Luc De Laere (Anzegem) : 1e Algemeen Kampioen West-Vlaanderen en 7 provinciale overwinningen in 2017 !

Je hebt zo van die seizoenen waarop je de drinkpot ook mag in korven en deze ook vlot binnen de prijzen zou vliegen.  Een uitdrukking die in het verleden al eens werd gebruikt om een moment van topforme aan te wijzen.

Ja in het seizoen 2017 was het bij Luc De Laere in Anzegem het geval. Zowel met de oude duiven als met de jonge duiven was het over het ganse seizoen bingo en nog geen klein beetje.

Om het een beetje bevattelijk te maken

 • Algemeen Kampioen West-Vlaanderen 2017
 • 7 provinciale overwinningen
 • 11 keer 2e provinciaal
 • 6 asduiven in 6 verschillende klassementen provinciaal

Dit naast tal van topuitslagen (zie aan het einde van deze reportage) die als een paternoster aan elkaar werden gerijgd.

Vanuit de luiers…

Luc is ook letterlijk in een duivenbad geboren. Er waren binnen zijn familie een aantal ferme melkers en ook zijn vader van een te duchten klepper.  Maar Luc was van kleinsafaan gebeten om zelf te bewijzen dat hij ook met de duiven kon spelen. En als jonge snaak, met een klein hokje, klopte hij het ganse gebuurte van in den beginne….en eigenlijk is het nooit gestopt.

Jarenlang vormde hij met zijn vader een fel te duchten tandem op snelheid, halve fond en zware halve fond. Asduiven, kampioenschappen en vooral veel, heel veel eerste prijzen hebben ze op hun konto geschreven.

Op vandaag speelt Luc nog steeds op de oude hokken van vroeger. Het zijn luchtige zolderhokken op de ruime zolders van de boerderij van zijn ouders. Luc woont ernaast en klautert dagelijks, jaar in jaar uit de trappen op naar de zolderhokken. Droge hokken onder de pannen.  Luc is niet treurig dat er een lichte opwarming van de aarde voelbaar is want hoe minder sneeuw hoe beter.  Op de hokken onder pannen is een sneeuwdag iets waar je meer dan een week poetsdeugd kan aan beleven. 

Het jaar 2000, de geboorte van de Tiekedynastie

Jawel, we kunnen het niet laten, we beginnen weeral over die superduif Tieke. Once in a lifetime overkomt je zoiets. Iedereen droomt er stiekem van om ooit een superduif te kweken, te spelen en te kunnen behouden.  En dat overkwam Luc en zijn vader in het jaar 2000. 

Hij was een superdoffer die nog steeds voluit zijn stempel drukt op deze kolonie.

Vader was de "Crayonné 56" B98/3064556 Hij was een zoon van de "Jonge Bonten" x "Blauwe Renterghem" en vloog op een wedstrijd aan 1100 m zo'n 10 minuten los. Moeder was de "Geschelpte Vooruit" B95/3126314. Zij vloog op een lastige Orléans ook 5 minuten los.
In 2002 werden Maurice en Luc De Laere 1e Nat. Kampioen halve fond oude en in 2001 en 2002 hadden ze met "De Tieke" de 1e Prov. Asduif halve fond West-Vlaanderen.
In 2005 kregen ze dopingcontrole omdat ze zo geweldig te keer gingen op de vluchten uit Orléans.
Al vlug bleek ook dat de kinderen, kleinkinderen van Tieke ongelooflijk sterk presteerden en gemakkelijk 1e prijzen wonnen..
In 2010 wonnen ze de 2e nationaal Bourges  tegen 14.119 jaarlingen. Ze wonnen bovendien 20 eerste prijzen en hadden 5 provinciale overwinningen op hun palmares.
In 2014 misten ze de 1e nationaal Chateauroux omdat hun duif te laat aangemeld was en iedereen op het hok in snelheid had gepakt.
In 2015 haalden ze 3 provinciale zeges en in 2016 hadden ze met "Jerommeke" de 1e provinciale asduif zware halve fond West-Vlaanderen en hadden toen ook 3 provinciale zeges op hun palmares.
Wat in seizoen 2017 werd gerealiseerd is eigenlijk nog straffer met de titel van Algemeen Kampioen als toetje.

De basis is gevormd door de duiven van Willy Ruttijn en Julien Demilt. Belangrijke inbreng kwam van Jules Van Renterghem uit Zulte. De "Jonge Bonten" (een duif van de schoonvader van Luc) x "Renterghemduivin" werden het stamkoppel van de kolonie.
In 2006 kwamen er duiven bij van de "Bliksem" van Gaby Vandenabeele en dat was een zet die nog steed topduiven oplevert. De koppeling van  "Justine Bliksem" en "Brave Bliksem" x "De Tieke"-ras was een sterke boost in de stam. Er kwamen ook nog Janssen-duiven bij via Rolf Hutchhausen, Eimen (Dl). Duiven van Sauerbier (Dl) en twee duivinnen van Rino Verheye, Aalbeke gaven als kweek reeds een provinciale overwinning. 

Luc De Laere kwam aan de start van het seizoen met een ploeg van 44 weduwnaars (12 oude + 32 jaarse)... 110 jonge duiven en 26 koppels kwekers.

Tieke’s Bliksem een topkweker van formaat !

Er is toch wel een opvolger van Tieke als vererver die we even in het daglicht willen stellen nl. Tieke’s Bliksem (Be11-3115713)

Hij is een zoon van Perfect Tieke en Justine Bliksem (Gaby Vandenabeele). Hij was zelf een begenadigd vlieger met diverse 1e prijzen maar blijkt nog meer een zeer sterke kweker te zijn.

Hij is vader van:

 • 3053822/16      1° prov Clermont  10.912  d
 • 3053842/16      1° prov Chateaudun  3.594  d
 • 3053829/16      1° Pontoise  436  d      9°  prov  12.690  d
 • 3021479/17      1° Prov Pontoise  18.184  d
 • 3021441/17      1° Argenton  862  d  14 min  vooruit en 2°  Nat Zone  7.382  d
 • 3021502/17      1° Fontenay  551  d  en 6°  prov  9.803  d

Voorgaande kopvliegers zijn het resultaat van de koppeling met 4 verschillende duivinnen, van goede genen gesproken !

Verzorging leunt sterk aan bij de klassieke beproefde methode’s

Luc is een sterke observator van duiven, hij verzorgt ze zeer goed, laat niets aan het toeval over maar is niet de man die vlug onbekende paden zal bewandelen. De ervaring heeft hem geleerd dat goeie duiven best in zo vast mogelijk stramien worden verzorgd en hierbij blijft Luc altijd redelijk dicht bij de gekende systemen. Weduwnaars worden nog echt als weduwnaar gespeeld. Jongen worden niet op de schuifdeur gespeeld maar vrij op het hok en waar de natuur zijn werk doet op nest.

De weduwnaars werden eind november een eerste keer gekoppeld en al twee jaar brengen ze geen jongen meer groot. De eieren van de toppers worden ondergelegd bij andere koppels en de weduwnaars worden opnieuw gescheiden. Ze gaan daarna naar de volière voor een zuurstofkuur van een achttal weken. Daarna volgt er nog een koppeling van 3 à 4 dagen. De duiven komen uit de volière en moeten weer aan hun eigen woonbak gewoon worden. Zo wordt terug wat territoriumdrift aangewakkerd en krijgen ze net voor het seizoen terug ‘hokgoesting’. 

Leegstaande weduwnaarshokken terwijl de duivers een zuurstof kuur in de volière volgen

 

Na een drietal trainingsritten met de kleine korf gaan ze naar Arras... 2x Clermont...Fontenay en verder tot Limoges, Brive en Tulle.  Deze vluchten werden in het verleden niet al te veel gespeeld en de focus werd vooral op halve fond en grote halve fond gericht, maar Luc begint ook meer en meer zijn zinnen op de dagfond te zetten…en met resultaat

In de maand april wordt er 's avonds éénmaal per dag een getraind. Vanaf de maand mei wordt er 's morgens en 's avonds ook een half uur getraind indien nodig aangewakkerd met de vlag. Duiven zitten niet op het dak.  Vliegen of op het hok is het credo.

Bij de inkorving komen doffers en duivinnen niet samen.

Na aankomst van een wedstrijd blijven doffers en duivinnen enkele uren samen.

Jonge duiven op nest, gezelligheid troef

De jongen worden verduisterd van het medio maart tot medio juni. Daarna wordt er bijgelicht vanaf 21 juli. Waarom een maand later ? Op deze wijze krijgen de jonge duiven nog een boost in hun vlieggedrag wat vorig seizoen tot uitzonderlijke resultaten leidde.

Vanaf eind mei worden de jonge duiven opgeleerd.Eerst een gewenning aan de kleine korf en worden ze gewoon in de tuin geplaatst voor enkele uren.Daarna worden ze gelost. Het belangrijkste is dat de jongen de grote mand leren kennen en ook leren drinken in de korf. Daarna worden ze in kleinere stappen tot ongeveer een 25 km van huis. Dan gaan ze met de club mee naar Arras, Clermont, halve fond en werken ze ook vooral de provinciale vluchten en de nationaals af. Er wordt wel zorg gedragen voor de jonge beloftevolle duivers die vooral de provinciale vluchten vliegen.

Het hok van de jonge duiven

Tijdens het seizoen van de weduwnaars trainen de jonge duiven maar éénmaal daags, nadien tweemaal een klein uurtje.

Op het hok van de jonge duiven mag de natuur zijn gang zijn. Het hok wordt dan wat gezelliger gemaakt en de hoeken en kanten worden benut om evt wat dozen of schuilhoekjes te maken wat de drift en de nestdrang bevordert.

Voederen en het medische plaatje

Medisch is Luc heel altert. Tegen tricho wordt nog weinig behandeld. De veearts wordt geconsulteerd voor onderzoek. Bij lichte tricho wordt er iets meer Avidress toegediend en de resultaten hiermee zijn bijzonder goed. Vorig seizoen werd een tweetal keer tegen de luchtwegen licht gekuurd. Verder is het raadsel van de coccidiose al jarenlang een vaststaand gegeven.  Ondanks de zeer droge hokken, de sterke hygiëne op de hokken hebben de oude duiven steeds een beetje last van cocci.  De jonge duiven daarentegen hebben er nooit last van.  Mocht iemand op deze vraag waar Luc al jaren mee worstelt een antwoord kunnen geven dan is dit met vreugde ingewacht ! Verder gebruikt Luc bij voorkeur de Röhnfried- producten die vooral op het verhogen van de natuurlijke weerstand gericht zijn.

Tot 500 km worden de duiven iedere week gespeeld. Bij aankomst van een wedstrijd en op zondag vinden de weduwnaars sportmengeling met Gervit W en K + K eiwitten in hun eetbakje. In het drinkwater is er Avidress + Bt Amin Forte.

Op maandag en dinsdag wordt er een eiwitarme mengeling (1 soeplepel) gevoederd + Usnegano en Avidress. De volgende week wordt Unesgano vervangen door Hexenbier. Op woensdag wordt het dan sportmengeling die wordt bevochtigd met Energy Olie + RO 200 (conditiepoeder). In het drinkwater is er Blitzform als booster.

Luc stelt ook zijn eigen voeder samen. Hij kan zich 100 % vinden in de mengelingen die op de markt zijn en legt in zijn eigen mengeling nog heel wat accenten die hem ervan overtuigen dat ze met voldoende opgeladen batterijen aan de start verschijnen.

Eigen samenstelling

 

Op donderdag wordt er een energy-mengeling en een supplement maïs en kempzaad  gevoederd en in het drinkwater is er Avipharm + Rotosal. Na iedere trainingsbeurt worden er pinda's verstrekt die de duiver moet stelen  uit de handen van Luc. Hij dit aan dit spelletje niet meedoet krijgt er geen. Het duurt maar enkele dagen vooraleer ze dit onder de knie hebben en verlekkerd zijn op de pindanootjes.

Nogmaals een aanpak die aantoont dat Luc een echte speler is die zijn duiven observeert maar ze ook naar zijn hand zet.

Het gouden parcours van 2017

Het is even in de ogen wrijven met wat de ploeg van Luc vorig jaar realiseerde. Een overzicht waarvan we alleen maar kunnen dromen :

 • 7 x 1° Prov. and 11 x 2° Prov.
 • 1° General Kampioen West-Vlaanderen 2017
 • 6 Asduiven in 6 diverse klassementen 2017
 • 2° Prov. Asduif GMD oude met “Jerommeke “3070203/14
 • 2° Prov. Asduif  GMD Jaarlingen met “Perfect Boy” 3053765/16
 • 4° Prov. Asduif  All-Round Jongen met “Jermia” 3021528/17
 • 8° Prov. Asduif SMD Jaarlingen met “Little Prince” 3053733/16
 • 9° Prov.  Asduif LD  Jongen met “Alice” 3021497/17
 • 13° Prov. Asduif SD Jongen met “Alana” 3021484/17
 • 2° Inter Prov. Asduif Jongen met “Little Magic Lady 3021503/17”
 • 5° Inter Prov. Asduif jongen met ”Super Lady 3021486/17”
 • 5° Nat Kampioen SMD Jongen 2017
 • 1° Prov. Pontoise 18184 d. met 3021479/17 dochter “Tiekes bliksem 713/11”
 • 1° Prov. Orleans 3398 d. met 3021513/17 dochter “Vechter Junior 599/13”
 • 1° Prov. Blois 2380 d. met 3021528/17 “Jermia” dochter “Bonten x Gabriella” volle zuster Jerommeke
 • 1° Prov. Chateauroux 2326 d. met 3053741/16 “Fideel “ zoon “De Late Baron 446/10 x Fredje”
 • 1° Prov. Orleans 1649 d. met 3053733/16 “little Prince “ zoon “ line Tieke x Bliksem “
 • 1° Prov. Tours 1483 d. met 3021521/17 “Super Magic” zoon “Prins Tieke x Strong Lady “
 • 1° Prov. Bourges 652 d. met 3070849/15 zoon “ Tieke x Janssen gebr“
 • 2° prov. Tours 6720 d. met 3053765/16 zoon “Perfect Tieke x Janssen Gebr”
 • 2° Prov. Pontoise 18184 d. na hokgenoot met “Alana” dochter“ Perfect Tieke x Fredje“
 • 2° Prov. Pontoise 7954 d. met 3021472/17 dochter “Bonten x Gabriella” volle zus Jerommeke
 • 2° Nat Zone Argenton 7382 d. met 3021441/17”Dream Boy” zoon “ Tiekes Bliksem 713/11 x First Lady”
 • 2° Prov. Bourges 5452 d. met 3021503/17”Little Magic Lady” dochter “Sproet Tieke x Perfecta”
 • 2° Prov. Argenton 4079 d. met 3021441/17”Dream Boy”  zoon “ Tiekes Bliksem 713/11x First Lady”
 • 2° Prov. Orleans 3398 d. na hokgenoot 3021511/17 dochter “ Witneus Tieke x Regina “
 • 2° Prov. Chateauroux 3084 d. met 3053765/16 “Perfect Boy”zoon “Perfect Tieke x Gebr Janssen”
 • 2° Prov. Chateauroux 2214 d. met 3053765/16 “Perfect Boy” zoon “Perfect Tieke x Gebr Janssen”
 • 2° Prov. Argenton 1863 d. met 3070203/14” Jerommeke” zoon “Bonten x Gabriella”
 • 2° Prov. Tours 1483 d. na hokgenoot met 3021560/17”Black Girl”  dochter “Bonte Tieke”
 • 2° Prov. Orleans 1422 d. met 3053733/16”Little Prince” zoon “ line Tieke x Bliksem “
 • 3° Prov. Tours 6720 d.  met 3070203/14” Jerommeke” zoon  “Bonten x Gabriella”
 • 3° Prov. Orleans 3398 p. na 2 hokgenoten met 3021520/17 “The Favorit” zoon “Beauty  Enola “
 • 3° Prov. Tours 3353 d. met 3053765/16 “Perfect Boy” zoon “Perfect Tieke x Gebr Janssen”
 • 3° Prov.Chateauroux 3084 d. met 3053814/16 “Felix” zoon ”Sperwer Tieke x Silvie”
 • 3° Prov. Tours 1483 d. na 2 hokgenoten met 3021503/17”Little Magic Lady” dochter “Sproet Tieke x Perfecta”
 • 4° Prov. Pontoise 7954 d. met 3021493/17 “Blue Queen” dochter “ Wringer Tieke 749/07”
 • 4° Prov. Orleans 3398 d na 3 hokgenoten met  3021447/17”Accidents Girl” dochter “Accident Tieke”
 • 4° Prov. Orleans 3398 d. na 3 hokgenoten met 3021466/17”Flikca” dochter “De Late Baron x Amoré“
 • 4° Prov. Chateauroux 2212d met  3070834/15”Donkeren Bliksem” zoon “Brave Bliksem x Regina “
 • 5° Prov. Argenton 2714d  met 3053741/16 “Fideel”zoon  “De Late Baron 446/10 x Fredje”
 • 5° Prov. Jarnac 1037 d. met 3053851/16”Hypo Dream” zoon “ De Zwarte Tieke “

Bij elke topper commentaar geven zou ons te ver leiden, maar hierna enkele foto’s van de vaandeldragers, zowel op het kweekhok, de vliegploeg bij de weduwnaars en de toppers uit de jongerenkolonie van 2017 die tot deze prachtige resultaten hebben geleid.

Proficiat en alle succes voor het komende seizoen vanwege het Herbotsteam !

Geert Dhaenens