Koen Vande Rostyne (Sleidinge ): 3de Nationaal Kampioen en 4de Nationale Asduif snelheid jonge duiven

In de duivensport heb je snelle duiven, nog snellere duiven en uiteindelijk de snelste. Maar tijdens het voorbije seizoen kwam daar nog een overtreffende trap bij, genaamd Koen Vande Rostyne. De kolonie van deze 52-jarige licentiaat lichamelijke opvoeding streefde het ganse seizoen naar de perfectie. Als ware acrobaten duikelden ze bij de thuiskomst naar beneden om toch geen seconde te verspelen. En de “meester” zag dat het goed was, zeg maar schitterend. Kijk maar eens naar de indrukwekkende reeks mooie titels die ze dit jaar te Sleidinge in de wacht sleepten; 3de Nationaal Kampioen snelheid, 4de Nationale Asduif snelheid, 1ste Provinciaal Kampioen snelheid , 1ste Provinciale Grote Vitesse-prijs en 2de Provinciale Asduif snelheid. Steeds in de categorie van de jonge duiven. Met dit rapport mocht Koen (opnieuw) een bank vooruit en verdient hij zich een plaatsje bij het kruim van de Belgische snelheidsspelers!

Vader Harold en goede vriend Jacky

Deze twee heren liggen aan de basis voor het huidig succes van Koen Vande Rostyne. Harold is de vader van Koen. Deze was indertijd ook een begenadigd snelheidsvirtuoos. De nu 87-jarige vader verzorgde jarenlang met de grootste zorg en precisie de kweekduiven van Koen. Natuurlijk leerde de verse provinciaal kampioen de eerste “trukken van de foor” bij zijn vader. Zo kon Koen al op jonge leeftijd een hartig woordje meepraten over het “duivenmelken”. Nu nog hanteert Koen bepaalde “gebruiken” die hij van zijn vader opstak. De tweede persoon die ik zeker niet mag vergeten is kameraad Jacky De Wever. Tijdens de zomermaanden zijn het niet enkel de duiven die op de eerste plaats komen maar ook de familie. Dus gaat het gezin Vande Rostyne er af en toe wel eens op uit. Een duivenliefhebber die in de zomer op verlof gaat, die kan toch niet genieten? Koen zeer zeker! Op dat moment komt Jacky ten tonele, hij verzorgt dan Koen’s duifjes alsof het zijn eigen zijn. Hij kent het systeem ondertussen al even goed als Koen en dat bewijzen de prestaties tijdens Koen’s afwezigheid. Ook is Jacky een grote (handige) hulp bij de vele klusjes op het duivenhok. Nu zijn ze samen een nieuw verblijf voor de kweekduiven aan het bouwen, incluis ruime volières. Tijdens het gesprek zaten de twee vrienden beiden aan tafel en het was mooi om zien hoe fier Jacky was over zijn vriend! Een echt (duiven)-team dat gebaseerd is op respect en vriendschap en ten volle op elkaar kan rekenen.

Het verhaal achter de 4de Nationale Asduif Snelheid

De manier waarop deze asduif-titel tot stand kwam is gewoonweg schitterend! Dit verhaal bestaat uit twee hoofdstukken. Voor het eerste moeten we zo’n 17 jaar teruggaan in de tijd. Toen vroeg Koen aan Yvan Schatteman uit Merendree of hij hem een duivin wilde verkopen. Zijn antwoord was kort en bondig; neen. Yvan gaf daarvoor een zeer verstaanbare uitleg;” ik hou zelf mijn tien beste duivinnen en met mijn elfde ben je niks”. Koen had liever een duivin gehad maar toch kreeg hij veel respect door de eerlijkheid van Yvan. Ze hielden contact en daardoor ontstond er een hechte vriendschapsband. In 2014, zo’n veertien jaar na de eerste “neen”, kweekte Yvan zes jonge duiven uit zijn drie beste kweekkoppels. Koen plaatste dit “geschenk” onmiddellijk op het kweekhok en hij heeft het zich nog niet beklaagd. Zo is de vader van de 4de Nationale asduif (1ste prov. asduif) één van deze jongen. Hoofdstuk twee, het moedergedeelte, begint aan de keukentafel bij de ouders van Koen. Daar kwam snelheidsspecialist Antoine De Graeve bijna iedere week een koffietje drinken en ondertussen wat “melken” over de duiven. Zodus kende de familie Vande Rostyne Antoine goed maar aan zijn duivensoort geraakten ze niet. Maar dat was buiten Koen zijn vrouw Leen gerekend. Toen ze enkele jaren geleden op zoek was naar het ideale verjaardagsgeschenk kreeg ze ineens een prachtig idee, namelijk een cadeaubon voor een jonge duif. Ze belde naar Antoine De Graeve en vertelde hem haar idee. Antoine antwoorde dat hij dit normaal niet deed maar voor haar maakte hij (graag) een uitzondering. Dus op zijn vijftigste verjaardag kreeg Koen twee cadeaubonnen van zijn echtgenote, ééntje van Antoine De Graeve en één van Robert Sierens. En u raadt het al, het duifje dat Koen kreeg voor zijn cadeaubon bij Antoine was een duivinnetje en is de moeder van de 4de Nationale asduif. Mooi toch!

De 4083508/16; alias de 4de Nationale asduif K.B.D.B snelheid jonge duiven

Zijn palmares, steeds vanuit Arras (110km)

 • 1ste/665d.
 • 2de/350d.
 • 2de/272d.
 • 3de/885d.
 • 4de/749d.
 • 4de/309d.
 • 5de/692d.
 • 6de/856d.
 • 13de/534d.
 • 37ste/340d.
 • 45ste/952d.

Met deze prachtige reeks uitslagen verdiende hij een paar mooie titels;

 • 1ste Kampioen Grote Vitesse snelheid prov. Oost-Vlaanderen
 • 1ste Asduif Snelheid jonge duiven Meetjesland
 • 2de Provinciale Asduif snelheid jonge duiven prov. Oost-Vlaanderen
 • 4de Nationale Asduif snelheid jonge duiven

Enkel jaarse weduwnaars

Ieder jaar vernieuwd Koen zijn ploeg weduwnaars. Degene die als jaarling echt super presteerden verdienen hun plaatsje op het kweekhok. De overige verdwijnen onherroepelijk. Het is duidelijk, de lat ligt hoog ten huize Vande Rostyne. De mini-ploeg weduwnaars, acht stuks, worden half februari gekoppeld en mogen een jong kweken. Deze late koppeling heeft een reden, zo kan Koen de eerste vluchten starten met de duivinnen van de weduwnaars. Ze worden dan uiteraard op een nestpositie uitgespeeld. Tijdens de herfst- en wintermaanden komen de weduwnaars iedere dag eens buiten. Het zijn dan wel geen trainingen zoals in het vliegseizoen. Tijdens de kalme periodes is het vliegen of binnen, slenteren is niet toegestaan.  Maar wanneer ze in volle vliegseizoen zitten bekijkt Koen de trainingsarbeid. Ze mogen dan wel eens op het hok vallen maar dat mag maar enkele seconden duren. Er moet “leven” in zitten volgens Koen, anders roept hij ze binnen. Het motiveren voor de inkorving gebeurt net zoals ze van de vlucht komen, supersnel. Hij laat de weduwnaars maximaal één minuutje bij hun partner. Daarna stopt hij ze in de korf. Na een vijftal weken kennen de jaarlingen het “spelletje” onderhand wel en toont Koen enkel hun nestschotel als motivatie. Ook op zondag, dag van de thuiskomst, is de tijd die weduwnaar en zijn duivinnetje mogen samen blijven van korte duur. Volgens Koen hou je zo het liefdesvuur levendig!

Jonge duiven; geluk bij een ongeluk

Hoe een “kleine” ramp kan leiden naar een resem kampioenstitels. De eerste kweekronde van 2016 viel een beetje tegen. De tien koppel kwekers zorgden maar voor dertien jongen. Na een eerste selectie maar vooral na een grote klad overtrekkende jonge duiven, waar Koen zijn klein ploeg insloeg, bleven er maar vier jonge doffers meer over. Toen maakte Koen een beslissing dat in de toekomst zijn jonge duivensysteem ging veranderen. Hij koppelde begin mei deze vier overblijvende doffertjes aan jaarse duivinnen en liet ze tien dagen broeden. Vanaf dan behandelde hij ze als volwaardige weduwnaars. de resultaten van deze vier musketiers zijn werkelijk schitterend. Bij deze vier zat ook de 4de nationale asduif/ 1ste provinciale asduif. Omdat hij ze niet verduistert speelde hij ze vanaf augustus op nest, ook dan zorgden de “vier” voor vuurwerk. De tweede (18) en de derde (20) ronde blijven steeds samen en worden voornamelijk op nest gespeeld. Wel gaan ze iedere week mee. Tijdens de schoolvakanties trainden de jonge duiven tweemaal per dag. Extra vluchtjes in de week worden er niet ingelast. Wel is het zo als Koen zijn tweede ronde leert hij zijn eerste ronde ook mee neemt. Hetzelfde tijdens het leerproces van de derde ronde, dan gaan de eerste en tweede ronde mee. Na enkele keren is Koen voorstander om ze elk apart te lossen op zo’n 10 km. Dan leren ze het meest!

De verzorging

Koen heeft al jaren maar één voedingsleverancier en dat is Versele-Laga. Hij is meer dan tevreden over de Plus-mengelingen (I.C-korrel). Tijdens de kweek en ruiperiodes is het dan respectievelijk die seizoensmengeling en tijdens het vliegseizoen volgt hij onderstaand schema. Na hun kweekperiode komen de weduwnaars op 100% zuivering. Dit blijft zo tot de start van het nieuwe seizoen. De dag van de thuiskomst is het eerder lichte kost, dan eten ze pure zuivering, ook op maandag is dit zo. Dinsdag is het één deel zuivering en één deel Gerry Plus, woensdag verandert dit naar 1/3 zuivering en 2/3 Gerry Plus. Vanaf donderdag komt er ook een deel sportmengeling bij, dan is de verhouding 1/3 zuivering, 1/3 Gerry Plus en 1/3 Sport. Op vrijdag staat de “zwaarste” maaltijd op het menu; 50% Sport en 50% Gerry Plus. In tegenstelling dan bij de meeste snelheidsspelers krijgen Koen’s duiven de dag van inkorving wel nog een beetje eten. De weduwnaars eten elk afzonderlijk in hun nestbak, drinken gebeurt gezamenlijk. In de kast voor de bijproducten vind je al jaren de drie zelfde extraatjes. Zo zijn Naturaline, lookolie en biergist vaste waarden. Naturaline komt gans het jaar door zeer regelmatig in het drinkwater. Lookolie en biergist zijn er vooral tijdens het vliegseizoen, dit op maandag.

Medisch; vooral trichomonas onder controle houden

Veel stelt het medisch schema van deze snelheidskampioen niet voor. Af en toe een controle, meestal voor het kweek en vliegseizoen, en dit bij dierenarts Philip Termont uit Waarschoot. Wat me wel bijbleef is het volgende, Koen kuurt zijn duiven tegen trichomonas alvorens ze ingeënt worden tegen paramixo en pokken. Voor hem is het zeer belangrijk dat de duiven 100% in orde zitten (gezond zijn) voor ze een inenting krijgen, zo “werkt” deze nog beter. Als er tijdens het vliegseizoen een vormdipje optreedt kan er wel een 1/4 Flagil opgestoken worden, maar veel gebeurt dit niet. Krijgen de jonge duiven last van de jonge duivenziekte (adeno) dan geeft hij ze een product van eerder genoemd veearts.

John, Els, Yvan en Fimin

Alhoewel John en Els Saverwyns (zij baten de zaak “Hobbyvoeders SVH” uit)  niks te maken hebben met de eigenlijke verzorging van de duiven, hebben ze een groot aandeel in de kampioenschappen die Koen dit jaar behaalde. Het waren zij die het merendeel van de paperassen in orde maakten en daarmee naar Halle reden. In de titel van dit hoofdstuk zie ook een Yvan staan, dit gaat over Yvan Claeys. Door omstandigheden moest deze (tijdelijk) stoppen met de duivensport. Koen wist dat daar een zekere kwaliteit aan duiven zat en was er dan ook snel bij om enkele topkoppels op de kop te tikken. Zo verhuisden o.a. de ouders van de 15de Nationale Asduif snelheid naar zijn kweekhok. De laatste in dit lijstje is Firmin De Maertelaere uit Lembeke. Een paar dagen voordat de provinciale kampioenen officieel gekend waren stond deze sportvriend op een zondagmorgen om 10 uur aan Koen zijn voordeur. Gewoon om hem proficiat te komen wensen. En dit terwijl ze eigenlijk “grote concurrenten “ zijn, mooi toch?

Resultaten en kampioenschappen 2016

Arras: 110km

459d. 26-51-76-216 (4/6)

692d. 4-5-19-336 (4/6)

952d. 12-45-174-209-405 (5/6)

778d. 10-13-17-54-56-59-120-126-217-254 (10/15)

534d. 13-15-30-99-101-179 (6/12)

856d. 5-6-20-149-258-262-319 (7/8)

885d. 2-14-34-42-43-89-121-125-237-239-243…(20/26)

665d. 1-21-55-72-89-121-127-194  (8/14)

749d. 4-9-23-26-49-51-114-116-121-164-168-176…(17/27)

340d. 1-3-12-13-15-16-21-37-39-41-42-43-48-49-55-70-96-119…(20/27)

309d. 2-4-6-8-9-11-32-34-45-58-60-62-64-86…(19/28)

350d. 2-5-12-13-14-15-28-57-61-63-71-72-96-97…(20/27)

319d. 5-7-11-13-40-41-52-53-66-67-70-76…(23/34)

272d. 2-4-7-18-19-20-22-23-25-26-28-30-32-33-54-55-76…(26/33)

Quiévrain: 78 km

137d. 2-3-7-8-10-18-20-25-44-64..(11/13)

175d. 5-6-7-9-12-43…(7/14)

134d. 1-35  (2/3)

De belangrijkste kampioenschappen 2016

 • 1ste Provinciaal kampioen Oost-Vlaanderen snelheid jonge duiven (1-2)
 • 1ste Asduif Snelheid jonge duiven Meetjesland
 • 1ste Kampioen Grote Vitesse snelheid prov. Oost-Vlaanderen
 • 2de Provinciale Asduif Snelheid prov. Oost-Vlaanderen jonge duiven
 • 2de Kampioen v.d. Duivenkrant Vanrobaeys
 • 3de Nationaal Kampioen K.B.D.B Snelheid jonge duiven (1-2)
 • 3de Algemeen Provinciaal Kampioen Oost-Vlaanderen
 • 4de Nationale Asduif K.B.D.B Snelheid jonge duiven

 

Cercle Brugge kampioen 1ste klasse?

Een beetje plagen mag toch?  Koen en zijn dochter Lieke zijn zeer hevige Cercle Brugge-supporters en ze volgen zelfs op verplaatsing hun favoriete voetbalvereniging. Maar Koen zeg eens eerlijk; wat is het meest realistische? Cercle Brugge kampioen in 1ste klasse of dat jij nationaal kampioen wordt? Als ik de klasse die daar in Sleidinge op de hokken zie zitten, denk ik zeker en vast de tweede optie!

Proficiat met de gewonnen titels vanwege het HERBOTS-team!

Kris Steeman, Zele