Daniël Van Herzeele, provinciaal winnaar Oost-Vlaanderen oude duiven Agen

Onlangs had ik het genoegen om aan tafel te schuiven met een aantal toppers in de duivensport. Ik maakte er een discussie mee over windvoordeel, waar moeten we inkorven, controlegummies,… Het werd een geanimeerde namiddag. Je hoort op zo’n moment dat iedereen wel zijn mening heeft. Wie heeft gelijk? Tja, iedereen en niemand. Ieder standpunt heeft meestal positieve en negatieve kanten. Eigenlijk was er maar over twee punten eensgezindheid. Punt 1, de organisatie van de KBDB als vzw kan moeilijk positief genoemd worden. Ik durf het woord ‘graaicultuur’ niet echt in de mond nemen, maar anno 2017 mag er toch wel wat zout en peper aan toegevoegd worden. In Halle, maar ook in de provincies mogen ze niet vergeten dat ze nog altijd voor meer dan tien duizend liefhebbers en ook topsporters het duivenspel dienen te organiseren. En hierbij gaat het niet over hen, maar over de duivenliefhebber die in veel van hun ‘ik-verhalen’ vergeten wordt. Maar soit, ik ga hier niet de zeurpiet uithangen en persoonlijk vind ik punt 2 ook wel interessanter. Stelling: enkel op de zware fond kunnen we min of meer spreken over een duivenspel met beperkte voordelen betreffende wind, weersomstandigheden,… Op het einde was iedereen daar toch min of meer van overtuigd. Akkoord er is altijd wel een voordeel. Met westenwind kun je verwachten dat Antwerpen en Limburg meer kans hebben en bij oosterwind is West-Vlaanderen in het voordeel. Maar als je echt goeie hebt, kun je ook supervroeg pakken wanneer de wind niet echt in het voordeel zit. Hiermee wou trouwens ook niemand afbreuk doen aan de glansprestaties die onze gevleugelde vrienden leveren op de andere afstanden. Maar inkorven op de internationale vluchten geeft je elke keer winstkansen nationaal ongeacht de weersomstandigheden…

De kolonie van de exploten

Waarom deze inleiding? Wel In Elene woont Daniël Van Herzeele die er samen met Marie-Jeanne een topkolonie duiven runt. Zijn habitat is de fond en de zware fond. En Daniël is genen simpele om tegen te spelen, en Daniël is ook iemand die een duif kan klokken wanneer er in de regio nog nergens een duif is gevallen. Zo herinner ik mij nog altijd 2015, waarbij Daniël zowel op Valence alsook op Narbonne een duif top 10 nationaal klokte terwijl alle andere topduiven te bespeuren waren in de oostelijke helft van ons land. Dit jaar was het in Elene terug koekenbak. Met Agen stond de tweede internationale vlucht van het jaar op het programma. Door de slechte weersomstandigheden kwamen de duiven pas dinsdag los i.p.v. vrijdag. Daarnaast was het niet de voorspelde zuidwestenwind waar de duiven mee geconfronteerd werden, maar wel een oostenlijke wind die de duiven toch wel sterk deed vertragen. Het was werkendag en ze moesten van goeie huize zijn om te pointeren. En dat deed ‘Jelena’ (4099122/14) met verve. Om 18u22’14” hoorde Daniël een piep, het elektronisch constateersysteem ging af. Daniël kon het niet geloven, maar een blik op het scherm bevestigde de aankomst van ‘Jelena’. Daniël deed zijn best om te beschrijven wat er die dag door zijn hoofd ging, maar eigenlijk wist hij het niet allemaal zo goed meer. Zo stond Daniël nog voor het hok te molenwieken toen de tweede arriveerde. Ruim een half uur na de eerste, maar nog altijd goed voor de 26ste nationaal. Met maar 5 duiven in de mand mag dit een serieuze krachttoer genoemd worden.

Marie-Jeanne als drijvende motor

Wanneer je als liefhebber duiven met dergelijk hoog vormpeil thuiskrijgt, heb je ook wat geluk nodig. En dat tikkeltje geluk misten Daniël en Marie-Jeanne toch wel die dag. Net geklopt op de meet door eentje die net dat beetje rapper was. Op zich temperde dat de feestvreugde niet echt, maar je wil als liefhebber toch graag eens die eerste nationaal klokken… Nu zo’n twee maand na datum beseffen ze in Elene nog meer wat voor uitzonderlijke prestatie de duiven die dag hadden geleverd. Daniël weet ook niet echt hoe er plots zo’n ‘forme’ aanwezig was. Maar eerlijk als Daniël is, schrijft hij de credits voor deze prestatie toe aan het vele werk dat Marie-Jeanne in de duiven steekt. Zij is de motor achter het succes met de duivinnen. Er worden kosten nog moeite gespaard om ze in topconditie aan de start krijgen. Zo gaan ze in de week ettelijke keren in de mand voor wat extra trainingskilometers. Voor duiven op nest trouwens zeer noodzakelijk gezien de weinige trainingsarbeid die zij meestal verrichten rond het hok. Daarnaast is er een piekfijne verzorging. Alle duiven worden afzonderlijk gevoederd en de oude granen worden na elke voederbeurt ook terug verwijderd. Naar het schema van voederen zien we trouwens een gelijkaardig schema zoals bij vele fondliefhebbers. Licht voederen in de aanloopvluchten en twee tot drie dagen opvoederen wanneer het zware werk in aantocht is. Uiteraard worden dan ook energierijkere mengelingen gebruikt. Daarnaast wordt de gezondheid van de duiven regelmatig gescreend en krijgen de duiven ook veel natuurlijk producten ter aanvulling. Niets nieuws dus onder de zon qua voeding en verzorgingsproducten. Maar op de zware fond is het ook de duif die het vooral moet kunnen. Met verzorging alleen ga je ze niet nationaal top klokken. Uiteraard is er een alerte duivenliefhebber nodig die alles gezien heeft op het hok.

Jelena (4099122/14)

Maar laat ons even terug gaan naar het vliegwonder uit Elene, ‘Jelena’. Op Agen leverde zij een knalprestatie af:

 • Lokaal: 1ste/87 duiven
 • FCD: 1ste/258 duiven
 • Provinciaal: 1ste/846 duiven
 • Nationaal: 2de/4405 duiven
 • Internationaal: 3de/25328 duiven

Maar dat was niet de eerste keer dat ‘Jelena’ snoeihard uithaalde. Zo vloog zij in haar carrière al drie maal top 50 nationaal. Een kort overzicht van haar andere glansprestaties:

 • Montélimar: 42ste/1512 duiven nationaal
 • Jarnac: 30ste/4559 duiven nationaal
 • Vierzon: 51ste/5825 duiven provinciaal
 • Montélimar: 120ste/4000 duiven nationaal
 • Toury: 5de/148 duiven lokaal
 • Villemandeur: 16de/717 duiven lokaal

En nu heeft ze haar verdiende plaatsje op het kweekhok te pakken. Hopelijk zal er voor zorgen dat er in Elene nog een aantal dergelijke kleppers geboren worden. Haar afstamming toont in ieder geval veel potentieel. Zo is de vader afkomstig van het hok Jos Joosen en met in zijn aderen de 3de internationaal Marseille. De moeder komt dan weer rechtsstreeks van het hok M&G Santens. Hierin vinden we trouwens ook nog de beste lijnen van Marc Pollin terug. Dit koppel heeft ook nog andere topduiven op de wereld gezet in Elene. Daniël wil hierbij trouwens graag aanvullen dat in de laatste vier provinciale overwinnaars het bloed van de Santensduiven altijd aanwezig is! Hiermee hebben we meteen ook de rode draad in de kolonie te pakken.

Topseizoen

Agen was zeker niet de enige glansprestatie die we in Elene mochten noteren. Zo domineren ze de kampioenschappen in denderbond Ninove:

 • Koning zware fond
 • Kampioen zware fond oude duiven
 • Koning fond
 • Kampioen meeste prijzen fond
 • Kampioen fond oude duiven
 • 2de kampioen fond jaarlingen
 • 3de asduif fond oude
 • Winnaar grote prijs Molens Van Sande

Maar we vinden Daniël Van Herzeele ook terug in de nationale kampioenschappen waar hij in de jaarse duiven de 11de plaats bekleedt op het kampioenschap fond en grote fond. Ook in het nationaal kampioen grote fond oude duiven staat hij 21ste met jammer genoeg 1 punt tekort om echt te kunnen meedingen met de eersten. Een zeer goed 2017 dus en wat vooral hoopgevend is, is dat we elk jaar betere resultaten zien verschijnen. We willen er niet een lange opsomming van maken, maar één uitslag willen we toch nog even in de picture zetten. Barcelona was ten huize Daniël en Marie-Jeanne fenomenaal. De duiven de week eerder hadden hoogvorm getoond en die van Barcelona hadden blijkbaar hetzelfde vormpeil te pakken. Er werden 7 duiven ingemand en gezien het moeilijke verloop van de vlucht was het lang wachten. Maar om 19u28 maakte de eerste dan toch zijn opwachting, goed voor een 1ste lokaal en een 97ste nationaal. Die avond werd er nog een tweede geklokt, de tweede afgegevene. Die vloog de 3de lokaal en ook nog de 145ste nationaal. ’s Anderdaags werd om 6u26 de derde geklokt, de eerste afgegevene. Die was nog goed voor een 277ste nationaal. Een fenomenaal resultaat dat aantoont dat duiven in hoogvorm tot zeer veel in staat zijn!

Op naar 2018

Voor mij staat één ding vast. Daniël en Marie-Jeanne weten heel goed waar ze mee bezig zijn. Ondanks de drukke beroepsbezigheden van Daniël lukken zij elk jaar die stap voorwaarts. Nu kwamen ze nog net tekort voor die nationale primus, maar de volgende keer kan het er boenk op zijn. Die passie om te winnen is in Elene in ieder geval duidelijk aanwezig. Enkel het beste is goed genoeg, de rest gaat er onherroepelijk uit. Combineer dit met een portie stevig duiveninzicht en dan weten de liefhebbers van Zottegem en omstreken wie ze de volgende jaren zullen moeten kloppen. Voor mezelf was het in ieder geval weer een zeer aangenaam bezoek dat hopelijk nog een aantal maal voor herhaling vatbaar is. Nogmaals proficiat met jullie topprestatie en hopelijk tot volgend duivenseizoen!