Joost De Smeyter (De Smeyter – Restiaen) haalt snoeihard uit op loodzware Barcelona 2018 en wint 1e internationaal duivinnen (2e internationaal algemeen)

Wanneer we dit verslag van de Barcelonastunt van Joost aan het finaliseren zijn worden we door de resultaten in snelheid gepakt. Joost speelt namelijk de 1e internationaal Narbonne oude duiven en zet terug een spectaculair resultaat neer met oude en jaarduiven.

We waren onlangs op bezoek n.a.v. de superuitslag die Joost (weeral) neerzette op de loodzware Barcelona-vlucht 2018.  Waar de editie van 2017 eerder een speciale editie was, met veel duiven die hun thuisbasis nooit bereikten, en een zeer traag wedstrijdverloop,was de editie 2018 er een uit de goede oude doos.

Reeds wekenlang zeer warme temperaturen, zon over de ganse vlieglijn en gloeiend hete temperaturen met bovenop nog een flinke portie noord- of noordoostenwind.  In duivenmiddens is genoegzaam bekend dat je dan enkel de kop kan spelen met duiven in topconditie en die dan ook nog gezegend zijn met de talenten om bij een dergelijke zware wedstrijd urenlang in de hitte te blijven doorgaan. Ze worden wel eens de ‘hangers’ genoemd, in staat om urenlang in zware omstandigheden te blijven vliegen.

Dit was ooit het doel

Joost is ooit gestart met het doel te schitteren op de zware fond. Dit was ooit het doel van het uitbouwen van een brede stam duiven die dit zware werk aankonden. Hiervoor werden kilometers gereden, hokbezoeken afgelegd, duivenverkopingen bezocht in binnen en buitenland, steeds op zoek naar dé duiven die dit zware werk konden verteren.  Er werd een stam uitgebouwd met enkele sterkhouders uit de regio Oudenaarde-Ronse en nadien aangevuld met het beste van het beste op de zware fond van België en Nederland.  Namen als Kurvers – Deweerd, Jan Ernest, Wijnands, Vervisch en nog zoveel meer werden kunstig verweven tot een sterke stam duiven waarbij de namen van de winnaars werden gebruikt om een brede basis uit te bouwen. Kleppers als de Joost, Grand Cru, Peggy, Elsie, Persup, Laval, en nog velen meer waren de bouwstenen van deze sterke fondstam.

Toen het al enkele jaren echt zeer goed begon te lukken werd zwaar geinvesteerd, in eigen naam en soms in samenwerking, is de asduiven op de zware fond.  Jaren naeen werden deze toppers bijgehaald om toch nog maar enkele procenten beterschap te kunnen toevoegen aan de reeds bestaande coctail van successen.

De hand van de meester

Hoe relatief jong Joost nog is in de duivenmiddens, hij is ondertussen toch wel een vat vol ervaring en kan niet meer van het podium van de internationale fondtop weggeduwd worden. Jaren na elkaar bewijst hij dat de zware fond discipline een kunst op zichzelf is.  Ook is hij voor zichzelf uitermate kritisch. Een typerende uitspraak is deze waarbij de spelers zichzelf te weinig in vraag stellen bij het falen of mislukken.  Er worden té gemakkelijk excuses gezocht buiten het eigen hok, de eigen verzorging.   Occasioneel kan er als eens met de vinger gewezen worden m.b.t. een onverantwoorde lossing, doch dit is de minderheid van de gevallen.

In veel gevallen durven de spelers zelf niet kritisch genoeg zijn voor zichzelf.  Joost stelt zichzelf constant in vraag, zijn aanpak constant in vraag, en evalueert, analyseert constant zijn eigen wijze van verzorging.  Wat kan beter, wat kan nog bijgeschroefd worden, waar en waarom liep iets fout ?  Een zeer verstandige en gezonde attitude die ertoe leidt dat je steeds met een scherp oog je verzorging en je duiven analyseert.  En het is een systeem dat loont.  Je wint niet zomaar de 1e internationaal Bordeaux, de 1e internationaal Pau, de 1e internationaal Perpignan, de 1e internationaal Barcelona (duivinnen) en kraakvers de 1e internationaal Narbonne…. Wie doet dit hem na ?

De ontnuchtering op Barcelona 2017

De voorbereiding van de Barcelona 2017 was er een zoals de jaren voordien. Een ploeg voorbestemde duiven werd hetzij in nestpositie gebracht, hetzij op weduwschap voorbereid om de Barca-klassieker af te werken. Wekelijks werden ze ingekorfd op halve fond en zware halvefond om voldoende vliegritme op te doen (met vluchten zoals Vierzon, Bourges, Valence).  Traditioneel worden dan in de weken voor de inkorving enkele halvefondvluchten ingekorfd (genreToury). Traditiegetrouw worden in de laatste 3 weken voor de inkorving voor Barcelona geen medische ingrepen meer gedaan of althans vermeden om de forme op niveau te krijgen en de duiven de kans te geven zo sterk mogelijk ingekorfd te worden.  Er werden op Agen 2017 26 oude en 30 jaarlingen ingekorfd en Joost had niet het beste gevoel bij de inkorving maar hij kon de vinger niet leggen op wat er mis was. Agen werd omwille van de slechte weeromstandigheden pas op dinsdag gelost i.p.v. op vrijdag en op zondag werden de duiven voor Barcelona reeds ingekorfd.  Het resultaat op Agen was voor de oude duiven goed, maar barslecht voor de jaarduiven (minder ervaring, minder op routine naar huis).  De jaarduiven kwamen zeer slecht naar huis en bij de oude duiven werd er minder gescoord (alhoewel minder verliezen dan bij de jaarduiven).  De thuisgekomen duiven waren ook zwaar uitgeput bij thuiskomst wat in normale omstandigheden niet het geval is.  De oude duiven waren nog op hun ervaring en routine naar huis gekomen, maar voor de jaarduiven was dit niet het geval.

Het voorgevoel van Joost voor Barcelona werd al vlug bevestigd.  De duiven kwamen er zeer traag door er waren niet fris bij thuiskomst.  Er waren op de eerste dag van aankomst maar 2 duiven thuis, wat nog niet zo abnormaal was gezien de zwaarte van de vlucht, maar daags nadien, toen de vlucht een min of meer normaal verloop begon te kennen was in Melden desastreus. Van de 10 eerst afgegeven duiven was er geen enkele thuis.  De vrees van problemen met de gezondheid werd bevestigd.

En dan moet je door de kater heen als verliezer en winnaar. Afzien bij de beesten weg…. noemen ze zoiets. Je analyseert je suf tot wanneer je stapsgewijze de volledige voorbereiding op een rijtje zet.  Plots begon het Joost te dagen en kwam hij tot de vaststelling dat zijn duiven enkele voorbereidingsvluchten hadden gevlogen en water hadden gedronken aan een inkorflokaal dat mogelijks bedorven of vervuild kon zijn. De test werd genomen en dit vermoeden werd bevestigd… het water was besmet met een colibesmetting wat de duiven volledig onderuit had gehaald. Gedane zaken nemen geen keer, enkel zorgen dat dit niet meer kan gebeuren was de boodschap.

Hoe lastig dit voorval het seizoen 2017 typeerde kon Joost toch nog het seizoen afsluiten met de titel van Algemeen Kampioen van België KBDB op de fond…..

Afstanden (600 – 750 km) die niet onmiddellijk het ideale actieterrein zijn van de duiven van Joost, en toch de beste van België worden, je kan je kans altijd wagen, een evidientie is dit niet.

Barcelona 2018, eentje om in te kaderen

De editie 2018 is er een geweest zoals het ganse seizoen er heeft uitgezien met de oude duiven nl. keihard en voor de toppers in forme.  En dat is nu net het geliefkoosd actieterrein van de duivenstam van Joost.  De voorbereiding verliep zoals het hoorde, zij het dat er een bijna nieuwe ploeg diende samengesteld voor de wedstrijd uit Barcelona na het debacle van vorig jaar.  Er werden 46 duiven voorbereid (ingekorfd) opgedeeld in 2 ploegen nl. 36 nestduiven en 10 duiven op weduwschap. Een vaststelling : de eerstgekomen 7 duiven waren nestduiven, de dagzelf waren 8 van de 10 weduwschapduiven thuis en 14 van de 31 nestduiven.  De nestduiven werden traditiegetrouw ingekorfd op een jong van 3 à 6 dagen. De weduwschapduiven kregen de dag van de inkorving gedurende een 5-tal uur hun partner met nestschotel en wat randanimatie in de vorm van tabakstelen. Medisch werd de laatste 3 weken niets meer ondernomen (de duiven worden wekelijks op zondag door de veearts gecontroleerd).

Als supplementen krijgen de duiven de Belgavet-producten toegediend waarbij Joost reeds enkele jaren adviseert bij deze firma omtrent de samenstelling. De eerste dagen na de vlucht krijgen de duiven ook Wonderpigeon in de drinkpot.

Als voeder wordt reeds jarenlang het Versele-gamma gevoederd (Champion IC, Master Black Super Excl, zwarte mais, fijnzaad) en ook de Standaard Mariman Sport en Kweekmengeling. Deze mengelingen worden verdeeld toegediend om de duiven zo lang mogelijk zoveel mogelijk voedsel te laten opnemen. Voorafgaand aan de inkorving worden de duiven nog geregeld met eigen vervoer enkele kilometer weggebracht en dat meestal overdag (niet ’s morgens vroeg of ’s avonds laat).

Deze voorbereiding leidde tot een verbazingwekkende uitslagenreeks nl. :

  • Lokaal 138 d.: 1-2-3-4-5-6-7-9-10-11-13-14- enz..(25 van de 46, 12 per 10-tal)
  • Provinciaal 1.484 d.: 2-4-5-8-9-14-26-35-42-43-54-58-59-81-83-95-117-130-142-147 enz… 25 van de 46, 5 x top 10, 16 x top 100 en 20 per 10-tal)
  • Nationaal 7.429 d.: 2-9-12-21-22-50-88-126-152-155-226-256-258-336-343-399-512-582-666-692 enz… (25 van de 46, 4x top 25 en 20 per 10-tal)

Internationaal werd de 2e prijs behaald van 15.707 duiven.

Floorke (BE16-4139838) wint 1e internationaal duivinnen en 2e internationaal

Het is een echte beauty. Een mooi blauw duivinnetje, klein van model, zijdezacht, zeer goed gebouwd en met mooie fijne slagpennen. Ogen als pareltjes, maar vooral met een ijzeren doorzettingskracht. Ze was om 9.49 u ’s morgens op het appel en wint hiermee de 1e internationaal duivinnen en 2e internationaal van het ganse peloton. Nadien volgde een spervuur aan aankomsten met bij de eerste 13 gekomen duiven 1e,2e,3e,5e,7e afgegevene, een bevestiging dat dit geen verrassingsaanval bleek te zijn, maar een zeer goed voorbereide prestatie.

Floor heeft als vader de Zoon Grand Cru (lijn 1e internationaal Bordeaux) met een vleugje Nasdaq Casaert. Als moeder heeft ze de Wonder Lady die stamt uit de Persup/Joost-lijn, of de echte oude stamlijnen van dit hok.

 

De echte oude stamlijnen met een snuifje vreemd bloed zetten de toon

Bij wijze van illustratie geven we hierna de pedigree’s van de volgende 4 duiven die werden geklokt op Barcelona en allen top, top, top vliegen op nationaal en internationaal vlak. Een vaststelling : het zijn de oude basislijnen die het doen, hier en daar aangevuld met een snuifje van de topinvesteringen die Joost in de voorbije jaren deed in topduiven. Geniet van deze bloemlezing :

  • Pouli Barca (BE15-4088191) 9e nationaal

  • Nicegirl (BE15-4088490) 12e nationaal

  • Beauty Joost (BE16-4139519) 21e nationaal

  • Kleindochter Peggy (BE13-4290235) 22e nationaal

Dit alles is duidelijk het resultaat van een doordachte kweekstrategie gestoeld op enkele vaste pijlers die dan aangevuld worden met het beste van het beste wat op internationaal fondvlak te vinden is.

Een grandioze bekroning van veel inzet en een zoetsmakende zege na de kater van Barcelona 2017.

Ondertussen weten we nog beter, namelijk de 1e internationaal Narbonne die vorig weekend werd behaald. Meer info hierover kan je vinden in de betreffende reportage met foto’s en film op de Herbots-website.

 

Proficiat aan Elsie, Joost, Jo en alle betrokkenen vanwege het Herbotsteam !

Geert Dhaenens