Johny Van Haverbeke uit Maldegem: 1ste Provinciaal Vierzon Oost-Vlaanderen 7057 oude duiven

 

Goed begonnen is half gewonnen! Dat moet de sympathieke Johny Van Haverbeke uit Maldegem ook gedacht hebben. Nu niet dat Johny “slecht” bezig was want al jaren draait zijn duivenkolonie op een hoog toerental. Maar als je meteen de eerste belangrijke afspraak van het nieuwe fondseizoen wint weet je dat de conditie van de duiven top is en dat de rest van seizoen veelbelovend is. De eerste maal dat deze Meetjeslander de kop aan het fondvenster stak was in 2012, toen behaalde zijn “Blauwen” de 4de plaats bij de nationale asduiven K.B.D.B fond oude duiven. Een leuk weetje tussendoor, een kleinkind van deze “Blauwen” won het voorbije weekend de 1ste prijs vanuit Arras tegen 625 duiven.

Johny ontdekte als jong gastje de duivensport niet via zijn vader of grootvader maar wel via zijn toenmalig buurman Andre Versluys. Johny was al snel “gebeten” door de duivenmicrobe en begon hij bij zijn ouders om een eigen hokje te “zagen”. Op zijn veertiende werd zijn droom werkelijkheid, hij werd zelfstandig duivenmelker. Eerst werden de vitesse en halve fond als doelen gesteld. In het begin betaalde hij wel wat leergeld maar al snel kon hij zijn naam tussen de kopprijzen plaatsen. Nadat hij alles “gewonnen” had op de kortere afstanden richtte de automekanieker (Johny’s beroep) zijn pijlen op het zwaardere werk. Al snel stond hij daar ook tussen de “grote mensen”, zie de prestaties van den “Blauwen”. Vorig jaar werd het zelfs heel close voor een nationale overwinning. Op Limoges II snelde zijn “602/14” naar de 3de plaats op de nationale uitslag. Met de conditie die de vliegploeg nu reeds etaleert zou het wel eens kunnen dat ik snel terug naar Maldegem mag rijden!

 Kweekhok; veel namen maar toch één geheel

Als ik Johny vroeg welke namen of rassen er op zijn kweekhok zaten, kreeg ik toch een ferm lijstje voorgeschoteld. Toch zitten er maar tien koppel kwekers. Van de vele namen heeft Johny één geheel gemaakt. In al die kweekduiven zitten onderstaande namen wel ergens verweven. Het vertrouwen in zijn kweekbasis moet bij Johny wel heel groot zijn want hij vertrouwde me toe dat het nu toch al enkele jaren geleden is dat er iets “nieuws” bijgekomen is.

  • Coussens-Desaer, Nevele
  • Schoors-Dewaele, Adegem
  • Jos & Jan Loobuyck, Aalter
  • Gyselbecht-Madeira, Ruiselede
  • Dobbelaere-Debuck, Oedelem
  • Dirk Moens, Grimbergen
  • Hendrik Mortier, Sint-Kruis
  • Dobbelaere Noël, Maldegem
  • Oswald Haers, Philippine
  • Van Hoecke Richard, Maldegem

Weduwnaars

Na een strenge selectie eind 2016 zaten er 40 (waarvan 23 oude) doffers klaar om voor dit seizoen volop de strijd aan te gaan. Alvorens de ruiperiode in te gaan, mogen de weduwnaars na het seizoen nog een jong kweken.  De meeste doffers blijven tijdens de wintermaanden gewoon op het hok. Enkel op het hok waar jaarlingen tussen komen verhuizen de oude een paar weken naar een volière. Zo kunnen de jaarlingen rustig wennen aan hun nieuwe woonomgeving. De duiven komen niet buiten in de winter. Vanaf maart beginnen zachtjesaan de trainingen, wel enkel s ’avonds.  Eenmaal de temperaturen in mei wat “warmer” zijn, trainen de weduwnaars tweemaal per dag. De voorjaarskoppeling gebeurde dit jaar begin februari, er mag dan maximaal tien dagen gebroed worden. Als de weergoden in april enkele dagen goed weer voorspellen, komen de duivinnen een vijftal dagen op het hok. Johny start dan met de eerste leervluchtjes ter voorbereiding van het nieuwe seizoen. Johny korft het liefst zijn doffers rustig in, daarom krijgen ze hun partner niet te zien. Op de dag van thuiskomst krijgen alle weduwnaars op het hok hun duivin te zien, alsook de thuisblijvers. Zo houdt hij alle doffers “scherp”!

Jaarse duivinnen en jonge duiven

Ook Johny is al enkele jaren geleden gestart met het duivinnenspel. Zo heeft hij een apart hokje (24) waar er totaal weduwschap gespeeld wordt. Maar het zijn vooral de 12 duivinnetjes die voor de kopprijzen zorgen. Opmerkelijk want het zijn een ploegje zomerjongen van vorig jaar. Er werden dit jaar zo’n 70 jonge duiven gespeend. Deze worden op de traditionele manier verduisterd en gespeeld op het systeem van de “schuifdeur”.

Gezondheid

Nadat Johny me zijn medisch schema had uitgelegd, kon ik maar tot één conclusie komen; niet wachten tot er eventuele problemen de kop opsteken! Ik verduidelijk me even, in het voorjaar krijgen de vliegduiven een kuur en een inenting tegen paratyfus. Vooraleer hij start met de leervluchten krijgen ze “TKL” (Tricho-kop-luchtwegen) van dierenarts Dirk Moens in het drinkwater. In het seizoen worden deze drie “aandoeningen” onder controle gehouden door een driewekelijkse kuur van twee dagen, opnieuw met “TKL”. Ook krijgen de duiven bijna wekelijks een ontsmettingsmiddel, in de vorm van de “gele druppels”. Als Johny iets opmerkt gaat hij op controle bij Dirk Moens (Grimbergen) of bij Anthony De Schrijver (Maldegem).

Regelmatig fijn gesnipperde bieslook

Ik vroeg Johny waarom hij driemaal per week fijn gesnipperde bieslook aan zijn duiven geeft. Zijn antwoord was simpel; mijn vader deed het ook en de duiven zijn er verzot op. De “modernere” bijproducten staan in het teken van het herstel na de vlucht en het opbouwen naar de volgende opdracht. Daarvoor gebruikt hij de “Omega 3-olie”, “Carbo Power” en “C-M-K” van dr.Brockamp. Ook van “Energetica” van de firma Orthophar is deze kampioen zeer tevreden. Verder staan de klassieke bijproducten zoals lookolie en appelazijn regelmatig op het menu.

Voedingsmethode

Om de vliegduiven hun overtollige wintervet kwijt te spelen krijgen ze in het voorjaar (tot de eerste vlucht vanuit Arras) een langere periode de zuiveringsmengeling “Casaert” van de firma Vanrobaeys voorgeschoteld. “Daarvan trainen ze ongelooflijk”; waren de woorden van mijn gastheer. In het fondseizoen bestaat het menu vooral uit twee Natural-mengelingen. Namelijk de “Conditioner GL Special” (sport) en de “Finesse Light” (lichtere kost). De dag van thuiskomst eten ze “Conditioner GL Special” aangevuld met sportmengeling van Versele-Laga. Vanaf dag twee is het steeds de lichtere mengeling “Finesse Light”, dit tot de laatste drie/ vier dagen voor een nieuwe inkorving. Deze laatste dagen is het opnieuw “Conditioner GL Special” met een beetje “Sport” van Versele-Laga aangevuld met enkele pinda’s. Om er voor te zorgen dat zijn weduwnaars de laatste dagen goed blijven eten wordt er steeds op de vloer gevoederd. Door op de grond te voederen ontstaat er een onderlinge strijd om zoveel mogelijk te eten. Het is door zulke details dat kampioenen zich onderscheiden.

De provinciale winnaar: “4O15222/15”

Het is deze struise donkere doffer met bovenstaand ringnummer die de champagnekurken te Maldegem deed knallen. Hij ging als 2de afgegeven van 23 stuks de mand in. Hij beschaamde het vertrouwen niet en knalde naar de 1ste provinciaal vanuit Vierzon tegen 7057 oude duiven. Gelost om 8:30u maakte hij na 451 km om 13:08:34 u zijn ereronde boven het Maldegemse luchtruim. Met een gemiddelde snelheid van 1621,99 m/m was hij een zucht sneller dan Bert Van Den Berghe (Wortegem-Petegem) en Anno-De Bouver (Nazareth). In zijn stamboom vind je verschillende namen en rassen. Langs vaderskant is het Robert De Laere (via Noël Dobbelaere), Jens-Jan Loobyck en Hendrik Mortier. De provinciale winnaar zijn moeder is afkomstig van de tandem Coussens-De Saer. In die superieure kweekduivin vind je de Herbots King terug en Geert/ Clara Philips. Vorig jaar liet den “222/15” al een staaltje van zijn kunnen zien. Hij won de 1ste prijs vanuit Fontenaye (129d.) maar vooral zijn 278ste / 6949d. nationaal vanuit Limoges was een eerste teken dat hij kon “vliegen”. Na deze Limoges moest hij normaal nog de nationale wedstrijd vanuit Brive vliegen maar enkele dagen voor de inkorving was hij te hevig bij het verlaten van het hok. Hij vloog in al zijn hevigheid tegen de hoekpunt van het raam, met als gevolg een serieuze blauwe plek en een stevige knobbel (die er trouwens nog staat).

Nog twee ferme atleten!

Wat opvalt is dat deze drie cracks allemaal dichte familie zijn van elkaar. Ik denk dat Johny nog vele jaren gaat genieten van deze fantastische kweeklijnen.

4314495/12

Deze schitterende doffer heeft een erelijst waar velen enkel maar kunnen van dromen!

4213602/14

Vorig jaar leverde deze doffer een prestatie om u tegen te zeggen. Als laat jong van 2O14 (rustig geleerd in 2015) presteerde hij het als achttienmaander om de 3de prijs nationaal te vliegen vanuit Limoges!

Resultaten 2016/17

Johny, proficiat vanwege het HERBOTS-team met deze mooie overwinning. Ik denk dat we elkaar snel teug gaan zien! Zet maar al iets “goed” in de ijskast.

Kris Steeman, Zele