Freddy De Ketelaere (Eke-Nazareth) maakt op loodzware Barcelona ’17 een topuitslag

De Barcelona-editie 2017 zal de geschiedenis ingaan als één van de meest meedogenloze van de laatste jaren.  Alle omstandigheden waren goed voor de lossing en een loodzware maar faire vlucht kondigde zich aan.  De verwachtingen waren dat de eerste duiven zich op zaterdagvoormiddag rond 9 à 10 uur zouden aankondigen, maar het duurde lang, heel lang, té lang ?

De eerste duif in België meldde zich om 14.36 u in Wichelen bij Marc Cooman. Toen reeds was het duidelijk dat het een moeizame vlucht zou worden. Bij Marc Cooman was het een ervaren Barcelonavlieger. Ook bij de 2e nationaal, Barcelona-specialist Frans Bungeneers was het een ervaren duivin die de top haalde.

Wat er onderweg was gebeurd is niet duidelijk maar ongetwijfeld hebben de duiven zeer veel moeite gehad om de zengende hitte in Spanje en Zuid-en midden Frankrijk te trotseren. Dit gekoppeld aan een hevige kopwind en mogelijks hier en daar wel een onweer zijn velen op de dool gegaan.  Nu nog is maximum 50 % van de ingekorfde duiven thuisgeraakt wat de vlucht toch wel wat een rampkarakter meegeeft.

Druppelsgewijze werden nog aankomsten genoteerd, maar traag, heel traag !

Freddy haalt ze vlot binnen

…kan je wel zeggen in vergelijking met andere toppers. Om 15.40 u flitst er een duifje als een schicht naar de valplank. Het is een 3-jarig duivinnetje dat werd ingekorfd op een jong van 6 dagen dat als een bezetene aankomt. Het was in prima conditie en was uitermate gemotiveerd voor haar nest. Het was haar eerste Barcelona-deelname en onmiddellijk bingo, met een 1e prijs lokaal, en een 8e prijs nationaal.

Freddy korfde 26 duiven in en behaalde 14 prijzen nationaal, wat gelet op de omstandigheden een zeer mooi resultaat is.

De zaterdag arriveerden er 5 duiven in Eke nl. om 15.40u, 18.08u, 18.38 u, 19.49u, 21.15u. Daags nadien nog 6 en de daaropvolgende dagen nog 3. En daarmee is het ook gestopt. Op het ogenblik van ons bezoek was er nog geen duif bijgekomen na deze 14.  Heel opmerkelijk, wat er toch op wijst dat de duiven in zeer zware omstandigheden hebben vertoeft.

Lokaal resulteert dit in : 1,3,6,8,11,16,20,25,28,29,38,48,50,53 van 141 duiven (14/26)

Nationale prognose : 8,42,59,111,192…..14 prijzen per 4-tal of wat we een knaluitslag kunnen noemen.

Voorliefde voor de zware fond

Freddy is 70 jaar, uit het Gentse afkomstig, maar volgde de liefde van zijn leven naar Eke (Nazareth). Duivensport was een familietraditie die hij aanleerde bij zijn familie in Nevele.

In zijn buurt woont Gaby Vermeulen die in deze periode een knaller was op de halvefond met soms de 5,6,7 eerste duiven op Dourdan. Dit werkte zeer aanstekelijk bij Freddy en vrij vlug werd gestart met het duivenspel in Eke. Echter wel met een voorliefde voor de fond en de zware fond. Het meer gejaagde halvefondspel trok Freddy minder aan, hij had het meer voor het zware werk van de lange mars.

De start werd genomen met duiven van  Etienne Mortier (Zwijnaarde), Etienne Kindt (Astene) en Firmin Leroy (Astene). Een zeer goede basis want alle voornoemde waren toppers in hun periode. Een andere zeer sterke bouwsteen in de kolonie, en waarvan de resultaten momenteel nog steeds in grote getalle aanwezig zijn is de inbreng van de duiven van wijlen Honoré De Meyer (Meulebeke). Deze duiven vererven zeer goed en zijn geschapen voor het zware werk. In latere instantie werden met veel succes duiven bijgehaald bij Willems-Wijnands (huidig tandem Eyerckamp-Willems) die reeds jaren de top zijn op het zwarefondgebeuren. Ook van Marc De Backer zijn enkele duiven in de stam verweven. De meest recente bijgehaalde duiven zijn van Filip en Jelmer Porrez (Kruishoutem), Piet De Vogel (bloedlijnen Frans Bungeneers) en Sjaak en Sjaak Van de Velde (Breskens). Met deze laatste inbrengen zit Freddy in de fase van het uittesten.

Alles in functie van de internationale vluchten

Freddy heeft wat ‘last’ met het veelvuldig gezeul met de duivenkorven en houdt het liefst vrij eenvoudig. Hij legt zijn focus op de internationale vluchten met de klemtoon op Barcelona, Narbonne en Perpignan. Alles errond is opgebouwd in functie van deze vluchten.

De kolonie bestaat uit een 15-tal kweekkoppels, 45 oude duiven, 45 jaarduiven, en een 8-tal duivinnen die op nest worden gespeeld.

Er wordt niet vroeg gekweekt (koppeling maart van kweekduiven en vliegduiven) en uit allen worden 100 jonge duiven weerhouden.  De jonge duiven worden in hun geboortejaar opgeleerd tot ongeveer 300 à 350 km. De jaarse vliegen allen Tulle. In de winterperiode gaan de vliegduiven elke dag naar buiten en mogen ze volop genieten van de openlucht. Ook in de ruiperiode en tijdens de winterrust krijgen de duiven soms 1 maand aan een stuk thee in de drinkpot.

De vliegduiven worden opgeleerd op een jong (vluchten van snelheid, halvefond tot zware halvefond). Daarna pas gaan ze op weduwschap. Op deze wijze wordt de drive volledig gericht op de zware fond.  De ervaring bij Freddy wijst uit dat ze op Barcelona het best presteren wanneer ze een 6-tal weken op weduwschap zijn. Op de halvefond en zware halvefond worden geen prijzen gespeeld tenzij er eentje per ongeluk vooraan zou vliegen. Deze duiven zijn niet gemaakt voor het snelle werk, wel voor de marathons.

Als voorbereiding vliegen de oude duiven 1 x Clermont (of Pont St Maxence), 1 x Toury, Vierzon en gaan dan allen de korf in voor Valence. Freddy leert zijn Barcelonaduiven via de Rhonevallei omdat hij van de overtuiging is dat dit de meest gebruikte vliegroute is voor de Barcelonavliegers.  Dan is er rust tot Barcelona.

De vliegduiven trainen tweemaal daags. In de beginperiode worden ze wat aangemoedigd maar bij stijgende forme is het trainen dan ook geen probleem meer.

De voorbereiding wordt medisch opgevolgd door veearts Johan Van der Cruyssen uit Oosterzele. In het begin van het seizoen wordt op controle gegaan en 3 weken voor Barcelona is dit terug het geval. Meestal wordt dan een 3-daagse kuur tegen tricho gegeven van andere kwalen hebben de duiven relatief weinig last. Freddy volgt 100 % het advies van Johan.

Er wordt steevast het gamma Versele/Vanrobaeys gevoederd.  Acht à 10 dagen voor de inkorving krijgen de duiven vollebak gevoederd met de laatste 3 dagen Top Energy als voeder. Af en toe wordt Recupfly gegeven en occasioneel al eens vitamines alhoewel dit allemaal relatief beperkt blijft. Vooral goed en krachtig voer is voor Freddy van het hoogste belang omdat hij ervan overtuigd is dat dit voldoende krachtbronnen bevat om de duiven ideaal voor te bereiden.

De Rosten Barcelona en Cato als speerpunten

Twee duiven die bepalend zijn voor de huidige fondstam bij Freddy zijn ongetwijfeld de Rosten Barcelona (948/06) en de topduivin Cato (150/09).

De Rosten Barcelona was zelf een begenadigd vlieger met o.a. :

 • 35e nat Narbonne ‘08
 • 12e nat Barcelona ‘09
 • 4 keer Barcelona lokaal Gent
  • 2008  1e
  • 2009  1e
  • 2010  4e
  • 2011  10e

Hij is ondertussen de vader, grootvader van diverse duiven die de kilometers aankunnen zo o.a. de duivin die dit jaar 8e nationaal vliegt.

Duivin Cato is dan weer een ander verhaal. Zij is een rechtstreekse Willems-Wijnants (Eisden) en vloog in 2012 de 1e internationaal duivinnen en 2e internationaal op Barcelona. Zij is uit de lijn van de Coppi, de Blauwe Vanoppen en de Barcelona op dit topfondhok.

Zij is ondertussen ook uitgegroeid tot een kweekduivin die gemakkelijk haar kwaliteiten doorgeeft aan haar nazaten. Zo is de vader van de 8e nationaal 2017 een inteeltduiver naar Cato.

De BE 14-4262864- duivin vliegt 8e nationaal en was koploper van 4 duiven in de eerste 111 nationaal Barcelona 2017

Het was de eerste keer dat dit rank maar zeer zacht en goedgebouwd duivinnetje een tochtje naar Spanje mocht maken. Ze was duidelijk heel goed gemotiveerd en werd ingekorfd op een jong van 6 dagen.  Bij thuiskomst zoefde ze als een raket de spoetnik binnen om haar nest terug te gaan bezetten. Ze was in prima staat bij thuiskomst en had blijkbaar deze zeer zware vlucht goed verteerd.  Hiermee wordt terug het cliché bevestigd dat topduiven in goede conditie veel minder lijden dan duiven die later aankomen ?

Haar vader is een inteelt naar Barcelonawinnares Cato en de lijn van de Rosten Barcelona. Haar moeder is tevens een distillatie uit de Rosten Barcelona en de Willems-duiven.  Een bevestiging van de sterkte en cohesie van deze bloedlijnen.

Zij opende de aankomsten van een mooie serie duiven op een loodzware Barcelona waarbij de duiven van Freddy nogmaals bewezen het zware werk niet te schuwen en op hun best zijn als er keihard moet geknokt worden.

Hoe de passie voor Barcelona omgezet wordt in mooie resultaten en een meer dan verdiende glimlach bij de bescheiden Freddy.

Proficiat vanwege het Herbotsteam !

Geert Dhaenens