KOEN CRUCKE: 1e NATIONAAL (z) BOURGES B1 – JAARSE

Geraardsbergen: Bourges… de eerste nationale vlucht van het seizoen… de eerste serieuze test … voor zij die hier al zeer goed scoren is het seizoen al gedeeltelijk geslaagd.  Koen Crucke mag zich zeker en vast bij de groep van liefhebbers zetten die op Bourges een super uitslag op papier geplaatst hebben. Vooral zijn ploeg van 35 jaarse duiven heeft geschitterd met als lokale uitslag tegen 251 jaarse: 1-3-4-7-9-10-11-13-27-35-42-49-61-70-76

Spijtig genoeg kunnen we momenteel nog geen provinciale en nationale (z) uitslagen publiceren maar wat we wel weten is dat Koen de Nationale zone overwinning B1 categorie jaarse op zijn palmares mag bijschrijven. Nationaal zou hij de 5e stek bezetten. Terug een prestatie om in te kaderen want sinds zijn start in 2004 hebben de Crucke duiven al volgende hoogtepunten behaald:

2009:     1e provinciaal Blois
2010:     1e Algemeen Kampioen KBDB Oost-Vlaanderen
               1e provinciale asduif KBDB halve fond met duivin “Nathalie”
               6e Nationale asduif KBDB grote halve fond
2012:     1e Nationaal (z) Argenton
2013:     1e Provinciaal Chateauroux
2014:     2e Nationaal (z) Tours
2015:     1e Nationaal (z) La Souterraine
               3e Nationaal La Souterraine 9.760d.
2016:     1e en 2e provinciaal Issoudun jonge duiven

WINNAARSBLOED

De nationale zone winnaar is een schitterende zwart geschelpte duivin die na haar top prestatie op Bourges de naam “Danira” meekreeg. “Danira” (B16-4204163) is geboren in een familie met winnaarsbloed… duiven die toch zo graag hun ringnummer in de top van een nationale uitslag plaatsen. Zo won een volle zus van “Danira” namelijk “Luna” (B15-4106462) de 3e Nationaal La Souterraine. De moeder van “Danira” is “Mila” en deze won zelf 2e Provinciaal La Souterraine 4.250d. en 9e Nationaal Tours 24.097d. ! Vader van “Danira” is geboren uit een samenkweek met die andere Oost-Vlaamse kampioen Bjorn Haak (spelend Haak-Soen). Hij is een zoon uit een broer van top duivin “Twenty-Four”.

 

Voor haar top prestatie vanuit Bourges won “Danira” in 2017 volgende uitslagen: 11e Noyon 179d. – 11e Toury 1.442d. en 33e Noyon 226d.

Wat de stamopbouw van deze Oost-vlaamse kolonie betreft kunnen we zeggen dat Koen in de loop der jaren zijn eigen stammetje gecreëerd heeft. Deze is opgebouwd dankzij de samenkweek met verschillende toppers uit de regio waarbij zijn eigen “grijze soort” en de kweeklijn van zijn provinciale asduif “Nathalie” belangrijke pijlers zijn. De laatste 3 jaar zijn er verschillende duiven van Bert Vanden Berghe naar Geraardsbergen gekomen. Deze verhuisden allen rechtstreeks naar het kweekhok en de eerste kweekresultaten zijn zeer belovend. Vorig jaar werden er duiven bij Maes Anthony aangeschaft, afwachten wat de resultaten gaan brengen. 

SYSTEEM DUIVINNEN

Koen beschikt over een 30-koppige duivinnenploeg. Deze 30 duivinnen zijn tegen 15 duivers gekoppeld, dus hier wordt de kaart van “jaloezie” getrokken. Eind November werd de eerste groep van 15 duivinnen tegen de duivers gekoppeld en eens hun jongen gespeend kwam de 2e groep van 15 duivinnen op het hok . Zij mochten enkel een 4-tal dagen broeden. “Danira” zat in de groep van de duivinnen welke enkel gebroed hebben.

Voor de inkorving mogen de duivinnen elk afzonderlijk bij hun duiver, enkel bij thuiskomst mag de eerst aankomende duivin bij de duiver en moet de andere duivin vanachter tralies op hun liefdesspel kijken. Koen hoopt op deze manier de dames extra te stimuleren.

Qua voeding staat de “Galaxy Flight” mengeling van Beyers als basismengeling op het menu genoteerd en er wordt opgevoederd met “Briljant” (Beyers) en vluchtmengeling met zwarte maïs (Versele-Laga). De laatste dagen worden er eveneens pinda’s gevoederd en gaat er Optimix (Herbots) + Energol (De Reiger)  en Boost-X5 (Oropharma) over het voeder. Na de vlucht wordt Reha Vita Elixir (Schroeder) gegeven en gaat er Probac (Brockamp) over het voeder.

Medisch gezien wordt dierenarts Wim Boddaert geconsulteerd. Voor het seizoen werd er enkel gekuurd tegen ornithose. Trichomonas wordt bestreden met de ondertussen gekende gele druppels welke na thuiskomst via het drinkwater verstrekt worden. Hierbij gaat tevens een scheut Belgasol in de drinkpot. Op hetzelfde tijdstip worden ook de partners van de vliegduiven behandeld.

Of de duivinnen tijdens de 2 vluchten door opgelaten worden? “Nee” wist Koen te zeggen “vroeger reed ik veel met mijn duivinnen maar dit jaar heb ik het niet gedaan. ’S morgens trainen de duivinnen heel vroeg en met veel plezier klieven ze een vol uur door de lucht. Als duivinnen dat doen zit alles snor en zijn extra trainingen volgens mijn mening niet nodig.

Koen… proficiat met deze zonale zege en hopelijk wordt ooit eens de “hoofvogel” afgeschoten !

Stefan Mertens