José Van Laere (Kruishoutem) : absolute top op snelheid en halve fond !

Het is een familietraditie bij de Van Laere’s dat er wel eentje met de duiven speelt en liefst top.  In het verleden kwamen de prestatie’s van de duiven van Stijn Van Laere reeds geregeld in de duivenkronieken. Schitterende uitslagen met daarbovenop asduiven zoals de meer dan gekende reputatie van Bender, 1e nationale asduif KBDB halve fond 2012. Maar Bender is er maar eentje van de vele eersteprijsvliegers die in Lozer onder de hoede van Stijn werden gekweekt en gespeeld.

Stijn is de 4e generatie duivenspelers op een rij bij de Van Laere’s. Evenwel schuilt er achter de prestaties van de duiven van Stijn een sterk duo die zijn ouders zijn nl. moeder Nathalie en vader José. 

Enkele jaren terug verbouwden Nathalie en José de ouderlijke woning van José op enkele honderden meter van hun woonst in Lozer (Kruishoutem) tot hun nieuwe woonst en 2017 is het 4e seizoen dat daar ook knallend met duiven wordt gespeeld.

Tijdens ons bezoek viel het ons op dat het een geolied trio is, Nathalie en José en zoon Stijn. Hun aanpak is gezamenlijk, goed overlegd en goed doordacht. Dat hun aanpak goed is bewijzen week na week hun topresultaten op de beide locaties. De prestaties van de duiven van Stijn brengen we op het einde van deze reportage ook nog even aan bod, maar ons bezoek was specifiek gericht op de mooie resultaten die door José worden behaald.

Boven het hok voor de jonge duiven - onderaan rechts huizen de vliegduivinnen

 

Een blik voor en achter de schermen

  • De kweek en voorbereiding van het seizoen

De focus ligt voor beide hokken op snelheid, en halve fond. Occasioneel worden duiven ingekorfd op de vluchten van de zware halvefond, en ook met succes, doch hun voorkeur ligt op de halve fond.

 José is als schrijnwerker met jarenlange ervaring (José is 57 jaar jong) een echte handige Harry en de tuinhokken zijn ook perfect afgewerkt. Alles werd eigenhandig gebouwd, goed doordacht uitgekiend, en met oog voor het beste hokklimaat.

De kweekduiven (30 koppels) zijn verspreid over de 2 locaties (bij Stijn en bij José). Dit heeft als voordeel dat het herkoppelen ook wel vlotter verloopt door ze op een ander hok onder te brengen.

Bij José huizen 48 weduwschapdoffers op 1 ruim hok. Daarnaast worden 18 weduwduivinnen gespeeld op een kleiner hok dat gelegen is op het gelijkvloers van een tuingebouw.  Op de bovenverdieping van dit gebouw wonen de jonge duiven (een 150-tal).

Alle duiven (kweek-en vliegduiven) worden gekoppeld op 25 november en zowel uit de kweekduiven als uit de belangrijkste vliegduiven worden jonge duiven geringd en opgenomen in de ploeg jonge duiven. De eerste ronde jonge duiven (150) komt op de hokken van José, de tweede ronde (85 tal) gaan bij Stijn.

In de voorbereiding op het vliegseizoen mogen de duivers nog een 5-tal dagen broeden en worden de duivinnen gekoppeld en mogen 1 jong grootbrengen. De duivinnen worden opgeleerd tijdens het samenzitten en de eerste vluchten worden nog op nest gespeeld, waarna ze op weduwschap worden gebracht.

De duivers starten hun seizoen op weduwschap.

Onder toezicht van veearts Johan Van der Cruyssen (Oosterzele) worden de duiven voor het seizoen gecontroleerd en d’office ‘zuiver’ gezet met Ronizadole (tricho) en Soludox (koppen).

  • Tijdens het speelseizoen

De duivers worden op klassiek weduwschap gespeeld en dit volgens de aloude gekende formule die reeds jarenlang zijn nut heeft bewezen op snelheid en halvefond nl. het kort tonen van de duivin voor de inkorving (waarbij occasioneel al eens wordt getrapt) en dit om de motivatie zo hoog mogelijk te krijgen. Bij thuiskomst worden de koppels samengelaten en dit getimed ifv het seizoen (minder in het begin) of ifv de zwaarte van de vlucht.  Bij een zware vlucht of iets verder in het seizoen worden de duiven langer samengelaten. Dit wordt heel goed geobserveerd om de motivatie ten top te houden.  Ook wordt steeds goed de conditie van de duiven in de gaten gehouden en worden laatkomers om duiven die zwaar missen ook een week rust gegund. De vliegploeg duivers (48) laat toe om, indien nodig, sommigen hun batterij voldoende te laten heropladen.

Hok voor de duivers (weduwnaars)

De duivers vliegen tweemaal daags en trainen vlot 40 à 45 minuten (met gesloten raam). In het begin van het seizoen worden ze wel verplicht om trainingsritme op te bouwen, maar eens in het seizoen is dit meer een vanzelfsprekend onderdeel van de voorbereiding. De duiven worden bij aanvang van het seizoen een 5-tal keer zelf weggebracht tot Templeuve en nadien gaan ze mee met de maatschappij. Tussendoor wordt niet meer gereden, want meestal gaan ze wekelijks de korf in.

Op het hok van de weduwnaars huizen de duivers 5 rijen bakken boven elkaar en er zijn nog twee rijen bakken aan de voorzijde rechtover de andere bakken. Dit verhoogt zeker de motivatie en territoriumdrift.  Op de hokken geen stro of roosters maar dagelijks poetswerk.

De duivinnen worden eveneens op weduwschap gespeeld. Geen totaalweduwschap, zowel de duivers als duivinnen hebben een thuisblijvende partner. De duivinnen (18) worden overdag opgesloten in hun nestbak en krijgen daar hun eten en drinken. De ‘soort’ waarover José beschikt is nogal paarlustig en het los verblijven op hok of in volière is geen goede optie.

De duivinnen vliegen éénmaal daags en trainen een halfuurtje, ze langer in de lucht houden lukt moeilijk. Bij het einde van de training komen ze onmiddellijk binnen en mogen ze even vrij op het hok vertoeven en worden nadien opgesloten in hun nestbak.

Bij het inkorven wordt hun duiver een 30-tal minuten getoond en worden ze ingekorfd. Met de duivinnen wordt evenmin tussendoor opgereden.

De jonge duiven worden niet op weduwschap gespeeld en blijven gedurende het ganse seizoen samen en worden naargelang hun positie ingekorfd. Het opleren van de jonge duiven is quasi gelijk aan dit van de oude duiven nl. een 5 à 6-tal keer zelf met de wagen tot in Templeuve (en soms tesamen lossen met de duiven van de maatschappij daar ter plekke).  Ze worden niet individueel of in kleine groepjes gelost.  Bij een lastige vlucht of een vlucht waarin de duiven niet vlot vallen durft men al eens tijdens de week ze kort wegvoeren om het vertrouwen terug wat op te vijzelen.

  • Voederen, verzorging, bijprodukten…

Reeds jarenlang maakt men gebruik van de Dhoca-mengelingen. Bij thuiskomst van de vlucht krijgen de duiven de eerste maaltijd en bij een zware vlucht ook de volgende maaltijd(en) Dhoca Energy om zo vlug mogelijk te herstellen. Op het eten worden eiwitten van Backs gemengd. Tijdens de snelheidsvluchten wordt dan tot de woensdag (inclusief) 50 % Dhoca zuivering en Dhoca Race gevoederd. Op de halvefond wordt op woensdag 50 % Dhoca Energy gevoederd. Vanaf donderdag krijgen ze 100 % Dhoca Energy in de tank. De weduwduivers worden in hun bak afzonderlijk gevoederd (1 eetlepel) en nadien wordt nog eens wat bijgevoederd in een gezamenlijke voederbak. Zien eten doet eten en dit zelfs na de eetlepel die ze reeds verorberden in hun nestbak. Wanneer een zware vlucht wordt verwacht worden ze, indien haalbaar, opgevoederd tot in de namiddag. Er wordt quasi nooit gebruik gemaakt van pinda’s of snoep.

Bij thuiskomst krijgen de duiven Belgasol in de drinkpot en wanneer warm weer wordt voorspeld wordt dit ook wel eens gebruikt op de dag van de inkorving.

Bijkomend worden geregeld de vitame’s gebruik van veerarts Van der Cruyssen en de producten obv kruiden van Bony.

Nadat de duiven in het begin van het seizoen werden ‘zuiver’ gezet worden een twee-of drietal keer tijdens het seizoen bij evt verzwakkende resultaten of signalen waarbij een formedip zichtbaar wordt kort gekuurd tegen tricho of kopaandoeningen.

Bij het inkorven worden de duiven in de ogen gedruppeld met de druppels van de veearts en bij thuiskomst worden (vooral de duivers) behandeld met een oogzalf (de duivinnen komen meestal minder gehavend thuis van de vlucht).

Een kolonie gebaseerd op

hun eigen oude stam die nu al jarenlang zijn sterkte op de snelheid en halvefond bewijst. Deze stam is in feite gevormd met duiven van Germain Imbrechts (Bornival en die eigenlijk fondduiven zijn), wijlen Lucien Vansteenbrugge (Zingem), Willy Thas (Melle), Freddy en Jacques Vandenheede (Zingem), Astere Vergotte (Aalter), Ludo Van Nueten uit Herentals (ras Houben + Vande Wouwer) en Raymond Wandels uit Asper. . Uit deze rassen is een eigen lijn gekneed. Reeds een aantal jaren naeen worden (met succes) duiven uitgewisseld met François Tobback (Hofstade-Mechelen). Deze duiven worden door François zeer dicht bij de natuur gehouden en lenen zich zeer goed tot samenkweek met de duiven van José en Stijn.  Enkele jaren terug werden eveneens Heremans-duiven bijgehaald en met groot succes. In bijna alle huidige topvliegers zit Heremansbloed ingekruist. Ze hebben ook het voordeel dat de duivinnen minder paarlustig zijn en ze halen gemakkelijker topprestaties in hun duivinnenploeg.

 

De vraag van één miljoen

die we stelden tijdens ons bezoek was hoe zij erin lukken om steeds een groot aantal duiven knal in de kop van de wedstrijd te halen, en soms 8 van de 10 eerstgeklasseerd op de uitslag te krijgen ?

Het antwoord zou ik als volgt willen samenvatten.  Weet wat je wil en focus je op de discipline waarin je wil uitblinken (in hun geval de snelheid en halve fond). Selecteer je duiven op deze discipline en wees hierin zeer consequent. Kweek uit de duiven met de beste gps en de sterkste mordant. Elke duif kan één keer missen, mogelijks tweemaal, maar bij een derde keer hoort deze niet meer thuis in de selectie. Bijgehaalde rassen moeten het echt beter doen dan de eigen stam of ze gaan er onherroepelijk uit. Ook inzake motivatie wordt niets aan het toeval overgelaten, door het tonen van de partners voor de inkorving, het uitspelen van territoriumdrift, wordt getracht de focus van de duiven sterk te houden.  Dat de duivers bij het inkorven al eens zitten te huilen in de korf is een aangenaam bijverschijnsel en is op snelheid en halvefond ‘verteerbaar’.

Zorg dat de duiven vlug herstellen en vul hun tank volledig op voor de volgende vlucht zodat ze echt kunnen ontploffen tijdens hun prestatie. Wat mij ook opvoel is de zeer stipte verzorging.  Er wordt niets aan het toeval overgelaten, er wordt veel geobserveerd en de verzorging is zeer stipt. 

We kregen enkele duiven in de hand en wat opviel wat hun zachte verenkleed, pientere kopjes, en de gespannen en mooi roze lijfjes. Duiven in topconditie en met veel energie in hun explosieve spieren.

Schitterende resultaten

Deze aanpak is zeer succesrijk en dit binnen de familie reeds jaren na elkaar. Om het feest niet té uitbundig te maken publiceren we de resultaten van huidig seizoen dat nog maar 2 maanden gestart is.  Eerst de topresultaten van de ploeg van José en dan nog de knaluitslagen van de ploeg van Stijn, van een prijzenfestival gesproken :

  • Resultaten duiven José Van Laere

8-4     Peronne 273 jaarse : 6,7,8,9,10,11,11,13,14,15,17,18,19,20,22,23,24,25,26,27,28,29,34,36,39,… (38/42)

8-4     Peronne 338 oude : 8,9,10,11,12,14,15,16,17,18,19,21,22,24,25,26,27,34,34,37,39,… (33/36)

22-4   Clermont 302 oude : 2,3,6,8,10,10,12,13,14,17,18,18,21,22,23,24,25,37,42,43,44,45,49,50,52,… (44/66)

22-4   Clermont 250 jaarse : 2,5,7,8,9,10,11,13,14,26,27,33,..(31/41)

29-4   Ecouen 162 jaarse : 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,12,13,14,15,18,19,19,19,22,23,23,23,26,27,28,29,30,… (38/40)

29-4   Ecouen 281 oude : 2,3,3,5,6,7,8,9,12,14,16,18,18,20,21,22,23,24,27,28,33,35,36,37,38,39,40,… (56/65)

6-5     Clermont 177 oude : 1,2,3,5,6,… (9/13)

13-5   Fontenay 460 jaarse : 2,5,8,10,12,13,18,23,27,31,34,38,40,41,43,44,46,47,48,… (29/37)

13-5   Fontenay 689 oude : 2,3,5,6,7,11,12,18,19,21,21,23,23,28,32,34,36,39,41,45,47,48,49,51,56,57,58,60,63,…(48/61)

20-5   Fontenay 265 oude : 4,7,8,11,14,23,25,26,27,28,… (26/36)

20-5   Fontenay 267 jaarse : 5,6,8,19,20,22,23,25,26,… (18/25)

27-5   Orleans 458 jaarse : 3,6,7,10,17,19,20,21,27,32,39,104 (12/27)

27-5   Orleans 355 oude : 3,6,7,8,9,17,19,21,22,26,29,30,33,… (21/42)

27-5   Orleans 3367 oude : 9,19,20,21,22,30,64,78,86,88,103,116,131,169,304,… (19/42)

27-5   Orleans 4813 jaarse : 10,19,20,26,71,81,82,84,103,143,186,627 (12/27)

  • Resultaten duiven Stijn Van Laere

8-4     Arras 157 oude : 2,3,4,7,11,12,12,14,15,17… (14/20)

8-4     Arras 188 jaarse : 1,2,4,6,7,10,14,17,22,23,… (21/32)

22-4   Clermont 302 oude : 1,5,9,15,16,20,26,28,28,30,35,36,… (22/40)

22-4   Clermont 250 jaarse : 4,6,15,16,16,19,20,31,… (14/25)

29-4   Clermont 237 oude : 2,2,4,5,6,7,8,12,13,16,17,18,19,27,29,30,34,… (24/35)

29-4   Clermont 261 jaarse : 1,2,3,4,8,9,19,22,23,… (18/26)

13-5   Fontenay 689 oude : 1,4,8,9,13,13,15,17,20,29,44,61,64,64,74,… (30/38)

13-5   Fontenay 460 jaarse : 1,3,6,9,11,51,57,72,… (18/25)

20-5   Fontenay 267 jaarse : 1,7,11,12,13,14,28,29,30,32,33,… (15/19)

20-5   Fontenay 265 oude : 1,2,3,6,10,15,16,17,18,33,34,35,35,37,37,… (21/25)

27-5   Orleans 355 oude : 4,5,10,18,24,27,28,32,39,44… (15/24)

27-5   Orleans 458 jaarse : 4,5,24,31,… (9/19)

Bij wijze van voorbeeld publiceren we hierbij de pedigree en de uitslagen 2017 van een tweetal toppers van José. Het hoeft geen betoog, dat gelet op het veelvoud aan topprijzen, er een ganse resems kopvliegers een plaats in deze reportage zouden verdienen.

  • 4255028 2014

Vloog voorheen 6 x 1e en 26 keer in eerste 10 % !

11 Peronne 338 d

6 Ecouen 281 d

7 Fontenay 689 d

17 Orleans 355 d, provinciaal 64 van 3254 d

 

  • 4100949 2015

6 Clermont 295 d

26 Clermont 250 d

19 Ecouen 162 d

2 Clermont 177 d

10 Fontenay 460 d

27 Orleans 458 d, provinciaal 103 van 4648 d

10 Fontenay 103 d

Van één zaak zijn we na ons bezoek overtuigd, de uitdrukking “wanneer de duivensporter evenveel inzet vertoont zoals zijn duiven, dan is de kans op slagen zeer groot” is hier zeker van toepassing. Gepassioneerd en topgeorganiseerd, niets wordt aan het toeval overgelaten om kopprijzen te spelen bij José, Nathalie en Stijn. Dat bewijzen ze reeds jaren op naam van Stijn en nu sedert enkele jaren ook op de hokken van José.

Proficiat vanwege het Herbotsteam !

De dakverluchting vooraan en achteraan

Geert Dhaenens