Raf Luyckx uit Belsele: 1ste Provinciaal Kampioen Fond jonge duiven Oost Vlaanderen

Als er op uw naamkaartje de titel “Mister Olympiade” te lezen staat heb je al iets bereikt in de internationale duivensport. Ik heb het hier over de Waaslandse vedette Raf Luyckx uit het Oost-Vlaamse Belsele. Met zijn 80 jaar “jong” (ik geef het toe, ik had hem minstens 20 jaar jonger geschat) draait hij nog steeds volop mee in de provinciale en nationale duivensport. Akkoord, de titel “Mister Olympiade” is al van een tijdje terug maar als duivenliefhebber mag je van mij daar een gans leven met pronken. Het waren indertijd de “Blauwe Floeren” (1ste Olympiade duif in Zuid-Afrika) en de “Bleken Olympiade” (3de Olympiade duif te Zwitserland) die al deze aandacht naar Belsele trokken. Met zijn fameuze “Tomba” had Raf de beste internationale Barcelona-duif tussen 1995-2003! U leest het goed, het gaat hier inderdaad over een klassement van zeven edities vanuit Barcelona, enkel weggelegd voor de allersterksten! Ik kan zo wel nog een tijdje doorgaan, de vele duivenfoto’s in Raf’s veranda bewijzen en herinneren iedere bezoeker het nu al enorme palmares van de kolonie Luyckx.

Eindelijk tijd…..

Ik moest toch een beetje mijn lach inhouden als Raf me zei dat hij nu eindelijk tijd heeft om met de duiven te spelen……80 jaar en nu pas tijd hebben? Maar als hij dan zijn “hobby”-lijstje begon op te sommen begreep ik hem al een stuk beter. Drie jaar geleden reed hij zijn laatste wielerwedstrijd, nu is het enkel als “toerist”, een paar keer per week. Tijdens het jachtseizoen legt hij nog zeer regelmatig het jachtgeweer op zijn schouder om op reeën te jagen. En als er dan nog wat tijd over is voetbalt hij een wedstrijdje met de veteranen van de “Sporting”. Waar haalt die man zijn energy, dat vroeg ik me dikwijls af.

Ook zijn “jonge” helpster Marie-Louise (71j.) is een belangrijke schakel in de huidige successtory ten huize Luyckx. Enkele jaren geleden overleed Marie-Louise haar man. Deze was een goede vriend van Raf en zelf ook een verdienstelijk liefhebber. Kort na zijn overlijden zat Marie-Louise ineens zonder duiven en dat “miste” ze toch. Daarom vroeg ze aan Raf om er haar enkele te kweken. Raf had een beter idee; hij stelde haar voor om iedere dag wat bij hem te komen helpen en voilà het succesduo was geboren. Het is mooi om zien hoe Marie-Louise haar “beestjes” verzorgd, zowel de jonge duiven als Raf zijn honden luisteren op het eerste woord.

Een “jong” kweekhok

Eind 2011 verkocht Raf zijn beste kweekduiven en vliegertoppers. Om deze “aderlating” niet te hard te laten aankomen, kweekte hij er nog een ronde jongen uit. Deze laatste ronde, bestaande uit het “oud” ras, werd daarna gekoppeld aan het beste van de West-Vlaamse legendes Silvere Toye uit Otegem (lijn “Zatopek”) en Filip en Nicolas Norman uit Knokke-Heist (lijn van hun beruchte “Zorro”). Ook van huidig nationaal fondkampioen André Vaernewyck uit Waregem verhuisden er enkele juweeltjes richting Belsele. Zodoende bestaat het kweekhok anno 2017 uit 18 koppels. En dat de huidige kweekduiven niet moeten onderdoen tegenover de oude (succes)- generatie bewijst deze schitterende provinciale titel bij de jonge duiven.

Weduwnaars

De doffers (30 oude en 17 jaarlingen) mochten eind vorig jaar uitzonderlijk een koppel jongen kweken. Omdat Raf nog helemaal niet denkt aan afbouwen, daarom is de ambitie nog te groot, vond hij het nodig om een reserve ploeg te kweken. De betere weduwnaars en kwekers zorgden voor een ploeg late jongen van zo’n 80 stuks. En dat Raf het menens is met deze late jongen bewees hij meteen. Tijdens de wintermaanden, voor de verplichte ophokplicht, waren deze al meermaals weggebracht. Na het kweken van deze late jongen, een tweede broedperiode is niet toegestaan, mogen de doffers niet meer in hun nestbakken, meer zelfs, ze mogen niet meer op hun hok. Raf hangt dan enkele zitplaatsen in de gang voor het eigenlijke hok en de doffers kunnen dan enkel in deze gang of volière zitten. Dit blijft zo tot in het voorjaar. Tijdens de herfst en winterperiode komen de duiven normaal iedere dag eens buiten. Als er in april enkele dagen goed weer voorspeld wordt gaan de deuren terug open en kunnen de doffers in hun nestbak. Ook hun partners (de duivinnen) komen dan enkele dagen op het hok. Een broedperiode komt er niet, enkele dagen samen is voldoende volgens Raf. Tijdens dit kort samenzijn wordt er dan gestart met de eerste leervluchtjes. De weduwnaars trainen in het vliegseizoen tweemaal een uur per dag, de spoetnikken zijn gesloten maar vlaggen of dergelijke gebruikt Raf niet. Een duivin tonen als motivatiemiddel voor het inkorven doet Raf nooit, rustig de mand in is de boodschap. Na de eerste leervluchtjes en snelheidswedstrijden krijgen de jaarlingen wel hun duivin te zien, de oude duiven niet. Maar omdat de jaarlingen gewoon tussen de oude weduwnaars zitten, zien deze dan ook wel wat vrouwelijk schoon passeren. Ook tijdens de halve fondvluchten “krijgen” de oude weduwnaars niks, vanaf de eerste fondvlucht (Limoges) gebeurt dit wel. Nog een opmerkelijk weetje dat ik wil meegeven. Tijdens het vliegseizoen worden de weduwnaars die thuis zitten (rustperiode tussen twee wedstrijden) op zaterdag naar Pecq gebracht voor een pittig trainingsvluchtje (85 km). Raf zorgt er dan wel voor dan hij voor 6 u kan lossen, juist voor andere lossingen in de buurt.

Jonge duiven, genoodzaakt op nest gespeeld

De jonge duiven, zo’n 100, bleven tot de eerste kleine halve fondvlucht (één nacht mand) samen. Daarna komen en blijven ze normaal op weduwschap; schuifdeursysteem. Maar, omdat tijdens enkele voorbereidingsvluchten de verliezen zo enorm groot waren begon Raf “schrik” te krijgen, vooral voor zijn jonge doffers. Daarom liet hij de geslachten veertien dagen voor de nationale vlucht vanuit Bourges opnieuw samen om ze daarna op nest te spelen. Met groot succes, wat Raf nu al doet twijfelen of dat hij dit komend seizoen opnieuw zou toepassen. Met de jonge garde wordt er regelmatig gereden (45 km), ook tijdens de drukke vliegperiode. Raf wisselt dan de westenlijn met de middenlijn af, dit om de jonge duiven ook  hun oriëntatie-gevoel te trainen. Het verduisteren is enigszins anders dan bij de meeste liefhebbers. Zo gaan de gordijnen al dicht omstreeks 17:30u  en gaan ze terug open om 4:00u. Zo kunnen de jonge duiven ontwaken met de opkomende zon. Bijlichten gebeurde er de laatste jaren niet meer.

Voeding, al jaren Versele-Laga

Ondanks dat de firma Versele-Laga een enorm uitgebreid gamma heeft maakt Raf het zich gemakkelijk. Tijdens de kweek is het 100% “Master Kweek Black Label” en wanneer de ruiperiode aanbreekt is het “Master Rui Black Label. Om de vliegduiven na de rui niet te “vet” te laten worden krijgen ze daarna enkele maanden de “Winter-mengeling”, ook met het “Black Label” (wat voor zwarte mais staat). Opmerkelijk is wel dat Raf dit blijft voederen tot de eerste grote halve fondvlucht. Door deze lichte mengeling komen de duiven volgens Raf “gezuiverd” en wedstrijdklaar aan de start van het seizoen. Ook hun enorme “goesting”  om tijdens het voorjaar te trainen bewijst het nut van deze mengeling.

Eenmaal het vliegseizoen echt gestart is volgt Raf al verschillende jaren hetzelfde voedingsregime voor zijn weduwnaars. De eerste twee dagen na de wedstrijd staat volledig in het teken van de recuperatie. De weduwnaars eten dan een 100% “Master Relax”, deze is gemakkelijk te verteren en is toch vetrijk genoeg om de eerste reserves terug op te vullen. Nadien komen ze op een regime van 100% “Super Dieet”. Dit blijven ze eten tot enkele dagen voor de nieuwe inkorving. Om de batterijen volledig terug op te laden krijgen ze dan “Master Weduwschap” (ook Black Label).

Bij de jonge duiven gebruikt Raf maar twee mengelingen (ook met zwarte mais). De eerste twee dagen na de thuiskomst is het “Master Junior”, daarna enkele dagen “Master R-Exklusiv” (een lichte vetrijke sportmengeling) om de laatste twee dagen voor vertrek opnieuw “Master Junior” te voederen. Daarmee moet het lukken volgens Raf en de resultaten geven hem geen ongelijk.

Medisch en bijproducten

Ook in zijn keuze van veearts is Raf Luyckx al jaren een trouwe klant. Voor de verplichte paramixo-enting, controles voor en tijdens het seizoen en bij eventuele problemen doet hij beroep op de kennis van Wim Boddaert uit Oostkamp. In het (vroege) voorjaar krijgen de vliegers een preventieve kuur tegen paratyfus, een enting volgt er niet. Juist voor hij de weduwnaars klaar stoomt voor het nieuwe vliegseizoen gaat Raf op controle. Als deze meevallen, tegen lichte trichomonas wordt er bijvoorbeeld niet behandeld, komen er geen medicijnen in het drinkwater. Wat er wel jaarlijks gepland staat is zijn “kuurweek”, hij laat dan de vliegers dan een weekend thuis, meestal na een kleine halve fondvlucht. Op die moment kuurt hij ze vijf dagen tegen trichomonas en tegen de kopziekte (met Soludox). Tijdens het vliegseizoen geeft Raf ongeveer om de maand een korte kuur tegen trichomonas.

Bij de jonge duiven gebruikt Raf bijna hetzelfde systeem. Wat hij dit jaar wel een eerste maal gebruikte waren de “gele druppels”. Om het hem gemakkelijk te maken en ook om die vervelende vlekken te vermijden verstrekt hij de “gele druppels” via het voeder. Als er problemen opduiken bij de jonge duiven (Adeno/jonge duivenziekte) grijpt Raf onmiddellijk in met een product op basis van Amoxicure en Theraprim.

Kwestie van bijproducten of natuurmiddeltjes ga je niet zoveel vinden daar in Belsele. Zo ligt er bijna het ganse jaar door enkele teentjes look in het drinkwater. Deze laat hij liggen tot ze zacht worden. Ook komt er zeer regelmatig, zeg maar bijna dagelijks, een scheutje “Vior” van de firma Bifs. Ook de “SB-Special”-olie van deze firma wordt af en toe aangewend, vooral bij het opvoederen naar een wedstrijd toe.

"Den Moordenaar"...107e Nationaal Barcelona

 

Resultaten jonge duiven op nationale vluchten

 • Bourges, 790d. 21-44-69-95-107-113-120-183   8/17
 • Argenton, 384d. 1-3-36-98-110   4/10
 • Issoudun, 269d. 15-39-49-63-71   5/10
 • La Souterraine, 448d. 31-54-55-81-104-126   6/12
 • Chateauroux, 453d. 15-30-48-70-8411-121   7/10

Kampioenschappen 2016

 • 1ste Provinciaal Kampioen jonge duiven fond (1-2)
 • 1ste Asduif Lokerse fondclub jonge duiven
 • 1ste Kampioen Lokerse fondclub jonge duiven nationale vluchten
 • 1ste Kampioen Club XX  (1-2)
 • 1ste Kampioen Riddersclub (1-2)
 • 1ste Kampioen Champions League (1-2)
 • 1ste Kampioen Zwalm vallei  4 nationaals (1-2)
 • 1ste Kampioen Beide Vlaanderen 4 nationaal (1-2)
 • 1ste Kampioen F.V.O.V fond jonge  (1-2)
 • 1ste Kampioen Brugse kampioenschappen (1-2) jonge duiven
 • 1ste Kampioen Gentse Vijfdaagse  (1-2) en (1-2-3)
 • 1ste Kampioen Riddersclub
 • 2de Kampioen Beide Vlaanderen fond (1-2-3)
 • 15de Kampioen Nationaal K.B.D.B Jonge duiven fond
 • 18de Algemeen Kampioen van België

 

De toekomst…

Eerder in dit verslag kon je al lezen dat Raf zich “bewapende” met een serieuze ploeg late duiven. Deze zijn vooral om binnen twee jaar op volle sterkte naar het zware en drukke fondprogramma te trekken. Maar ook voor het komende seizoen staat er iets nieuws op het menu. Raf gaat een eerste maal starten met een heuse duivinnenploeg (14 dames). Met zijn kennis en de gedrevenheid van Marie-Louise zou dat wel eens vonken kunnen geven.

Proficiat vanwege het HERBOTS-team met deze schitterende provinciale titel!

Kris Steeman, Zele