JAN PAPPENS – HUNDELGEM 1e PROVINCIAAL CHATEAUROUX 4.283 OUDE DUIVEN

Hundelgem: In het weekend van 2 Juni werd in de provincie Oost-Vlaanderen de provinciale vlucht van Chateauroux gespeeld. Voor de categorie oude duiven werden er 4.283 eenheden ingekorfd en winnaar werd gekend kampioen Jan Pappens uit Hundelgem. Het is niet de eerste maal dat Jan een provinciale palm tegen het plafond spijkert want de laatste 8 seizoenen won hij maar liefst 6 maal provinciaal namelijk 1e Prov. Blois 988 oude (2010) – 1e prov. Orleans 3.951 jonge (2011) – 1e prov. Orleans 5.970 jonge (2013), 1e Prov. Blois 1.751 jaarse (2015) en in 2016 won zijn top duivin “Danira” 1e provinciaal Chateauroux tegen 7.617jaarse (tevens goed voor de 2e nationaal tegen 29.591 jaarse duiven).

Natuurlijk troffen we een overgelukkige Jan toen we hem bezochten voor deze reportage. Jan “het duivenspel zit toch eigenaardig in elkaar. Mijn duiven waren zeer goed aan het seizoen begonnen. Op de halve fond werd er zelfs eens met de eerste 3 prijzen tegen 455 jaarse duiven begonnen en op de provinciale vlucht vanuit Vierzon maakten ze me zelfs fier. Toen wonnen ze lokaal tegen 657 oude duiven 1-9-10-14-15-16-67 (7/7) en tegen 282 jaarse: 1-6-10-11-14-15-23-27-37 enz… (12/24). Met volle moed stond ik aan de inkorftafel van Bourges nationaal maar zowel mijn duivinnen- als mijn duivers team maakten een veel mindere uitslag. De reden is mij nog steeds onbekend, maar ondanks het mindere Bourges resultaat heb ik niets speciaals gedaan en gingen ze terug richting Chateauroux en kijk… de uitslag was er eentje om in te kaderen. Tegen 217 oude duiven: 1-5-13-18-34-55 (6/10) en tegen 320 jaarse: 2-23-25-33-39-40 enz.. (9/13). Provinciaal tegen 4.283 oude duiven werd het 1-60-284-365 enz.. (7/10).

ENKELE WEETJES OVER HET SYSTEEM

  1. Als sinds een paar jaar volgt Jan het systeem van totaal weduwschap. Bij de start van het seizoen zaten er 32 duivinnen en 32 duivers klaar. In deze groep 6 oude duivers en 9 oude duivinnen.
  2. Op 20/02 werden ze gekoppeld. Van Jan mogen ze vrij een duivin en een bak kiezen. Bij sommigen gaat dat vlot, bij anderen is er meer “twijfel” te ontdekken. Ondanks alle chaos wordt er niets geforceerd en eens het “vurigste” koppel een dag of 4 broedt worden alle duivers en duivinnen terug gescheiden. Sommigen hebben gebroed, anderen waren met moeite met elkaar gepaard.
  3. Eens de vliegploeg op weduwschap is trainen zowel duivers als duivinnen 1 x daags. De duivinnen trainen rond de middag en de duivers rond 18u.
  4. Ook worden ze eenmaal daags gevoederd. Over wat en hoeveel Jan voedert is moeilijk te omschrijven. Jan voedert puur op gevoel waarbij factoren zoals het weer, hoe zwaar was de afgelopen vlucht, welk weer wordt voor de volgende vlucht voorspelt allemaal een rol spelen. De basis is een mix van verschillende eiwitarme mengelingen en naargelang de inkorfdatum nadert wordt de eiwit arme mengeling verrijkt met sport- en energy mengelingen.
  5. Met uitzondering van een kleine groep vliegen de duivers meestal kleine halve fond. De duivinnen vliegen wekelijks grote halve fond.
  6. De vliegduivinnen zitten los op het hok. Dat hok is zo geconstrueerd zodat ze bijna geen plaats hebben om ergens samen te hokken en te paren.
  7. Duivinnen moeten wekelijks een lossingsplaats zien zodat ze hun overtollige energie kwijt kunnen en hun paringsdrift getemperd wordt. Duivinnen een week thuis laten is om miserie vragen.
  8. Qua bijprodukten staat er wekelijks vers gemaakte thee, oregano olie en Nutri Power (in poedervorm) op het menu.
  9. Medisch gezien wordt de man in de witte kiel voor de start van het seizoen bezocht en wordt er indien nodig behandeld. Tijdens het seizoen blijft -  zolang de prestaties goed zijn -  de medicijnen kast dicht. Mocht er gedurende een paar weken slecht gepresteerd worden, zal Jan in de wachtzaal van de dierenarts gaan zitten en zijn professioneel advies volgen.
  10. Duiven in conditie trainen goed en Jan houdt zijn vliegploeg tijdens hun dagelijkse training graag in het oog. De dag na Chateauroux, zondag, liet Jan zijn weduwnaars los en ze trainden super. Toen ze op het dak vielen schoten ze terug onmiddellijk de lucht in, net alsof ze een elektriciteit stoot kregen. Als je dat als liefhebber ziet, gaat je altijd wat beter slapen.  

Het weduwnaars hok

DANKZIJ “WILLY”

Jan vertelt verder: “Wanneer je als liefhebber over een groep kwaliteitsduiven beschikt gaat het allemaal wat makkelijker. Voor mij veranderde alles toen ik in 2000 duiver “Willy” kocht.  Toen mijn boezemvriend en duivenliefhebber Willy Sachem uit Zottegem overleed, stond mijn wereld even stil. De familie van Willy besloot alle duiven in totale verkoop te brengen… ik kende als geen ander de duiven van Willy en besloot de “Crack” aan te kopen. Hij werd de duurste uit de verkoop, maar ik kocht een winnend lot. De “Crack” werd als eerbetoon aan Willy omgedoopt tot de “Willy”. Deze duiver, een 100% Lucien Vermeiren ( Zottegem), groeide in geen tijd uit tot de stamvader van mijn kolonie.  De eerste 2 jongen die ik kweekte uit deze 5-voudige eerste prijs winnaar lieten meteen hun kwaliteiten zien… En generatie na generatie wordt dit winnaarsinstinct doorgegeven. Vroeger speelde ik nu en dan eens een 1e prijs, dankzij de nazaten van “Willy” won ik in de seizoenen 2015-2016-2017 maar liefst 79 zuivere 1e prijzen. “Eerste prijzen winnen”… het moet toch ergens in de genen verscholen zitten.
De kweeklijn van “Willy” werd de laatste jaren versterkt met duiven van sterk spelende liefhebbers uit de streek. Ook dit is steeds een zoektocht om te weten welke duiven perfect met de mijne kunnen gekruist worden.

“FRED”… HEBBEN WE HET LAATSTE VAN DEZE CRACK AL GEZIEN ?

Provinciaal winnaar is “Fred” (B16-4040141)…een schitterende blauwe duiver in de hand en een kerel waarvan we het laatste nog niet gezien hebben want hij toonde reeds zijn klasse op Vierzon waar hij ook de ereprijs tegen 657 oude duiven achter zijn ringnummer plaatste.

Jan: “Fred had zich deze winter zijn bak laten ontfutselen en zat wat troosteloos op de grond. Doch ergens begin Mei had hij toch terug een bak veroverd en sindsdien is hij super gemotiveerd om de kop van de uitslag te halen. Hopelijk kan hij dit seizoen nog een paar maal bevestigen.”

 

Jan…vanwege het hele Herbots team van harte proficiat en op naar de volgende “droom uitslag”.

 

Algemeen zicht van de vlieghokken. Rechts jonge duiven, midden duivinnen en rechts weduwnaarshok

Stefan Mertens