De jeugdige tandem De Wolf-Vidts uit Mespelare (ovl) zijn de fiere winnaars van de 9de nationale Asduif K.B.D.B KHF jonge duiven

Frederik De Wolf (36j.) en Filip Vidts (44j.) uit het Oost-Vlaamse Mespelare (bij Dendermonde) zijn een nieuw geluid tussen al die gevestigde waarden in de nationale kampioenschappen. Omdat hun voornamen nogal “jong” klonken trok deze tandem nog meer mijn aandacht. Dus stelde ik het navigatiesysteem in richting Mespelare. De eerste vraag die gesteld werd tijdens het interview kwam niet van mij, maar van Frederik zelf en die was voor mij enigszins verrassend. “Waarom kom je bij ons langs voor een reportage”; vroeg hij zich af. “Omdat jullie de 9de nationale asduif winnen”; was mijn logisch antwoord. Zijn repliek daarop; “en al die “grote hokken” die zoveel beter spelen”! ik vroeg hem hoeveel duiven van die zogenaamde “grote hokken” zich voor hen klasseerden in het nationale asduifkampioenschap? Er volgde een korte stilte, misschien realiseerde hij zich op dat moment wat voor een prestatie de 9de nationale asduif wel is!

Van vader Karel naar Eddy Noël tot de tandem met Filip

Dat is kortweg samengevat het duivensport-leven van Frederik De Wolf. Als tiener leerde Frederik de duivensport ontdekken via zijn vader Karel en zijn grootvader. Beide hadden toch wel “goei” duiven op de hokken maar het waren toch vooral liefhebbers. Eerst speelde Frederik nog wat samen met zijn vader en grootvader om in 2009 de “duivenstiel” bij Eddy Noël uit Baasrode (adviseur bij Matador) te gaan leren. Hij hielp Eddy vooral bij het schoonmaken van de hokken maar ondertussen stal hij met zijn ogen en oren. En dat Eddy Noël iets van de duivensport kent is algemeen geweten, hoeveel duivenmelkers heeft die man al op het goede pad gezet…? In 2011 vond Frederik de tijd rijp om bij hem thuis een hok te bouwen. Ondertussen had hij kennisgemaakt met Filip Vidts. Ook deze jonge gast startte bijna gelijktijdig met de duivensport. De twee werden vrienden en sloegen de handen in elkaar om uiteindelijk als de tandem De Wolf- Vidts op de uitslag te verschijnen.

Kweekduiven

Vooreerst werd er gestart met duiven van vader Karel en Eddy Noël. Daarna kwam er versterking uit Denderbelle met name van wijlen Paul Aelbrecht. Via de “one loft races”-specialist Roger Ponnet uit Burst kwam het ras Martin De Roover uit Asse op hok. Deze laatste aanwinst zorgde in combinatie met de bloedlijnen van Paul Aelbrecht voor een heuse metamorfose. De kolonie De Wolf- Vidts kon ineens wedijveren met de betere liefhebbers in de streek, zelfs in het buitenland. Zo werd één van die afstammelingen (“Stan”) winnaar van de Hot Spot-race (205 km) in de one loft race van Kroatië. De basis was dus gevormd maar zoals iedere duivenmelker zocht Frederik naar duiven die hem (zijn duivenras) beter kunnen maken. Zo kocht hij een doffer van Erwin De Landsheer. Deze schitterende geschelpte doffer heeft een stamboom om van de likkebaarden. Vooral van het beste van Marcel Aelbrecht (lijn van “Bak 17” en de “Perpignan”) en Jules Mannaert. Deze “De Landsheer”-doffer ontpopte zich op een zeer korte tijd tot de ster van het kweekhok. Frederik kocht hem eind 2014 en kweekte er op twee jaar acht jongen uit (met twee verschillende duivinnen). Bij deze acht duiven zitten er vier goede vliegers; een 9de Nationale asduif, de 59ste nationaal Tulle (bij Kerim Farjallah), de “212/15” vliegt op Souppes 2de/322d.  en 4de/981d. Chateauroux en in de one loft race van Roemenië presteerde de “782/16” super (30ste/1802d. en 29ste/1454d.).  Via zijn compagnon Filip kwam de “soort” van topspeler François Tobback op het hok. Via een verdwaald duifje van Filip leerde hij François kennen. Deze beloofde hem enkele eitjes uit weduwnaars en op dat aanbod ging Filip natuurlijk graag in. Ook van Kurt De Decker kwamen er (gratis) enkele duiven het kweekhok versterken. De laatste aanwinsten komen van drie nationale vedetten. Zo kreeg Frederik een koppel eitjes van niemand minder dan Erik Limbourg (ook via een binnenloper) en van Jimmy Van Kerckhoven(zelf nationaal winnaar) uit Denderhoutem. Verder deed de tandem aan uitwisseling met Martin De Vijlder uit Oordegem (1ste Internationaal Narbonne 2012). Maar voor de eerste resultaten moeten we nog even geduld hebben; aldus Frederik.

De focus ligt op het spel met de jonge duiven

De kweekduiven (zo’n 15 koppels) zorgden vorig jaar voor een zestigtal nakomelingen. Omdat Frederik maar één hok heeft voor de jonge duiven komt alles op één hok terecht. Met als gevolg dat de oudste reeds aan het paren slaan en de jongste nog “piepen”. Wat natuurlijk niet bevorderlijk is voor hun trainingsarbeid. Ze worden allemaal verduisterd vanaf eind februari tot de langste dag, daarna worden ze bijgelicht. Er is wel één uitzondering; eind mei plaatst Frederik zo’n twintig jonge doffers op een aparte afdeling (een stuk van het “grote” jonge duivenhok wordt daarvoor gebruikt). Deze worden maar tot eind mei verduisterd, met als reden dat ze sneller in vorm komen zodat ze al “top” zijn tegen de start van de kleine halve fondvluchten (Souppes, nu Toury).

Na een tweetal Noyon’s (zo’n 170 km) worden de overige jonge duiven ook gescheiden en verder op het schuifdeursysteem gespeeld. Vorig seizoen liet de tandem na de nationale wedstrijd vanuit Bourges hun jonge garde samen en mochten deze met een nestje komen. Ondanks enkele uitschieters viel dit experiment een beetje tegen en wordt het dit niet meer herhaald. Omdat het gezinsleven toch nog steeds primeert en Frederik een fulltime job heeft (logistiek bediende) kunnen de jonge duiven maar eenmaal per dag trainen. Eenmaal het seizoen op volle toeren draait kan het gebeuren dat de jonge duiven een extra vluchtje voorgeschoteld krijgen. Dit kan via een midweekse Quiévrain-vlucht of ze worden zelf enkele kilometers (30 km) weggebracht.

Het is niet omdat de focus op de jonge duiven ligt dat er niet gespeeld wordt met oude en jaarse duiven. Vorig jaar startte de tandem met twaalf weduwnaars. De resultaten waren niet zoals bij de jonge duiven maar klagen moesten ze zeker niet doen. Zo werden er kopprijzen gewonnen op Brive, Limoges en op de kleine halve fond.

Voeding en verzorgingsmethode

Met een “leermeester” als Eddy Noël is het bijna van zelfsprekend dat Frederik kiest voor de firma Matador als graanleverancier. Hij volgt dan ook het Matador-schema tijdens het vliegseizoen. Kort samengevat gaat dat als volgt; begin van de week “Start” (lichte voeding), daarna “Vlieg” (sportmengeling) om uiteindelijk te eindeigen met “Turbo” (vetrijk). Ook bij de thuiskomst staat deze vetrijke mengeling op het menu, dit om zo snel mogelijk hun vetreserves terug aan te vullen.

Ook maakt Frederik graag gebruik van de bijproducten van de firma Backs. Zo wordt er bij thuiskomst de proteïnen van deze firma over het voeder gestrooid. Om de darmenflora in “orde” te houden geeft Frederik regelmatig TS6 (Backs), Backs Balance, Backs Vi-Spu-Min (Backs) en bakkersgist. Met Glut-amin van Backs (eiwitten), Omega-Plus olie en Zell Oxygen (Herbots) maakt hij zijn vliegduiven paraat voor een nieuwe opdracht. Ook maakt Frederik zijn eigen “gezondheidspoedertje”; dit bestaat uit lookpoeder, kurkuma-poeder en kaneel. Als laatste tip gaf deze jonge kampioen nog iets interessant mee, zo mixt hij zijn eigen vers gekweekte oreganoblaadjes en mengt deze brei in de Omega-plus olie. Hij vertrouwt duidelijk op de kracht van de natuur!

Bij de weduwnaars

 

Het medisch aspect

Met een schoonvader als dierenarts heb je wel een streepje voor. Dat dacht ik toch als Frederik me dit vertelde maar hij wees me erop dat hij er eigenlijk weinig (soms te weinig) gebruik van maakt. Af en toe laat hij wel eens een meststaal controleren maar eigenlijk past Frederik steeds een vast stramien toe. In oktober worden de oude duiven (kwekers en vliegers) gekuurd en geënt tegen paratyfus. De kweekduiven worden nooit behandeld tegen trichomonas. Bij de jonge duiven is dit ook zeer miniem. Bij het spenen niks, in het begin van het seizoen eenmaal 1/4  Flagil en verder in het seizoen wordt dit onderhouden met de gele druppels. Deze krijgen iedere week na de vlucht, samen met een likje oogzalf. Problemen aan de kop of luchtwegen zijn zeldzaam maar als Frederik toch iets opmerkt worden ze behandeld. omdat de duiven regelmatig Kurkuma krijgen hebben ze dan ook weinig last van coccidiose. Vertonen de jonge duiven de eerste symptomen van adeno/  jonge duivenziekte wordt er onmiddellijk een dag vasten ingevoerd. Helpt deze niet of zijn de problemen erger geeft Frederik ze enkele dagen Cosumix. Reeds enkele jaren ent de tandem hun jonge duiven tweemaal in met de paramixo/ herpes-entstof, tot grote tevredenheid.

Let op de manden en drinkbakken...ideaal om de jonge duiven te leren drinken in de mand

 

 “Magda”; 3de Prov. Asduif/ 9de Nationale Asduif K.B.D.B KHF

Dit schitterend blauw pareltje met ringnummer 4162721/16 zette vorig seizoen de kers op de taart. Met een mooie reeks kopprijzen werd ze als 3de gehuldigd in de provincie Oost Vlaanderen en nationaal nam ze de 9de plaats in beslag, dit in de reeks kleine halve fond jong duiven. Als eerbetoon aan zijn overleden moeder gaf Frederik zijn asduifje de naam “Magda”. Haar stamboom is opgebouwd met het beste wat er nu op de hokken te Mespelare te vinden is. “Magda” haar vader is de sterkweker “De Landsheer 311/12” en de moeder (239/14) is een dochter van het basiskoppel “Martin De Roover x Paul Aelbrecht”.

Haar palmares

 • 1ste/367d. Orleans I lokaal
 • 51ste/3578d. Orleans I provinciaal
 • 2de/ 325d. Souppes
 • 9de /641d. Souppes
 • 16de/ 640d. Orleans II lokaal
 • 124ste/6309d. Orleans II provinciaal
 • 20ste/586d. Souppes
 • 30ste/595d. Souppes
 • 25ste/887d. Bourges
 • 45ste/640d. Noyon
 • 78ste/488d. Noyon

Kampioenschappen en resultaten 2016

 • Kampioen 1+2 jonge duiven Land van Aalst
 • Kampioen 1+2+3 jonge duiven Land van Aalst
 • 3de Provinciale Asduif halve fond jonge O-Vl
 • 9de Nationale K.B.D.B Asduif kleine halve fond jonge
 • 4de Provinciaal kampioen 1+2 jonge Oost-Vlaanderen
 • 4de Kampioenschap “MSM” duivensport
 • 12de Crackduif  “Vanrobaeys”-duivenkrant
 • 12de Kampioen “Vanrobaeys”-duivenkrant

Oude en jaarse duiven

 • Souppes: 343 jl: 11,22,43,93,11,132  6/8
 • Souppes: 148 O: 9                                    1/3
 • Souppes: 305 jl: 1,10,17,69,134            5/7
 • Souppes: 278 jl: 13,91,58,89,99,120    6/8
 • Souppes: 85 jl: 1,8,18,21                          4/5
 • Souppes: 120 jl: 24,33                               2/2
 • Orleans: 122 jl: 30,38,42                           3 /4
 • Vierzon: 60 jl; 2                                          1 /3 (3-tal)
 • La Souterraine: 157 O: 14                        1/1 (3-tal)
 • Chateauroux: 144 O : 25                          1/1 (3-tal)
 • Limoges: 326 O: 39                                   1/3 (3-tal)
 • Bourges: 278jl: 4                                        1 /2 (3-tal)
 • Chateauroux 573 jl: 12,43                         2/4 (3-tal)
 • Limoges 145 O: 6,37                                  2/2 (3-tal)
 • Limoges 160 jl:  40                                       1 /2 (3-tal)
 • Brive 85 jl: 5                                                  1/1 (3-tal)

Jonge duiven

 • Souppes:  325: 2,18,32,37,... 13/27
 • Orléans: 367: 1,67, 122,123,143 5/8
 • Souppes: 641: 8,9, 66,81,83,...   17/26
 • Souppes: 595: 18,30,40, 123,..  13/21
 • Souppes: 586: 20,27,72,118   8/17
 • Orléans: 640: 16,17,107       3 /4
 • Souppes: 240: 27,33,34,74   4/9
 • Bourges: 212: 11,66     2/4 (3-tal)
 • Bourges: 887: 25,166  2/6 (3-tal)
 • Issoudun: 119: 9, 30   2/4 (3-tal)
 • La Souterraine: 357: 26,27  2/4      

Ook in 2017 doen ze verder op hun elan…

 • Toury: 469 jl: 1-8-13-18-93-123-153-224 (8/8)
 • Toury: 486 O: 34-104-230 (3/5)

 

Mij doet het steeds veel plezier wanneer ik op reportage kan gaan bij jonge liefhebbers. Zeker als ze een drukke job en een gezinsleven kunnen combineren. En als ze dan ook nog puike prestaties kunnen voorleggen kan ik gerust zeggen, petje af! Verder wou Frederik zeker nog zijn vrouwtje bedanken voor de helpende hand bij het uitlaten en het verduisteren. Zonder deze hulp zou het allemaal niet mogelijk zijn. Zelfs de jonge “Wolfjes” Linn en Stan zijn al volledig in de ban van papa’s “vogeltjes”. Frederik en Filip, proficiat vanwege het HERBOTS-team met deze mooie resultaten!

Kris Steeman, Zele