NIEUWS KERSTHAPPENING 2017: John Meurysse (Oeselgem) : met de kleine korf, maar wel een korf met een gouden randje

De conclusie van deze ganse reportage zou eigenlijk heel eenvoudig kunnen zijn nl. bij John wordt gewerkt volgens het economisch principe “met een minimum aan middelen een maximum aan rendement halen”.

John is 42 jaar jong en toch lijkt het alsof hij reeds heel lang meedraait in het koppeloton van de duivensport. Het is reeds een ruim aantal jaren dat hij jaarlijks top is op de provinciale en nationale halve fond en dagfond.  Ook in de duivenmiddens is John gekend als een sympathieke compagnon met over veel zaken een nuchtere en doordachte mening.

En om op te warmen hierna enkele topresultaten van het seizoen 2017

Top 10 provinciaal in 2017

1. Prov. Saumur 1850 jonge duiven

2. Prov. Saumur 1850 jonge duiven

3. Prov. Clermont 8663 jonge duiven

4. Prov. Narbonne 804 jaarlingen

4. Prov. Tours 3478 jonge duiven

5. Prov. Chateauroux 4238 jaarlingen

9. Prov. Jarnac 1037 jaarlingen

Erfelijk belast !

John is inzake duivensport ook nog één van de relatief jonge mannen die erfelijk belast is.  In het café annex beenhouwerij van zijn grootvader in Asper-Gavere was het duivenlokaal en zijn grootvader en vader waren harde spelers op de halve fond en zware halve fond.  John speelde vrij vlug samen met vader Willy, maar toen hij veel te vroeg zijn vader aan een plotse dood verloor was het even heroriënteren.

John was heel veel bezig geweest met de randverzorging van de duiven maar het echte ‘soigneren’ deed vader Willy.  Met de hulp van een aantal goede vrienden werd hem vlug het voederen e.d. aangeleerd….en ja, John is nogal vlug van aanleren. Hij bewees alras dat hij het zou kunnen.

Samen met zijn Kahtleen werden ze de trotse ouders van 3 flinke zoontjes die allen heel sportief zijn. Het aanwezig zijn en steunen bij hun drukke sportbezigheden, hen met de beste zorgen omringen in het dagelijks leven en dan zelf nog een drukke job hebben doet bij menigeen de vraag rijzen ‘wanneer heb je dan nog tijd voor duiven’ ?

Met goede ingrediënten kan je het best koken

Wanneer de basisingrediënten goed zijn en de stielkennis aanwezig is, dan is de kans op een goed resultaat veel hoger. Dat is ook de visie van John, je moet goede duiven hebben en dan je energie en inzet zeer efficiënt en effectief gebruiken. De kolonie is eerder klein te noemen. Groter kan ook niet of het is binnen het tijdsbestek niet meer beheersbaar. Door deze beperktheid in aantallen is het mes van de selectie vlijmscherp. Duiven die wat minder goed in de hand voelen gaan er sowieso uit, duiven die enkele keren sukkelen met de gezondheid verlaten vlug het erf…en dan is er nog de selectie met de korf.

Er zijn 16 kweekkoppels beschikbaar en er worden enkel uit de kweekduiven duiven geringd voor eigen gebruik. De vliegploeg bestaat uit 8 oude duiven en 12 jaarlingen gehuisvest op 2 kleine tuinhokken.  De ploeg jonge duiven bestaat uit 50 stuks.

In de winterperiode neemt de verzorging ’s morgens welgeteld 10 minuten in beslag (van 6.50 u tot 7 u), dan is het tijd voor het gezin en het werk. De duiven krijgen éénmaal daags eten.

In de maanden van het speelseizoen (vanaf mei) trekt John wat meer tijd uit voor de verzorging. Evenwel gaat hij steevast met zijn gezin een 10-tal dagen met vakantie begin juli.  In het seizoen duurt de verzorging ’s morgens een half uur en ’s avonds een uur.  De weduwnaars vliegen éénmaal daags van 19 u tot 20 u. Het is geen verplichte training maar dit ritme aanhouden is geen probleem. Bij het inkorven worden geen duivinnen getoond (enkel de nestschotel). 

De jonge duiven worden verduisterd van zodra ze gespeend worden tot de langste dag en worden nadien bijgelicht. Ze worden vanaf de halve fond op weduwschap (de schuifdeur) gespeeld.

De voorkeur van John ligt op de halve fond tot dagfond en in deze disciplines weet hij best zijn mannetje te staan. 

Waar haalde John zijn mosterd of liever zijn goede duiven ?

De basis van de vale en rode duiven nog steeds deze van zijn grootvader en vader (te herleiden tot duiven van wijlen De Baere Gebroeders uit Nokere en Marc Piens uit Zingem). Deze duiven zijn de basislijn in zijn stam (de Bounty-lijn) en het zijn ook deze die alle weer aankunnen tot de dagfond en zware fond. Zij werden aangevuld en met succes ingekruist met het beste van Gaby Vandenabeele (Dentergem - zoon en dochter Mister Magic, dochter Pablo), Norbert Ally  (Aarsele, succesvolle samenkweek), Vermeerbergen-Wilms (Mol),  Jozef Planckaert (Harelbeke) , en Charles Vanlancker (Heurne). Ook met de duiven van Jos & Jan Loobuyck (Aalter) pakt dit goed en werd uit Vaillant (rechtstreekse duivin van Loobuyck) het gouden koppel topduiven Dieumerci, en Dieudonné gekweekt.  Ook met een duivin van de Keikop van Jos & Jan lukt de kweek wonderwel.

Uit het topkweekkoppel Bounty x Vaillant werden  in 2011 en 2012  4 zonen en 1 dochter gekweekt , samen vlogen ze zonder dubbelingen

 • 8. Nat. Brive                           5287 duiven
 • 15. Nat. Brive                         5287 duiven
 • 21. Nat. Poitiers                      13135 duiven
 • 23. Nat. Brive                         5287 duiven
 • 26. Nat. Cahors                      7140 duiven
 • 51. Nat. Cahors                      7140 duiven
 • 53. Nat. Limoges I                  18390 duiven
 • 59. Nat. Tulle                          6972 duiven
 • 93. Nat. Brive                         8331 duiven
 • 113. Nat. Poitiers                    13813 duiven
 • 144. Nat. Bourges                  19655 duiven
 • 161. Nat. La Souterraine        9548 duiven
 • 169. Nat. Chateauroux           15902 duiven
 • 183. Nat. Poitiers                   13135 duiven
 • 220. Nat. Cahors                    7140 duiven
 • 290. Nat. Poitiers                   12379 duiven
 • 485. Nat. Limoges                  18390 duiven
 • 11. Prov. Blois                        3317 duiven
 • 16. Prov. Blois                        1085 duiven

 

In 2013 werd de 1e provinciale asduif fond behaald (4e nat asduif fond) met de Blauwe Poitiers (uit de Bounty-lijn met de Cunego-lijn van Charles Van Lancker)

(foto Blauwe Poitiers)

Dieumerci en Dieudonné overtuigden iedereen

Het was reeds even duidelijk dat John geen ééndagsvlieg was met zijn duiven. Het was in 2014 dat het vale broederpaar Dieumerci en Dieudonné wedijverden aan de top. Ze vlogen beiden keihard op de dagfond. Dieudonné werd uiteindelijk afgevlagd als 1e  provinciale asduif fond en 2e nationale asduif fond KBDB. Hun palmares was om duimen en vingers van af te likken.

 

Verzorging, back to basics

John heeft in de voorbije jaren ook al eens van alles geprobeerd en uitgetest. We worden constant overstelpt met methode’s, supplementen, en nieuwigheden die ons het Olympisch goud beloven, maar de waarheid is anders.

Ondertussen is het voor John duidelijk dat de basis goed moet zijn nl. de goede duiven, strenge selectie en dan enkele vaste regels in de verzorging. Niet teveel poespas meer want meestal is dit overdaad en overbodig.

Als voeders wordt dagelijks de Vandenabeele-mengeling van Beyers gevoederd. Het opvoederen van de duiven naar de vlucht toe gebeurt met Dhoca Fond Plus. Bij thuiskomst krijgen ze recoverygelules opgestoken.

Voor het seizoen worden de duiven door de veearts streng nagezien op evt. kwalen. Er wordt niet preventief gekuurd maar indien nodig gebeurt dit wel. Tijdens het seizoen krijgen de duiven na een vlucht (tweewekelijks) op maandag een trichopilletje en op dinsdag een pilletje tegen de coccidiose. Door de beperkte vliegploeg is een individuele toediening geen enkel probleem en zeer effectief. Indien nodig bij eventueel last van kopziektes worden de traditionele gekende producten gebruikt en wordt vooral geluisterd naar het advies van de man in de witte kiel…

Talrijke referenties op andere hokken, bewijs van kwaliteit

Geen mooier eerbetoon en grotere voldoening dan de prijzen die andere spelen met jouw duiven.  Door de strenge selectiemethode van John is er kwaliteit aanwezig, dat staat buiten kijf.  De selectielat wordt constant hoger gelegd en dan is het ook niet verwonderlijk dat anderen lukken met deze duiven. Er zijn toch al heel wat mooie referenties die we kunnen vermelden en dat doe John zelf ook ongelooflijk veel plezier.

 • Bert Penne (Nederhasselt) speelt in seizoen 2017 de 1e provinciaal (4.802d), 1e zonaal (6.448d) en 2e nationaal (21.902d) op Argenton met Simmoneke. Zij is een dochter van een rechtstreekse duiver van John (gekocht op de kerstverkoop Herbots 2016) die een zoon is van Spider x Kikky.
 • Andre Baeckelandt (Gavere) speelt in seizoen 2016 met zijn Froome 1e provinciaal (1.943d), 1e zonaal 2.599 d en 6e nationaal (9540d) uit Chateauroux. De moeder van Froome is een rechtstreekse duivin van John. Ook in de andere provinciale winnaars van André zit steeds wel wat bloed uit de duiven van John.
 • Gaby Vandenabeele (Dentergem)
 • Gino Depestel (Ichtegem)
 • Schietse Jean-Marie & Dave (Zingem)
 • Camiel Verdonck (Nazareth)
 • Vermeerbergen-Wilms (Mol)
 • Herbots Gebroeders (nazaten Blauwe Poitiers)

Knap seizoen 2017

Kop van vitesse tot Narbonne. Het zijn weinig hokken gegeven dergelijke polyvalente duiven te hebben. Met de al bij al zeer kleine kolonie van John wordt dit wel gerealiseerd.

Met de jonge duiven was het echter een ferme valse start. De eerste ronde jonge duiven kwamen een tweetal dagen buiten toen John ze op een zaterdagmorgen losliet en vertrok met zijn zonen naar de voetbal. Enkele kilometer buiten Oeselgem kwam hij in een echte dichte erwtensoepmist terecht en vreesde het ergste voor zijn jonge duiven. Toen hij ’s middags thuiskwam waren alle duiven weg….en uiteindelijk mocht hij één duifje ophalen in Eeklo…al de rest was weg en bleef weg en diende noodgedwongen opnieuw gestart. En toch kwam het nog allemaal goed !

Enkele mooie resultaten 2017 ter bevestiging :

Saumur (468 km.)                  1850 d. 1, 2, 17, 38, 41, 71, 79, 122, 156, 188, 236, 293, … (12/21)

Tours (442 km.)                      3414 d. 57, 193, 216, … (4/9)

Limoges (621 km)                   3090 d. 108, 229, 290, … (4/9)

Chateauroux (475 km)           4238 d. 5, 72, 91, … (4/9)

                                               622 d. 1, 4, 6                         

Narbonne (867 km)                804 d. 4, 23 (2/2)

Pontoise (227 km.)                 18184 d. 46, 96, 161, 286, …

                                               313 d. 2, 5, 6, 17, 19, 20, 21, 23, 24, 26, … (20/28) 

Tours (442 km.)                      1483 d. 41, 84,…(3/6)

Tulle (600 km.)                       1717 d. 14, 123, 477 (3/4)

 

Vrees niet, volgend seizoen staat  hij er weer. De kwaliteit die daar huist, de gestrengheid waarmee de selectie gebeurt drijft de kwaliteit naar omhoog. Een kleine korf…maar dan wel één met een gouden randje !

Succes namens het Herbots-team !

VOLGENDE STRENG GESELECTEERDE DUIVEN BIEDT JOHN MEURYSSE TE KOOP AAN IN ZAALVERKOOP "KERSTHAPPENING 2017" IN FEESTZAAL "DE KAT" (Ophasselt) OP 26 DECEMBER (2e Kerstdag) 2017 !

3113043-17

3075146-16

3113100-17 OK

3113099-17 OK

3113088-17

3113068-17

3113111-17

3075142-16

 

Geert Dhaenens