Over MARTIN VAN ZON ,KRUIDEN EN JAN SMIT!

“LIEF EN LEED IN DE DUIVENSPORT “ Door: RUDY FOSSELLE

OVER DE GRENS !

Vandaag trek ik over de grens met wel een heel verhaal , eerder een getuigenis van mensen die het heel hard menen met de duivensport en haar liefhebbers . Mensen die rechtuit en rechtaan zijn en hun hart net als ik op de tong hebben . Mensen die ik persoonlijk heb leren kennen en die dan ook veel respect verdienen maar dat ook vaak af dwingen . Die soms ook wel eens een staande ovatie verdienen zoals een Martin Van Zon maar even goed de intussen 79 jarige Jan Smit . Over deze laatste Jan Smit gaat dit artikel ,omdat ik net als Martin Van Zon  (schrijver NPO) de lezers en liefhebbers van onze zo mooie hobby de duivensport  geen rad voor de ogen wil draaien en dat zij recht hebben op informatie wil ik het volgende hun niet onthouden . Het wordt een weergave van wat Martin Van Zon op zijn blog heeft geschreven en die ik met zijn toestemming mag publiceren .

Zoals mijn lezers intussen ook weten is dat ik nogal interesse heb in kruiden en ook,mijn eigen brouwsels maak vandaar ook bij deze zeer veel interesse ! Dit artikel gaat dus over Jan Smit waarin Martin Van Zon zijn verhaal doet .

Laat ons duidelijk stellen dat Martin Van Zon in deze steeds geprobeerd heeft de commercie te mijden maar soms kun je daar niet altijd onderuit . Als het dan toch gebeurt is dit niet om er financieel beter van te worden maar omdat dit beter is voor het publiek . Zo is het ook met het kruidenelixer JAN SMIT . Wat volgt is een duidelijk verhaal dat Martin graag met zijn lezers wou delen . Hij schreef het omdat hij al jaren ervaart dat er heel veel onduidelijkheid bestaat betreffende de relatie JAN SMIT kruidenelixer en Duo kruidenelixer JAN SMIT  .

DE ONTMOETING !

17 jaar terug leerde Martin Van Zon Jan Smit kennen op een na jaars beurs

te Rosmalen . Jan mocht daar gebruik maken van een piep klein hoekje in een grote stand bij een handelaar in duivensportartikelen . Jan stond daar met een flesje in zijn hand en sprak Martin aan terwijl hij met zijn  vriend Arie wat aan het rond kijken was . Jan keek Martin recht in de ogen en ervoer een gesprek met iemand die niet alleen enthousiast maar ook heel oprecht vertelde wat hij in zijn flesje had zitten . Het bleken kruiden en mineralen te zijn die hij na jaren research (vanaf de jaren 50) was gaan produceren voor mens en dier . Jan was ook een duivenliefhebber en stond daarom op de beurs voor postduiven . Omdat Martin steeds interesse heeft gehad in de natuur ontstond er een geanimeerd gesprek . Martin voelde intuitief aan dat deze man heilig in zijn product geloofde en het koste hem dan ook weinig moeite om Martin te overtuigen om een flesje van hem te kopen en uit te proberen .

UIT TESTEN!

Martin had toch zijn twijfels omdat de aangegeven dosering zo laag was besloot hij het enkel aan zijn kwekers te geven . Jan had Martin verteld dat het effect van zijn kruiden pas na 14 dagen effect had . “Ik vergeet echter het moment nooit meer dat ik voorbij mijn kweekhok kwam  en daar een duif in de ren zag zitten die ik in eerste instantie niet eens herkende . Na twee keer goed kijken bleek het  om “zeal” te gaan . Ik stond werkelijk perplex , deze doffer had ik na vier jaar (na een een ongelooflijk palmares ) vlieghok enkele weken terug op het kweekhok gezet . Hij zat daar midden in de winter in de ren terwijl de wind de natte sneeuw de ren in blies te glimmen als een spiegel . Ik had deze doffer in heel zijn vlieg cariérre nog nooit zo diep glanzend en mooi gezien . Ik legde in eerste instantie niet eens het verband tussen de elixer van Jan Smit (die ik intussen al 14 dagen gaf) en de topconditie waarin mijn “'zeal” verkeerde . Dat veranderde toen ik de volgende dag een paar liefhebbers uit Duitsland op bezoek kreeg . Ze

waren werkelijk stom verbaasd van de staat waarin mijn kweekduiven zich bevonden . Ik zag toen pas echt  in dat al mijn kweekduiven zo ten goede waren veranderd .Toen die Duitsers mij vroegen wat ik deze kweekduiven te eten en te drinken gaf viel voor mij het kwartje definitief .Jan Smit had zijn belofte waar gemaakt en beschikte over een drankje dat werkelijk iets toevoegde aan de conditie van postduiven . Ik belde diezelfde middag mijn vriend Arie op om hem te vertellen over de weldaad van het elixer dat ik op de beurs had mee genomen .

HET SUCCES !

Wie Martin Van Zon  een beetje kent weet dat hij nogal recht voor de raap is . Dus begonnen Martin zijn vrienden en hun kennissen de kruiden te bestellen en uiteraard ook te gebruiken . Jan Smit kreeg het er druk mee en zijn product werd een topper . Niet veel later kreeg Jan bezoek van een ondernemer ,een verkoper van duivenproducten. Deze ondernemer zag er meteen brood in de verkoop en de productie van Jan 's  elixer . Jan twijfelde want hij wist dat hij zijn receptuur dan uit zijn handen moest geven . Een recept waar Jan jaren en jaren aan gewerkt had . De ondernemer ging regelmatig met Jan mee als Jan weer eens uitleg ging geven over zijn elixer aan mensen die zijn elixer wilden testen .Jan 's elixer werd   getest in Wageningen . De ondernemer zag ook dat de tests resultaten echt super goed waren  .Ondertussen had Jan een hele klus gekregen aan het fabriceren van zijn product . De roep van de ondernemer om de productie uit handen te geven werd voor Jan steeds verleidelijker . De ondernemer had al een bedrijf gevonden die in een professionele omgeving het elixer wilde gaan produceren . Toch twijfelde Jan nog steeds  maar dat veranderde . Jan kreeg als  donderslag bij heldere hemel een inval van enkele inspecteurs van de N.V.W.A. Nederlands Voedsel en Water Autoriteit . Jan werd vriendelijk maar uitdrukkelijk verzocht de productie van zijn kruidenelixer in zijn eigen woning te stoppen . Wie deze heren ooit op bezoek kreeg weet dat je zo een advies beter niet in de wind slaat .

Jan werd door het bezoek van de N.V.W.A. Heren dus bij toeval (of niet) recht in de arm van de ondernemer gedreven . De samenwerking met uiteindelijk desastreuze  gevolgen ! Jan ging dus in zee met deze ondernemer en de professionele productie en de verkoop werd allemaal door de ondernemer overgenomen ! Jan is zelf geen ondernemer en heeft ook geen ervaring met dit soort acties dus vertrouwde hij op de ondernemer en wachtte af . Ondertussen kwamen er snel nog wat andere flessen op de markt , er waren nu drie flessen DUO KRUIDEN ,een met een rode, witte en blauwe dop . Martin Van Zon had in die tijd niet veel contact met Jan Smit en bestelde zijn flessen bij de ondernemer . Niet veel later kreeg Martin klachten van liefhebbers . De klacht was dat ze het idee hadden dat ze een fles water kochten in plaats van hun vertrouwde kruiden . “Toen een van mijn beste vrienden Hans ook met deze klacht kwam werd ik ongerust . Hans had de ondernemer namelijk opgebeld  met zijn klacht .De ondernemer gaf als antwoord dat de productie van het elixer nu veel sneller ging dan bij Jan Smit thuis en dit zou de oorzaak zijn van het verschil ? Hans stopte met het geven van de kruiden elixer en ik kreeg steeds meer klachten . Ik heb Jan Smit toen opgebeld en mijn beklag gedaan . Ook Jan was al op de hoogte van de klachten en na een lang gesprek werd het een en ander duidelijk . De ondernemer was snel en in hoog tempo begonnen aan het produceren van Jan 's elixer . Jan was zakelijk gezien geheel buiten spel gezet en had geen contact met de ondernemer . Jan heeft financieel gezien ook volledig achter het net gevist , en is van de hele samenwerking niets wijzer geworden . Jan vertelde verder dat de oorzaak van de klacht vermoedelijk lag bij de producent . De ondernemer had wel zijn recept gekregen maar kruiden hebben soms een specifieke behandeling en tijdsduur nodig om volledig en goed benut te kunnen worden .

NIEUWE START !

Martin vroeg aan Jan of hij zelf weer een fles wou maken en gaan produceren ? Dat is Jan toen wel gaan doen en ik adviseerde iedereen in mijn kennissenkring om voortaan gewoon bij Jan thuis een fles te bestellen .Jan kwam weer met een eigen fles op de markt en we zijn al jaren wer super tevreden . Als je op internet op zoek gaat en de naam Jan Smit kruidenelixer intikt kom je al snel bij DUO kruiden elixer terecht . Voor alle duidelijkheid Duo kruidenelixer is de merknaam van de ondernemer waar Jan al jaren niets meer mee van doen heeft . Jan heeft de laatste jaren niet stil gezeten en zijn elixer significant verbetert . Omdat Jan altijd heeft geprobeerd de prijs zo laag mogelijk te houden is de inhoud van zijn fles nu ook meer geconcentreerd geworden .Jan is een samenwerkingsverband aangegaan met een professioneel laboratorium in Hereveen  . In dat Lab wordt zijn fles nu onder wettelijke vereiste en optimale omstandigheden geproduceerd . En om aan alle twijfel een duidelijk eind te maken heeft Jan de echte fles  Jan Smit voorzien van een pasfoto en een handtekening . Ik hoop door het schrijven van deze blog voor veel liefhebbers het een en ander helemaal duidelijk te hebben gemaakt . Getekend Martin Van Zon .

Rudy Fosselle