleerd. Zo vlogen ze zowel de westen-lijn Arras/ Clermont als de midden-lijn Noyon/ Souppes. Als je het weduwnaarshok opkomt vallen ze meteen op; de ATX-platen (verwarmingsplaten). Tijdens het dikwijls te koude en kille vliegseizoen gebruikt Martin regelmatig deze verwarmingselementen. Tijdens de nachtelijke uren lagen ze steeds aan om de grootste vijanden van de vormfee te verdrijven; koude en te hoge luchtvochtigheid. Nog een belangrijke regel op het hok van Marin Dhooge is het respecteren van de rust tussen twee “zware” opdrachten. Vier en zelfs vijf weken rust tussen twee wedstrijden is geen uitzondering. De weduwnaars moeten er bij wijze van spreken zelf om vragen om ingekorfd te worden.

Onervaren jaarlingen/ jonge duiven

Ieder jaar is het nochtans één van de doelstellingen van Martin; de jonge duiven leren. De laatste twee jaar is het er niet van gekomen. De jaarlingenploeg bestond uit zo’n 100 duiven, doffers en duivinnen. De beide geslachten blijven tot begin april samen en worden vanaf het weer het toelaat opgeleerd met als doel minstens één nationale vlucht te vliegen.

Regelmatig controleren is de boodschap

Martin is een duivenliefhebber die liever een extra controle doet in plaats van “blind” te kuren. Voor de controle juist voor de start van het vliegseizoen en voor de verschillende inentingen (later daarover meer) doet hij beroep in duiven gespecialiseerde dierenarts Ruben Lanckriet. Tijdens het seizoen kan Martin rekenen op de hulp en kennis van zijn vriend en zelf succesvol fondspeler Alex Dauwe. Via zijn eigen microscoop controleert Alex de duiven op trichomonas en coccidiose. En ja, ook in Ursel kent men al de “geneeskundige” kracht van de gele druppels (Martin gebruikt deze van Raf Herbots). Tijdens de voorbereidingsvluchten (van snelheid tot Vierzon) doet Martin deze gele druppels op het voeder. Vanaf het fondseizoen op volle toeren draait druppelt hij ze via de bek. Het zuiver zetten (tegen de trichomonas) met deze gele druppels gebeurt redelijk snel na de vlucht, ofwel ‘s avonds ofwel zeker de ochtend nadien. In mijn vorige reportage kon je al lezen dat Martin zeer hard geloofd in het gebruik van de thee van collega-schrijver Rudi Fosselle. Deze thee is op basis van look, ajuin, rode bietensap, aluin, lugol en verschillende kruiden en planten. Dit medisch schema volgt hij al enkele jaren maar wat er wel veranderd/ bijgekomen is is de inenting tegen paratyfus (door en op aanraden van Ruben Lanckriet). Deze inenting gebeurt kort voor de start van het vliegseizoen.

Voedingssysteem bestaat uit opbouwen en afbouwen

Er zijn verschillende wegen die naar Rome leiden, dat is in de duivensport juist hetzelfde. De ene kampioen doet het zo en de andere op een totaal andere manier en toch zijn ze allebei succesvol. Martin hanteert de laatste jaren een vast voedingspatroon en de resultaten gaan nog steeds in stijgende lijn, waarom dan veranderen?

Van zodra de wedstrijden eraan komen vind je een mengeling van diverse firma’s in de voedertonnen; Dhoca, Vanrobaeys en Versele Laga (de Plus-mengelingen). In de aanloop naar de start van het seizoen krijgen de vliegduiven 50% zuivering en 50% Ruimengeling. Eigenlijk krijgen ze dit vanaf hun laatste pen volgroeid is. Martin blijft op deze manier voederen tot en met de eerste kleine halve fondvlucht. Voor zowel de dagfond als de zware fond is het voedingssysteem gelijk. Na de vlucht, dus bij de thuiskomst, mogen ze naar hartenlust eten van een goed uitgebalanceerde sportmengeling. Omdat er daarna een langere rust en trainingsperiode aanbreekt worden ze “lichter” gevoederd. Dit met “Rust” van de firma Dhoca, aangevuld met P40 korrel. Acht dagen voor een nieuwe inkorving start de opbouwfase. Eerst is het nog voor de helft zuivering en sport maar stillaan wordt er “verzwaard” naar 100% sport. Tijdens de laatste drie voederbeurten komt er nog extra krachtvoer bij in de vorm van “Matador Turbo Energy”.

Na het vliegseizoen, dus tijdens de rui en kweekperiodes, voedert Martin de mengelingen van de firma Bonduelle uit Poperinge. De jonge duiven krijgen het ganse jaar het voeder van deze firma. Wat Martin wel als tip wilde meegeven; laat in de winterperiode de duiven eens vasten, ideaal om de oude dons eruit te krijgen.

Kweekhok

Ook de voedingssupplementen zijn belangrijk

De duivensport van tegenwoordig is topsport geworden (of is dat altijd zo geweest?). Dus moeten de vliegduiven alias de atleten “klaargemaakt” worden op de meest professionele manier. De trainingen en de voeding zijn belangrijk maar zo ook de extra voedingssupplementen. Zo krijgen de duiven buiten het seizoen wel eens drie weken na elkaar Aqua Control van dierenarts Raf Herbots. Ook tijdens de vliegperiode komt het regelmatig in het drinkwater. Om zijn duiven in topconditie aan de start van een fondvlucht te krijgen doet Martin beroep op de producten van de firma Herbots, bestaande uit Zell Oxygen en Optimix. Martin kent ook de waarde van aminozuren, deze doet hij in het drinkwater na de vlucht maar ook de dag van de inkorving. De aminozuren die hij gebruikt komen van dierenarts Ruben Lanckriet (Ultimate Balans) en Belgasol.

Resultaten 2016

BOURGES  VAN 28/5/16     MET 585 OUDE    LOS OM  9.40 UUR. 

  24  DHOOGE MARTIN        4312349 12                  1110.8815

  31  DHOOGE MARTIN        4153599 12                  1103.3722

  32  DHOOGE MARTIN        4153594 12      1103.1503

  47  DHOOGE MARTIN        4184718 13         1089.2596

  54  DHOOGE MARTIN        4153600 12      1079.4407 

  60  DHOOGE MARTIN        4217300 14                  1074.3237

 

CHATEAUROUX   VAN  10/6/16     MET 1061 OUDE   LOS OM  7.00 UUR.

   2   DHOOGE MARTIN      4217279 14        1223.3280

  38  DHOOGE MARTIN      3020996 13        1192.3888 

  41  DHOOGE MARTIN      4312318 12        1191.3907 

  42  DHOOGE MARTIN      4217260 14        1191.3432 

  44  DHOOGE MARTIN      4184757 13        1191.2008

  66  DHOOGE MARTIN      4153600 12        1183.1850

  77  DHOOGE MARTIN      4276777 14        1178.7524 

  92  DHOOGE MARTIN      4217288 14        1174.3068

 

CAHORS  VAN 10/6/16     MET 282 OUDE  LOS OM  6.40 UUR.  -  7 mee

    7   DHOOGE MARTIN        4184718 13     1142.2281 – 42e NATIONAAL

    9   DHOOGE MARTIN        4312349 12     1136.9970 – 49e NATIONAAL

  18   DHOOGE MARTIN        4042453 13     1112.1458 – 130e NATIONAAL

  26   DHOOGE MARTIN        4184778 13     1090.2222 – 248e NATIONAAL

  47   DHOOGE MARTIN        3147718 13     1062.4341 – 491e NATIONAAL

 

PAU  VAN 19/6/16     MET 109 OUDE    LOS OM  8.20 UUR.    –     2 mee

10  DHOOGE MARTIN      4308836  11   2       1138.4200    48e NATIONAAL

13  DHOOGE MARTIN      4331992  09   1       1123.7070    63e NATIONAAL     * 2/2 *

 

AGEN VAN 26/6/16     MET 145 OUDE   LOS OM  6.50 UUR.

13  DHOOGE MARTIN          4312329 12       1080.8702   – 223e NATIONAAL

 

BARCELONA   VAN 2/7/16     MET 231 OUDE   LOS OM 11.15 UUR.   –     2 mee

47  DHOOGE MARTIN          430883511    8 24 16.8

58  DHOOGE MARTIN          417385610    18 18 28.1

 

LIBOURNE VAN 3/7/16     MET 197 OUDE   LOS OM  6.45 UUR. –    4 mee

28  DHOOGE MARTIN         314771813   1162.6546 

40  DHOOGE MARTIN         418477813     111.1549 

87  DHOOGE MARTIN         415357812      6 46 45.5

 

SINT-VINCENT VAN 8/7/16     MET 96 OUDE    LOS OM  7.15 UUR.  –     2 mee

  1  DHOOGE MARTIN       4042453 13        1177.347     25e     NATIONAAL

11  DHOOGE MARTIN       4184718 13        1115.612     261e  NATIONAAL                   * 2/2 *

 

MARSEILLE VAN 15/7/16     MET 22 OUDE   LOS OM  6.45 UUR.        –     2 mee

2  DHOOGE MARTIN      4331992 09  75647.5                  112e  NATIONAAL    

3  DHOOGE MARTIN      4308836 11  81451.5                  126e  NATIONAAL        * 2/2 *

 

JARNAC VAN 16/7/16     MET 149 OUDE   LOS OM  7.10 UUR.         –     3 mee

17  DHOOGE MARTIN      4184734 13    164843   164841.1  659156 1139.0584 

18  DHOOGE MARTIN      4153600 12    164923   164921.1       2        1137.7477 

 

TULLE VAN 30/7/16     MET 343 OUDE  LOS OM  7.30 UUR.

    6  DHOOGE MARTIN        421726314             1236.2475 

  12  DHOOGE MARTIN        421728814             1210.7118

  14  DHOOGE MARTIN       421726014             1207.2207 

  29  DHOOGE MARTIN        421727914             1147.7928 

  55  DHOOGE MARTIN        421728614             1093.3447 

  62  DHOOGE MARTIN       421730014             1083.7347 

 

NARBONNE VAN 24/7/16     MET 98 OUDE   LOS OM 10.40 UUR.

 1  DHOOGE MARTIN       3147718 13                  838.8917   - 80e NATIONAAL

 

PERPIGNAN VAN 29/7/16     MET 141 OUDE   LOS OM  7.15 UUR.

 11  DHOOGE MARTIN     4184718 13      1087.1332  - 298e NATIONAAL

 

Top 100 Nationaal (2010-2016)

 • 2de Nationaal Bourges 2013 (1ste provinciaal)
 • 4de Nationaal Montauban 2015
 • 4de Nationaal Narbonne 2011
 • 15de Nationaal Libourne 2015
 • 18de Nationaal Cahors 2015
 • 19de Nationaal Pau 2015
 • 20ste Nationaal Cahors 2010
 • 26ste Nationaal St-Vincent 2016
 • 40ste Nationaal Chateauroux 2012
 • 41ste Nationaal Cahors 2010
 • 42ste Nationaal Cahors 2016
 • 48ste Nationaal Pau 2016
 • 49ste Nationaal Cahors 2016
 • 50ste Nationaal Tulle 2010
 • 51ste Nationaal Montauban 2011
 • 53ste Nationaal Montauban 2014
 • 56ste Nationaal Brive 2014
 • 63ste Nationaal Pau 2016
 • 72ste Nationaal Argenton I 2015
 • 74ste Nationaal Pau 2013
 • 79ste Nationaal Tulle 2014
 • 80ste Nationaal Narbonne 2016
 • 85ste Nationaal Pau 2013
 • 94ste Nationaal Montlucon 2014
 • 97ste Nationaal Libourne 2015

Kampioenschappen 2016; Top 3

 • 1ste Kampioen MARATHON fondclub Eeklo
 • 2de  Kampioen FOND fondclub Eeklo
 • 2de  Nationaal Kampioen KBDB GROTE FOND
 • 2de  Kampioenschap Vanrobaeys/duivenkrant met 1e afgeg. op alle Int.Nat vluchten
 • 3de  Kampioenschap Jan Breydel Marathon

 

Toch nog veranderen….

Als het zo goed gaat zoals bij mijn gastheer ga je als melker toch niet meer beginnen sleutelen en veranderen aan uw hok……Martin wel. Hij had in een reportage van Dr. Martin Ravelingien (de 1steNat. kampioen grote fond 2016) opgemerkt dat deze zijn weduwnaarsbakken naar elkaar gericht waren. Met als doel nog meer strijd op het hok te verkrijgen.( ook Frans Waerniers gaf Martin indertijd deze tip mee). Zodus begon Martin te timmeren….met als doel nog een plaatsje in het nationaal kampioenschap te stijgen?

Martin, opnieuw bedankt voor de leuke babbel (en de lekkere hapjes). Doe zo voort zou ik zeggen want ik kijk nu al uit naar het volgende bezoekje. Proficiat vanwege het HERBOTS-team!

Kris Steeman, Zele

Martin Dhooge is selling a few of his pigeons! U can make an offer here, the public auction is on the 21st of January in Forville.